Raskrinkavanje.ba

I dalje ne postoji bolest pod nazivom “chemtrails pluća”

Portal Istinom protiv laži već duže vrijeme objavljuje članke u kojima se netačno tvrdi da ljudi obolijevaju i umiru od nepostojeće bolesti pod nazivom “chemtrails pluća”.

Na portalu Istinom protiv laži 16. novembra je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Krivac za epidemiju karcinoma pluća dugogodišnje je špricanje chemtrailsima! Covidom19 pokušavaju prikriti istinu!

U članku, između ostalog, stoji:

Imamo problem koji se pojavljuje diljem svijeta i zove se Chem trail lung (chemtrails pluća ili karcinom pluća). Pojavljuje se sve više problema s dišnim sistemom, zbog toksičnim kemikalija, teških metala, plinova, virusa, virusnih čestica i drugih stvari, koje se sprejaju (strogo povjerljive aktivnosti) a imamo ga za disati. Dodatno uništava zdravlje i pretjerano korištenje antibiotika pogotovo za vrijeme gripe! Pokušaj da se dugogodišnje trovanje chemtrailsom prikriju medijski lansiranim "opasnim" coronavirusom, covidom 19 koji ne postoji, neće uspjeti ako svi narodi ustanu i zaustave kurvine sinove političare koji su bili suučesnici u ovoj, nevjerojatno osmišljenoj i pomno planiraj zločinačkoj NATO operaciji. Zato je tolika tajanstvenost, novinarima neovisnih medija zabranjen je pristup pacijentima, nema obdukcije, trpanje umrlih u vreće i posebne lijesove...

A radi se o namjernom raspršivanju opasnih kemikalija u našu atmosferu, vojnim i komercijalnim zrakoplovima za stvaranje umjetnih oblaka koje su osmislili znanstvenici na području geoiženjeringa. Stvaranje ovih umjetnih oblaka vrši se zračnim raspršivanjem, aerosolnim raspršivanjem ili injekcijom aerosola u stratosferu. Stvarani oblaci koji se pojavljuju na nebu nazivaju se kemijskim tragovima (chemtrails). 

Pored navoda o namjernom trovanju "raspršivanjem opasnih kemikalija u atmosferu", kao i negiranja postojanja koronavirusa, u tekstu se navodi i ovo:

Danas liječnici lako prepoznaju teške zdravstvene implikacije ovog zračnog raspršivanja čije kemikalije su u našem našem ozračju povezane s neurološkim bolestima, respiratornim bolestima i drugim autoimunološkim bolestima. Naše nebo postaje glavni zagađivač koji uzrokuje mnoge bolesti. Sve više stručnjaka iz znanosti, bojeći se za vlastito zdravlje, javno govori da se radi o kemikalija koje se namjerno raspršuju u nebo počev od 1990-te godine. Pojavljuju se u crisscrossing grupama, stoje satima na nebu i protežu se od jednog horizonta do drugog, stvorajući zamagljene oblake koji sadrže nanočestice teških metala, uglavnom aluminija, barija i stroncija, kao i drugih toksičnih čestica.

Priča o “chemtrails” ili “chemical trails”(u prevodu: hemijski tragovi) je prilično raširena teorija zavjere koja zastupa teoriju o postojanju "tajnog atmosferskog programa velikih razmjera" (eng. Secret large-scale atmospheric program ili skraćeno - SLAP). Taj nepostojeći program se navodno provodi zaprašivanjem stanovništva putem zraka, a kao dokaze za to, teoretičari zavjera navode tragove koji na nebu ostaju iza aviona. Ti tragovi, prema ovoj zavjeri, sadrže različite toksine te navodno uzrokuju različite bolesti, a u nekim verzijama zavjera oko "chemtrailsa", nevjerovatne teorije idu i do tvrdnji da se njima pokušava uspostaviti "kontrola uma".

Niti za jednu od tvrdnji o postojanju i djelovanju tzv. hemijskih tragova na nebu nema naučnih dokaza. O tome smo pisali u maju 2020. godine, u analizi Stare teorije zavjere u novom ruhu: Nema nikakvog “zaprašivanja” koje izaziva bolest “chemtrails pluća”. 

Tada se također radilo o analizi netačnih navoda s portala Istinom protiv laži, koji u kontinuitetu objavljuje teorije zavjere vezane uz navodne "chemtrailse", pri čemu i “reciklira” odnosno ponovo objavljuje iste članke o ovoj temi, kao u primjerima ovdje i ovdje.

 

Šta su činjenice?

Istraživanje pod nazivom “Kvantifikovanje stručnog konsenzusa o nepostojanju tajnog programa atmosferskog zaprašivanja velikih razmjera”, objavljeno u aprilu 2016. godine, provedeno među hemičarima i geohemičarima iz polja atmosferske hemije, pokazalo je da 98.7% ispitanika/ca iz ovih struka nikada nije vidjelo dokaze da postoji nešto slično SLAP-u.

Rezultati istraživanja, između ostalog, pokazali su da je 76 od 77 naučnika/ca (98,7%) reklo da nisu naišli na dokaze SLAP-a, te da se podaci navedeni kao dokaz mogu objasniti drugim faktorima, uključujući i dobro poznate fizičke i hemijske fenomene povezane sa avionskim kondenzacijskim tragovima i atmosferskim aerosolima. 

O netačnim tvrdnjama u čijem se fokusu nalaze neutemeljene priče o geoinžinjeringu kao i teorije zavjere o "chemtrails", pisao je i naš partnerski portal Faktograf, a njihovu analizu možete pročitati na ovom linku.

Na kraju, no ne i najmanje važno, ističemo da su tvrdnje iz ovog članka prema kojima Covid-19 “ne postoji”, ne samo netačne već i opasne. Radi se visoko zaraznoj respiratornoj bolesti koja se od decembra 2019. godine širi planetom, a trenutno se nalazi u svom najvećem zamahu. Još uvijek nema ni lijeka niti vakcine za ovu bolest i širom svijeta su na snazi različite mjere sprečavanja njenog širenja. 

Netačnim tvrdnjama da virus SARS-CoV-2 i bolest COVID-19 ne postoje, Raskrinkavanje se bavilo već niz puta, o čemu više možete čitati u ovim analizama:

S obzirom na činjenicu da bolest pod nazivom "chemtrails pluća" ne postoji, tvrdnju s portala Istinom protiv laži da je ova fiktivna bolest "krivac za epidemiju karcinoma pluća", ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da Covid-19 ne postoji. Naime, za razliku od "chemtrailsa pluća", ova bolest je stvarna i do sad je u svijetu odnijela preko 1.440.000 života.

Naučno i činjenično neutemeljene tvrdnje da se Covidom-19 pokušava "prikriti istina", kao i tvrdnja da je Covid-19 "nevjerovatno osmišljena i pomno planirana zločinačka NATO operacija" dobijaju ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.11.2020

Istinom protiv laži: Krivac za epidemiju karcinoma pluća dugogodišnje je špricanje chemtrailsima! Covidom19 pokušavaju prikriti istinu!

Imamo problem koji se pojavljuje diljem svijeta i zove se Chem trail lung (chemtrails pluća ili karcinom pluća).

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest