Raskrinkavanje.ba

Neutemeljene tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 izazivaju srčane probleme kod fudbalera

Na društvenim mrežama, ali i pojedinim portalima, sugeriše se da je vakcina protiv Covid-19 uzrok srčane aritmije argentinskog fudbalera Sergia Aguera. Još ranije, pojedini mediji su netačno tvrdili da je broj zastoja srca među fudbalerima u zadnja četiri mjeseca povećan za čak 6.000 odsto.

U završnici prvog poluvremena utakmice španskog prvenstva između Barselone i Alavesa, argentinski fudbaler Sergio Aguero je zbog problema sa disanjem napustio teren. Napadač Barcelone je u jednom trenutku legao na zemlju i uhvatio se za grudi, nakon čega je ustao i na nogama napustio teren, odakle je odveden u bolnicu. Kasnije su brojni mediji izvijestili da Aguero ima srčanu aritmiju zbog koje će odsustvovati sa terena tri mjeseca. Ova utakmica je odigrana 30.10.2021.

Već sljedećeg dana, na Facebook profilu Azra Pašić II, objavljena je galerija fotografija na kojima se vidi Aguero dok se drži za grudi i leži na terenu, zajedno sa fotografijama koje prikazuju članke u kojima se navodi da su svi fudbaleri Barcelone vakcinisani protiv Covid-19. Fotogaleriju prati opis u kome se sugeriše da su zdravstveni problemi argentinskog fudbalera povezani sa vakcinom protiv Covid-19.

Jel ovo onaj što nedavno negdje reče da se i djeca moraju vakcinisati?! Na njemu proradila 😁

Na Facebook profilu Marko Kraljević, 1.11.2021, kolaž fotografija iz prethodno spomenute galerije je objavljena sa ispisanim tekstom u kome se navodi:

Je li moquće da ie broi slučaieva srčanih zastoja među nogometašima u posliedniih četiri mjeseca porastao preko 6400%?

Serhio Aguero, zvučnije ime, pre dva dana se srušio… 
…iznenada…
Uzgred, promovisao je je v@kcinu a i Barsa je rekla da su svi njihovi igrači ušpricani.

I samim opisom objave se implicira da su su zdravstveni problemi argentinskog fudbalera povezani sa vakcinacijom protiv Covid-19.

Identičnu sliku sa ispisanim pomenutim tvrdnjama pronašli smo na još nekoliko privatnih profila (link, link), a dijele se i screenshoti ovih objava (link, link).

Aguerovo zdravstveno stanje su sa vakcinacijom protiv Covid-19 povezali i neki mediji. Tako je portal Nulta tačka 1.11.2021. godine objavio članak, sa naslovom: 

VAKCINISANA ZVEZDA BARSELONE AGUERO KOJI JE POZIVAO I DECU DA SE VAKCINIŠU PROTIV COVID-a SRUŠIO SE NA ZEMLJU U SRED MEČA! ZBOG SRČANIH PROBLEMA PRIMLJEN U BOLNICU! (FOTO) (VIDEO)

U članku se izvještava o tome kako je Aguero napustio teren zbog problema za disanjem. Premda se nigdje eksplicitno ne tvrdi da je uzrok vakcina, i u tekstu se, kao i u naslovu, potencira da je fudbaler vakcinisan i da je “istaknuti promoter” imunizacije protiv Covid-19. Na ovaj način se sugeriše da je vakcina uzrok srčanih problema.

Ono što se ne navodi je to da je Aguero jedan od istaknutih promotera vakcina protiv COVID-a 19 i da je sam revakcinisan.

Jedan od njegovih poslednjih nastupa u vakcinalnoj promo kampanji govori o njegovoj posvećenosti u “borbi” protiv koronavirusa gde uputio poziv i deci da se vakcinišu: “Uradi to za sebe. Iz odgovornosti. Zbog solidarnosti. Za sve. U Kataloniji se mogu vakcinisati svi ljudi stariji od 12 godina”

Članak sadrži i embedovan tweet korisnika A.P. Inforatnik, objavljen isti dan, u kome je objavljen snimak Aguera koji poziva na vakcinaciju. Isti korisnik je u komentaru objavio fotografije fudbalera dok se drži za grudi i leži na terenu, a prethodno je sugerisano da je riječ o posljedici vakcine protiv Covid-19.  Članak Nulte tačke kasnije su prenijeli i portali Svijet oko nas, Čivijaš radio i CG vijesti.

Odakle potiče tvrdnja o povećanju od 6.400%?
 

Tvrdnja o povećanju broja srčanih zastoja među fudbalerima u posljednjih četiri mjeseca za 6.400 odsto je neznatno starija. Na hrvatskom portalu Dokumentarac 21.10. objavljen je članak sa naslovom.

Broj slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti među nogometašima u posljednja četri mjeseca porastao preko 6000%?

Dokumentarac je u članku objavio linkove tekstova koji govore o 30 slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti koji su zabilježeni među fudbalerima, trenerima i fudbalskim sudijama u posljednja četiri mjeseca. Pozivajući se na podatke iz članka Spiegela iz 2003. o tadašnjim brojevima zabilježenih slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti, ovaj portal ih poredi sa navedenih 30 slučajeva u četiri mjeseca, te izvodi zaključak o povećanju od 6.428 procenata. Iako ne eksplicitno, Dokumentarac je ovo navodno povećanje doveo u vezu sa vakcinacijom protiv Covid-19

Srčani zastoji i iznenadne smrti u nogometu su se događali i ranije, ali su do početka masovnog cijepljenja protiv COVIDA u 2021. godini bile iznimno rijetke pojave. Primjerice članak iz njemačkog Spiegela iz 2003. godine navodi da se dogodilo deset slučajeva kolabiranja (zbog zastoja srca) u nogometu u periodu od 1996. do 2003. godine. Dakle, događao se jedan do dva slučaja godišnje.

Sada smo u poslijednja četri mjeseca u člancima iz glavnih medija pronašli 30 slučajeva kolabiranja uslijed srčanog zastoja ili smrti većinom mladih nogometaša u punoj snazi, ali i nogometnih trenera i sudaca. Dakle, ako 30 slučajeva u otprilike 4 mjeseca, pomnožimo s 3, to odgovara prosjeku od 90 slučajeva kolabiranja u 12 mjeseci (godišnje). Kada 10 slučajeva u periodu od 1996. do 2003. godine, što je oko 1,4 slučaj godišnje, usporedimo s 90 slučajeva godišnje koje imamo sada, dobijemo povećanje broja slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti u nogometu od 6428%!

Naravno, nema nigdje niti spomena o jednoj ili dvije primljene injekcije cjepiva protiv COVIDA kao mogućem uzroku…..no, kao što mnogi od vas već znaju, većina vrhunskih sportaša je cijepljena. Cijepili su se i nogometaši i treneri i sudci kako bi mogli nesmetano gostovati, igrati, trenirati i suditi, a s druge strane većina vas koji pratite dokumentarac zna da su problemi sa srcem i krvnim ugrušcima jedna od mogućih nuspojava cjepiva protiv COVIDA koja se nerijetko pojavljuje i kod vrlo mladih ljudi.

Članak portala Dokumentarac su prenijeli Croativ, iVijesti i Crodex. Na Facebooku i Twitteru su se, također, dijelili i screenshoti naslova navedenih članaka. (1,2,3,4,5)

 

Nema dokaza da su zdravstveni problemi Serhia Aguera povezani sa vakcinacijom protiv Covid-19

 

U utakmici između FC Barcelone i Alavesa, pri kraju prvog poluvremena, Serhio Aguero je ostao bez daha. U jednom trenutku je legao na zemlju, a intervenisao je i ljekarski tim. Nakon nekoliko minuta, fudbaler je ustao i hodajući napustio teren. Kasnije je prevezen je u bolnicu. Na Twitter nalogu kluba 1. novembera  je objavljeno da će Aguero odsustvovati sa terena tri mjeseca.  

Barsin fudbaler Kun Aguero je podvrgnut dijagnostičkom i terapeutskom procesu – za njega je zadužen dr Đozep Brugada. Biti će nedostupan timu, i tokom naredna tri mjeseca, pratit će se učinkovitost liječenja kako bi se utvrdio njegov proces oporavka.

 U ovom saopštenju se dakle ne navode ni uzroci srčanih problema, ali ni precizna dijagnoza. Španski mediji su pak ubrzo izvijestili da je Agueru ustanovljena srčana aritmija. 

Poznati sportski list Marca u tekstu od 2.11.2021. godine, navodi da je sličan problem fudbaler imao i prije 14 dana. Neki španski mediji izvijestili su i da je Aguero već imao problema sa aritmijom i to sa 12 godina. Ni u navedenim medijskim izvještajima se ne govori o uzrocima, niti se spominje vakcinacija.

Ipak, kao i u slučaju danskog fudbalera Christiana Eriksena koji je ljetos na terenu doživio kolaps, zdravstveno stanje argentinskog fudbalera se ubrzo počelo povezivati sa vakcinacijom protiv Covid-19. U analizi objavljenoj 3.11.2021. godine, fact-checking platforma el Detector navodi da nema dokaza da su zdravstveni problemi Serhija Agüera uzrokovani vakcinom protiv Covid-19.

Ovo je čista dezinformacija, budući da je Aguero još uvijek na medicinskim ispitivanjima kako bi se utvrdili uzroci, ali i procjena njegovog zdravstvenog stanja uopšte.

Nema dokaza za tvrdnje o povezanosti sa imunizacijom.

Fudbalski klub je u septembru objavio da su gotovo svi profesionalni sportisti vakcinisani. Aguero je debitovao 17. oktobra, bez medicinskih izvještaja o neželjenim nuspojavama od vakcinacije.

Fudbalski klub Barselona je u saopštenju za javnost 12. septembra ove godine objavio da je do tog datuma vakcinisano “99,9%” njenih profesionalnih sportista. Argentinski fudbaler je 16. septembra snimio promotivni video u kome poziva starije od 12 godina da se vakcinišu.

Miokarditis (upala srčanog mišića) ili perikarditis (upala vanjskog sloja koji ga prekriva) jesu mogući rijetki i neželjeni efekti mRNA vakcina (Pfizer, Moderna). Ipak, nema pouzdanih informacija da li je Aguero primio jednu od ovih vakcina. S druge strane, aritmije i miokarditis mogu biti i posljedica bolesti Covid-19, a Aguero je još u januaru bio pozitivan na virus SARS- CoV-2. Imajući sve navedeno u vidu, bilo kakvi zaključci o uzrocima njegovog stanja, bez zvaničnih informacija i detaljnih medicinskih nalaza, su preuranjeni i neutemeljeni. 

Iz elDetectora su se obratili i press službi FC Barcelona upitom o tome da li su zdravstveni problemi fudbalera povezani sa vakcinom protiv Covid-19, te kad i koju vakcinu je primio. Nisu dobili odgovor do objavljivanja teksta. 

 

Tvrdnje o povećanju slučajeva srčanih zastoja za 6400 odsto neutemeljene 
 

Tvrdnjom da je u posljednja četiri mjeseca došlo do povećanja broja srčanih zastoja među fudbalerima za 6.400 odsto bavio se hrvatski Faktograf u analizi objavljenoj 2.11.2021. godine. Faktograf navodi da je zaključak do koga je došao Dokumentarac neodrživ iz nekoliko razloga. 

Prije svega, nepoznato je na kojim se podacima takva procjena uopće temelji. Stari tekst iz Der Spiegela koji se koristi kao osnovica za računicu o porastu većem od 6000 posto doista evidentira deset smrtnih slučajeva od 1996. do 2003. godine. Međutim, kad se taj tekst usporedi s podacima dostupnim na Wikipediji, jasno je da u njemu uopće nisu evidentirani svi smrtni slučajevi nogometaša povezani sa srčanim teškoćama u predmetnom periodu.

Osim toga, uspoređivanje tih podataka s navedenim linkovima koji se nalaze u tekstu jednako je uspoređivanju kruški i jabuka. Naime, i sam autor teksta navodi kako se slučajevi koji se spominju u tekstovima referiraju na znatno širu skupinu: mlade nogometaše, trenere i suce. Podaci iz Der Spiegela koji se koriste za usporedbu se odnose samo na igrače.

Procjena o porastu većem od 6000 posto koju iznosi portal Dokumentarac tako je i metodološki neutemeljena.

Faktograf navodi da evidencija fudbalera koji su umrli za vrijeme karijere od srčanog udara na engleskoj Wikipediji pokazuje da su smrti na stadionima bile relativno učestala pojava i prije pandemije Covida-19, te da je i jedna studija iz 2018, iz Engleske, pokazala da su srčani zastoji puno češći kod fudbalera nego što se do tada mislilo.

Istraživanje se temelji na dva desetljeća prikupljanja podataka u sklopu kardioloških pregleda Engleskog nogometnog saveza, a u njoj je sudjelovalo 11.168 mladih nogometaša u Velikoj Britaniji.

“Tijekom pregleda utvrđeno je da su 42 sportaša (0,38%) imali srčane poremećaje koji bi mogli izazvati smrt. Identificirano je i 225 sportaša (2%) s kongenitalnim abnormalnostima. Nakon pregleda, bilo je 23 smrtnih slučajeva iz bilo kojeg uzroka, od kojih su osam (35%) iznenadne smrti pripisane srčanoj bolesti. Kardiomiopatija je uzrokovala sedam od osam iznenadnih srčanih smrti (88%). Šest sportaša (75%) koji su iznenada umrli od srca imalo je normalne rezultate srčanog pregleda”, navodi se u istraživanju.

Pored neutemeljenog zaključka o povećanja broja srčanih zastoja za 6.400 procenta, neutemeljena su i povezivanja navedenih 30 slučajeva srčanih zastoja koji se spominju u tekstu sa vakcinacijom protiv Covid-19, budući da se za to ne nude nikakvi dokazi.

Kako nema dokaza da su srčani problemi argentinskog fudbalera Serhija Aguera izazvani vakcinom protiv Covid-19, sve Facebook objave i članci u kojima se to implicira, a u kojima se pritom izostavlja informacija da je Aguero slične probleme imao i kao dječak, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Budući da je riječ o neutemeljenim procjenama, do kojih se došlo korištenjem nenaučnih metoda, tvrdnju da je broj slučajeva srčanih zastoja među fudbalerima u posljednja četiri mjeseca porastao za  6.400 ( ili 6.000) procenata, koju je prvobitno objavio portal Dokumentarac, ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 31.10.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Azra Pašić II

Jel ovo onaj što nedavno negdje reče da se i djeca moraju vakcinisati?! Na njemu proradila 😁

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.11.2021

Nulta tačka: VAKCINISANA ZVEZDA BARSELONE AGUERO KOJI JE POZIVAO I DECU DA SE VAKCINIŠU PROTIV COVID-a SRUŠIO SE NA ZEMLJU U SRED MEČA! ZBOG SRČANIH PROBLEMA PRIMLJEN U BOLNICU!

Kako CNN izveštava, Barselonin napadač Serhio Aguero prebačen je u bolnicu na ‘kardiološki pregled’ nakon što je na utakmici koja je odigrana u subotu...

 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 21.10.2021

Dokumentarac.com: Broj slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti među nogometašima u posljednja četri mjeseca porastao preko 6000%?

Donosimo listu naslova iz glavnih medija s 30 nesretnih događaja, s uglavnom nogometašima, trenerima i sudijama kao protagonistima, koji su u posljedn...

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 01.11.2021

Svijet oko nas: ZVIJEZDA BARCELONE AGUERO KOJI JE POZIVAO I DJECU DA SE VAKCINIŠU PROTIV KOV-a SRUŠIO SE NA ZEMLJU U SRED UTAKMICE! ZBOG SRČANIH PROBLEMA PRIMLJEN JE U BOLNICU! (FOTO) (VIDEO)

Kako CNN izveštava, Barselonin napadač Serhio Aguero prebačen je u bolnicu na ‘kardiološki pregled’ nakon što je na utakmici koja je odigrana u subotu...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.11.2021

Čivijaš radio: VAKCINISANA ZVEZDA BARSELONE AGUERO KOJI- Nulta Tačka

Kako CNN izveštava, Barselonin napadač Serhio Aguero prebačen je u bolnicu na ‘kardiološki pregled’ nakon što je na utakmici koja je odigrana u subotu...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 01.11.2021

CG vijesti: VAKCINISANA ZVEZDA BARSELONE AGUERO KOJI JE POZIVAO I DECU DA SE VAKCINIŠU PROTIV COVID-a SRUŠIO SE NA ZEMLJU U SRED MEČA! ZBOG SRČANIH PROBLEMA PRIMLJEN U BOLNICU! (FOTO) (VIDEO)

Kako CNN izveštava, Barselonin napadač Serhio Aguero prebačen je u bolnicu na ‘kardiološki pregled’ nakon što je na utakmici koja je odigrana u subotu...

 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 23.10.2021

Croativ: POMOR NOGOMETAŠA!? Broj slučajeva srčanih zastoja i iznenadnih smrti u posljednja četri mjeseca porastao preko 6000%?

 Donosimo listu naslova iz glavnih medija s 30 nesretnih događaja, s uglavnom nogometašima, trenerima i sudcima kao protagonistima, koji su u pos...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.10.2021

iVijesti.hr: Je li moguće da je broj slučajeva srčanih zastoja među nogometašima u posljednjih četiri mjeseca porastao preko 6400%?

Portal Dokumentarac.hr donosi listu naslova iz glavnih medija od 30 uglavnom nogometaša, trenera i sudija koji su u posljednja četiri mjeseca prestali...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.10.2021

Crodex (.net): Je li moguće: Srčani zastoji među nogometašima zadnja četiri mjeseca porasli preko 6400%?

Portal Dokumentarac.hr donosi listu naslova iz glavnih medija od 30 uglavnom nogometaša, trenera i sudija koji su u posljednja četiri mjeseca prestali...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti