Raskrinkavanje.ba

Neutemeljene tvrdnje o povećanom broju smrtnih slučajeva među fudbalerima

Na društvenim mrežama dijeli se tvrdnja da je u posljednjih šest mjeseci umrlo 108 igrača i trenera “registrovanih u FIFA-i”. Pojedini korisnici/e su ovu navodnu statistiku direktno povezali/e s vakcinacijom protiv Covid-19.

Na Facebook profilu Azra Pašić II, 25.11.2021. godine objavljen je screenshot tweeta sa Twitter profila James Bebride, u kojem se tvrdi da je 108 trenera i fudbalera umrlo u proteklih pola godine.

U posljednjih 6 mjeseci umrlo je 108 igrača/trenera registrovanih u FIFA-i.

Pored ove tvrdnje, na screenshotu se vidi i fotografija fudbalera Sheffield Uniteda Johna Flecka, te naslov članka portala express.co.uk, u kojem se izvještava da je Fleck kolabirao na terenu.

Ovaj screenshot je objavljen i na Facebook stranicama Njemačka Bundesliga Balkan i FEZ13 - Festival of Knowledge, javnoj grupi ZAPREŠIĆ BEZ CENZURE, te na desetinama privatnih profila.

U nekim od objava, ova navodna statistika se nedvosmisleno dovodi u vezu sa vakcinacijom protiv Covid-19 (1, 2, 3, 4, 5, 6). 


Šta su činjenice?

 

Tvrdnje o 108 slučajeva smrti među fudbalerima i trenerima registrovanim u Međunarodnoj federaciji fudbalskih asocijacija (FIFA) opovrgao je Lead Stories u analizi objavljenoj 29.11.2021. godine. Kako navodi ova fact-checking platforma, viralni tweet sa navedenim tvrdnjama objavljen je 24. novembra na profilu Jamesa Bembridgea, no on je kasnije obrisan.

Screenshot koji se dijeli na našem govornom području prevod je ovog tweeta.

Lead Stories se obratio FIFA-i upitom da li su upoznati sa velikim brojem iznenadnih smrti među fudbalerima i, ako jesu, postoje li dokazi da su one povezane sa vakcinama protiv Covid-19. U odgovoru FIFA-e navodi se:

FIFA nije upoznata sa porastom slučajeva srčanih zastoja, koji je naveden u vašem e-mailu, i nisu zabilježeni slučajevi povezani sa pojedincima koji su primili vakcinu protiv COVID-19. Uopšteno govoreći, FIFA je u redovnom kontaktu sa vodećim istraživačkim centrima i stručnjacima za istraživanje različitih medicinskih tema. 

 

Odakle brojka od 108 umrlih fudbalera i trenera?

 

Lead Stories navodi da je brojka od 108 fudbalera i trenera koji su umrli tokom prethodnih šest mjeseci najvjerojatnije potekla iz članka objavljenog u novembru 2021. na hebrejskom jeziku, na portalu Real Time News. 

Kako piše ova platforma, u spomenutom članku se navodi da je od decembra prošle godine prijavljeno najmanje 108 iznenadnih smrtnih slučajeva među sportistima, od kojih su velika većina mladi do 40 godina. Članak sadrži link koji vodi do PDF dokumenta na hebrejskom jeziku, u kojem su navedena imena 75 sportista koji su oboljeli i 108 koji su umrli. 

Spiskovi počinju u decembru 2020, prije nego što su vakcine postale dostupne široj populaciji, i završavaju se u novembru 2021. Većina unosa sadrži datum događaja, ime i godine sportiste, vrstu sporta i nacionalnost, te kratak opis onoga što se dogodilo. Lead Stories nije potvrdio tačnost svakog unosa.

Nasumičnom provjerom, pronađeni su nezavisni izvještaji o slučajevima koji pokazuju sljedeće:

Neki od navedenih su mlađi tinejdžeri, a nekoliko unosa uključuje osobe starije od 50 godina; U samo 18 unosa spominje se riječ “vakcina”. Ne postoji način da se sazna da li su ljudi na ovim listama, ako nije navedeno, primili vakcinu protiv Covid-19 ili su njihove bolest ili smrt uzrokovane time;

Ova lista nije ograničena na profesionalne fudbalere, već uključuje sportiste iz cijelog svijeta koji su se bavili košarkom, bejzbolom, kajakiranjem, maratonom, kros-trčanjem, triatlonom, američkim fudbalom, dizanjem tegova, hokejom na ledu, hokejom na travi, odbojkom, ragbijem, biciklizmom, brdskim biciklizmom, rukometom, kriketom, boksom, badmintonom, tenisom, stonim tenisom, trčanjem, baletom, ronjenjem i konjičkim sportovima.


Slučaj fudbalera Sheffield Uniteda Johna Flecka

 

Pored navedene tvrdnje o 108 preminulih fudbalera i trenera, na spomenutim screenshotovima vidi se i fotografija fudbalera Sheffield Uniteda Johna Flecka i naslov članka portala express.co.uk, u kojem se navodi da je prebačen u bolnicu nakon što je kolabirao.

Budući da je Fleckova fotografija objavljena uz tvrdnje o umrlim fudbalerima, moglo bi se zaključiti da je i on dio ove statistike. 

John Fleck se tokom utakmice protiv Readinga, 23. novembra 2021, srušio na terenu, nakon čega je prebačen u bolnicu. Sljedećeg dana je otpušten iz bolnice. 

Spomenuti članak portala express.co.uk je od 24. novembra 2021. U njemu se navodi da su Flecku, nakon kolapsa, ljekari na terenu ukazali pomoć, nakon čega je prevezen u bolnicu. Kasnije tog dana, express.co.uk je objavio i članak u kojem se izvještava da je Fleck otpušten iz bolnice. Nigdje se ne spominju tvrdnje o 108 mrtvih fudbalera i trenera.

Tvrdnjama da je Fleck kolabirao zbog vakcine protiv Covid-19 bavilo se crnogorsko Raskrinkavanje, u analizi objavljenoj 3.12.2021. godine. 

Tvrdnje koje se odnose na Fleka, stručnjaci, koje navodi DejliMejl, označili su kao neodgovorne, jer je, kako ističu, teško to reći bez bilo kakvih dokaza. Oni su naveli i da je izvor blizak igraču rekao da problem fudbalera Šefilda nije bio povezan sa vakcinacijom, dok su predstavnici kluba reagovali sa kratkim objašnjenjem:

„Flek je imao poseban medicinski problem koji je doveo do napada.“

U analizi objavljenoj u novembru, ocjenu lažna vijest dali smo sličnim tvrdnjama da je broj slučajeva srčanih zastoja među fudbalerima u posljednja četiri mjeseca porastao za 6.400% ili 6.000%.

Shodno navedenom, tvrdnju da je u posljednjih šest mjeseci umrlo 108 igrača/trenera registrovanih u FIFA-i, čije smo prvo pojavljivanje pronašli na Facebook profilu Azra Pašić II, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave s ovom tvrdnjom, uključujući i one koje ovu netačnu statistiku direktno povezuju s imunizacijom protiv Covid-19, dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 25.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Azra Pašić II: Slučajnost, naravno...

Slučajnost, naravno...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 25.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook grupa ZAPREŠIĆ BEZ CENZURE

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica FEZ13 - Festival of Knowledge

zdravi, sportaši, cijepljeni...pa ti vidi.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.11.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Njemačka Bundesliga Balkan

FIFA je u posljednjih 6 mjeseci izgubila nekoliko svojih članova, i to su uglavnom oni koji su umirali od Miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića!...

  • Prenošenje lažnih vijesti