Raskrinkavanje.ba

Nove dezinformacije Michaela Yeadona: Varijantne vakcine nisu dio plana za “masovnu depopulaciju”

Pojedini/e teoretičari/ke zavjere kontinuirano iznose dezinformacije od početka pandemije Covid-19. Jedan od njih je i Michael Yeadon, bivši zaposlenik kompanije Pfizer, koji za nju ne radi već deset godina.

Na portalu Logično je 10. aprila 2021. godine objavljen članak u kom se navode tvrdnje Michaela Yeadona, koji je predstavljen kao “Pfizerov bivši potpredsjednik i glavni naučnik za alergije i respiratorne organe”, vezane za njegovo viđenje vakcinacije protiv bolesti Covid-19. Članak je opremljen naslovom:

Bivši potpredsjednik kompanije Pfizer: „Vaša vlada vas laže na način koji bi mogao dovesti do vaše smrti“.

Identičan članak objavljen je istoga dana i na portalu Sott. Prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, ova dva članka ostvarila su preko 2.800 interakcija na ovoj društvenoj mreži. 

Članci objavljeni na portalima Logično i Sott nespretan su prevod članka sa engleskog jezika, koji je 7. aprila 2021. godine objavljen na portalu LifeSiteNews. Ovaj portal često objavljuje dezinformacije i teorije zavjere, zbog čega im je YouTube kanal trajno blokiran. 

U članku portala Logično prenosi se telefonski intervju sa Michaelom Yeadonom za LifeSiteNews. Za Yeadona se navodi da je “bivši potpredsjednik i glavni naučnik za alergije i respiratorne organe, koji je proveo 32 godine u industriji vodeći nova istraživanja lijekova i povukao se iz farmaceutskog giganta sa ‘najvišim istraživačkim položajem’ u svom terenu”. 

Yeadon u ovom razgovoru iznosi niz neutemeljenih tvrdnji vezanih za pandemiju bolesti Covid-19, a ovo nije prvi put da on u javnost plasira različite dezinformacije o ovoj temi. O njegovim ranijim dezinformativnim istupima pisale su brojne fact-checking platforme, među kojima je i Raskrinkavanje u analizi koju možete pročitati ispod:

Michael Yeadon nije, kako se tvrdi u naslovima portala Logično i Sott, “bivši potpredsjednik kompanije Pfizer”. On je, objašnjava se u analizi portala Snopes, “radio u istraživačkoj jedinici za otkrivanje lijekova u okviru kompanije Pfizer i bio je potpredsjednik i glavni naučnik tog posebnog odjeljenja, koje se fokusiralo na alergijska i respiratorna medicinska istraživanja.” Isto je jasno i iz njegovog LinkedIn profila. Yeadon je, prema LinkedIn profilu, bio zaposlenik kompanije Pfizer do 2011. godine te sada ne može govoriti u njeno ime. Također, nije bio zaposlenik Pfizera kada je ova kompanija počela raditi na vakcini protiv Covid-19. 

U samom članku Yeadon iznosi dezinformacije o novim mutacijama virusa koji uzrokuje bolest Covid-19, o najavljenim izmjenama procesa odobrenja vakcina nadležnih institucija, te navodi da je vakcinacija zapravo dio plana za “masovnu depopulaciju”. 

Link originalnog članka sa portala LifeSiteNews našao se i u nizu objava na društvenoj mreži Facebook. U ovim objavama se iznosi niz izmišljenih izjava Yeadona koje on ipak nije rekao, uprkos činjenici da u originalnom članku jeste iznio niz dezinformacija. Prvu objavu ovog sadržaja na našem govornom području pronašli smo na Facebook profilu Ananda Braun iz 12. aprila 2021. godine. 

Kako se u ovim objavama tvrdi, Yeadon je navodno, između ostalog, izjavio:

Odmah po prijemu prve injekcije oko 0.8% ljudi umire u roku od 2 nedelje. Očekivani životni vek preživelih osoba u proseku traje dve godine, ali to se smanjuje sa svakom dopunom ili “pojačanom” injekcijom. U pripremi su dopunske vakcine koje uzrokuju degradaciju određenih organa, uključujući srce, pluća i mozak.

Isti sadržaj pronašli smo u još 20 Facebook objava na našem jeziku. Objavu ovog teksta pronašli smo ranije 12. aprila na Facebook profilu Nico Hasse na njemačkom jeziku. U ovoj objavi, pored tvrdnji koje se dijele na našem jeziku, navodi se i da je ona “prevedeni duži tekst čiji izvor je na kraju”. Na kraju objave stoji link na isti članak sa portala LifeSiteNews kao što je to slučaj i u objavama na našem govornom području. 

Šta Yeadon zaista tvrdi?

U članku originalno objavljenom na portalu LifeSiteNews, koji su na naš jezik preveli portali Logično i Sott, Yeadon iznosi narativ široke teorije zavjere čiji “krajnji cilj”, prema njemu, predstavlja masovna depopulacija. Tvrdnja na kojoj svoju teoriju Yeadon u najvećoj mjeri zasniva jeste da, navodno, nove mutacije virusa ne mogu “zaobići” postojeći imunitet, što znači da nove vakcine za njih nisu potrebne, već će one predstavljati “oružje depopulacije”. 

Za podupiranje svog kompleksnog “zavjerološkog” narativa, Yeadon iznosi manipulativne tvrdnje vezane za nove varijante virusa SARS-CoV-2, koje se velikom brzinom šire u svijetu. Manipulišući podacima vezanim za mutacije virusa, Yeadon u više navrata tvrdi kako nove varijante ne mogu “izbjeći” postojeći imunitet, što, prema njemu, znači da nove vakcine neće biti potrebne: 

Uopšte nije postojala mogućnost, na osnovu svih varijanti koje su u javnom domenu, njih oko 4000, nijedna od njih neće izbjeći imunitet tj. postati opasnia."
(...)
"Najrazličitija varijanta razlikuje se samo za 0,3 % od originalne sekvence koja je e-poštom poslata iz Wuhana u januaru 2020. 0,3 % je ona varijanta koja se do sada najviše razlikuje na planeti. A sada je još jedan način da se kaže da "sve varijante međusobno nisu identične sa najmanje 99,7 %".
(...)
Ako se vašem imunološkom sistemu predstavi nešto što sadrži čak polovinu tih sličnih dijelova, nema šanse da vaše tijelo kaže: 'To je novi patogen'. Dakle, ideja da bi 0,3 % čak moglo imati šanse da zaobiđe imunitet je samo laž. To nije čak ni kao razlika u mišljenju."
(...)
"Varijante se ne razlikuju. Ja ih zovem 'samianti' ... oni su približno isti. Oni se ne razlikuju. Prema tome, ne treba vam dopunska vakcina, zato se ne približavajte nijednoj od njih."

Na ovom mjestu je potrebno objasniti fenomen novih varijanti virusa koji uzrokuje bolest Covid-19. Kako se u tekstu koji je od 1.3.2021. dostupan na sajtu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) objašnjava, promjene koje na virusu nastaju uslijed njegove replikacije nazivaju se mutacije. “Virus sa jednom ili više novih mutacija naziva se ‘varijantom’ originalnog virusa.” 

Kada je riječ o novim varijantama virusa koji uzrokuje bolest Covid-19, naučni časopis New Scientist navodi:

Vremenom su neke „porodične grane“ ili loze koronavirusa stekle brojne mutacije. Naprimjer, varijanta B.1.1.7, koja je prvi put otkrivena u Ujedinjenom Kraljevstvu,  ima 23 mutacije u poređenju sa prvim virusom SARS-CoV2 sekvenciranim u Wuhanu u januaru 2020. godine, iako šest od ovih mutacija nema efekta. Međutim, širi se brže od starijih varijanti i brzo postaje najčešća varijanta u zemljama u kojima je prisutna.

Dakle, činjenica da među prvom sekvencom virusa SARS-CoV-2 i novim varijantama, kakva je, recimo, varijanta B.1.1.7, nema značajne razlike, ne znači da se nove verzije virusa ne mogu nazivati varijantama. U ovom slučaju, varijanta, za koju se pokazalo da se znatno brže prenosi od prve verzije, razvila je 23 mutacije. 

Pored ove varijante, postoji još niz varijanti virusa SARS-CoV-2, koje su do sada detektovane. Specifičnost mutacija u pojedinima čini ih opasnijim od drugih. Značajne promjene koje ih čine opasnijima, uz varijantu B.1.1.7, imaju i varijante koje su prvi put detektovane u Južnoj Africi i Brazilu. New Scientist navodi: 

Južnoafrička varijanta B.1.351 i varijanta P.1 iz Brazila izgleda da mogu donekle izbjeći imunitet, zahvaljujući mutaciji zvanoj E484K. Ostale zabrinjavajuće loze uključuju B.1.525, koji ima nekoliko zabrinjavajućih mutacija, uključujući E484K, i A.23.1, koja je postala dominantna u Ugandi.

Dakle, varijante virusa detektovane u Južnoj Africi i Brazilu imaju sposobnost da u određenim slučajevima izbjegnu postojeći imunitet. Ovo uključuje i imunitet razvijen nakon infekcije virusom, ali i onaj stečen vakcinacijom. Kada je riječ o tome da li će postojeće vakcine djelovati, New Scientist navodi:

Ovo zavisi od varijante. Kod B.1.351 i P.1 postoje dokazi da su neke vakcine manje efikasne u sprečavanju blagih ili umjerenih infekcija, ali postoji nada da će postojeće vakcine i dalje sprječavati najteže slučajeve.

Još uvijek nije posve sigurno da li će i u kojoj mjeri postojeće vakcine biti učinkovite u borbi sa novim varijantama virusa SARS-CoV-2. Svjetska zdravstvena organizacija pojašnjava:

Očekuje se da će vakcine protiv COVID-19, koje su trenutno u fazi izrade ili su odobrene, pružiti barem izvjesnu zaštitu protiv novih verzija virusa, jer ove vakcine izazivaju širok imunološki odgovor koji uključuje čitav niz antitijela i ćelija. Zbog toga promjene ili mutacije virusa ne bi trebalo da učine vakcine potpuno neefikasnim. U slučaju da se bilo koja od ovih vakcina pokaže manje efikasnom protiv jedne ili više varijanti, biće moguće promijeniti sastav vakcina kako bi pružale zaštitu od ovih varijanti.

Podaci o novim varijantama virusa COVID-19 se i dalje prikupljaju i analiziraju. SZO sarađuje sa istraživačima, zdravstvenim službenicima i naučnicima kako bi razumjela kako ove varijante utiču na ponašanje virusa, uključujući njihov uticaj na efikasnost vakcina, ako ih ima.

Dakle, pojedine varijante virusa uzročnika bolesti Covid-19 pokazuju veću mogućnost izbjegavanja postojećeg imuniteta, što bi moglo značiti da je infekcija moguća uprkos imunitetu stečenom vakcinacijom. Ovo, ipak, još uvijek nije posve sigurno, te su dalja istraživanja neophodna. Podatak da se nove varijante razlikuju samo 0,3% nismo pronašli u relevantnim istraživanjima, što se može vidjeti i iz napredne Google pretrage ključnih riječi. Dodatno, treba istaći i da 0.3% u genetici ne predstavlja malu razliku, već u nekim slučajevima veoma značajnu.  

Yeadon svoju teoriju zavjere nastavlja elaborirati navodeći:

"I evo pravog zastrašujućeg dijela, globalni regulatori lijekova poput američke administracije za hranu i lijekove FDA, japanske agencije za lijekove, Evropske agencije za lijekove okupili su se i najavili, budući da će se dopunjavanje vakcina smatrati toliko sličnim onim koje smo već odobrili za hitnu upotrebu, nećemo zahtjevati da kompanije za lijekove izvode bilo kakve kliničke studije bezbjednosti.

Tvrdnja da neće biti potrebe da se izvode “bilo kakve kliničke studije bezbjednosti” nema utemeljenja u realnosti. Naime, kako CNBC navodi, Uprava za hranu i lijekove (FDA) Sjedinjenih Američkih Država je u februaru izdala nove smjernice vezane za eventualno odobrenje vakcina protiv novih varijanti virusa:

Uprava za hranu i lijekove saopštila je u ponedjeljak da modifikovane vakcine protiv novih varijanti Covid-19 mogu biti odobrene bez potrebe za dugim kliničkim ispitivanjima.

Nova uputstva, objavljena u dokumentu od 24 stranice na stranici FDA, odobriće nove vakcine kao dodatak prvobitno odobrenoj aplikaciji kompanije za hitnu upotrebu, navodi FDA. Kompanija bi trebalo da dostavi nove podatke koji pokazuju da modifikovana vakcina daje sličan imunološki odgovor i da je sigurna, slično procesu za godišnje vakcine protiv gripa.

Dakle, prema novim smjernicama koje je donijela FDA, vakcine protiv novih varijanti moći će da se odobre bez “dugih kliničkih ispitivanja”, uz nove podatke koji dokazuju da ove vakcine daju sličan imunološki odgovor i da su sigurne. 

Kada je riječ o regulatoru lijekova iz Japana, u članku od 10.4.2021. godine The Japan Times navodi:

Modifikovane vakcine, koje ciljaju nove varijante koronavirusa, neće zahtijevati domaća klinička ispitivanja ako su proizvodni postupak i rukovanje injekcijama slični onima originalne za odobrene vakcine, rekao je nacionalni regulator za lijekove.

Proizvođači lijekova i dalje će morati podnositi podatke iz kliničkih ispitivanja u inostranstvu, koji pokazuju imuni odgovor na varijante, kada podnesu zahtjev za odobrenje Japanu, navodi se u saopštenju Agencije za lijekove i medicinska sredstva (PMDA) ove sedmice.

To bi moglo znatno ubrzati dugotrajni postupak odobravanja vakcine u zemlji i omogućiti nesmetano distribuiranje vakcina usmjerenih na zaraznije i smrtonosnije varijante.

U smjernicama Agencije za lijekove i medicinska sredstva iz Japana dalje se pojašnjava:

Ako inostrana ispitivanja, poput gore pomenutih, pokažu da je imunogeni profil varijantne vakcine sličan profilu “roditeljske” vakcine i ako ne postoji posebna zabrinutost za efikasnost i bezbjednost “roditeljske” vakcine, utvrđene u japanskom kliničkom ispitivanju “roditeljske” vakcine, koje je istražilo imunogenost i sigurnost u japanskoj populaciji, dodatno japansko kliničko ispitivanje se smatra nepotrebnim.

Što se tiče procjene bezbjednosti, neophodno je bilježiti neželjena dejstva (Adverse Events - AE) lokalnih i sistemskih reakcija uočenih tokom najmanje sedam dana nakon imunizacije, ozbiljna neželjena dejstva uočena tokom perioda potvrde imunogenosti, kao i druga AE. Ako se otkriju bilo kakvi signali povezani sa sigurnošću u kliničkom ispitivanju, dalje procjene bezbjednosti, zasnovane na podacima o sigurnosti “roditeljske” vakcine i sl, prema situaciji, velika studija bezbjednosti o varijanti vakcina mogu biti potrebna.

Za varijantnu vakcinu koja se razvija, plan za dugoročno prikupljanje bezbjednosnih informacija je neophodan, uključujući prikupljanje podataka o neželjenim dejstvima u Japanu i inostranstvu nakon puštanja na tržište. 

Dakle, ni Agencija za lijekove i medicinska sredstva iz Japana nije saopštila da za odobrenje eventualnih novih vakcina neće biti potrebna “bilo kakva klinička ispitivanja bezbjednosti”, već da neće biti nužno provoditi domaća istraživanja, dok će i dalje biti neophodno priložiti podatke iz ispitivanja provedenih u inostranstvu.

Slično je i u slučaju Evropske agencije za lijekove (EMA). U saopštenju, koje je na zvaničnoj stranici dostupno od 25.2.2021. godine, između ostalog, navodi se:

Nisu potrebne velike studije sigurnosti i efikasnosti, štaviše, predstavljale bi ograničenja izvodljivosti. Stoga bi efikasnost varijantnih vakcina trebala biti dokazana u studijama imunogenosti, koje su dizajnirane da istraže imunološki odgovor koji izaziva vakcina protiv varijante virusa.

EMA preporučuje da se sprovede najmanje jedno kliničko ispitivanje na ispitanicima koji nisu vakcinisani i nikada zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Jasno je, stoga, da niti jedno regulatorno tijelo, koje autorizuje upotrebu vakcina, nije najavilo da za eventualno odobrenje vakcina protiv novih varijanti virusa uzročnika bolesti Covid-19 neće “zahtijevati izvođenje bilo kakvih kliničkih studija bezbjednosti”. Studije će se provoditi, bilo u manjem kapacitetu, kako su naveli FDA i EMA, ili, kao što je to slučaj sa japanskom PMDA, ne nužno u Japanu, već će za odobrenje biti dovoljne i studije provedene u inostranstvu. Dodatno, FDA, EMA i PMDA se nisu “okupile i najavile” bilo šta, budući da se time implicira da su zajednički donijele iste smjernice. Svaka od agencija donijela je svoje jedinstvene smjernice kojima namjerava regulisati eventualno odobrenje modifikovanih vakcina protiv Covid-19.

Sve ove tvrdnje Yeadon koristi kako bi “dokazao” kompleksnu teoriju zavjere prema kojoj će, navodi, svjetsko stanovništvo biti “prinuđeno” da se vakciniše, nakon čega će se stvoriti “centralno operativna baza podataka” čiji će “kontrolori” odlučivati o svjetskim prilikama. Nakon toga će se, navodi Yeadon, ljudi uvjeriti da nove varijante virusa mogu izbjeći postojeći imunitet, što će rezultirati potrebom za “dopunjujućim vakcinama”. Yeadonova vizija  “postvakcinacijskog” svijeta poprima obrise distopije, a kako ističe, krajnji cilj ovakvog razvoja svjetskih prilika je masovna depopulacija:

"Veoma sam zabrinut ... da će se ovaj način koristiti za masovnu depopulaciju, jer ne mogu da smislim nijedno benigno objašnjenje."

I dok Yeadon u originalnom članku zaista jeste iznio niz dezinformacija i teorija zavjere, dokaza da je izjavio neke od stvari koje mu se pripisuju u spomenutim objavama na društvenim mrežama nema. Tako, napredna Google pretraga navodne Yeadonove izjave da je “sada kasno da se spasi” bilo ko, ko se već vakcinisao protiv Covid-19 ne daje rezultate. 

Isto je i sa navodnom izjavom da “0.8% ljudi umire u roku od dvije nedelje” nakon prijema prve doze vakcine. Ni u ovom slučaju pretraga nije pokazala rezultate koji Yeadona povezuju sa ovom izjavom niti postoje bilo kakva relevantna istraživanja koja ovako nešto potvrđuju. Do sada je, prema podacima kompanije Bloomberg za 18.4.2021. godine, dato više od 894 miliona doza vakcina protiv Covida-19. Tvrdnje o navodnoj povezanosti vakcinacije sa smrću pojedinih pacijenata pojavljivale su se u više navrata. Međutim, ukoliko bismo navodni procenat od 0.8% umrlih u roku od dvije nedjelje nakon vakcinacije primijenili na 894 miliona datih doza vakcine, to bi značilo da je do sada više od sedam miliona ljudi umrlo od posljedica vakcinacije, što nema nikakvo utemeljenje u stvarnosti. 

Navodne negativne strane “dopunskih vakcina” Yeadon u članku jeste problematizovao, ali, suprotno navodima u objavama na društvenim mrežama, on nije eksplicitno naveo da će ove vakcine uzrokovati “degradaciju određenih organa”. Budući da zaista jeste govorio o navodnoj masovnoj depopulaciji, ne čudi odakle ovakva “tumačenja” njegovih teorija zavjere.

Isto “tumačenje” originalnog članka navedeno je i u videu objavljenom 14.4.2021. na YouTube kanalu PlaN Demiolog. Ovaj video pregledan je više od 16 hiljada puta. 

Tvrdnju da nove varijante virusa uzročnika bolesti Covid-19 ne mogu “izbjeći postojeći imunitet” ocjenjujemo kao dezinformaciju. Iako su dodatne studije potrebne, postoje podaci koji jasno ukazuju da pojedine varijante imaju ovu sposobnost.

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da su se Agencija za lijekove i medicinska sredstva iz Japana, Evropska agencija za lijekove i američka Uprava za hranu i lijekove “okupile i najavile da neće zahtijevati da kompanije za lijekove izvode bilo kakve kliničke studije bezbjednosti” za buduće vakcine protiv novih varijanti virusa koji uzrokuje Covid-19. Svaka od ovih agencija izdala je svoje smjernice vezane za eventualno odobravanje vakcina usmjerenih na varijante virusa SARS-CoV-2, a ni u jednoj od njih se ne navodi da neće biti potrebne “bilo kakve studije”, već da će kapacitet provedenih studija moći biti manji, ukoliko vakcine ispune sve druge uslove. S obzirom na to da je članak portala Logično prvi objavljen na našem jeziku, on dobija ocjenu lažna vijest, a članak objavljen na portalu Sott dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju Yeadona da je vakcinacija protiv pandemije Covid-19 zapravo “plan za masovnu depopulaciju” ocjenjujemo kao teoriju zavjere, budući da za ovakvu tvrdnju ne postoje dokazi. 

S obzirom na to da tvrdnje iz objava na društvenim mrežama nisu utemeljene, a većinom ni autentično Yeadonove, objavu sa profila Ananda Braun ocjenjujemo kao lažnu vijest, a sve koje su uslijedile nakon nje kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

31.5.2021: Pogrešno prenesene tvrdnje Michaela Yeadona nastavile su se širiti Facebookom i nakon objavljivanja ove analize, ovoga puta u formi slike. Ovakvu objavu pronašli smo na profilima Lukša Ljiljanić, Duška Jarčević, Boris Knez, Marina Kostovska, Belma Naumovic i Mirjana Mitrovic Vukovic. Sve pomenute objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.04.2021

SOTT: Bivši potpredsjednik kompanije Pfizer: Vaša vas vlada laže na način koji bi mogao dovesti do vaše smrti

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.04.2021

YouTube: pLandemiolog - prof. dr Milan ZARIĆ: Bivši podpredsednik FAJZERA Mike YEADON: Njihove LAŽI su SMRTONOSNE!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 13.04.2021

Facebook profili i stranice: Vesnica Curguz: Michael Yeadon

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 12.04.2021

Facebook profili i stranice: Ananda Braun: Michael Yeadon

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest