Raskrinkavanje.ba

Novi bizarni zaplet stare teorije zavjere: “Chemtrailsi” ne postoje i nemaju veze s ratom u Ukrajini

Društvene mreže preplavljene su besmislenim tvrdnjama da su “chemtrailsi” dolazili iz ukrajinskih “biolaboratorija”.

Decenijama stara teorija zavjere o “chemtrailsima”, odnosno zaprašivanju stanovništva iz aviona, proteklih sedmica dobila je novi “zaplet”. U desetinama objava na Facebooku, teoretičari/ke zavjere tvrde da je navodno zaprašivanje iz zraka prestalo nakon početka rata u Ukrajini. 

Na profilu Hamo Legenda je 20.3.2022. godine objavljen sljedeći status:

Dobro jutro🙋‍♂️

Putin zaslužuje tri 🥇🥇🥇

?! Nema korone, nema zaprašivanje vazduha i nema kiše od kad je počeo rat!???

Mnogobrojni Facebook korisnici/e također dijele fotografije neba iznad Srbije, navodno prije i nakon početka rata u Ukrajini. Na jednoj fotografiji, onoj koja navodno prikazuje nebo nakon početka rata, ono je vedro, dok se na drugoj vidi nebo na kojem se mogu uočiti kondenzacijski tragovi aviona. Implicira se, dakle, da je stanovništvo Srbije prije rata u Ukrajini bilo zaprašivano iz aviona, a da se to sada promijenilo.

Kao uzrok naglog “prestanka chemtrailsa” često se navodi “uništavanje laboratorija” u Ukrajini.

U objavi od 5. marta na Facebook profilu Milan Petar Rakocevic navodi se:

стигла ми информација! [stigla mi informacija!]

Od početka rata nema više kemtrejlsa iznad Beograda. Nato avioni koji su zaprasivali nebo nad Balkanom su leteli iz Ukrajne. Hrvati potvrdjuju ove navode i kažu da su unistene laboratorije koje su proizvidile agense za kemtrejlse. I kod njih je prestalo zaprasivanje sa neba!

Хвала брату Путину! [Hvala Bratu Putinu!]

Nakon što su ipak uočili kondenzacijske tragove aviona na nebu, pojedini korisnici/e dopunili su svoju teoriju tvrdeći da su uništene ukrajinske biolaboratorije koje proizvode “chemtrailse”, ali da su njihovu ulogu preuzele laboratorije iz okolnih zemalja.


Šta su činjenice?

Raskrinkavanje je i ranije pisalo o teoriji zavjere o navodnom zaprašivanju stanovništva otrovnim materijama iz aviona (1, 2, 3, 4, 5). Tvrdnje o ciljanom trovanju stanovništva sa neba pojavile su se prije nekoliko decenija, a tokom pandemije Covid-19 stekle su posebnu popularnost na društvenim mrežama.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz marta 2021. godine, tokom pandemije se netačno tvrdilo da  “korona dolazi iz vazduha” ili da je Covid-19 posljedica trovanja hemikalijama, a ne bolest koju izaziva virus.

Pobornici/e ove teorije zavjere kao “dokaz” za ovo navodno trovanje navode bijele tragove koji se zadržavaju na nebu nakon leta aviona, odnosno “chemtrailse”. Bijeli tagovi, pak, nemaju veze sa “zaprašivanjem”. 

Riječ je o kondenzacijskim tragovima. U članku naučnog portala Scientific American objašnjeno je šta su i kako nastaju:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.
(...)
Ispuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Čađ osigurava mjesta kondenzacije vodene pare. Ostale prisutne čestice u zraku potpomažu kondenzaciji.

Na web stranici američke Nacionalne meteorološke službe objašnjeno je zbog čega su neki kondenzacijski tragovi vidljivi duže od drugih i zašto različiti tragovi izgledaju drugačije:

Dužina trajanja kondenzacijskog traga izravno je proporcionalna količini vlage koja je već u atmosferi. Suha atmosfera dovodi do kratkotrajnijeg traga, dok će atmosfera s više vlage dovesti do dugotrajnijih tragova. Međutim, ako je atmosfera presuha, neće se stvarati tragovi. Povremeno će mlazni zrakoplov, osobito ako se uzdiže ili spušta, proći kroz suhi ili vlažniji sloj atmosfere, što može rezultirati slomljenim uzorkom na tragu, pri čemu se pojavljuje u segmentima, a ne u jednom kontinuiranom perju.

Dakle, teorija zavjere o “chemtrailsima” nema utemeljenje u stvarnosti. Riječ je o tvrdnjama koje su opovrgnute činjenicama nebrojeno mnogo puta.

Objašnjenje za navodni “nestanak chemtrailsa” također je utemeljeno na besmislenim teorijama zavjere.

Raskrinkavanje se u dvije analize objavljene u martu ove godine bavilo netačnim tvrdnjama i teorijama zavjere u vezi sa laboratorijama u Ukrajini (1, 2). 

Kako se navodi u analizi objavljenoj 10.3.2022. godine, na društvenim mrežama postale su popularne “zavjerološke” i propagandne tvrdnje da ruska vojska u Ukrajini zapravo bombarduje tajne “američke biolaboratorije” koje predstavljaju “satanske zgrade”, “podzemlja za trgovinu” i mjesta na kojima se testira “biološko oružje”.

Ni ove tvrdnje nemaju utemeljenje u činjenicama. Naime, kako stoji u analizi, Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili su sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. Fact-checking portal Snopes, pozivajući se na Chicago Tribune, navodi da je sporazum sklopljen da bi se „zaustavila prijetnja od bioterorizma postavljanjem zaštitnih mehanizama na smrtonosne patogene koji datiraju iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere“. 

Iako je Program za smanjenje biološke prijetnje Ministarstva odbrane SAD-a obezbijedio određena sredstva za nadogradnju biolaboratorija u Ukrajini, ovim objektima upravlja ukrajinska vlada u skladu sa smjernicama utvrđenim ukrajinskim zakonom, navodi Snopes u svojoj analizi od 24.2.2022. godine.

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja, ne postoje dokazi da se u ukrajinskim laboratorijama proizvodi ili testira biološko oružje, niti da je riječ o “podzemljima za trgovinu” i “satanskim zgradama”. Također, ne postoje ni dokazi da se u njima prave “chemtrailsi”.

Dakle, tvrdnje o “nestanku chemtrailsa” zbog rata u Ukrajini su besmislice, prvenstveno jer “chemtrailsi” ne postoje. 

Shodno činjenicama, objave u kojima se tvrdi ili implicira da se stanovništvo zaprašuje ili se zaprašivalo otrovima iz aviona ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Tvrdnje da su se “chemtrailsi” proizvodili u laboratorijama u Ukrajini ili da su avioni iz kojih su raspršivani polijetali iz te zemlje, prvobitno objavljene na profilu Milan Petar Rakocevic, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Drugim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.03.2022

Facebook profili i stranice: Hamo Legenda: Nema zaprašivanja od početka rata u Ukrajini

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 10.03.2022

Facebook profili i stranice: Vesna Curguz: Nema zaprašivanja od početka rata u Ukrajini

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 15.03.2022

Facebook profili i stranice: Igor Bursin: Ponovo nas prskaju kemtrejlsima

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti