Nije bilo cunamija u Turskoj nakon zemljotresa

Desetine medija iz regiona objavile su članke s netačnim navodima da je u Turskoj nakon snažnog zemljotresa došlo do cunamija.

Foto: Todd Turner/ Unsplash 

Na portalu Večernje novosti 6.2.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

BROJ STRADALIH RASTE IZ MINUTA U MINUT: Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa (VIDEO)

Bez preciziranja izvora, u članku se navodi da je Tursku nakon zemljotresa pogodio i cunami.

NAKON razornog zemljotresa koji je zahvatio dijelove Turske i Sirije, tursku obalu pogodio je i cunami.

U članku je priložen i tweet na engleskom jeziku u kojem je navedena ista tvrdnja, a čiji prevod glasi:

#Cunami je pogodio #Turska obala prije nekoliko minuta nakon #Zemljotresa. #PrayForTurkey #زلزال 

Videosnimak najavljen u naslovu članka nije bio dostupan u vrijeme pisanja ove analize. Takođe, link tweeta iz članka u vrijeme pisanja analize vodio je na suspendovan nalog. Arhivirana verzija originalne verzije tweeta (link ovdje) pokazuje da je u njemu objavljen videosnimak.

Članak s tvrdnjom da je u Turskoj došlo do cunamija objavile su kasnije i desetine drugih portala domaćeg govornog područja.

Na Facebook stranici Bijelo Polje Portal 6.2.2023, s druge strane, objavljen je drugi snimak uz isti opis – da je nakon zemljotresa “cunami pogodio obale Turske i Sirije” – ovaj put uz preciziranje i lokacije – u mjestu Adana.

Isti videosnimak uz identične tvrdnje objavljen je i na stranici Vijesti iz Bijelog Polja 6. februara (1).

Je li nakon zemljotresa Tursku pogodio i cunami?

Zemljotres magnitude 7,8 po Richteru pogodio je jugoistok Turske i sjever Sirije 6. februara 2023. godine. Samo nekoliko sati poslije desio se još jedan zemljotres magnitude 7,5. Pogođeni su mnogi gradovi u Turskoj i Siriji, a potresi su se osjetili i u Libanu, Egiptu i na Kipru. 

Mnoge zgrade su srušene, a do sada je potvrđeno da je u zemljotresu tragično stradalo više od 8.000 ljudi. Procjenjuje se da bi ukupni broj stradalih mogao biti veći od 20.000. 

Međutim, Tursku ipak nije pogodio i cunami neposredno nakon zemljotresa, kako se tvrdi u medijima i na društvenim mrežama. 

Reuters se u analizi objavljenoj 7.2.2023. godine takođe bavio istim tvrdnjama koje su kružile na engleskom govornom području. Kako se navodi, zvanični izvori u Turskoj su 6. februara potvrdili da nije bilo prijetnje od cunamija na obalama Turske.

Predsjedništvo za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Turske (AFAD) 6. februara saopštilo je da u to vrijeme nije bilo prijetnje od cunamija istočnoj mediteranskoj obali nakon potresa (ovdje).

Šta prikazuje videosnimak iz medija?

Obrnuta Google pretraga screenshota videosnimka objavljenog u medijima, a koji navodno prikazuje cunami u Turskoj, pokazuje niz objava na različitim jezicima. Većina njih objavljena je još 2018. godine. 

Identičan videosnimak onome koji trenutno kruži medijima objavljen je, između ostalog, na YouTube kanalu CNA 28.9.2018. godine, a u njegovom naslovu i opisu navodi se da prikazuje cunami u Indoneziji. 

Ukoliko se uporedi kadar iz arhivirane verzije tweeta na koji se mediji pozivaju s kadrom ovog snimka iz 2018. godine, jasno je da je riječ o identičnom snimku.

Šta prikazuje snimak s društvenih mreža?

Koristeći obrnutu Google pretragu za screenshot iz videosnimka objavljenog na Facebook stranici Bijelo Polje Portal došli smo do sličnih zaključaka. Niz rezultata ukazuje na to da je snimak nastao 2017. godine u Južnoj Africi u mjestu Duran te da nema nikakve veze s Turskom. 

Identičan videosnimak onome koji trenutno kruži mrežama objavljen je još prije pet godina na YouTube kanalu Town Press SA. Prvih 45 sekundi tog snimka sadrži kadrove za koje se trenutno tvrdi da prikazuju cunami u Turskoj. 

Do identičnog zaključka došla je fact-checking platforma iz Turske Teyit, koja je svoju analizu istih tvrdnji objavila 7.2.2023. godine.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju portala Večernje novosti da je nakon razornog zemljotresa Tursku obalu pogodio cunami, uz koju je priložen snimak iz Indonezije, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju Facebook stranice Bijelo Polje Portal da je nakon zemljotresa cunami pogodio grad Adanu, objavljenu uz snimak iz Južne Afrike, takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Podsjetimo da su se ubrzo nakon informacija o razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji na društvenim mrežama pojavile i različite dezinformacije. Tako je postala viralna teorija zavjere o “dubokoj državi” i podzemnim tunelima koji su navodno uništeni u zemljotresu. Detaljnije čitajte u analizi Raskrinkavanje na linku ovdje.

Ubrzo nakon razorne serije zemljotresa, društvenim mrežama dijelila se i fotografija psa na ruševinama uz tvrdnje da je nastala nakon ovog zemljotresa. Fotografija je ipak stara nekoliko godina, a detaljnije čitajte u analizi Raskrinkavanja na linku ovdje.

U slučaju da primijetite objavu za koju niste sigurni da li je tačna, možete nam poslati link putem opcije “Sugestije”. 
 

Napomena

9.2.2023. godine redakcije portala BL portal, Banjaluka 24 media, Alo online, Hayat, dostavile su nam izmijenje verzije prvobitno objavljenih članka, koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima te cu ocijenjeni i kao ispravljeno.

10.2. redakcije portala Večernje novosti , RTV BN dostavile su nam izmijenje verzije prvobitno objavljenij članka koji su dopunjen u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno.14.2.2023. godine i redakcija portala Rejting nam je dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, na identičan način kao i ostale redakcije navedene u napomeni, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

13.10.2023:  Članci portala Faktor magazin, Hrvatski medijski servis i Gradiška Live, koji su ocijenjeni u ovoj analizi, naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 08. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me