Raskrinkavanje.ba

Nova QAnon priča: Nikakvo zlato nije zaplijenjeno u Vatikanu i vraćeno u “američku blagajnu”

Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije koje navodno prikazuju zlato zaplijenjeno u Vatikanu nakon što je “zatvorena vatikanska mreža pedofila”. Riječ je o jednoj od brojnih “priča” široko rasprostranjene QAnon teorije zavjere.

Na Facebook profilu Ljubiša Stević Republikanac 16.2.2021. objavljen je post sa fotografijama zlatnih poluga i statusom u kojem se kaže:

Svakog dana cu govoriti i pisati sta nas sve lepo čeka u novi svet tj Zlatno doba uživajte

Objavljeni post je screenshot ranije objave sa Facebooka, koju nismo uspjeli pronaći i na kojoj su prikazane dvije kolaž-fotografije zlatnih poluga, uz popratni tekst. U tekstu se navodi da je zlato na fotografijama navodno zaplijenjeno u Vatikanu i vraćeno u “američku blagajnu”. Također se tvrdi da je “vatikanska pedofilska mreža zatvorena”, te da “čudovišta” više nemaju sredstava za “izgradnju baza, eksperimente nad ljudima i maltretiranje djece”, kao i to da su razoružani, a njihove porodice uhapšene.

Na kraju teksta se nalazi hashtag #GESARANESARA.

Vatikanska pedofilska mreža je zatvorena. Sve zlato koje vidite vraćeno je u američku blagajnu.Ova čudovišta više nemaju sredstava za izgradnju novih  baza, tajne eksperimente na ljudima, maltretiranje dece. Klika je isušena iz krvi. Da li mislite da bi sve ovo bilo moguće da su Rotšildi na primer, vatikanska banda ili članovi Bilderberg kluba komitet 300 tj trilaterala još uvek imali neku moć. Odgovor je NE.Svi oni su razoružani, a njihove porodice su uhapšene. Možete verovati ili ne, možda vam se to sviđa ili ne, ali bitka je u toku i prednost je na strani Svetlosti. 
Budimo strpljivi, dobićemo izuzetnu nagradu.
#GESARANESARA

Ova Facebook objava je podijeljena 23 puta, a zasebno je objavljena i na profilima Vesna Ćurguz i Slobodan Stojković.

 

Je li zaplijenjeno zlato iz Vatikana?

 

Kompilacija fotografija zlatnih poluga, koja je objavljena na Facebook profilu Ljubiša Stević Republikanac, prethodno je dijeljena na društvenim mrežama u svijetu. Sredinom februara 2021. godine dijeljena na kineskom jeziku uz tvrdnje da je zlato oduzela američka vojska i da je vraćeno u Sjedinjene Američke Države (1, 2,). Kompilacija je dijeljena i na španskom jeziku. 

Slična kolaž-fotografija, na kojoj su se našle tri fotografije iz pomenute objave, dijeljena je i na korejskom jeziku, o čemu je pisao AFP

U analizi objavljenoj 3.3.2021. godine, ovaj fact-checking portal je tvrdnje da je riječ o zlatnim polugama zaplijenjenim u Vatikanu ocijenio netačnim:

Nema kredibilnih medijskih izvještaja o nedavnoj zapljeni zlata u Vatikanu. Također, do 3.3.2021. nijedan takav incident nije spomenut u dnevnim biltenima Vatikana iz 2021. godine.

AFP je pronašao izvor za svaku fotografiju koja čini ovaj kolaž. Tri fotografije iz kolaža identične su onim u objavi na Facebook profilu Ljubiša Stević Republikanac.

Fotografija na kojoj se vide zlatne poluge složene na policama snimljena je u trezoru centralne banke u Engleskoj, The Bank of England (BoE), i objavljena je na web stranici BoE , navodi AFP.


Fotografija na kojoj se vide zlatne poluge naslagane na drvenim paletama pojavljuje se barem od 2010. godine. Objavljena je i u članku portala GhanaWeb od 15.8.2010, u kojem se izvještava o uvozu lažnog zlata iz Gane u Ujedinjene Arapske Emirate.

Jednu od fotografija AFP je pronašao na hrvatskom portalu Index (.hr), u članku iz 2016. godine, koji je preuzet od agencije Hina.

I četvrta fotografija je starijeg datuma. Najranije pojavljivanje koje smo uspjeli pronaći je iz 2016. godine, na vijetnamskom portalu Khoahocphattrien, u članku u kojem se kao izvor navodi britanski The Sun i u kojem se izvještava o čuvanju zlata u Banci Engleske. 

I tvrdnje o navodnoj zapljeni zlata u Vatikanu, o kojima se nejasno i nepovezano govori u objavi na Facebook profilu Ljubiša Stević Republikanac, starijeg su datuma i prvo su se pojavile u stranim “zavjerološkim” glasilima. Na portalu Before it's news 24.9.2020. godine objavljen je članak pod naslovom “Vatikanska mreža pedofila zatvorena, a zlato vraćeno u američki trezor”.

Naslov je, dakle, identičan prvoj rečenici teksta koji prati fotografije zlatnih poluga, a u članku se govori i o hapšenju “13 porodica demonske krvi, šefova mafije, pape i 350 zaposlenih”. Ovih 13 porodica je navodno upravljalo svijetom globalne “duboke države”. Portal Before it's news se nalazi na nekoliko lista medija (1, 2, 3) koje treba izbjegavati jer objavljuje lažne vijesti i teorije zavjere.

 

Koje su osnove QAnon teorije zavjere?

 

Tvrdnje o navodnoj mreži pedofila i zlostavljača djece dio su šireg “zavjerološkog” QAnon narativa. Ova teorija je potekla iz Amerike i njenu okosnicu čini uvjerenje da se, sada bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece. 

Sljedbenici ove teorije vjeruju da su u okviru te borbe brojne poznate ličnosti već pogubljene ili se nalaze u zatvoru Guantanamo, gdje čekaju suđenje, a u javnosti ih mijenjaju “dvojnici”.  

O ovoj, ali i drugim verzijama ove široko rasprostranjene teorije zavjere, pisali smo u ranijim analizama.

  

 

Šta je #GESARANESARA?

 

Hashtag GESARANESARA ispod teksta u kojem se tvrdi da je zlato iz Vatikana vraćeno u američku blagajnu upućuje na to da je riječ o, u zadnje vrijeme prilično rasprostranjenoj, teoriji zavjere o skorom globalnom ekonomskom resetu i novoj eri kriptovalute koju će navodno uvesti Donald Trump.

Portal Logically u članku objavljenom 3.9.2020. objašnjava da ova teorija zavjere, posebno popularna nakon zaključavanja usljed pandemije, ustvari, ima osnovu u stvarnom prijedlogu reformi iz devedesetih godina prošlog vijeka. 

NESARA je skraćenica za Zakon o nacionalnoj ekonomskoj sigurnosti i reformi (National Economic Security and Reformation Act) kojeg je predložio Harvey Francis Barnard devedesetih godina. On je vjerovao da je dug najveća kočnica američkog ekonomskog rasta, pa su njegove reforme bile usredsređene na ideje poput opraštanja dugova i revizije monetarnog sistema. Ove prijedloge objavio je u knjizi “Isušivanje močvare: Reforma monetarne i fiskalne politike”, čije je primjerke dostavio svim članovima američkog Kongresa. Oni su, međutim, uglavnom ignorisani i nikada nisu predstavljeni pred Kongresom, pa ih je Barnard objavio na internetu pod naslovom “Isušivanje močvare: Priča NESARA - Reforma monetarne i fiskalne politike”.

Suprotno njegovoj volji, NESARA je uskoro postao dio “zavjerološke” mitologije, za čiju promociju je zaslužna Shaini Candace Goodwin, poznata i po korisničkom imenu “Golub jedinstva”.

Prema Goodwin, zakon NESARA je tajno usvojio bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton, a trebalo je da bude primijenjen u jutro 11. septembra 2001. godine. Zakon je navodno sabotiran terorističkim napadom na Svjetski trgovinski centar u New Yorku tog dana. Goodwin je tvrdila da je napad orkestrirao tadašnji američki predsjednik George W. Bush. Broj pristalica Goodwin i priče o tajnom zakonu je rastao, a sam Barnard se od svega jasno ogradio. Teorija je, u međuvremenu, postala dio QAnon “zavjerološkog” narativa povezanog sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Drugi dio hashtaga u Facebook objavi o navodnoj zaplijeni zlata u Vatikanu, GESARA, skraćenica je za Global Economic Security and Recovery Act (Zakon o globalnoj ekonomskoj sigurnosti i oporavku). Kako navodi Logically:

NESARA je 2020. godine spojena sa drugim trenutnim teorijama zavjere koje se vrte oko neutemeljenog i pro-Trumpovskog QAnona, čije su pristalice uključile  narativ o globalnom resetu kako bi najavile da će novu eru oprosta duga i monetarne reforme - gdje bi gotovina bila zamijenjena kriptovalutom sa zlatom - uvesti niko drugi do Trump. Činjenica da Barnardova knjiga ima isto ime kao i Trumpova izborna mantra 2016. godine - „isušivanje močvare“ - može biti slučajnost, ali pristalice QAnona to čitaju kao dokaz.

Portal Logically je analizom objava na društvenim mrežama došao do zaključka da su pandemija i zaključavanje imali veliki uticaj na vjerovanja u NESARA/GESARA teoriju, te da se povećao broj postova u kojima se propagira ideja o otpisivanju dugova, za koju ovaj portal upozorava da itekako može biti opasna i zloupotrijebljena.

Budući da ne postoje nikakvi dokazi o zapljeni zlata u Vatikanu, objava na Facebook profilu  Ljubiša Stević Republikanac dobija ocjenu lažna vijest, a identične objave na drugim profilima prenošenje lažne vijesti. Fotografije na kojima je navodno prikazano zaplijenjeno zlato su odavno na internetu, autentične su i pojavljuju se u različitim vijestima koje se tiču rezervi zlata, pa ove objave dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama.

Kako je priča o zapljeni zlata u Vatikanu dio šireg QAnon “zavjerološkog” narativa, ove objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.02.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Ljubiša Stević Republikanac: Svakog dana cu govoriti i pisati sta nas sve lepo čeka u novi svet tj Zlatno doba uživajte

Svakog dana cu govoriti i pisati sta nas sve lepo čeka u novi svet tj Zlatno doba uživajte

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 16.02.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Vesna Ćurguz

Vatikanska pedofilska mreža je zatvorena.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 01.03.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Slobodan Stojković

Vatikanska pedofilska mreža je zatvorena.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti