Raskrinkavanje.ba

Nije srušena zgrada Ministarstva odbrane Ukrajine

Na društvenim mrežama dijeli se snimak navodnog rušenja zgrade Ministarstva odbrane Ukrajine ruskim raketama. Snimak je, zapravo, nastao u Gazi, mjesecima prije ruske invazije na Ukrajinu.

Na Facebook stranici GraniceDoboja.info 1. aprila 2022. objavljen je snimak koji navodno prikazuje rušenje zgrade ukrajinskog ministarstva odbrane. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

Rusi raketama KINDŽAL srušili zgradu Ministarstva odbrane Ukrajine. Prije napada obavijestili da ne bi bilo žrtava. Novinari našli podesnu poziciju i čekali da da zabilježe momenat rušenja... NAVODNO!

Snimak u trajanju od jednog minuta prikazuje trenutak u kojem rakete pogađaju višespratnicu koja se ruši u plamenu i dimu, dok nekoliko ljudi iz neposredne blizine snima i fotografiše. 

Do vremena pisanja ove analize, ovaj snimak je pregledan više od 5.300 puta. Snimak je istoga dana, 1. aprila 2022, objavljen i na Instagram stranici granicedoboja.info. 

Šta su činjenice?

Ruska vojska zaista jeste tvrdila da je u Ukrajini koristila hipersonične rakete Kinzhal. Ipak, pomenuti snimak ne prikazuje rušenje zgrade ukrajinskog ministarstva odbrane ovim projektilom, niti je Rusija tvrdila da je srušila tu zgradu.

O ovoj tvrdnji pisao je naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Srbije, Raskrikavanje, u analizi od 2. aprila 2022. godine koju možete pročitati ovdje. Kako navode, snimak je zapravo nastao u oblasti Gaza u Palestini, u maju 2021. godine. Zgrada koja je srušena na snimku nosila je naziv Al-Shorooq. 

Prvu objavu ovog videozapisa pronašli smo na Instagram profilu omaralsersawi, gdje je snimak objavljen 12. maja 2021. godine. Dakle, njegova prva objava datira mjesecima prije ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela 24. februara 2022. godine. Autor snimka je u njegov opis na engleskom jeziku naknadno dodao informaciju o tome da snimak prikazuje napad na zgradu u Gazi, te da nije nastao u Ukrajini. 

Snimak istog napada je objavljen i na YouTube kanalu BBC News 15. maja 2021. godine. Kako se na snimku navodi, Reporter BBC Arabic zabilježio je uživo trenutak rušenja zgrade Al-Shorooq u Gazi uslijed izraelskog napada.

Kako Raskrikavanje u svojoj analizi navodi:

Pomenuta kula „Al Šuruk" srušena je jer su se u njoj, prema tvrdnjama izraelskih vlasti, nalazile prostorije Hamasa. Ova palestinska militantna organizacija i Izrael se sukobljavaju dugi niz godina u pojasu Gaze (Palestina), a prošlogodišnji sukobi su trajali 11 dana nakon čega su okončani primirjem.

Na zvaničnoj web stranici Ministarstva odbrane Ukrajine nalazi se njegova adresa. Kako se navodi, zgrada se nalazi u Kijevu, u aveniji Povitroflotski. Slike i mape prikazuju drugačiju zgradu od one na snimku. 

Slika: Google Maps

Naprednom Google pretragom također nije moguće pronaći informaciju o tome da je ukrajinsko ministarstvo odbrane pogođeno ruskim raketama. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “Rusi raketama KINDŽAL srušili zgradu Ministarstva odbrane Ukrajine”, prvi put objavljenu na Facebook stranici GraniceDoboja.info, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Irmana Mujezin i Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 01.04.2022

Instagram profili: granicedoboja.info: Snimak rušenja

  • Prenošenje lažnih vijesti