QAnon teorija zavjere: Snimak iz 2016. godine ne prikazuje hapšenje Hillary Clinton

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogubljene ili čekaju suđenje, a koje u javnosti mijenjaju “dvojnici”, odranije su prisutne na društvenim mrežama. Sada se dijeli snimak koji navodno prikazuje hapšenje bivše državne sekretarke SAD Hillary Clinton.

Na Facebook profilu Anos Srbija 12. septembra 2021. godine objavljen je video snimak na kome se vidi ženska osoba koja posrće, dok je nekoliko osoba uvodi u automobil. U opisu objave se tvrdi da snimak prikazuje hapšenje bivše državne sekretarke SAD Hillary Clinton.

Orginalni snimak 
Hapšenje Hilari Klinton

Snimak koji prikazuje istu scenu i ranije je objavljivan na drušvenim mrežama, uz tvrdnju da je riječ o hapšenje bivše američke državne sekretarke, ali kao jedan od segmenata dužih videozapisa.

Pronašli smo ga na  Facebook profilu Radivoj Panic (1.9.2021) i na stranici Novice Obvestila Sporočila Slovenija (19.1.2021). U prvoj verziji snimka, vidi se ispisan datum 11. septembar 2016. 

Na stranici Novice Obvestila Sporočila Slovenija objavljen je osmominutni videosnimak koji pored segmenta koji prikazuje navodno hapšenje, između ostalog, sadrži i ispisan tekst na našem jeziku. U tekstu se navodi da je Clinton uhapšena na komemoraciji održanoj povodom 11. septembra, ali da su svi mediji izvijestili da joj je pozlilo. Tvrdi se i da se u javnosti umjesto nje pojavljuje dublerka ili se koristi hologram u slučaju gostovanja u emisijama. Video sadrži i navodni snimak hapšenja Michelle Obame, a u njemu se pominju i imena drugih javnih ličnosti koje su navodno uhapšene i pogubljene, a koje u javnosti mijenjaju dvojnici: Melinda i Bill Gates, Joe Biden, Hunter Biden, Keanu Reeves, te Marina Abramović i Lady Gaga.

 


Šta su činjenice?

 

Snimak za koji Facebook korisnici/e tvrde da predstavlja hapšenje Hillary Clinton nastao je 11. septembra 2016. godine, prilikom obilježavanja godišnjice terorističkog napada na SAD.Tadašnja državna sekretarka je ranije napustila ceremoniju, nakon što se nije dobro osjećala. Snimak prikazuje trenutak kada je, uz pomoć obezbjeđenja, ušla u automobil kako bi otišla u stan kod kćerke dok se oporavi. Iz njenog izbornog štaba su izvijestili medije da je Clinton zbog jakog sunca dehidrirala. O ovome je pisao veliki broj medija a neki su objavili i spomenuti video (1,2). O svemu su izvijestili i mediji na našem govornom području (1,2).

Videosnimci objavljeni na profilu Radivoj Panić i Facebook stranici Novice Obvestila sadrže segment u u kome se vidi voditelj televizije CNN dok u studiju saopštava ove informacije, nakon čega se prikazuje video. Originalni video i sada je moguće pronaći na YouTube kanalu ove televizije.

Činjenica da su skoro svi svjetski mediji prenijeli ovu vijest nije spriječila poklonike popularne teorije zavjere QAnon da šire dezinformacije da snimak prikazuje navodno hapšenje Hillary Clinton.

Osnovu ove široko rasprostranjene teorije zavjere koja je potekla iz Amerike  čini uvjerenje da se sada bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece.

U članku objavljenom 10.1.2021, BBC na srpskom objašnjava šta je, ustvari, QAnon.

 U svojoj osnovi, Kjuanon je široka, potpuno nepotkrepljena teorija da predsednik Tramp vodi tajni rat protiv elitnih satanističkih pedofila u vladi, biznisu i medijima.

Sledbenici Kjuanona spekulišu da će ova borba dovesti do dana konačnog obračuna kada će istaknute ličnosti kao što je bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton biti uhapšene i pogubljene.

To je osnovna priča, ali ona ima toliko varijacija, grananja i internih polemika da je kompletna lista Kjunanonovih tvrdnji ogromna - i često kontradiktorna.

Njegovi poklonici koriste vesti, istorijske činjenice i numerologiju da bi izvukli vlastite nategnute zaključke.

Prema sljedbenicima/ama ove teorije, zahvaljujući naporima Trumpa, u svijetu će doći do “Oluje” (The Storm) čiji će rezultat biti hapšenje i pogubljenje pripadnika svjetske “elite”. Na mjestu do sada navodno uhapšenih i pogubljenih se nalaze njihovi klonovi ili dvojnici/e.

Ova teorija zavjere je naročito postala popularna nakon izbijanja pandemije Covid-19, a Raskrinkavanje se do sada u nekoliko analiza bavilo izmišljenim pričama o pogubljenjima i hapšenjima javnih ličnosti.

Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljotine o hapšenjima čelnih ljudi Facebooka i Twittera još “žive” na društvenim mrežama

Na Facebook stranici “Istinom protiv laži” objavljeno je nekoliko postova u...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 17.02.2021

Lažna vijest
Papa Franjo nije uhapšen, uprkos tvrdnjama teoretičara zavjere

Stranim i domaćim portalima i nalozima na društvenim mrežama proširila se t...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 13.01.2021

Lažna vijest
Domaći "zavjerolozi" dijele lažnu listu uhapšenih i pogubljenih poznatih osoba

Društvenim mrežama proširila se lista poznatih osoba koje su navodno uhapše...

Lažna vijest Teorija zavjere 23.12.2020

Budući da snimak ne pokazuje hapšenje Hillary Clinton, te da se ono uopšte nije desilo, objavu  na Facebook stranici Novice Obvestila Sporočila Slovenija ocjenjujemo kao lažnu vijest, a ostala pojavljivanja ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Sve objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere budući da je iznesena tvrdnja dio šireg narativa o hapšenjima i pogubljenjima poznatih ličnosti u sklopu izmišljene Trumpove borbe protiv “duboke države.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 23. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama
Rašireni mit: “Simpsoni” nisu predvidjeli prošle događaje

Kompilacija “predviđanja budućnosti” u animiranoj seriji “Simpsoni”, objavl...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me