Raskrinkavanje.ba

Uprkos željama QAnon poklonika, Trump se ne vraća na vlast “u plamenu slave”

Još jedna u nizu QAnon besmislica o povratku Donalda Trumpa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama dijeli se na Facebooku. Ovoga puta, Vesna Ćurguz promoviše navode da je bivši predsjednik SAD-a ponovo u predsjedničkom avionu Air Force One i da “vlada” iz nepostojeće nove Bijele kuće u odmaralištu Mar-a-Lago.

Na Facebook profilu Vesnica Curguz, jednom od profila sa imenom Vesne Ćurguz (1,2), koji su poznati po širenju neistina iz QAnon teorije zavjere, 24.4.2021. godine objavljen je post u kojem se tvrdi da se bivši američki predsjednik Donald Trump “vratio”, a da se vojska priprema da s vlasti svrgne trenutnog predsjednika Joea Bidena.

CITAT NETAČNO: POSTO NE DAJU DA SE PODIJELI VIDEO ...EVO OVAKO CEMO!!! ...KAO...LAZNE INFORMACIJE:::😂😂😂
🧐🧐💪🙏Predsjednik Trump vratio se u plamenu slave u Air Force One! Vojska se priprema za zbacivanje Bajdena!
Predsjednik Trump vratio se u Air Force 1 ove sedmice u tajnosti noći. Sve će se svijetu otkriti vrlo brzo.
Delta Force je elitna grana vojske koja je proteklih mjeseci štitila predsjednika Donalda Trumpa u novoj Bijeloj kući Mar a Lago na Floridi.
Iako je Bijela kuća u Washingtonu predviđena ili za rušenje ili za pretvaranje u muzej, stvari u ovom trenutku nisu jasne. Jasno je samo da je Bijela kuća trajno zatvorena i mračna. Lažni predsjednik Joe Biden održavao je konferencije za novinare između Castle Rock studija u LA-u i studija Tyler Perry iz Atlante u državi Georgia.
https://l.facebook.com/l.php… 

U postu se pored teksta nalazi i screenshot chata iz mobilne aplikacije Messenger, u kojem se može vidjeti link na članak sa sljedećim naslovom na engleskom jeziku:

President Trump Returns in a Blaze of Glory On Air Force One! Military Preparing to Oust Biden (Must Video) - best news here 
Predsjednik Trump  vraća se u plamenu slave na Air Force One! Vojska se sprema da svrgne Bidena (video koji se mora vidjeti) - best news here

Objava na profilu Vesnica Curguz je u momentu pisanja ove analize imala gotovo 400 interakcija. 

Šta su činjenice?

Povratak Donalda Trumpa na čelo SAD-a dio je narativa QAnon teorije zavjere. Pristalice ove teorije vjeruju, između ostalog, da Joe Biden nije pravi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država te da će se Trump vratiti na vlast. O sličnom ubjeđenju, onom da će početkom marta 2021. godine Trump biti inauguriran kao 19. predsjednik SAD-a, pisali smo u jednoj od ranijih analiza

“Bastion” ove teorije svakako su Sjedinjene Američke Države, a Facebook profili Vesne Ćurguz jedan su od kanala putem kojih aktuelne besmislice, karakteristične za tu teoriju zavjere, dolaze na naše govorno područje. Profili ove osobe su u već nekoliko navrata bili izvorom QAnon dezinformacija (1,2,3), ali i konspirativnih narativa u kontekstu Covid-19 pandemije (1,2).

Kada je riječ o posljednjem “izdanju” priče o povratku Donalda Trumpa “u plamenu slave”, ona je potekla od videa sa BitChute kanala will paranormal, koji je 21.4.2021. godine objavljen pod sljedećim naslovom:

PREDSJEDNIK TRUMP VRAĆA SE U PLAMENU SLAVE NA AIR FORCE-U 1 - VOJSKA SE SPREMA DA SVRGNE BIDENA

Video u kojem se vidi Donald Trump kako izlazi iz aviona Air Force One je bio osnova za tvrdnje u članku portala Best News Here, koji je objavljen 22.4.2021. Link na ovaj članak se vidi na screenshotu objavljenom u postu Vesne Ćurguz. 

Ćurguz je zapravo prevela ovaj članak i objavila ga na svom Facebook profilu, a uradila je to, kako je rekla, jer “ne daju” da se podijeli sam video.  

Međutim, video Donalda Trumpa koji izlazi iz predsjedničkog aviona Air Force One nije snimljen u aprilu ove godine, kako to sve navedene objave impliciraju. U Reutersovoj analizi ovih navoda se objašnjava da je riječ o videu snimljenom u decembru 2020. godine na Floridi:

Snimak koji se dijeli u objavama na društvenim mrežama nastao je 23. decembra 2020. godine i prikazuje slijetanje Trumpa u [avionu] Air Force One na Međunarodni aerodrom Palm Beach na Floridi, kako se vidi na snimkama Fox Newsa i Bloomberga ovdje i ovdje. Reutersova fotografija također prikazuje Trumpa kako te noći izlazi iz Air Force Onea na Floridi, ovdje

Air Force One je tehnički naziv za bilo koji avion u kojem se nalazi aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. No, ovaj naziv se uobičajeno koristi za dva Boeing 747 aviona koji su prilagođeni potrebama putovanja predsjednika i koriste se samo za tu svrhu. S obzirom na to da je predsjednički mandat Donaldu Trumpu istekao na dan inauguracije Joea Bidena, on više nema pravo na korištenje Air Force One aviona, niti se avion u kojem se nalazi taj bivši predsjednik može zvati Air Force One. Ni s tog aspekta njegov “povratak” u ovom avionu nije bio moguć u aprilu 2021. godine. 

Suprotno tvrdnjama sa profila Vesnica Curguz, nikakva “nova Bijela kuća” ne postoji, a pogotovo ne na lokaciji Mar-a-Lago na Floridi. Bijela kuća, kao zvanična rezidencija predsjednika SAD-a, i dalje je u Washingtonu. Mar-a-Lago je naziv odmarališta u Palm Beachu na Floridi, u kojem Trump boravi od napuštanja Bijele kuće. Da ironija u vezi sa “novom Bijelom kućom” na Floridi bude veća, Reuters je u članku od 27.4.2021. godine izvijestio o planovima da se Trump već idućeg mjeseca preseli u svoj golf klub Bedminster u New Jerseyu. 

Besmislice da je stvarna Bijela kuća “trajno zatvorena i mračna”, te da Joe Biden tu ne održava konferencije, opovrgavaju nedavne fotografije i snimci iz unutrašnjosti i okruženja navodno zatvorene Bijele kuće. Na ovom linku se može vidjeti fotografija potpisivanja izvršne naredbe u predsjedničkom uredu, koja je objavljena 26.4.2021. na zvaničnom Twitter profilu Bijele kuće

Na ovom se, pak, linku može vidjeti kako Joe Biden izlazi iz Bijele kuće kako bi održao konferenciju za novinare u vezi sa odgovorom na Covid-19 pandemiju. Konferencija je održana 27.4.2021, a snimak je također objavljen na zvaničnom Twitter profilu Bijele kuće. 

Dezinformacije o tome da se konferencije Joea Bidena održavaju na filmskom setovima umjesto u Bijeloj kući, širile su se i ranije, a raskrinkale su ih kolege sa Reutersa i USA Today.

Zbog svega navedenog, tvrdnje o povratku Trumpa na vlast i o zbacivanju Bidena, te o “novoj Bijeloj kući” na Floridi umjesto prave u Washingtonu, koja je “trajno zatvorena” i “ne služi za održavanje konferencija za novinare”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ove tvrdnje dobijaju i ocjenu teorija zavjere jer je riječ o narativu kojeg promovišu pristalice QAnon teorije zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.04.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil: Vesnica Curguz POSTO NE DAJU DA SE PODIJELI VIDEO ...EVO OVAKO CEMO!!! ...KAO...LAZNE INFORMACIJE:::😂😂😂

POSTO NE DAJU DA SE PODIJELI VIDEO ...EVO OVAKO CEMO!!! ...KAO...LAZNE INFORMACIJE:::😂😂😂

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest