Raskrinkavanje.ba

Oslobođenje izmislilo “misteriozne avione” i “zaprašivanje iznad Butmira”

Na portalu Oslobođenja prošle su sedmice u dva navrata objavljeni manipulativni i senzacionalistički napisi o “misterioznim avionima” koji navodno “zaprašuju” sarajevsko naselje Butmir. Nasuprot navodima zasnovanim na “anonimnim dojavama” i Facebook komentarima, nema nikakve misterije u EUFOR-ovim avionima koji redovno polijeću iz kampa Butmir, a na području Sarajeva ovih dana nisu vršena nikakva zaprašivanja terena.

Na portalu Oslobođenja 8. jula je objavljen članak čiji sadržaj prenosimo u cjelini:

Misteriozni avion leti iznad Butmira: "Zaprašuju li nas koronom", pitaju se uplašeni stanovnici

Da li nadležne institucije kriju ili ne znaju stvarne informacije

Na našu adresu javilo se nekoliko čitatelja iz naselja Butmir, opština Ilidža koji su posvjedočili da iznad njihovih kuća lete avioni koji zaprašuju naselje.

Je li nas ovo pršću koronom, pitali su se prestravljeni stanovnici Butmira koji su nas kontaktirali povodom prelijetanja ovog aviona. Dodatni strah među stanovnicima ovog naselja izazivaju informacije o sve većem broju zaraženih koronavirusom u Sarajevu.

Dezinfekcija, komarci ili pak korona, javili smo se na nekoliko adresa sa upitom ko to zaprašuje građane, zašto i čime.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su nam se javili, kazali kako nemaju nikakvih informacija, ali su i oni krenuli u potragu. Sa Aerodroma u Sarajevu su kazali da nemaju nikakvih informacija o tome, iako bi trebali imati jer avioni lete tik pored piste za slijetanje. Iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) su nas uputili da se javimo BHANSI, a od njih nismo dobili još niakakv odgovor.

Ovaj članak je podijeljen i na Facebook stranicama Oslobođenja i O Kanala, a do dana pisanja ove analize na ovoj društvenoj mreži je ostvario 2428 različitih interakcija.

Uz članak je objavljena fotografija aviona, zaštićena vodenim žigom Oslobođenja. Vodeni žig se obično stavlja na autorski materijal, što u ovom slučaju sugeriše da se radi o autentičnoj fotografiji letjelice snimljene 8. jula iznad naselja Butmir. Sa druge strane, u opisu slike, jedna pored druge stoje informacije da slika prikazuje “misteriozne avione iznad Sarajeva”, ali i da je u pitanju ilustracija - što bi značilo da se na fotografiji zapravo ne nalazi “misteriozni avion” o kom se piše u članku: 

MISTERIOZNI AVIONI IZNAD SARAJEVA/ILUSTRACIJA

S obzirom na ove oprečne “poruke” o autorstvu i autentičnosti fotografije, uredništvo ovog lista smo pitali za pojašnjenje porijekla fotografije objavljene u članku. Također, Oslobođenje smo pitali i za pojašnjenje navoda da je avion možda nadlijetao Butmir zbog "zaprašivanja koronom" - šta god to značilo.

Odgovor smo dobili od Alena Altoke, urednika online izdanja ovog sarajevskog lista. Prenosimo ga u cjelini i bez ikakvih korekcija:

Pošrovani, 

Odgovaramo na vaš upit vezan za tekst objavljen na našem portalu. 

- Čitatelji Olsobođenja nastanjeni u Butmiru javili su nam da avion prelijeće svakodnevno i jedno od pitanja koje su postavili je i to, da li nas iz aviona  proću koronom. 

Nakon nekoliko poziva u našu redakicju odlučili smo se provjeriti kakvi avioni lete iznad grada,  sve nadležne službe nisu nam dale informacije koje smo tražili i to je poenta priče. 

Zaprašuju li nas koronom je stavljeno pod navodne znake kao što ste i vidjeli u naslovu. 

Što se tiče fotografije, jasno je stavljeno u nazivu iste da se radi o ilustraciji. Na fotografiji se nalazi avion koji najčešće prelijeće preko tog naselja. Radi se o avionu iz vojne baze Butmir.

Iako je urednik portala Oslobođenja u svom odgovoru napisao da je “zaprašivanje koronom stavljeno pod navodne znake”, ovaj članak nije bio jedini u kom se ovaj list bavio navodnim zaprašivanjem Butmira. Dan poslije, 9. jula, Oslobođenje je objavilo još jedan članak o “misterioznim avionima” iznad Butmira, u kom je priča o “zaprašivanju” dalje razrađena. Ovog puta, umjesto anonimnih “uplašenih stanovnika”, kao izvor tvrdnji pojavili su se Facebook komentari:

Kome vjerovati svojim očima ili institucijama: BHANSA negira da misteriozni avion leti iznad Butmira

Nebo nad Butmirom: Stanovnici kažu da se zaprašuje, a institucije negiraju čak i letove

Nakon jučerašnjeg pisanja Oslobođenja da iznad naselja Butmir, općina Ilidža, Sarajevo, lete misteriozni avioni koji prema svjedočenjima tamošnjih stanovnika zaprašuju ovo područje, oglasili su se i iz Agencije za pružanje pomoći u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). 

- Jedinica prilazne i aerodromske kontrole letenja JPAKL Sarajevo u čijoj je nadležnosti zračni prostor oko Međunarodnog aerodroma Sarajevo nema informaciju da je rađeno bilo kakvo zaprašivanje iz zraka, pogotovo u neposrednoj blizini aerodroma, naselju Butmir, rekli su iz BHANSA-e.

Poručuju da za takvo tretiranje terena postoji procedura u koju bi trebalo biti uključeno više subjekta radi dobivanje dozvole i saglasnosti za takvu aktivnost.

- U ovom slučaju nemamo informaciju da je bilo tko tražio dozvolu za tretiranje terena iz zraka, niti je nadležna kontrola letenja zaprimila takav zahtjev od bilo koje posade, poručili su iz BHANSA-e.Stanovnici avione viđaju i u ranojutarnjim satima/ilustracija

Iz BHANSA-e su naglasili da je prostor oko EUFOR-ove baze zabranjeno nadlijetati, te se ne odvijaju letačke aktivnosti osim letjelica koje su u misiji EUFOR-a.

Što se tiče jučerašnjeg dana naglasili su da su dva aviona PC6-Pilatus Porter Austrijske vojske koji su u misiji EUFOR-a napustili kamp Butmir radi povratka u Austriju. Poručuju da je moguće da su avioni ispustili dim kako bi se na neki način pozdravili sa kolegama iz kampa.

Ipak na društvenim mrežama nešto drugačija priča. Stanovnici Butmira svjedoče da su viđali "misterozne" avione i da im se po automobilima nakon pola sata od pranja pojavljuje sloj prašine. 

Također stanovnici općine Ilidža su primjetili i veliki broj mrtvih golubova. A avione kažu da viđaju i u ranojutarnjim satima. Neki stanovnici svjedoče i da u veoma kratkom roku pada prašina

O tim letovima i zaprašivanju niko od nadležnih institucija ništa ne zna ili pak kažu da aviona uopće nema.

Navodi koji se odnose na “svjedočenja stanovnika Butmira i Ilidže”, u članku su ilustrovani anonimnim komentarima sa Facebooka, čiji konkretan izvor nije naveden.

 

Šta su činjenice? 

Cijela priča o misterioznim avionima i zaprašivanju se, kako se može vidjeti iz prethodnih navoda, zasniva na - ničemu. To su potvrdili i odgovori institucija, koji su bez ikakve osnove dovedeni u pitanje u drugom članku Oslobođenja.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) je za Oslobođenje evidentno još 8. jula potvrdila da nije bilo nikakvog zaprašivanja, te da sa Butmira redovno polijeću EUFOR-ovi avioni i da se to dešavalo i na dan kada je objavljen prvi članak Oslobođenja.

Ipak, umjesto ispravke neutemeljenih navoda o “zaprašivanju” - pa još i “koronom” - anonimni autor je u drugom članku otišao još dalje, te u naslovu netačno ustvrdio da su institucije negirale postojanje aviona i njihovih letova, iako je iz samog članka jasno da to nije slučaj.  

Tvrdnje o zaprašivanju koje se iznose u članku Oslobođenja isključivo su bazirane na komentarima koje su pratioci ovog portala ostavili na Facebook objavi u kojoj je podijeljen članak od 8. jula (a mogu se pronaći na ovom linku). 

Za njihovo razumijevanje bitno je naglasiti da su priče o “zaprašivanju stanovništva” iz zraka dio jedne od najraširenijih teorija zavjere modernog vremena, one o “kemtrejlsima” (eng. chemtrails).

Raskrinkavanje je o tome pisalo u više navrata, u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje. Dio ovog zavjerološkog repertoara su i tvrdnje o “neobjašnjivoj prašini”, “misterioznim vlaknima” (koja su zapravo obična paučina) i sličnim pojavama, a jednu takvu iznio je i komentator na Facebook stranici Oslobođenja. 

No, iako se u članku navodi da je komentar o “prašini” došao od stanovnika Butmira, to nije tačno. Komentar koji je objavljen u članku Oslobođenja od 9. jula zapravo je napisao korisnik Facebooka koji ne živi u Sarajevu. Kako se može vidjeti iz njegovog profila, autor komentara živi u Baru, u Crnoj Gori. 

 

 

Oslobođenje smo kontaktirali i povodom navoda iz ovog članka, pitavši ih da li su i kako provjerili navode o “velikom broju mrtvih golubova" i o tome da se na automobilima "nakon pola sata od pranja pojavljuje sloj prašine" iz priloženih Facebook komentara. 

Odgovor urednika online izdanja ovog lista prenosimo u cjelini i u originalu:

Poštovani, 

Naravno da smo navode čitatelja provjerili, kao što provjeravamo sve ono što nam oni jave ali mi jednostavno nije jasna poenta vašeg upita jer je očito da je riječ o facebook komentarima, dakle stavovima građana. a Kada budemo imali priču o tvrdnjama čitatelja vrlo brzo ćemo je objaviti, ukoliko je ne bude nećemo, kao i bezbroj puta do sada. 

Ovaj kratki i prilično nejasan odgovor na naš upit, nije ponudio nikakve odgovore niti dokaze o navodnoj pojavi velikog broja mrtvih golubova i taloženja prašine na automobilima u spomenutim sarajevskim naseljima. 

Jedina stvar koja je jasna iz ovog odgovora jeste to da je uredništvo online izdanja Oslobođenja, kao  “stavove građana” naprosto prenijelo nasumične Facebook komentare, tretirajući ih kao relevatan izvor informacija čak i kada je bilo očigledno da se uopšte ne odnose na sarajevska naselja u kojima su se desile navodne misteriozne pojave.

S druge strane, među komentarima na Facebook stranici Oslobođenja zapravo su bili mnogo brojniji oni u kojima su čitatelji/ke kritikovali ovaj list zbog prenošenja neutemeljenih informacija, ili se podsmijavali besmislenim teorijama zavjere o zaprašivanju. Nijedan od takvih nije se našao u članku objavljenom 9. jula, za razliku od onih “zavjeroloških” o mrtvim pticama i “prašini poslije pranja auta”.  

Prije objave ove analize, Raskrinkavanje je kontaktiralo Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) te misiju EUFOR-a u BiH čija se baza nalazi u naselju Butmir.

Glasnogovornik EUFOR-a u BiH, poručnik Nicholas Robinson, u pisanom odgovoru za Raskrinkavanje je naveo da EUFOR u okviru podrške operaciji Althea u BiH, redovno obavlja operacione i trenažne letove. Robinson je također rekao da se na fotografiji - za koju nam je Oslobođenje naknadno potvrdilo da se radi o ilustraciji - ne nalazi nijedna od letjelica EUFOR-a. 

Iz BHANSA-e smo dobili identičan odgovor kakav je dostavljen i Oslobođenju, koji u cjelini glasi:

Jedinica prilazne i aerodromske kontrole letenja JPAKL Sarajevo u čijoj je nadležnosti zračni prostor oko Međunarodnog aerodroma Sarajevo nema informaciju da je rađeno bilo kakvo zaprašivanje iz zraka, pogotovo u neposrednoj blizini aerodroma, naselju Butmir. Za takvo tretiranje terena postoji procedura u koju bi trebalo biti uključeno vise subjekta radi dobivanje dozvole/suglasnosti za takvu aktivnost. U ovom slučaju nemamo informaciju da je bilo tko tražio dozvolu za tretiranje terena iz zraka, niti je nadležna kontrola letenja zaprimila takav zahtjev od bilo koje posade.

Bitno je naglasiti da je prostor oko EUFOR-ove baze zabranjeno nadlijetati te se ne odvijaju letačke aktivnosti osim letjelica koje su u misiji EUFOR-a. Prema informaciji smjene koja je bila na dužnosti, 2 zrakoplova PC6 -Pilatus Porter Austrijske vojske koji su u misiji EUFOR-a su jutros [8. jula, op.a.] napustili kamp Butmir radi povratka u Austriju. 

Da rekapituliramo, prema informacijama i saznanjima koje mi posjedujemo nije se radilo ni o kakvom zaprašivanju niti tretiranju terena nego aktivnostima koje su u nadležnosti EUFOR-a.

Iz odgovora glasnogovornika BHANSA-e više je nego jasno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvim misterioznim avionima, već o dva aviona austrijske vojske koja su 8. jula poletjela iz kampa u Butmiru. Dodatno, u odgovoru je navedeno da u pomenutom periodu nisu vršena zaprašivanja ovog područja iz zraka.

Da se na području Sarajeva nisu vršila zaprašivanja iz zraka, u telefonskom razgovoru je za Raskrinkavanje potvrdila i Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite. Kovač je također potvrdila da je FUCZ, nakon novinarskog upita iz Oslobođenja, izvršila provjeru navoda iz ovog članka.

“Putem našeg operativnog centra smo stupili u kontakt sa službama Civilne zaštite u Kantonu Sarajevo i Opštini Ilidža, no nijedna od ovih službi, kao ni Federalna uprava civilne zaštite, nema saznanja o tome da su na ovom području vršena bilo kakva zaprašivanja.

Kovač je za Raskrinkavanje dodala i to da se, po pravilu, sva zaprašivanja insekata u nekom području unaprijed najavljuju, a o njima se obavještavaju i privrednici (npr. pčelari).

Odgovor BHANSA-e u Oslobođenju je manipulativno predstavljen kao negiranje da avioni lete iznad Butmira, što ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju. Navodi iz naslova članka koji govore da se “građani pitaju zaprašuju li nas koronom” dobijaju ocjenu klikbejt.

Budući da je više službenih izvora potvrdilo da se u toku protekle sedmice u području naselja Butmir nisu vršila nikakva zaprašivanja, tvrdnje o zaprašivanju sarajevskih naselja i navodnim posljedicama “zaprašivanja”, koje su iznesene bez ikakvih dokaza, dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere.

Članci na anonimnim portalima Index(.ba) i HS-chocostory preuzeti sa portala Oslobođenja dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena: 21.7.2020.

Nakon upita Raskrinkavanja, portal Oslobođenje je uklonio oba članka koja su predmet ove analize. Shodno tome, oba članka dobijaju ocjenu demantirano. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.07.2020

Oslobođenje: Misteriozni avion leti iznad Butmira: "Zaprašuju li nas koronom", pitaju se uplašeni stanovnici

Da li nadležne institucije kriju ili ne znaju stvarne informacije

  • Klikbejt
  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Demantirano
Klikbejt 09.07.2020

Oslobođenje: Kome vjerovati svojim očima ili institucijama: BHANSA negira da misteriozni avion leti iznad Butmira

Da li nadležne institucije kriju ili ne znaju stvarne informacije

  • Klikbejt
  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
  • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 09.07.2020

IndexBA: Misteriozni avion iznad Butmira: “Zaprašuju li nas koronom”, pitaju se uplašeni stanovnici

Na adresu portala Oslobođenje javilo se nekoliko čitatelja iz naselja Butmir, općina Ilidža, koji su posvjedočili da iznad njihovih kuća lete avioni k...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.07.2020

HS-chocostory: SUMNJIVI AVION leti iznad Butmira: “Zaprašuju li nas koronom”, pitaju se uplašeni stanovnici

Na adresu Oslobođenja javilo se nekoliko čitatelja iz naselja Butmir, opština Ilidža koji su posvjedočili da iznad njihovih kuća lete avioni koji zapr...

  • Prenošenje lažnih vijesti