Raskrinkavanje.ba

Uvrštavanje novih vrsta oblaka 2017. nije posljedica “pokrivanja agresivnog geoinženjeringa”

Na društvenim mrežama dijele se videosnimci televizijske emisije u kojoj se govori o uvrštavanju 12 novih vrsta i tipova oblaka u Međunarodni atlas oblaka, uz neutemeljene implikacije da se time “pokriva agresivni geoinženjering”.

Foto: Freepik.com

Na Facebook profilu Azra P Četvrta 15. juna 2022. godine objavljen je videosnimak američke televizijske emisije u kom se govori o ažuriranju Međunarodnog atlasa oblaka. Snimak je objavljen uz opis “Aman više 🤣🤣🤣🤣”, a na samom snimku naknadno je umetnut tekst na našem jeziku, u kom se navodi:

masmedijska i meteorološka 
mašinerija sada pokrivaju agresivni
 geoinženjering i smiju nam se u lice
“viješću” da se pojavilo

 12 NOVIH OBLIKA OBLAKA !!!

Ne treba vam IQ da ovo povjerujete.

Isti snimak objavljen je 17.6.2022. na Facebook profilu Marko Kraljevic - cetvrti uz opis u kom stoji:

GLEDAJTE OVO.......‼️
S0t0njare se sprdaju sa ljudima (čitaj hipnotisanom masom)......‼️
👉 Sad oni bezmozgoviće ubeđuju da su se pojavili NOVI OBLACI, tačnije 12 novih
oblaka da krase nebo.....‼️
Lako s0t0njare ''ispeglaju'' priču....‼️
Taman kad su ludaci uvideli da ima nekakvih šara po nebu, ovi im ovo kažu i hipnotisama masa će reći, pa da, to je to, novi oblaci, stvarno su oni teoretičari zavera ludaci, umalo su nas ubedili u nekakvo zaprašivanje......‼️

Šta su činjenice?

Objavljeni snimak prikazuje informativnu jutarnju emisiju “Today”, originalno emitovanu u martu 2017. godine. Emisija “Today” emituje se u okviru američke mreže NBC. Snimak emisije u kom voditeljski par i sagovornica govore o novim oblacima u Međunarodnom atlasu oblaka objavljen je 25.3.2017. godine na zvaničnoj stranici emisije “Today”. Riječ je o istom snimku koji se sada dijeli društvenim mrežama na našem govornom području, uz izuzetak prvih petnaest sekundi voditeljske najave koje nisu dio originalno objavljenog snimka na stranici Today. 

Emisija govori o dopuni edicije Međunarodnog atlasa oblaka iz 2017. godine. Atlas uređuje Svjetska meteorološka organizacija (SMO). Kako se navodi na zvaničnoj stranici ove organizacije, Međunarodni atlas oblaka “opisuje sistem klasifikacije oblaka i meteoroloških fenomena koji koriste sve članice SMO-a. Osim oblaka, klasifikacije takođe opisuju i druge meteorološke meteore – hidrometeore, litometeore, fotometeore i elektrometeore.”

Kako se u Predgovoru edicije atlasa iz 2017. navodi, Međunarodni atlas oblaka je od te godine prvi put postavljen kao internet-stranica s elektronskim pristupom. Prema Predgovoru, klasifikacija oblaka iz ranijeg izdanja je zadržana, uz dodatke nekoliko drugih vrsta i tipova oblaka. 

Uvedeno je nekoliko novih, formalnih klasifikacija oblaka. To uključuje jednu novu vrstu (volutus), pet novih dodatnih karakteristika (asperitas, cauda, cavum, fluctus i murus) i jedan novi dodatni oblak (flumen). Formalno je priznato da se vrsta flokusa može pojaviti u vezi sa stratokumulusom. Poseban odjeljak o specijalnim oblacima je uklonjen, a tipovi oblaka i meteora o kojima je ranije bilo riječi u ovom odjeljku integrisani su u šemu klasifikacije oblaka kao cataractagenitus, flammagenitus, homogenitus, silvagenitus i homomutatus.

Ovo je, ističe BBC u članku od 23.3.2017. godine, prva nadopuna Atlasa od 1987. godine. U pomenutom predgovoru se ni u jednom dijelu ne pominje geoinženjering niti postoje bilo kakve indicije da su uvrštene vrste i tipovi oblaka rezultat njegovog djelovanja.

Geoinženjering je, navodi se u članku enciklopedije Britannica, “manipulacija velikih razmjera određenim procesom koji je ključan za kontrolu Zemljine klime u svrhu postizanja određene koristi”. Jedna od primjena geoinženjeringa je i, navodi se, “sjetva oblaka, proces kojim se pokušava donijeti kiša na isušeno poljoprivredno zemljište raspršivanjem čestica srebrnog jodida ili čvrstog ugljičnog dioksida u oblake koji nose kišu.”

Kako ista enciklopedija navodi, riječ je o “namjerno unošenju različitih supstanci u oblake, koje djeluju kao jezgra kondenzacije ili jezgra leda u pokušaju da izazovu padavine”. Iako ova tehnika ima brojne pobornike/ce, postoje i oni/e koji/e propituju njenu efikasnost, ističe Britannica. 

Ipak, dok geoinženjering zaista jeste stvaran, a takozvana sjetva oblaka jeste jedna od tehnika na osnovu kojih se pokušava uticati na klimatske promjene, ništa od toga nije povezano s uvrštavanjem novih vrsta oblaka u Međunarodni atlas oblaka. 

Neutemeljene tvrdnje o geoinženjeringu povezane su često i s teorijom zavjere o navodnom zaprašivanju svjetskog stanovništva. U pomenutoj Facebook objavi na profilu Marko Kraljevic - cetvrti “zaprašivanje” se eksplicitno i pominje.

Kao “dokaz” za tvrdnje o zaprašivanju navode se fotografije i snimci tragova koji ostaju na nebu nakon preleta aviona. Raskrinkavanje je o ovoj temi pisalo u velikom broju analiza, budući da je riječ o jednom od najpopularnijih “zavjeroloških” narativa (1, 2, 3, 4, 5). Kako je u ovim analizama detaljno objašnjeno, tragovi koji ostaju iza aviona nakon preleta zapravo su “contrailsi”, to jeste kondenzacijski tragovi koji nastaju kao rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. 

Dakle, registracija novih vrsta oblaka u Međunarodni atlas oblaka nije proizvod geoinženjeringa, već je riječ o nadopuni nastaloj na osnovu novih naučnih saznanja prikupljanih tokom 30 godina, koliko je prošlo od objave prethodnog izdanja Atlasa. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je uvrštavanje novih vrsta oblaka 2017. posljedica “pokrivanja agresivnog geoinženjeringa”, prvi put objavljenu na Facebook profilu Azra P Četvrta, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Sve objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 17.06.2022

Facebook profili i stranice: Marko Kraljevic - cetvrti: 12 novih vrsta oblaka

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.06.2022

Facebook profili i stranice: Azra P Četvrta: 12 novih vrsta oblaka

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest