Raskrinkavanje.ba

Besramno predstavljanje zemljotresa u Turskoj i Siriji kao “uništavanje duboke države”

Razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji, koji su odnijeli hiljade života, predstavljaju se u krugovima poklonika QAnon teorije zavjere kao uništavanje izmišljenih podzemnih tunela “duboke države”.

Foto: Flickr

Na Telegram kanalu 1000 zašto - 1000 zato 6.2.2023. godine objavljen je screenshot u kojem se tvrdi da su u zemljotresu u Turskoj i Siriji uništene podzemne strukture “duboke države”.

Objavu je do datuma pisanja ove analize vidjelo gotovo 2.500 korisnika/ca, a screenshot je ubrzo počeo kružiti i po Facebooku (1, 2, 3, 4, 5). Pojedini/e korisnici/e čak su smatrali/e da je primjereno da izraze svoje zadovoljstvo upotrebom emotikona koji označavaju odobravanje.

Screenshot je objavila i teoretičarka zavjere Vesna Ćurguz na jednom od svojih Facebook profila, uz dugački apsurdni opis u kojem govori o “ratovima zemljotresa”, vanzemaljcima i “tektonskom oružju” i drugim besmislicama.

Screenshot, čini se, prikazuje razgovor na nekom drugom Telegram kanalu. 


Šta su činjenice, a šta “zavjerološke” izmišljotine?

Rano ujutru 6. februara 2023. godine zemljotres magnitude 7,8 po Richteru pogodio je jugoistok Turske i sjever Sirije. Samo nekoliko sati poslije desio se još jedan zemljotres magnitude 7,5. Pogođeni su mnogi gradovi u Turskoj i Siriji, a potresi su se osjetili i u Libanu, Egiptu i na Kipru. 

Mnoge zgrade su srušene, a do sada je potvrđeno da je u zemljotresu tragično stradalo više od 5.000 ljudi. Procjenjuje se da bi, nakon što se okončaju operacije spašavanja koje su i dalje u toku, ukupni broj stradalih mogao biti veći od 20.000. 

Države širom svijeta šalju humanitarnu i medicinsku pomoć, kao i spasilačke ekipe, u Tursku i Siriju. Bosna i Hercegovina i druge zemlje iz regije također su najavile slanje pomoći i spasilačkih ekipa u Tursku. Mnogobrojne humanitarne organizacije iz BiH pokrenule su akcije putem kojih građani/ke mogu uputiti donacije za ove dvije zemlje.

Pojedini/e korisnici/e društvenih mreža su, međutim, u samo nekoliko sati ovu tragičnu elementarnu nepogodu, koja je odnijela hiljade života, odlučili/e iskoristiti za promociju teorija zavjere o podzemnim tunelima i “dubokoj državi”. 

Ove tvrdnje dolaze iz “zavjerološkog” narativa po imenu QAnon. Riječ je o teoriji zavjere nastaloj 2017. godine na internetskom forumu 4Chan. Njeni/e sljedbenici/e, kojih je sve više i u našem regionu, vjeruju da svijet vodi tajna “kabala” koja, između ostalog, vodi globalni lanac trgovine djecom. Prema pristalicama QAnona, “kabala” djecu drži u tajnim podzemnim tunelima koji se navodno nalaze širom svijeta, a koristi ih za dobijanje “droge adrenohrom” koju članovi/ce “kabale” koriste za podmlađivanje. Vjeruju da je Donald Trump svojevrsni mesija koji vodi tajni rat protiv “kabale” i spašava svijet. 

Kao što je Raskrinkavanje pisalo i ranije (1, 2, 3, 4), tvrdnje iz QAnon teorije zavjere nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama.

Adrenohrom nije nikakva “droga za podmlađivanje”, već hemijsko jedinjenje koje se dobija u laboratoriji oksidacijom adrenalina i koristi u medicinske svrhe za zaustavljanje krvarenja. Tvrdnje o dobijanju adrenohroma putem zlostavljanja djece i korištenju za podmlađivanje zapravo su preuzete iz fiktivnog romana “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine.

Iako je trgovina djecom stvarni problem širom svijeta, ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da iza nje stoji “kabala”, odnosno “duboka država”, niti da postoje neke tajne podzemne infrastrukture u kojima se ona čuvaju. Kako je objašnjeno u analizama koje smo naveli, “dokazi” koje QAnon sljedbenici/e koriste u pokušaju da potkrijepe svoje tvrdnje uglavnom se pokažu kao potpuno neutemeljeni. Često je riječ o fotošopiranim fotografijama, lažiranim izvještajima ili prosto – čistim izmišljotinama.

Da je riječ o teoriji zavjere koja ima ozbiljan potencijal za radikalizaciju pojedinaca/ki, govori i činjenica da su mnogobrojni sljedbenici/e QAnona učestvovali/e u oružanom napadu na Capitol Hill u Washington DC-u u januaru 2021. godine, ubijeđeni da je Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima pokrala “duboka država”.

Na koncu, pobornici/e QAnona nisu ni pokušali/e potkrijepiti svoje tvrdnje o uništavanju podzemne infrastrukture “duboke države” bilo kakvim dokazima prije nego što su doslovno proslavili/e zemljotres u Turskoj i Siriji na društvenim mrežama.

Suvišno je naglašavati da dokazi o bilo kakvim tajnim infrastrukturama u regiji pogođenoj zemljotresima ne postoje.

S obzirom na to da je prvobitno iznesena na neidentifikovanom Telegram kanalu, tvrdnju da su zemljotresi u Turskoj i Siriji zapravo uzrokovani uništavanjem podzemnih struktura “duboke države” u analiziranim objavama na društvenim mrežama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 06.02.2023

Facebook profili i stranice: Vesna Curguz: Uništena duboka država u Turskoj i Sriji

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.02.2023

Facebook profili i stranice: Grega Valter Qsentme: Uništena duboka država u Turskoj i Sriji

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 06.02.2023

Telegram profili: 1000 zašto 1000 zato: Uništena duboka država u Turskoj i Sriji

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti