Raskrinkavanje.ba

Povratak QAnon besmislica o “hapšenjima i pogubljenjima” javnih ličnosti

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju suđenje, a koje u javnosti mijenjaju “dvojnici/e”, i dalje se dijele na društvenim mrežama.

Foto: Shutterstock

Na Facebooku je 3. decembra 2022. godine objavljen video koji navodno prikazuje do sada uhapšene i pogubljene javne ličnosti, od kojih je većina iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Pored imena i fotografija, ispisana su i navodna krivična djela koja su počinili, to jest datum i mjesto “pogubljenja”. Na snimku je navedeno da je riječ o “izvršiteljevom sažetku”. 

Prema ovom “izvještaju”, uhapšeno je više od 100 javnih ličnosti (državnika/ca, političara/ki, glumaca/ica, pjevača/ica), a nekoliko desetina njih do sada je i pogubljeno. Među njima su Barack Obama, Hillary Clinton, Michelle Obama, Bill i Melinda Gates, Lady Gaga.

Ovaj video je na Facebooku objavljen uz opis:

 ‼️💥 Pažnja 💥‼️Možda najbolji video o vojnim uhićenjima i pogubljenjima na visokoj razini koji ćete vidjeti 💥💣🧨🔥💀✨

Objava je na Facebooku podijeljena više od 300 puta.

Video s istim tvrdnjama dijelili/e su i korisnici/e društvenih mreža i van našeg govornog područja, o čemu je pisao i Reuters. U analizi se navodi da platforma nije pronašla vjerodostojne izvještaje koji bi poduprli ove tvrdnje te da je Ministarstvo obrane SAD-a odbilo zahtjev za komentar. 

 

Šta su činjenice?

 

Spiskovi poznatih osoba koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju suđenje, a u javnosti ih mijenjaju dvojnici/e, dio su narativa pokreta QAnon, koji je potekao iz SAD-a. Ovakve objave i ranije su dijeljene na društvenim mrežama u regionu. Ovim izmišljenim pričama Raskrinkavanje se bavilo u više navrata (link, link, link).

Osnovu teorija zavjere koje promoviše QAnon čini uvjerenje da se sada bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (Deep State), odnosno “elite” i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece.

U članku objavljenom 10.1.2021. godine BBC na srpskom objašnjava šta je, ustvari, QAnon:

U svojoj osnovi, Kjuanon je široka, potpuno nepotkrepljena teorija da predsednik Tramp vodi tajni rat protiv elitnih satanističkih pedofila u vladi, biznisu i medijima.

Sledbenici Kjuanona spekulišu da će ova borba dovesti do dana konačnog obračuna kada će istaknute ličnosti kao što je bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton biti uhapšene i pogubljene.

To je osnovna priča, ali ona ima toliko varijacija, grananja i internih polemika da je kompletna lista Kjunanonovih tvrdnji ogromna - i često kontradiktorna.

Njegovi poklonici koriste vesti, istorijske činjenice i numerologiju da bi izvukli vlastite nategnute zaključke.

Ova teorija zavjere naročito je postala popularna nakon izbijanja pandemije Covid-19.

Javne ličnosti za koje se u videu tvrdi da su pogubljene redovno se pojavljuju u javnosti, objavljuju statuse na društvenim mrežama i imaju druge javne aktivnosti te, bez ikakve sumnje, niko od njih nije ni uhapšen ni pogubljen.

Predsjednik SAD-a Joe Biden, za koga se tvrdi da je pogubljen 2020. godine, 1. decembra 2022. godine sastao se s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom. Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton, za koju se tvrdi da je pogubljena 2018. godine, 5. decembra je  govorila na dodjeli nagrade “Hillary Rodham Clinton” za 2022. godinu. Bill i Melinda Gates su od 2013, kada su navodno pogubljeni, imali brojna javna pojavljivanja, a u međuvremenu su se i razveli, o čemu su izvještavali brojni mediji. Kraljica Elizabeta II, za koju se tvrdi da je pogubljena 2021. godine, umrla je u septembru ove godine.

Shodno navedenom, objavu videa koji navodno prikazuje do sada uhapšene i pogubljene javne ličnosti ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke