Raskrinkavanje.ba

Novi snimci za staru teoriju zavjere o “chemtrailsima”

Teorija zavjere o takozvanim chemtrailsima jedna je od najraširenijih i još uvijek je popularna. U ovoj analizi bavimo se novim viralnim objavama na društvenim mrežama, u kojima se netačno tvrdi da tragovi koje ostavljaju avioni dokazuju da nas “zaprašuju”.

Na Facebook profilu Azra P Četvrta 6. aprila objavljen je snimak sedam aviona koji ostavljaju kondenzacione tragove na nebu. Uz snimak je objavljen status:

Ako ne vjerujete u chemtrails, ok, samo se zapitajte, kada ste zadnji put vidjeli 7 aviona u isto vrijeme kako idu u istom smjeru na istoj visini? Sasvim normalno jel' da
Definitivno teorija zavjere‼️

Snimak je pregledan preko 3.000 puta, a do vremena pisanja ove analize zabilježio je 492 podjele, 356 reakcija i 58 komentara. 

Na Facebook stranici Istinom protiv laži 14. aprila objavljen je snimak na kojem se vidi trag aviona, a osoba koja snima avion govori:

Gamad, i dalje nas nastavlja trovati chemtrailsima. Sad je proljeće, treba uništiti plodove cvatu kako bi Monsanto mogao uvoziti svoj GMO smeće. Nažalost, to hrvatski narod nije mogao shvatiti ni nakon 22 godine. Podsjetimo NATO je stigao 2000. godine [...]

 

Slično je napisano i u opisu snimka:

#MI ili ONI
Danas 14.04.2022 kurvini sinovi nam ponovno nebo špricaju chemtrailsima.
I to na očigled tzv. hrvatskog premijera, tzv. hrvatskog predsjednika, tzv. hrvatskih ministara obrane i okoliša, tzv. ravnateljice DHMZ-a i tzv. hrvatskih zastupnika!
Podsjetimo, jučer je najmanje 6 vojnih aviona cijeli dan prašili plavo nebo Lijepe naše.
Post niže!

Ovaj snimak je do vremena pisanja analize imao 606 pregleda, 30 komentara, 42 reakcije i 15 podjela. 

Na Facebook profilu Filip Brala 13. aprila objavljen je snimak aviona, no bez tvrdnje da je riječ o “chemtrailsima”. U statusu uz snimak napisano je “gužva na nebu danas”. No, isti je snimak objavljen nekoliko sati kasnije na Facebook stranici Slobodni Zajedno, uz hashtagove “chemtrails” i “geoinženjering”.

 

Šta su činjenice?

“Chemtrails”, to jeste hemijski tragovi (eng. chemical trails), poznata je teorija zavjere prema kojoj postoji tajni atmosferski program velikih razmjera (Secret large-scale atmospheric program - SLAP), a koji, između ostalog, podrazumijeva “zaprašivanje stanovništva” iz zraka. Pobornici ove teorije zavjere tvrde da su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se truju i ubijaju ljudi. U nekim verzijama tvrdi se da se putem zaprašivanja ostvaruje “kontrola umova”. 

Pojavom virusa SARS-CoV-2 avionski tragovi na nebu počeli su se povezivati i s pandemijom Covid-19, o čemu smo pisali u ovoj analizi. Ova teorija zavjere je novi bizarni zaplet doživjela nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu u februaru. Više o tome možete pročitati u analizi na linku

Uprkos širokoj rasprostranjenosti ove teorije zavjere, “chemtrailsi” i “zaprašivanje iz vazduha” ne postoje. Ono što postoji jesu kondenzacioni tragovi aviona (eng. contrails), koji nastaju zbog specifičnih atmosferskih uslova. 

Naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Srbije Istinomer se u analizi objavljenoj 31. marta bavio mehanizmom nastanka contrailsa:

Eplman objašnjava da kondenzacioni tragovi na nebu nastaju u specifičnim atmosferskim uslovima. Najpre se, mešanjem vrućih izduvnih gasova motora i hladnog ambijentalnog vazduha (na iznad osam kilometara nadmorske visine), stvaraju vodene kapljice; zatim se, zbog veoma niskih temperatura (i do -40°C), one zamrzavaju i postaju sitni ledeni kristali. Rezultat su ledeni oblaci koje vidimo u obliku dugih tragova na nebu.

Na nebu se, u zavisnosti od različitih faktora (nadmorske visine, temperature, atmosferskog pritiska i vlažnosti vazduha), tragovi mogu zadržati od par minuta do nekoliko sati.

Dakle, radi se o prostim fizičkim procesima.

Ipak, ovo ne znači da su kondenzacijski tragovi bezopasni i da nemaju utjecaj na Zemlju. Ovi tragovi stvaraju efekt zagrijavanja, što pospješuje klimatske promjene, a istraživanja pokazuju da bi se, zbog povećanog vazdušnog prometa, brzina zagrijavanja Zemlje mogla utrostručiti do 2050. godine, što ima direktan utjecaj na svakodnevni život. 

Osim toga, na web stranicama poput Flight Radar 24 ili Plane Finder može se uživo pratiti zračni promet, pa je tako u svakom momentu vidljivo kolika je “gužva u saobraćaju”. 

Screenshot s web stranice Flight Radar 24, zabilježen 15. aprila 2022, prikazuje informacije o praćenju letova aviona u realnom vremenu iznad regiona.
Screenshot s web stranice Flight Radar 24, zabilježen 15. aprila 2022, prikazuje informacije o praćenju letova aviona u realnom vremenu iznad regiona.

Tvrdnje da se na analiziranim snimcima vide “chemtrailsi” ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Ostale objave ovih snimaka s istim tvrdnjama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.04.2022

Facebook profili i stranice: Ako ne vjerujete u chemtrails

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest