Raskrinkavanje.ba

Nepostojeće priznanje britanske vlade o vakcinama vraćeno u život na Viberu

Na platformi Viber dijele se poruke o “priznanju” Vlade Ujedinjenog Kraljevstva da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imuni sistem. Britanska vlada nije “priznala” ništa slično – vakcine čine upravo suprotno.

 Foto: geralt/Pixabay

Popularna platforma za razmjenu tekstualnih i audioporuka Viber nerijetko je i plodno tlo za širenje dezinformacija. Bilo da je riječ o Viber grupama ili porukama između privatnih korisnika/ca, ova platforma nudi opciju da se sporni sadržaj prijavi. Razlozi za prijavu mogu biti i  promocija nasilnog sadržaja, spam, golotinja i dezinformativan sadržaj. 

Pretraživanje takvog sadržaja, međutim, nije moguće, što otežava rad fact-checkera koji ne mogu pronaći dezinformativni sadržaj na Viberu kao što mogu na Facebooku ili na web stranicama.

Jedan primjer dezinformativnog sadržaja koji se dijeli na Viberu jeste poruka s navodima da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priznala da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imunitet.

U poruci se navodi da izvještaj o “nadzoru vakcina protiv Covid-19”, kojeg sedmično izdaje Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, priznaje da nakon druge doze vakcine protiv Covid-19 nije moguće steći prirodni imunitet za tu bolest.

:boom:Booooommmmm:boom:
Vlada Velike Britanije priznaje da su vakcine oštetile prirodni imuni sistem dvostruko vakcinisanih. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je priznala da nakon dvostruke vakcinacije više nikada nećemo moći steći potpuni prirodni imunitet na varijante Covida - ili eventualno bilo kojeg drugog virusa. Zato gledajmo kako "prava" pandemija počinje sada! U svom Izvještaju o nadzoru vakcine protiv COVID-19 u sedmici 42, Zdravstvena uprava Velike Britanije priznaje na stranici 23 da su "nivoi N antitijela niži kod ljudi koji se zaraze nakon dvije doze vakcine". Dalje se kaže da je ovaj pad antitijela u osnovi trajan.  

Zaključuje se kako su zapravo nevakcinisani/e protiv Covid-19, shodno navodima izvještaja, imuni/e na ovu bolest nakon što imunitet steknu preboljenjem, a vakcinisani/e nisu.

Dugoročno gledano, cijepljeni su daleko podložniji mogućim mutacijama u proteinu spike, čak i ako su već bili zaraženi i izliječeni jednom ili nekoliko puta. Necijepljene osobe, s druge strane, steći će trajni, ako ne i trajni, imunitet na sve sojeve navodnog virusa nakon što ga prirodno zaraze makar jednom.
Izvor: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1027511/Vaccine-surveillance-report-week-42.pdf


U drugom dijelu poruke koja se dijeli Viberom navodi se da PCR test ne može dokazati da je neko inficiran te da je to navodno potvrdio američki epidemiolog Anthony Fauci.

Prva osiguravajuća društva odustaju jer se suočavaju sa ogromnim talasom šteta. Anthony Fauci potvrđuje da PCR test ne može otkriti nijedan živi virus .Anthony Fauci potvrđuje da ni test na antigen ni PCR test ne mogu dati izjavu o tome je li neko zarazan ili nije! To znači da su sve osnove takozvane pandemije zastarjele. PCR test je bio jedini pokazatelj pandemije Nema pandemije bez PCR TESTA. Za sve novinare, doktore, advokate, javne tužioce, itd. Ovo je konačni ključ, krajnji dokaz da će sve mjere morati  odmah biti ukinute MOLIM TE PODIJELI www.corona-anwalt.org 


Identičnu objavu dijelili/e su i korisnici/e privatnih profila na Facebooku u januaru ove godine.

Šta su činjenice?

Dokument na koji se poziva u analiziranim objavama na Facebooku i porukama na Viberu dostupan je na linku ovdje. U pitanju je prezentacija rezultata nadzora vakcina protiv Covid-19, koju sedmično izdaje Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva. Radi se o uzorcima prikupljenim od dobrovoljnih davatelja/ica krvi starijih od 17 godina u periodu od 35. sedmice 2020. godine do 40. sedmice 2021.

U rezultatima je pojašnjeno da su uzorci testirani na prisutnost dvije vrste antitijela koja su označena kao N i S. Dok N antitijela nastaju samo nakon zaraze virusom SARS-CoV-2, prisustvo S antitijela znači ili da je osoba vakcinisana protiv Covid-19, ili da je nakon toga preboljela bolest.

Rezultati istraživanja pokazuju da su S antitijela u uzorcima prisutna u znatno većem broju nego N antitijela, odnosno da je vakcinacija uveliko doprinijela razvoju imuniteta u populaciji ove zemlje.

Netačan prevod dijela izvještaja s 23. stranice doveo je do netačnih tvrdnji da je britanska vlada priznala da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imunološki sistem. Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 31.1.2022. godine navelo tačan prevod tog dijela koji glasi:

“Procjene seropozitivnosti za S antitijela u uzorcima darivatelja krvi vjerojatno će biti veće nego što bi se očekivalo u opštoj populaciji, i to vjerojatno odražava činjenicu da će darivatelji krvi vjerojatnije biti vakcinisani. Procjene seropozitivnosti za N antitijela potcijenit će udio prethodno zaraženih u populaciji zbog (i) potencijalno manje vjerojatnosti da će darivatelji krvi biti izloženi prirodnoj infekciji nego osobe odgovarajuće dobi u opštoj populaciji; (ii) opadanja broja N antitijela tokom vremena i (iii) nedavnih zapažanja Agencije za zdravstvenu sigurnost prema kojima se čini da su razine N antitijela niže kod osoba koje se zaraze nakon primljene dvije doze vakcine”.

U izvještaju se nigdje ne navodi da vakcine protiv Covid-19 oštećuju imunološki sistem. Identične tvrdnje koje su se dijelile engleskim govornim područjem analizirao je i Reuters, takođe sa zaključkom da je riječ o netačnom prevodu.

Tvrdnje da američki epidemiolog Anthony Fauci “potvrđuje da PCR test ne može otkriti nijedan živi virus” te da antigenski i PCR testovi ne mogu potvrditi je li neko zarazan ili nije neutemeljene su. 

Google pretraga ne pruža nikakve rezultate da je Fauci izgovorio riječi koje mu se pripisuju. Fact-checking platforme provjeravale su tačnost tvrdnji da Fauci ne podržava i/ili umanjuje značaj PCR testa. U tim analizama (1, 2) utvrđeno je da Fauci podržava PCR test kao pouzdan način testiranja. Primjera radi, Health Feedback je u tekstu objavljenoj 8.11.2020. analizirao tačnost navoda da je Fauci priznao kako veliki broj pozitivnih slučajeva Covid-19 može proizaći iz preosjetljivih testova koji otkrivaju puke fragmente virusa, a ne aktivne infekcije. Činjenica je, piše Health Feedback, da Fauci to nije izgovorio i da nije tačno da je veliki broj potvrđenih slučajeva zaraze u 2020. bio uzrokovan “preosjetljivošću testa”. 

Sličan primjer u vezi s navodnom Faucijevom izjavom analizirao je PolitiFact u tekstu objavljenom 15.10.2021. godine, kada su korisnici/e društvenih mreža dijelili/e videosnimak s tvrdnjom da Fauci odbija PCR testiranje. Činjenica je da je snimak nastao u martu 2020. godine, kada su PCR testovi bili manje dostupni, te je Fauci tom prilikom izjavio da se neće testirati jer nema nikakve simptome, što je u tom momentu bio jedan od kriterija ko treba da se testira.

S druge strane, ovi navodi podsjećaju na lažne vijesti koje su se aktivno dijelile na samom početku pandemije Covid-19, kada su “zavjerolozi” negirali efikasnost PCR testa.

Podsjetimo da je sam izumitelj ovog testa Kary Mullis u svom patentu još 1986. godine naveo da se PCR testom mogu dijagnosticirati različite zarazne bolesti, i to na sljedeći način:

Različite zarazne bolesti mogu se dijagnosticirati prisutnošću specifičnih sekvenci DNK u kliničkim uzorcima, karakterističnim za uzročni mikroorganizam. Tu spadaju bakterije, poput salmonele, klamidije i Neisserie; virusi, poput virusa hepatitisa; i paraziti, kao što je plazmodij odgovoran za malariju.

PCR testovi ubrajaju se među najpouzdanije načine utvrđivanja prisustva patogena u organizmu zaražene osobe. Iako, kao i svaki drugi test, ima svoje nedostatke, oni nikako ne utiču na pouzdanost ovog testa. Detalje čitajte u analizi Raskrinkavanja ovdje

U istom tonu je i tvrdnja da je “PCR test bio jedini pokazatelj pandemije” te da bez ovog testa “nema pandemije“, jer se njome implicira da test koji ne otkriva viruse zapravo služi tome da se lažiraju brojevi pozitivnih na Covid-19. 

U konačnici, tvrdnja da je “ovo konačni ključ, krajnji dokaz da će sve mjere morati odmah biti ukinute” netačna je, jer ništa od navedenog nije nikakav dokaz, kako smo i objasnili. S druge strane, navod o ukidanju mjera jasno upućuje na to da je objava nastala u ranijem periodu pandemije, dok su brojne mjere usmjerene ka suzbijanju pandemije bile na snazi. U trenutku pisanja ove analize te dijeljenja analiziranih objava, u Velikoj Britaniji ne postoje nikakve restrikcije u vezi s Covid-19.

Mreža organizacija s prostora šest država jugoistočne Evrope koje se bave suprotstavljanjem dezinformacijama SEE Check u saradnji s Viberom pokrenula je zajednicu kojom se nastoji omogućiti kvalitetnije informisanje, ali i skrenuti pažnja na veliki broj dezinformacija o Covid-19. Ovu zajednicu možete pratiti na linku ovdje.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju u analiziranim porukama i objavama da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priznala da vakcina protiv Covid-19 oštećuje imunitet ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je Anthony Fauci potvrdio da PCR test ne može otkriti viruse ili potvrditi infekciju.

Tvrdnju da su PCR testovi nepouzdani i iskorišteni da se proglasi pandemija Covid-19 i uvedu antipandemijske mjere ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 19.01.2023

Facebook profili i stranice: Nenad Tubić Vlada Velike Britanije

Vlada Velike Britanije priznaje da su vakcine oštetile prirodni imuni sistem dvostruko vakcinisanih

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest