Raskrinkavanje.ba

Laž o postojanju “chemtrailsa”, uprkos neumornom ponavljanju, ipak ne postaje istina

Postojanje “chemtrailsa”, hemijskih tragova koji ostaju iza aviona, a koji navodno dokazuju “zaprašivanja otrovima”, tvrdnja je koja postoji godinama, iako nema nikakvo uporište u realnosti.

Među teorijama zavjere koje su prisutne najduže vremena i koje imaju najširi krug poklonika, svoje mjesto svakako pronalazi i teorija o postojanju “chemtrailsa”. Fotografije i snimci tragova aviona na nebu, koji navodno “dokazuju” da se provodi “zaprašivanje otrovima”, redovno se pojavljuju i dijele društvenim mrežama. 

Ovoga puta Facebook stranica Građansko buđenje, jedan od “zavjeroloških” glasova u Bosni i Hercegovini, podijelila je 3. marta 2021. godine videosnimak koji prikazuje nebo na kom se navodno vide “dokazi zasipanja građana iz aviona nanočesticama teških metala”:

Danas je malo maglovito na nebu? Ovo su inače hemijski tragovi - zasipanje građana iz aviona nanočesticama teških metala.

Ili možda postoji neko još da misli da je ovo kondenzacioni trag i da sudeći po tragovima na nebu, putujemo više nego ikad?

Ovo je uzrok naših oboljenja.

Kako se tvrdi, na videosnimku, koji je navodno zabilježen “danas” (3.3.2021.), vide se hemijski tragovi koji su ostali iza aviona, a kojima se građani “zasipaju nanočesticama teških metala”. Navodeći da je snimak nastao u martu 2021. godine, stvara se insinuacija da, budući da se usljed pandemije koronavirusa aviosaobraćaj odvija u smanjenom kapacitetu, ovaj i slični snimci “dokazuju” da “chemtrailsi” zaista postoje. 

Pored činjenično neutemeljene tvrdnje o sadržaju snimka, u ovom slučaju lažna je i tvrdnja o trenutku njegovog nastanka. Prvu objavu identičnog snimka uspjeli smo pronaći na Facebook profilu Hanna Willimann, a datira još iz 29. aprila 2018. godine. 

Ova objava praćena je opisom na njemačkom jeziku, čiji prevod glasi: 

Ovaj snimak sam postavila 27.6, samo sa datumom, mjestom i vremenom. Inače, apsolutno bez komentara!

Klip je prvo prihvaćen - ali onda je iznenada nestao i kada sam htjela da ga ponovo postavim, rečeno je: „više nije dostupan“ (!!) Više ga nisam mogla naći na drugim stranicama na kojima sam ga objavila. Dozvoljene su samo slike istog jutra, istog fenomena „čestog letenja“, ali ne i snimak neba koji svako može vidjeti ako je u stanju da podigne glavu. (...)

Dakle, kako Willimann tvrdi, ovaj snimak ona je originalno objavila 27. juna, vjerovatno 2017. godine, budući da je pomenuto ponovno objavljivanje snimka uslijedilo u aprilu 2018. Međutim, kako tvrdi, snimak je nakon prvobitne objave obrisan sa svih Facebook stranica na kojima ga je ona objavila. 

Ipak, jasno je da, suprotno tvrdnjama stranice Građansko Buđenje, ovaj snimak nije nastao u periodu pandemije koronavirusa, već mnogo ranije, a najkasnije moguće u aprilu 2018. godine. Isti snimak pronašli smo i na Facebook stranici Chemtrails Slovensko, gdje je objavljen 30. aprila 2018. godine, te na Twitter nalogu Steve, gdje je objavljen 31. januara 2021. 

Šta je suština teorija zavjere o “chemtrailsima”?

Poklonici ove teorije zavjere svoj narativ baziraju na vjerovanju u postojanje tajnog atmosferskog programa velikih razmjera, često označenog skraćenicom SLAP (akronim za Secret large-scale atmospheric program). Između ostalih stvari, ovaj “program” navodno podrazumijeva i “zaprašivanje stanovništva” koje se provodi iz vazduha. Kao “dokaz” ovog zaprašivanja ističe se tvrdnja da tragovi koji se na nebu mogu vidjeti nakon prelijetanja aviona zapravo predstavljaju “chemtrailse” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi), hemikalije kojima se ljudi truju i ubijaju. 

Zavisno od konteksta u kom se ova teorija zavjere koristi, govori se i o različitim razlozima zašto se vrši “zaprašivanje”, ali i njegovim različitim posljedicama. Nekada je cilj depopulacija, nekada “kontrola uma”, a ponovno aktueliziranje ove teorije zavjere u periodu pandemije ističe sada najčešće proklamovanu “posljedicu” navodnog zaprašivanja  - Covid-19. Naime, nerijetko se, još od početka pandemije virusa SARS-CoV-2, tvrdi da ovaj virus nije uzročnik bolesti koja je rezultirala velikim brojem mrtvih u proteklih više od godinu dana, već otrovi čija se disperzija vrši pomoću aviona. 

Šta su, zapravo, tragovi koji ostaju za avionima?

O navodnom postojanju ovakvog “programa” 2016. godine provedeno je istraživanje pod nazivom “Kvantifikovanje stručnog konsenzusa o nepostojanju tajnog programa atmosferskog zaprašivanja velikih razmjera”. U ovom istraživanju grupa autora/ki provela je anketu među naučnicima/cama koji rade na polju atmosferske hemije i geohemije. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da 98.7% ispitanika/ca iz ovih struka nikada nije vidjelo dokaze da postoji nešto nalik SLAP-u:

Rezultati pokazuju da je 76 od 77 naučnika/ca (98,7%) koji su učestvovali u ovom istraživanju reklo da nisu naišli na dokaze SLAP-a, te da se podaci navedeni kao dokaz mogu objasniti drugim faktorima, uključujući i dobro poznate fizičke i hemijske fenomene povezane sa avionskim kondenzacijskim tragovima i atmosferskim aerosolima. 

Kako se iz navedenog može zaključiti, na pomenutom i sličnim snimcima i fotografijama ne nalazi se nešto što se naziva “chemtrails” - takvo nešto uopšte ne postoji. Tragovi koji ostaju za avionima zapravo su “contrailsi” (kondenzacijski tragovi). Fenomenom kondenzacijskih tragova bavio se naučni portal Scientific American. U tekstu objavljenom još 2001. godine navodi se da je nastanak ovakvih tragova zapravo rezultat susreta toplog i vlažnog vazduha sa hladnim:

Mlazni avioni ostavljaju bijele tragove, to jest “contrails”, iz istog razloga iz kojeg ponekad možete vidjeti svoj dah. Vruć vlažni ispuh mlaznih motora miješa se s atmosferom, koja na velikoj nadmorskoj visini ima dosta niži pritisak i temperaturu od ispušnih gasova. Vodena para sadržana u ispuhu mlaza kondenzira se i može se smrznuti, a ovaj postupak miješanja stvara oblak vrlo sličan onome koji vrući dah stvara kada je vani hladno.

U istom tekstu riječi je bilo i o sastavu ovih tragova, takođe čestom predmetu tvrdnji teoretičara zavjere:

Auspuh mlaznog motora sadrži ugljendioksid, okside sumpora i azota, neizgoreno gorivo, čađ i metalne čestice, kao i vodenu paru. Čađ osigurava mjesta kondenzacije vodene pare. Ostale prisutne čestice u zraku potpomažu kondenzaciji.

Tvrdnjama o navodnom postojanju “chemtrailsa” bavio se i hrvatski portal Faktograf u svojoj analizi “Geoinženjering je stvaran, ali chemtrails nisu, usprkos teoretičarima zavjera”. U ovoj analizi takođe se na jednostavan način objašnjava nastanak “contrailsa”: 

Od leda su, naime, stvarno sastavljene te “zastrašujuće” pruge po nebu: stvara ih susret toploga i vlažnoga zraka s hladnim. Moguće je čak po vremenskim uvjetima predvidjeti gdje će nebo koji dan biti više išarano crtama, a gdje manje: ako avion prođe pored već formiranih cirusa, trag će biti daleko manje vidljiv, nego ako prođe po vedrom nebu bez oblaka iznad pustinje.

Dakle, tragovi koji na nebu ostaju za avionima nisu hemijski, već kondenzacijski. Rezultat su posve prirodnog fenomena susreta toplog i hladnog vazduha, a ne velikog plana “zaprašivanja” ljudi. Ova teorija zavjere postoji već dugo i iznova se aktuelizira kada za to postoji “zgodan” trenutak. Pandemija koronavirusa poslužila je upornim teoretičarima zavjere kao izvrstan povod da, uz male dorade u domeni posljedica, ponovno plasiraju zavjeru o “chemtrailsima” u javnost. 

Manipulisanje javnošću ubjeđivanjem da uzročnik bolesti Covid-19 nije virus, već hemikalije kojima se navodno “zaprašujemo” iz aviona, izuzetno je opasno. Oni koji u ovako nešto povjeruju posljedično gube povjerenje u sve epidemiološke mjere koje se propisuju i provode u cilju suzbijanja zaraze virusom SARS-CoV-2. Time počinju predstavljati opasnost kako za sebe, tako i za druge. 

Tvrdnju o postojanju “chemtrailsa” ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da se dokazano radi o fenomenu kondenzacijskih, a ne hemijskih tragova. Dodatno, ovu tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, s obzirom na to da ne postoje dokazi postojanja “plana zaprašivanja” svjetskog stanovništva.

Tvrdnja stranice Građansko buđenje da je snimak nastao za vrijeme pandemije koronavirusa  takođe dobija ocjenu lažna vijest, jer smo pronašli objave istog snimka koje datiraju još iz 2018. godine.

Dezinformativni potencijal različitih tvrdnji koje podržavaju narativ teorije zavjere o postojanju “chemtrailsa” jasno se očituje i iz broja do sada napisanih analiza Raskrinkavanja o ovoj temi, a koje možete pročitati u nastavku:

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 03.03.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje: Chemtrails video

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest