Raskrinkavanje.ba

“Chemtrailsi” ne postoje, kao ni tužba protiv SZO-a zbog “inficiranja Europe”

Poljska, Švedska i Norveška ne podnose tužbu protiv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog "inficiranja Europe" niti je Reuters objavio članak s tim navodima.

Na Facebook profilu Ana Šteko 23. decembra je objavljen screenshot druge Facebook objave na kojoj se nalazi kolaž nekoliko fotografija, uz sljedeći opis:

 Izvanredno! Poljska, Švedska i Norveška podnose tužbu protiv WHO-a za inficiranje Europe. Ovo je Reuters izdao. Zatvoreni piloti su priznali da prskaju kemikaliju koja izaziva hemijski upalu pluća!

 

 

Sporna objava s ovog je profila podijeljena skoro 5.000 puta. Iste tvrdnje su se pojavile i u objavama drugih korisnika na Facebooku u regionu, koje su također podijeljene nekoliko hiljada puta (1, 2, 3), a tvrdnje su se pojavile i na Twitteru.

Osim Facebook profila, i Facebook stranica Slatke muke je objavila istu fotografiju 24. decembra. Zanimljivo je da se ista fotografija pojavila i na Facebook stranicama na drugim jezicima, poput italijanskog ili albanskog, a širila se i među korisnicima Vibera u našem regionu.

Na profilu Saša Borojević su iste tvrdnje objavljene u formi statusa, uz dodatne tvrdnje o tome da su u Srbiji navodno “NATO avioni počeli da sipaju lekoviti prah od septembra 2009-te”.

Kako Reuters izveštava Poljska, Švedska i Norveška tuže SZO zbog hemtrejlsa iznad Europe. Privedeni piloti priznali da su u pitanju hemikalije koje prouzrokuju hemijsku upalu pluća !
Da li znate ko je dozvolio preleta ovih aviona iznad Srbije!?
Vuk Drašković je kao ministar spoljnih poslova 2006-te potpisao dozvolu NATO avionima za nenajavljen slobodan prelet Srbije.
Dobrodušni NATO avioni su počeli da sipaju lekoviti prah od septembra 2009-te godine.
Pošto nas svi mnogo vole i žele nam napredak, daju nam i savete šta da radimo, izvesna je naša budućnost.

Da li je Reuters pisao o ovome?

Tvrdnja da je Reuters objavio kako pomenute tri zemlje podnose tužbu protiv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), na društvenim mrežama našeg govornog područja kruži od decembra 2020. godine.

Ipak, pretragom pojmova “Svjetska zdravstvena organizacija”, “tužba” i “Europa” na engleskom jeziku, na stranicama novinske agencije Reuters ovakva se objava ne može pronaći. Takva objava se ne može pronaći ni u drugim medijima. 

Jedina tužba protiv SZO-a o kojoj su kredibilni svjetski mediji izvještavali jeste ona koju su tri osobe iz njujorškog okruga Westchester u SAD-u protiv ove organizacije podnijele u aprilu 2020. godine, no ona je vezana uz odgovor SZO-a na izbijanje epidemije u SAD-u, te nema nikakve veze sa Europom ili navodnim “prskanjem kemikalija iz aviona” koje navodno izazivaju “upalu pluća”.

Također, na Reutersovim stranicama nema traga o nikakvim “zatvorenim pilotima koji su priznali prskanje kemikalijama”.

Šta prikazuju objavljene fotografije?

Što se tiče ovih tvrdnji, ali i samih fotografija prikazanih na gore pomenutom kolažu, o njima je u decembru 2020. godine pisala i austrijska fact-checking platforma Mimikama nakon što se identičan kolaž s istim tvrdnjama pojavio i na njemačkom govornom području. Na ovom je portalu objavljena analiza u kojoj stoji sljedeće:

U objavi na Facebooku možete vidjeti tri slike: Avion sa (navodnim) "chemtrailsima" koje pušta iz trupa, kao i tri fotografije spremnika u različitim avionima. 

Fotografija aviona(...) ako kliknete na fotografiju, to će otkriti i njeno porijeklo. Fotograf je William Appleton, fotografija se pojavila na Airliners.net. Zapravo se fotografija i naziv tipa aviona također mogu naći tamo (pogledajte OVDJE).

Avion je Boeing 747-273C kompanije Evergreen International Airlines. Kao što se može pročitati i u opisu i, naprimjer na Wikipediji (pogledajte OVDJE), riječ je o "supertankeru", odnosno prerađenim Boeing 747 avionima koji se koriste kao vatrogasni avioni. Na slici možete vidjeti vatrogasni avion u akciji.

Dakle, navedena fotografija je prvi put objavljena 20. maja 2006. godine, dan nakon što je nastala, i nema nikakve veze sa navodnim “prskanjem kemikalija koje izaziva upalu pluća”

Fotografije avionskih spremnika

Što se tiče preostalih fotografija iz sporne objave, ovo nije prvi put da se one, uz tvrdnje da prikazuju otrovne kemikalije za “zaprašivanje stanovništva”, šire na društvenim mrežama u regionu. 

Raskrinkavanje je još u maju 2020. godine objavilo analizu u kojoj se iznose činjenice o kakvim se fotografijama, ustvari, radi. Naime, na njima se nalaze spremnici s balastom koji se koriste prilikom simulacija, odnosno testnih letova, pomoću kojih aviokompanije testiraju sigurnost letjelica pod različitim opterećenjima. Kako avioni u testnoj fazi još uvijek nemaju završen interijer, veliki spremnici napunjeni vodom stavljaju se u avione kako bi se testiralo koliko avion tereta može da podnese. Spremnici mogu da “imitiraju” putnike, s obzirom na to da se voda u njima pomjera kako se avion kreće, kao što bi se i ljudi pomjerali. Neki od spremnika su i pokretni, kako bi se simuliralo hodanje putnika po avionu:

Više detalja o fotografijama i njihovom porijeklu čitajte u analizi ispod.

O teorijama zavjere o “chemtrailsima” Raskrinkavanje je do sada pisalo niz puta, a neke od naših prethodnih analiza, koje se bave lažnim tvrdnjama o navodnom prskanju stanovništva kemikalijama putem aviona, može pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Shodno utvrđenim činjenicama, tvrdnje na profilu Ana Šteko o nepostojećoj tužbi, kao i “zatvorenim pilotima koji su priznali prskanje kemikalijama”, dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere.

Napomena:

6.8.2021: Tvrdnje o postojanju tužbe protiv Svjetske zdravstvene organizacije zbog “inficiranja Evrope” nastavile su se dijeliti i nakon objavljivanja ove analize. Do vremena pisanja ove napomene, iste tvrdnje pronašli smo na 50 Facebook profila, stranica i grupa. 

Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.12.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil Vesna Ćurguz

Izvanredno! Poljska, Švedska i Norveška podnose tužbu protiv WHO-a za inficiranje Europe. O Ovo je Reuters izdao. Zatvoreni piloti su priznali da prsk...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 23.12.2020

Facebook profili i stranice: Facebook profil Ana Šteko

Izvanredno!

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest