Raskrinkavanje.ba

Netačne tvrdnje o alžirskom hakeru ponovo aktuelne na Facebooku

Netačne tvrdnje da je alžirski haker Hamza Bandelladj osuđen na smrtnu kaznu nakon što je novac ukraden od banaka dijelio “narodu u Africi i Palestini” ponovo su aktuelne.

Tvrdnja da je alžirski haker Hamza Bendelladj osuđen na smrt nakon što je navodno ukrao četiri milijarde dolara od banaka i taj novac “poklonio narodu Afrike i Palestine” ponovo je aktuelna na Facebooku. Ova tvrdnja, uz fotografiju uhapšenog Bendelladja, u 2021. godini je podijeljena na najmanje 15 različitih Facebook profila, stranica i grupa. Samo u Facebook grupi Zanimljivosti, gdje je objavljen 30.5.2021, post je imalo preko 1.800 reakcija, 360 komentara i 339 podjela.

Hamza Bendelladj je čovek koji je hakovao 217 banaka i uzeo im 4 milijarde dolara. Sav "ukradeni" novac je poklonio narodu Afrike i Palestine. Osuđen je na smrtnu kaznu.

 

Šta su činjenice?

Tvrdnja da je Hamza Bendelladj osuđen na smrt nakon što je navodno novac ukraden od banaka dao “narodu Afrike i Palestine” prenošena je na desetinama različitih jezika, a dijeli se godinama unazad. Originalni izvor ove tvrdnje je nepoznat, no kako je Raskrinkavanje pisalo u decembru 2018. godine, znamo da je u našem medijskom prostoru prvi put objavljena 2.9.2015. godine na portalu Novi

Ipak, nijedna od tvrdnji koje se vežu za Bendelladja u ovim viralnim objavama nisu tačne. 

Bendelladj je 2013. godine uhapšen na Tajlandu i izručen Sjedinjenim Američkim Državama iste godine. Optužen je za krađu oko 100 miliona dolara, zajedno sa saučesnikom Aleksandrom Andreevičem Paninom, koji je ruskog porijekla. Novac je ukraden pomoću virusa nazvanog “SpyEye”, kojeg su napravili i prodavali. Vjeruje se da je ovaj virus zarazio više od 50 miliona računara, a svrha mu je bila da krade lične i finansijske podatke. 

Bendelladj je 2015. godine osuđen na 15 godina zatvora, dok je Panin osuđen na devet i po godina zatvora. 

Ranije se tvrdilo da je ukradeni novac završio u rukama humanitarnih i drugih organizacija u Africi i Palestini, no ova tvrdnja, kao ni tvrdnja da je novac “poklonjen narodu Afrike i Palestine”, nema uporište u zvaničnim dokumentima. U medijima postoje špekulacije o tome da su hakeri novac slali u Palestinu, međutim, među zvaničnim dokumentima i u presudi koja je objavljena, nije spomenuto ništa slično (ovdje i ovdje). 

Kako navodi AFP Fact Check, tajlandska policija je nakon hapšenja 2013. godine rekla da je Bendelladj novac “trošio na putovanja i luksuzni život, kao što je letenje prvom klasom i odsjedanje u luksuznim mjestima”. 

S tim u vezi, objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da je Bendelladj osuđen na smrtnu kaznu ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da je osuđen na 15 godina zatvora. 

Tvrdnju da je “uzeo” četiri milijarde dolara od banaka ocjenjujemo kao dezinformaciju, kako se radi o iznosu od oko 100 miliona dolara, a tvrdnji da je ovaj ukradeni novac dijelio ljudima u Africi i Palestini dajmo ocjenu neprovjereno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 30.05.2021

Facebook profili i stranice: Hamza Bendelladj

  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
  • Neprovjereno