Izmišljena historija QAnona od atentata na Lincolna do Donalda Trumpa

Pristalice teorije zavjere QAnon dijele izmišljenu historiju ovog pokreta koji se okuplja oko nje, kao i stare netačne tvrdnje o političkim dešavanjima u SAD-u.

Foto: Flickr

Na jednom od Facebook profila teoretičarke zavjere Vesne Ćurguz 10.1.2023. godine objavljena je kratka “historija” QAnon pokreta, u kojoj se tvrdi da on postoji još od atentata na američkog predsjednika Abrahama Lincolna 1865. godine te se navodi niz netačnih tvrdnji o dešavanjima u američkoj politici protekle decenije. 

Do datuma pisanja ove analize spomenuta objava podijeljena je oko 120 puta. U drugoj objavi, od 14. januara, na ovom profilu tvrdi se da je u toku Q-ova psihološka operacija čiji je cilj “oslobađanje iz Matrixa” i “čišćenje Zemlje od sotonističkog smeća” kroz fizičko uklanjanje “sotonističke vojske i njihova instrumentarija”.

Kao autor ovih tvrdnji navodi se izvjesni Edo Jakaša, a one su objavljene na još par Facebook profila (1, 2). Na profilu Ede Jakaše nismo pronašli objavu s ovim tvrdnjama.


Šta je QAnon i od kada postoji?

QAnon teorija zavjere bila je predmet nekoliko analiza Raskrinkavanja koje možete pročitati ispod:

Lažna vijest
QAnon teorija zavjere: Snimak iz 2016. godine ne prikazuje hapšenje Hillary Clinton

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 23.09.2021

Lažna vijest
QAnon besmislice o zlostavljanju djece u tunelima i kavezima ne odlaze sa društvenih mreža

Uprkos činjenici da ne postoje tajni tuneli i kavezi u kojima se zlostavlja...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere Ispravljeno 29.04.2021

Lažna vijest
Uprkos željama QAnon poklonika, Trump se ne vraća na vlast “u plamenu slave”

Još jedna u nizu QAnon besmislica o povratku Donalda Trumpa na vlast u Sjed...

Lažna vijest Teorija zavjere 30.04.2021

U analizi iz aprila 2021. godine objašnjeno je da je teorija zavjere QAnon nastala 2017. godine na internetskom forumu 4Chan, gdje je osoba koja se predstavila kao “Q Clearance Patriot” za sebe tvrdila da je visokopozicionirani vojni službenik blizak tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Vremenom, QAnon je počeo uključivati i narativ o tome kako svijetom vlada satanistička “kabala” (čiji su dio članovi američke Demokratske stranke i holivudske zvijezde) koja vodi lanac trgovine djecom. Djecu, prema ovom narativu, otimaju i drže u tajnim podzemnim tunelima s ciljem da se od njih dobije “droga adrenohrom”, koju članovi/ce kabale koriste za podmlađivanje. “Kabalu”, navodno, treba da porazi Donald Trump i tako spasi svijet od zla.

Širenjem “zavjeroloških” QAnon tvrdnji na popularnim društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i Reddita, uglavnom za vrijeme pandemije Covid-19, ova teorija zavjere pridobila je veliki broj pristalica.

Štetne društvene posljedice snažnog vjerovanja o ovu teoriju zavjere pokazale su se 6.1.2021. godine, kada su QAnon teoretičari/ke zavjere učestvovali/e u upadu u Capitol Hill u Washingtonu. Detaljnije o tome čitajte u našoj analizi ovdje.

Uprkos snažnom uvjerenju njenih pristalica, QAnon teorija zavjere nije bazirana na bilo kakvim činjenicama i tvrdnje koje sadrži često su izvan okvira realnosti. 

Tvrdnje o adrenohromu su, naprimjer, potpuno besmislene. Naš partnerski fact-checking portal Fake News Tragač je u analizi iz 2020. godine objasnio da je adrenohrom zapravo hemijsko jedinjenje koje se dobija oksidacijom adrenalina. Njegova glavna primjena je u medicini i koristi se za zaustavljanje krvarenja. Tvrdnje o tome da je riječ o “drogi za podmlađivanje” koja se dobija iz zlostavljane djece potpuno je izmišljena. 

Za FNT je ovo potvrdio i dr. Robert Chilcott, šef Odjeljenja toksikologije s Univerziteta u Hertfordshireu:

Postoji jedinjenje koje se zove adrenohrom, ali je fikcija da se ono može koristiti kao sredstvo za podmlađivanje.

Tvrdnja o adrenohromu kao drogi koja se dobija od mučenja djece zapravo potiče iz fiktivnog romana “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine autora Huntera S. Thompsona.

Ne postoje nikakvi stvarni dokazi da satanistička “kabala” vodi lanac trgovine djecom niti da Trump vodi neki tajni rat protiv njih. 

Dakle, QAnon je teorija zavjere koju je 2017. godine kreirao anonimni korisnik 4Chana. Suprotno tvrdnjama iz objave Veqqi Qurguzovski, Q pokret “za borbu protiv duboke države” ne postoji od 19. stoljeća.


Izmišljotine o pogubljenju Toma Hanksa i izvještajima Juliana Assangea

Kao još jedan primjer apsurdnosti “zavjeroloških” tvrdnji iz QAnon “kuhinje” predstavlja i tvrdnja da je Donald Trump 2018. godine pogubio američkog glumca Toma Hanksa, “vodeću osobu u globalnoj grupi za trgovinu djecom”.

Iako je Tom Hanks igrao u nekoliko filmova i mnogo puta se pojavio u javnost u proteklih pet godina (1, 2, 3,), pristalice QAnona uvjerene su da je mrtav ili uhapšen zbog pedofilije. Hanksa, kao i niz drugih slavnih imena iz Hollywooda, za zlostavljanje djece optužio je bivši glumac Isaac Kappy, koji je preminuo 2019. godine nakon što je pao, ili možda skočio, s mosta. Iako Kappy nikada nije potkrijepio svoje optužbe bilo kakvim dokazima, one i dalje kruže u “zavjerološkim” krugovima na društvenim mrežama.

Tvrdnja da je Julian Assange u svom izvještaju potvrdio da je Barack Obama vodio pedofilski lanac iz Bijele kuće također je neutemeljena. Julian Assange je osnivač web stranice WikiLeaks, koja je objavila hiljade internih i tajnih dokumenata od raznih vlada i korporacija. 

Prošle su godine pristalice QAnona na društvenim mrežama dijelile navodni screenshot e-maila između Obame i Hillary Clinton, koji prikazuje konverzaciju o pizzama i hot dogovima, što su protumačili kao kodne riječi za trgovinu seksualnim robljem. Ipak, kako je fact-checking portal PolitiFact objavio u analizi iz augusta 2022, ovakav e-mail zapravo ne postoji. Pretraga baze WikiLeaksa korištenjem ključnih riječi iz navodnog e-maila nije izbacila nikakve rezultate.

Shodno činjenicama, tvrdnju da Q pokret za borbu protiv “duboke države” postoji od kraja 19. stoljeća ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

Ocjene lažna vijest i teorija zavjere dajemo i tvrdnjama da je Donald Trump 2018. godine pogubio Toma Hanksa i da je izvještaj Juliana Assangea pokazao da je Barack Obama vodio pedofilski lanac iz Bijele kuće.

Kao teoriju zavjere ocjenjujemo i tvrdnju da je trenutno u toku Q-ova psihološka operacija za “oslobađanje iz Matrixa” i obračun sa satanistima.

(Emir Zulejhić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 24. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me