Raskrinkavanje.ba

Neobični oblaci nisu dokaz teorije zavjere o vještačkom mijenjanju vremena

Na društvenim mrežama dijele se fotografije neobičnih rupa u oblacima. Iako je riječ o meteorološkom fenomenu, pojedini/e korisnici/e pokušavaju ih predstaviti kao dokaz neutemeljenih tvrdnji o vještačkom mijenjanju vremena.

Foto:  International Cloud Atlas

Na Facebooku je 10. novembra 2022. godine objavljena galerija fotografija na kojima se vide neobične rupe u oblacima. U opisu objave navodi se:

Nemačka, juče. Rhain-Neckar, Karlsruhe, Baden Wurttemberg

Iako objava ne sadrži nikakve tvrdnje o prirodi i porijeklu neobičnih oblaka, drugi/e korisnici/e Facebooka su u komentarima fotografije prepoznali/e kao ”dokaz” teorije zavjere o geoinženjeringu te namjernom mijenjanju vremenskih prilika putem HAARP-a. Neki/e su korisnici/e ove fotografije dijelili/e uz jasne tvrdnje da se radi o geoinženjeringu (link).

Fotografije su istog dana neki/e korisnici/e ove mreže podijelili/e uz opise u kojima se implicira da nije riječ o prirodnom fenomenu (link).

 "Oblaci" teorije zavjere o Chemtrailu.. uskoro i u vašoj sredini.

Fotografije su se dijelile i na Twitteru uz slične insinuacije (link, link).

Кako se zove ova sasvim prirodna novonormalna pojava? 

To sigurno znaju kondenzatori, vrsni poznavaoci svih vrsta prirodnih oblaka,
nastalih veštačkim putem,
uz pomoć ljekovitih teških metala. 

Njamačka, prija dva dana, Rhein-Neckar, Charlesruhe, Baden Wurttemberg

 


 

Meteorološki fenomen

 

Oblaci na fotografijama nisu nikakav rezultat geoinženjeringa i djelovanja HAARP-a, kako to sugerišu korisnici/e društvenih mreža. Riječ je meteorološkom fenomenu koji se na engleskom jeziku zove “fallstreak hole” i o kome je lako pronaći informacije na internetu. 

Američka nacionalna meteorološka služba opisuje ovaj fenomen kao velike kružne ili eliptične praznine koje se mogu pojaviti u cirokumulusima ili altokumulusima, oblacima koji se nalaze na srednjoj ili velikoj visini.

Visoki i srednje visoki oblaci, kao što su altokumulusi, često se sastoje od sićušnih kapljica vode koje su puno hladnije od tačke zamrzavanja, ali se nisu zamrznule. Ove “superhladne” kapljice trebaju “razlog” za zamrzavanje, koji obično dolazi u vidu kristala leda. Avioni koji prolaze kroz sloj oblaka mogu donijeti te ledene kristale.

Nakon što pristignu kristali leda, kapljice vode se brzo zamrznu, rastu i počnu padati. Ostaje rupa koja će se početi širiti prema rubu, kada se susjedne kapljice počnu zamrzavati.

Fotografije koje su predmet ove analize dijelile su se i na engleskom i španskom jeziku s identičnim opisom lokacije kao i na našem govornom području (link, link). 

Za većinu fotografija nije moguće utvrditi gdje su tačno nastale, ali pretragom fotografija utvrdili smo da se na jednoj od njih nalazi katolička župna crkva sv. Ludwiga Sommera u njemačkom gradu Bad Dürkheim. Prema objektima koji se vide na fotografiji, još jedna fotografija nastala je u ovom gradu.

Fenomen “fallstreak hole” zabilježen je u Njemačkoj početkom novembra, o čemu su pisali brojni mediji u ovoj zemlji još 6. novembra 2022. (link, link). U člancima se navodi da su ovakvi oblaci primijećeni u Rheinland-Pfalz i Hessenu. Između ostalog, spominje se i grad Bad Dürkheim. 

Meteorolog Mark Eisenmann objasnio je da je fenomen “fallstreak” upisan u Međunarodni atlas oblaka kao "Cavum". On je naveo da ova pojava nije zabrinjavajuća te da čak ne predstavlja ni hemijsko onečišćenje. Rekao je i da su ovi oblaci privremeni te da nestaju nakon nekoliko minuta.

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža pojavu ovog fenomena neosnovano su doveli u vezu s geoinženjeringom. Ranije je uvrštavanje novih oblaka u Međunarodni atlas takođe predstavljeno kao dokaz geoinženjeringa. Ovim tvrdnjama bavili smo se u analizi iz jula 2022. godine.

Geoinženjering je, navodi se u članku enciklopedije Britannica, “manipulacija velikih razmjera određenim procesom koji je ključan za kontrolu Zemljine klime u svrhu postizanja određene koristi”. Jedna od primjena geoinženjeringa je i, navodi se, “sjetva oblaka, proces kojim se pokušava donijeti kiša na isušeno poljoprivredno zemljište raspršivanjem čestica srebrnog jodida ili čvrstog ugljičnog dioksida u oblake koji nose kišu”.

Kako ista enciklopedija navodi, riječ je o “namjernom unošenju različitih supstanci u oblake, koje djeluju kao jezgra kondenzacije ili jezgra leda u pokušaju da izazovu padavine”. Iako ova tehnika ima brojne pobornike/ce, postoje i oni/e koji/e propituju njenu efikasnost, ističe Britannica. 

Priča o geoinženjeringu prepliće se i s teorijom zavjere o “chemtrailsima” i tvrdnjama da HAARP mijenja vrijeme i klimu. 

U ranijim analizama objasnili smo da je Program visokofrekventnog aktivnog istraživanja polarne svjetlosti (High Frequency Active Auroral Research Program - HAARP) pokrenula američka vojska, tačnije US Air Force, ili ratno vazduhoplovstvo, s Agencijom američkog Ministarstva odbrane za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) i Univerzitetom u Aljasci. Glavna svrha programa jeste da pomogne razvoju napredne tehnologije radiokomunikacija, tačnije da utvrdi na koji način gornji slojevi atmosfere (jonosfera) utiču na radiosignale.

Fizičar Vladimir Srećković je za naučni magazin Elementarijum objasnio da su tvrdnje da HAARP mijenja vrijeme neosnovane:

Odgovor je jasan – HAARP postrojenje ne utiče na klimu. Radio-signali emitovani u gore pomenutom frekventnom opsegu (dejstvo HAARP-a) imaju takve osobine da se njihova energija ne apsorbuje u troposferi (~10km) ili stratosferi. A upravo u ove dve oblasti atmosfere se stvaraju uslovi koji određuju vreme na Zemlji. Elektromagnetska interakcija (pod dejstvom HAARP -a) dešava se u oblasti veoma malog pritiska iznad 70 km, odnosno interakcija se odvija u jonosferi, a ne u troposferi ili stratosferi.

Budući da oblaci na fotografijama nisu nikakav rezultat geoinženjeringa i djelovanja HAARP-a, već meteorološki fenomen, objave u kojima se to sugeriše dobijaju ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke