Raskrinkavanje.ba

Napad na Ukrajinu nema veze s “američkim biolaboratorijama”

Godinama unazad šire se netačne tvrdnje o “američkim biolaboratorijama” u Ukrajini. U jeku rata u ovoj zemlji, sljedbenici/e QAnona i drugih teorija zavjere tvrde čak i da su one stvarni cilj ruskog napada.

Na Facebook profilu Vekki Qurguz je 24.2.2022. godine objavljen screenshot tweeta u kom se navodno prikazuje gdje se nalaze “američke biolaboratorije u Ukrajini”. U ovoj se objavi, između ostalog, navodi:

PUTIN BOMBARDUJE AMERICKE BIO LABORATORIJE U UKRAJINI.
SATANSKE ZGRADE.
PODZEMLJA ZA TRGOVINU
BAZA KORUMPIRANE AMERICKE VLADE KOJA UPRAVLJA UKRAJINOM.
OPERACIJA ČIŠĆENJE

Na screenshotu se na engleskom jeziku navodi da mapa prikazuje “ekskluzivne američke biolaboratorije u Ukrajini, koje se finansiraju o trošku Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država”. Laboratorije se navodno nalaze u gradovima Odesa, Vinitsia, Uzhgorod, Kerson, Ternopil, u blizini Krima i Luhanska, te po tri u Lvivu i Kijevu. Još dvije moguće lokacije, tvrdi se, jesu gradovi Kharkiv i Mikolaiv. 

Tvrdnju da se u Ukrajini zapravo bombarduju “američke biolaboratorije”, “satanske zgrade” te “podzemlja za trgovinu” pronašli smo u objavama još desetak Facebook profila i stranica.

Kada su se tvrdnje o postojanju američkih biolaboratorija u Ukrajini počele pojavljivati?

Prvu objavu ove tvrdnje na našem jeziku pronašli smo na portalu Sputnik u članku objavljenom 15. avgusta 2015. godine. Ovaj članak naslovljen je:

Rusiju brinu američke biolaboratorije u njenom okruženju

Kako se u članku navodi, ruski izvor je na sastanku eksperata/kinja država potpisnica Konvencije o zabrani razvijanja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog (biološkog) i toksičkog oružja i o njihovu uništenju izjavio da “američki vojni sektor na postsovjetskom prostoru gradi biolaboratorije visokog stepena zaštite, koje mogu biti iskorišćene za proizvodnju biološkog oružja”. Sputnik se poziva na novinsku agenciju RIA iz Rusije, ali originalni članak nismo uspjeli pronaći, budući da je u vrijeme pisanja ove analize stranica agencije RIA bila nedostupna. 

U članku se za tvrdnju da američki vojni sektor navodno gradi laboratorije ne nude nikakvi materijalni dokazi, već samo izjava neimenovanog izvora ruske agencije. 

Od 2015. godine do vremena pisanja ove analize iste tvrdnje aktuelizovane su u više navrata u uz različite netačne tvrdnje kojima se ovaj narativ navodno dokazivao. 

Da li postoje ovakve biolaboratorije?

Navodom da u Ukrajini postoji više biolaboratorija koje kontrolišu Sjedinjene Američke Države bavili su se brojni fact-checking portali u svijetu (1, 2, 3, 4, 5).

Kako navode, ove tvrdnje dio su propagandističkog ruskog narativa usmjerenog protiv Ukrajine, a pojavljuju se u različitim oblicima već nekoliko godina unazad. Snopes u svojoj analizi od 24.2.2022. godine objašnjava da ovakvi navodi potiču od iskrivljene interpretacije činjenice da su Ministarstvo zdravlja Ukrajine i Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država 2005. godine sklopili sporazum o saradnji u oblasti prevencije proliferacije tehnologija, patogena i ekspertize koja bi se mogla koristiti u razvoju biološkog oružja. Snopes, pozivajući se na Chicago Tribune, navodi da je sporazum sklopljen da bi se „zaustavila prijetnja od bioterorizma postavljanjem zaštitnih mehanizama na smrtonosne patogene koji datiraju iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere“. 

Vezano za tvrdnje da su ove laboratorije “američke”, Snopes ističe:

I dok je Program za smanjenje biološke prijetnje Ministarstva odbrane SAD-a obezbijedio određena sredstva za nadogradnju biolaboratorija u Ukrajini, ovim objektima upravlja ukrajinska vlada u skladu sa smjernicama utvrđenim ukrajinskim zakonom.
(...)
Nema dokaza koji bi ukazivali da je ove laboratorije „instalirala“ američka vojska niti da njima upravljaju američke snage.

Politifact u svojoj analizi činjenica od 24.2.2022. godine takođe objašnjava da ovakve laboratorije ne postoje, što je, kako navode, potvrdio i član Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja i bivši pomoćnik ministra odbrane za programe nuklearne, hemijske i biološke odbrane Andrew Andy Weber

Zapravo, Program saradnje Ministarstva odbrane SAD-a za smanjenje prijetnji pruža tehničku podršku ukrajinskom Ministarstvu zdravlja od 2005. godine za unapređenje laboratorija javnog zdravstva, čija je misija analogna američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti“, rekao je Weber za PolitiFact.

„Ove laboratorije su nedavno odigrale važnu ulogu u zaustavljanju širenja Covid-19“, dodao je on.

Brojni zvanični izvori iz SAD-a i Ukrajine negirali su u više navrata tvrdnju da u Ukrajini postoje američke biolaboratorije, te objasnili šta ove laboratorije zapravo rade. Tako je na YouTube kanalu ambasade SAD-a u Ukrajini, US Embassy Kyiv, 14.1.2022. godine objavljen videosnimak naslovljen “Program za smanjenje biološke prijetnje: Ukrajina, Kavkaz i Centralna Azija”, u kom se objašnjava kako pomenuti program funkcioniše. Ukrajinska sigurnosna služba je 8. maja 2022. godine pozvala političare/ke da prestanu širiti netačne tvrdnje vezane za navodno postojanje biolaboratorija kojima upravljaju strane vojske. Zvaničnici Agencije za smanjenje odbrambenog rizika  SAD-a (Defense Threat Reduction Agency), takođe u videosnimku koji je 11.1.2022. godine objavljen na zvaničnom YouTube kanalu ove agencije, objašnjavaju suštinsku prirodu projekta, te ukazuju na netačnost pomenutih tvrdnji. 

Navode o postojanju ovakvih laboratorija šire i zvanični izvori iz Rusije

Da ove tvrdnje predstavljaju dio propagandističkog narativa koji dolazi iz zvanične Rusije, potvrđuje i činjenica da je na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini 27.2.2022. godine objavljen, između ostalog, sljedeći navod:

Upravo su Sjedinjene Američke Države natrpale Ukrajinu biolaboratorijama, koje su – vrlo moguće – korištene za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou.

Dvadesetak medija u Bosni i Hercegovini i regionu prenijelo je ovo saopštenje Ambasade, objavljeno i na njenoj zvaničnoj internet-stranici 27.2.2022. Mediji su uglavnom samo prenijeli sadržaj saopštenja, ne provjeravajući navode koji su u njemu izneseni. Pojedini mediji naveli su da je riječ o “optužbama” ili “krajnje čudnim tvrdnjama” Ambasade. O saopštenju je na portalu Informer 27.2.2022. godine objavljen članak opremljen senzacionalističkim naslovom u kom se manipuliše strahom od navodne mogućnosti početka rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj naslov glasi:

AMERIKA I RUSIJA RAT PRENELE U BIH - ČIJE SU BIOLABORATORIJE ZA UNIŠTAVANJE RUSA, KO VRŠI INVAZIJU NA UKRAJINU?! Bosna je i inače bure baruta…

Kako su tvrdnje o postojanju američkih biolaboratorija u Ukrajini povezane sa ratom?

Rusija je 24.2.2022. godine napala više ukrajinskih gradova pokrenuvši tako invaziju na ovu državu. Na društvenim mrežama su se vrlo brzo pojavile različite dezinformacije i teorije zavjere vezane za ovaj rat. Tako je, navodi Snopes, inicijalno na Twitter nalogu @WarClandestine 24.2.2022. godine objavljena tvrdnja da su stvarna meta ruske invazije zapravo američke biolaboratorije u Ukrajini. Ovaj nalog je na Twitteru suspendovan, ali kako PolitiFact ističe, objava je podijeljena i na drugim nalozima na ovoj društvenoj mreži.

Na našem govornom području, kako je istaknuto na početku, ova tvrdnja je prvi put objavljena na Facebook profilu Vekki Qurguz 24.2.2022. Kao “dokaz” navoda da su ovakve laboratorije stvarna meta ruskog napada korisnici/e društvenih mreža dijele pomenutu mapu koja navodno prikazuje gdje se ove laboratorije nalaze, te mapu koja pokazuje koja je sve područja Ukrajine Rusija bombardovala. Snopes je uporedio ove mape, te ustvrdio da “mapa raketnih napada prikazuje desetine mjesta koja se ne poklapaju sa navodnim lokacijama biolaboratorija, a mapa biolaboratorija sadrži nekoliko lokacija koje se ne poklapaju sa mapom napada.”

Slika: businessinsider.com (lijevo) i Facebook profil Vekki Qurguz (desno)

Za tvrdnju da su u Ukrajini bombardovana “podzemlja za trgovinu” takođe ne postoje nikakvi dokazi, kao što ne postoje ni dokazi da takva “podzemlja” postoje. Tvrdnjama o navodnom postojanju ovakvih tunela Raskrinkavanje se bavilo u više navrata (1, 2). 

U pojedinim člancima vezanim za ovu temu tvrdi se da je američka ambasada u Ukrajini navodno “uklonila sa svoje internet stranice sve dokumente o biolaboratorijama koje finansira Pentagon u Ukrajini”. Ovu tvrdnju smo na našem jeziku prvi put pronašli objavljenu na portalu Borba za veru 27.2.2022. godine. Ipak, kako su uočili i brojni korisnici/e društvenih mreža, kompletan DNS unos za domenu na kojoj bi trebali biti pohranjeni ovi dokumenti nije dostupan (http://photos.state.gov/). Dakle, pomenuti dokumenti su nedostupni jer je cijeli domen nefunkcionalan, to jest nije moguće pristupiti nikakvim sadržajima koji su na njemu sačuvani, a ne samo pomenutim dokumentima. 

Budući da se za navodno dokazivanje narativa o postojanju ovakvih laboratorija koriste različite netačne tvrdnje, nekima od njih bavit ćemo se u narednoj analizi.

Shodno činjenicama, tvrdnju da u Ukrajini postoje američke biolaboratorije, na našem jeziku prvi put objavljene na portal Sputnik, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji da su stvarna meta ruskog napada u Ukrajini pomenute biolaboratorije. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Istu tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, budući da se njome implicira postojanje zavjere da se navodne američke biolaboratorije sakriju.

Medijskim objavama saopštenja Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u kojima se ne nudi nikakvo dodatno objašnjenje vezano za postojanje navodnih laboratorija niti se iznose bilo kakvi dokazi dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama

Tvrdnju da je američka ambasada u Ukrajini “uklonila sa svoje internet stranice sve dokumente o biolaboratorijama koje finansira Pentagon u Ukrajini” ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena: 

10.3.2022: Portali Alo, Nezavisne i N1 ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

11.3.2022: Portali Novi, Raport, Hayat i Informer ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

14.3.2022: Portal Glas Srpske ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

17.3.2022: Portali Oslobođenje i Alo ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

18.3.2022: Portal Novosti ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

21.3.2022: Portal Večernje novosti ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

22.3.2022: Portal Vaseljenska ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.11.2022: Portal Republika ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

8.5.2024: Portal Pink ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena, 16.3.2022:

Neutemeljene tvrdnje o biolaboratorijama koje u Ukrajini kontrolišu Sjedinjene Američke Države ponovo su aktuelizirane. Kao “dokaz” za njihovo postojanje iskorištena je izjava koju je državna podsekretarka SAD-a Victoria Nuland dala u američkom senatu 8. marta 2022. godine. Nuland je na saslušanju rekla da “Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje, zapravo, sada brinemo da ruske trupe, ruske snage, možda nastoje da preuzmu kontrolu nad njima”. U pojedinim se medijima tvrdi da je ona “priznala” da američke biolaboratorije u Ukrajini postoje. Ipak, kako je u analizi detaljno objašnjeno, postojanje laboratorija u Ukrajini čije su osnivanje dijelom finansirale SAD nije skrivano, a same laboratorije nisu pod kontrolom SAD-a, već Ukrajine. 

Za ove laboratorije se sada učestalo tvrdi da su služile za stvaranje biološkog oružja, usmjerenog protiv Rusa. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su u ovim ili drugim laboratorijama u Ukrajini kreirana bilo kakva biološka oružja. Neutemeljene tvrdnje o laboratorijama u Ukrajini širio je i prominentni teoretičar zavjere iz SAD-a, novinar Fox Newsa Tucker Carlson. On je, takođe, manipulativno interpretirao informacije vezane za ove laboratorije, navodeći da se u njima proizvodi “biološko oružje”. Uprkos tome što za ove tvrdnje ne postoje dokazi, one su objavljene i u nizu članaka domaćih portala.

Shodno činjenicama iznesenim u analizi, članke i objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da u Ukrajini postoje biolaboratorije pod kontrolom SAD-a ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

Tvrdnju da se u ovim laboratorijama radilo na kreiranju biološkog oružja, preuzetu od zvaničnih ruskih izvora, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da za ovu tvrdnju ne postoje nikakvi dokazi. Victoria Nuland je navela da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, kakvi postoje širom svijeta, ali to ne znači da se u njima razvija biološko oružje.

Tvrdnju da su Sjedinjene Američke Države “priznale” da su u Ukrajini razvijale biološko oružje, prvi put objavljenu na portalu Novosti ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Banjaluka IN: Ambasada Rusije u BiH obračunava se na Facebooku sa Ambasadom SAD-a zbog objave na Instagramu: Rusi su se dotakli i BiH

Ono što su iz Ambasade SAD-a objavili, a što je izazvalo reakciju Rusa, možete pogledati u videu ispod teksta

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.03.2022

Sputnik: Jezivi projekat UP-4: Amerikanci razvijali biološko oružje za uništavanje etničkih grupa

Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište r...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.03.2022

Republika.rs: AMERIČKI OPASNI PLANOVI: Aktivnosti u biolaboratorijama i OTKRIĆE koje bi moglo da sve PREOKRENE!

Aktivnosti američkih biolaboratorija u Ukrajini pokazuju da su se SAD spremale za biološki rat. Ovo otkriće moglo bi da preokrene svetsko javno mnenj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2022

Srbi na okup: Русији су били припремили биоистребљење

ОТКРИВЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О АМЕРИЧКИМ ЛАБОРАТОРИЈАМА У КИЈЕВУ И ОДЕСИ

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Faktor magazin: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, SAD podsticale neonacističku taktiku

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.03.2022

Sputnik: Otkriće o monstruoznim američkim planovima: Ovo bi moralo da preokrene svetsko javno mnenje

Aktivnosti američkih biolaboratorija u Ukrajini pokazuju da su se SAD spremale za biološki rat. Ovo otkriće moglo bi da preokrene svetsko javno mnenj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Lažna vijest 09.03.2022

Novosti: PRIZNALI DA SU GAJILI KUGU: Amerika potvrdila postojanje laboratorija u Ukrajini, uništili kontejnere sa patogenima

POSLE višegodišnjih upozorenja, sumnji i optužbi stiglo je i priznanje - Amerika je u Ukrajini razvijala biološko oružje. I dok Rusija i Kina najavlju...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 10.03.2022

RTCG: SAD plaćale program za razvoj biološkog oružja u Ukrajini

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je danas Sjedinjene Američke Države (SAD) da finansiraju program za razvoj biološkog oružja u Ukrajini.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

N1: Ruska ambasada: SAD guraju BiH u EU da bi je iskoristile kao fitilj

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je jučer Ambasada SAD u BiH objavila video u kojem se navode obećanja ruskih zva...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.03.2022

Pink: MILORAD KOMRAKOV: OTKRIVENA DOKUMENTA TAJNIH SLUŽBI - GDE SU SVE AMERIKANCI ISPITIVALI KORONU SA SLEPIM MIŠEVIMA!

Novinar Milorad Komrakov, autor tri knjige o koronavirusu, objavio je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Insajder: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Mojaderventa: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Alo: AMERIKA POKUŠAVA DA NAS UNIŠTI NA GENETSKOM NIVOU Ozbiljna optužba ruskih zvaničnika o biolaboratorijama u Ukrajini(FOTO)

Ruska ambasada u BiH na svom službenom profilu na Fejsbuku poručilo je da nema nikakve invazije na Ukrajinu.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 15.08.2015

Iskra: МОСКВА: Русију брину америчке биолабораторије у њеном окружењу

Амерички војни сектор на постсовјетском простору гради биолабораторије високог степена заштите, које могу бити искоришћене за производњу биолошког ору...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Radio Brčko: Амбасада Русије: У Украјини нема инвазије, то је лаж Сједињених држава

Амбасаде Руске Федерације у БиХ објавила је да Русија спроводи специјалну војну операцију ради демилитаризације и денацификације украјинског режима, а...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Hayat: RUSKA AMBASADA U BIH IZNIJELA NIZ ČUDNIH OPTUŽBI NA RAČUN SAD-A

Ruska ambasada u BiH objavila je saopćenje u kojem se, između ostalog, iznose neke krajnje čudne tvrdnje. Između ostalog, sugerira se da su Amerikanci...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2022

Sedma sila: Русији су били припремили биоистребљење

Америчка амбасада уклонила је документе о биолабораторима у Кијеву и Одеси са званичне веб странице. Међутим, медији су успели да забележе информације...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 11.03.2022

Opozicija na jednom mestu: Gajić: Otkriće o monstruoznim američkim planovima – Ovo bi moralo da preokrene svetsko javno mnenje

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Danas.ba: Ambasada Rusije u BiH: “SAD žele uništiti ruski narod na genetskom nivou”

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Glas Srpske: Амбасада Русије у БиХ: У Украјини нема инвазије, то је лаж Сједињених држава

САРАЈЕВО - Амбасаде Руске Федерације у БиХ објавила је да Русија спроводи специјалну војну операцију ради демилитаризације и денацификације украјинско...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 09.03.2022

Sputnik: Da nije opasno bilo bi tragikomično: SAD brane biolaboratorije koje za njih „nisu postojale“

Zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland bila je primorana da prizna da u Ukrajini postoje biolaboratorije, što znači da su dokazi koje je rus...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

RTRS: Ambasada Ruske Federacije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih Država

Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Raport: Ruska ambasada u BiH ponovo: SAD su krive za stanje u BiH. Guraju vas u EU kao ‘fitilj’

Ambasada Rusije u BiH od kada je krenula invazija na Ukrajinu mnogo je aktivna na Facebooku.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Vesti-online: Ambasada Rusije u BiH: Nema invazije, Ukrajina krcata američkim biolaboratorijama

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je, reagujući na objavu ambasade SAD u Sarajevu, da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilit...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 09.03.2022

B 92: Moskva iznela nove detalje: SAD i Ukrajina zajedno radile na biološkom oružju od 2005. godine

Po domumentu, čiji su potpisnici Ministarstvo odbrane SAD i Ministarstvo zdravlja Ukrajine, SAD su finansirale razvoj u oblasti biološkog oružja.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.03.2022

Sputnik: Jeziva opasnost po Rusiju nije teorija zavere: Pentagon upravljao laboratorijama smrti u Ukrajini

Postojanje američkih biolaboratorija u Ukrajini više nije teorija zavere, već dokazana činjenica od koje se ne može pobeći. To je velika bezbednosna...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Večernje novosti: AMBASADA RUSIJE U BiH: Nema nikakve invazije, Amerikanci lažu

AMBASADA Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Informer: AMERIKA I RUSIJA RAT PRENELE U BIH - ČIJE SU BIOLABORATORIJE ZA UNIŠTAVANJE RUSA, KO VRŠI INVAZIJU NA UKRAJINU?! Bosna je i inače bure baruta...

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je, reagujući na objavu ambasade SAD u Sarajevu, da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilita...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 16.08.2015

Vostok: Русију брину америчке биолабораторије у њеном окружењу

Амерички војни сектор на постсовјетском простору гради биолабораторије високог степена заштите, које могу бити искоришћене за производњу биолошког ору...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 15.08.2015

Sputnik: Rusiju brinu američke biolaboratorije u njenom okruženju

Američki vojni sektor na postsovjetskom prostoru gradi biolaboratorije visokog stepena zaštite, koje mogu biti iskorišćene za proizvodnju biološkog o...

 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj Brod: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Klix: Ruska ambasada u BiH iznijela niz čudnih optužbi na račun SAD-a

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj Srbac: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Mojcelinac: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Nezavisne: Ambasada Rusije: Lažu Amerikanci, ne mi

SARAJEVO - Ambasada Rusije reagovala je danas na video koji je Ambasada SAD objavila na svojoj Instagram stranici, u kojem se tvrdi da je Rusija lagal...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moja Srpska: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 10.03.2022

Istok rs: Amerika potvrdila postojanje bioloških laboratorija u Ukrajini koje se ubrzano uništavaju

Poslije višegodišnjih upozorenja, sumnji i optužbi stiglo je i priznanje – Amerika je u Ukrajini razvijala biološko oružje. I dok Rusija i Kina najavl...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj Prnjavor: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.03.2022

Alo: PROGRESIVNA ZARAZA! JEZIVI PROJEKAT UP-4 Amerikanci razvijali BIOLOŠKO ORUŽJE za uništavanje etničkih grupa (FOTO/VIDEO)

Sa velikim stepenom verovatnoće možemo reći da je jedan od zadataka Amerike i njenih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno unište r...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2022

Nauka i kultura: Русији су били припремили биоистребљење

ОТКРИВЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О АМЕРИЧКИМ ЛАБОРАТОРИЈАМА У КИЈЕВУ И ОДЕСИ

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Mojamodrica: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Mojabanjaluka: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj kontakt: AMBASADA RUSIJE U BIH: LAŽU AMERIKANCI, NE MI

Ambasada Rusije reagovala je danas na video koji je Ambasada SAD objavila na svojoj Instagram stranici, u kojem se tvrdi da je Rusija lagala da neće s...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 10.03.2022

Alo: AMERIKANCI PRAVILI BIOLOŠKO ORUŽJE? Da li je otkriven pravi razlog za početak ruske intervencije

U Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, potvrdila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Njuland. Istaknuti američki diplomata,...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2022

Borba za veru: Русији су били припремили биоистребљење

ОТКРИВЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О АМЕРИЧКИМ ЛАБОРАТОРИЈАМА У КИЈЕВУ И ОДЕСИ

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Big portal: Ambasada Ruske Federacije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih Država

Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Sputnik: Ambasada Rusije u BiH: Nema invazije, Ukrajina krcata američkim biolaboratorijama

 • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 25.02.2022

Pravo i pravda: SENZACIONALNO: RUSI U UKRAJINI POKUŠAVAJU UNIŠTITI AMERIČKE BIOLABORATORIJE KOJE SLUŽE ZA PROUČAVANJE “NAJOPASNIJIH VIRUSA NA SVIJETU”?!!!

Ima li sukoba između Ukrajine i Rusije više nego što se na prvi pogled čini?

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Ilidža grad: RUSKA AMBASADA U BIH IZNIJELA NIZ ČUDNIH OPTUŽBI NA RAČUN SAD-A

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj Teslić: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Oslobođenje: Ruske konstrukcije / SAD nije dokazani prijatelj, pripremaju "ukrajinski scenarij" u Bosni i Hercegovini?

Upravo su Sjedinjene Američke Države natrpale Ukrajinu biolaboratorijama, koje su - vrlo moguće - korištene za proučavanje metoda za uništavanje rusko...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj Šamac: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Novi: Ruska ambasada: SAD guraju BiH u EU da bi je iskoristile kao fitilj

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je jučer Ambasada SAD u BiH objavila video u kojem se navode obećanja ruskih zva...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 27.02.2022

Moj Doboj: Ambasada Rusije u BiH: U Ukrajini nema invazije, to je laž Sjedinjenih država

Ambasade Ruske Federacije u BiH objavila je da Rusija sprovodi specijalnu vojnu operaciju radi demilitarizacije i denacifikacije ukrajinskog režima, a...

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2022

Ekspres vesti: Pentagon ne želi da vidite ove dokumente o biolaboratorijama u Ukrajini

Amerika je izdvojila više od 2 milijarde dolara za finansiranje tajnih bioloških laboratorija u Ukrajini. I samo Amerikanci imaju ekskluzivno pravo pr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 01.03.2022

Srbin: Русији спремали биоистребљење: Откривене америчке лабораторије у Украјини!

Америчка амбасада уклонила је документе о биолабораторима у Кијеву и Одеси са званичне веб странице. Међутим, медији су успели да забележе информације...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija