Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da Erdogan “šalje milion vojnika na Izrael”

Pojedini domaći portali manipulativno su iskoristili izjavu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana za kreiranje dezinformacija o uključivanju ove zemlje u sukob Izraela i Palestine.

Na portalu Slavorum 14. maja 2021. godine objavljen je članak u kom se tvrdi da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan “šalje milion vojnika na Izrael”. Članak je naslovljen: 

NOVI RAT NA POMOLU? ERDOGAN SALJE MILION VOJNIKA NA IZRAEL ? “Mobilisaću ceo svet protiv Izraela!”I bit cemo uvjek na strani nase brace

Ovaj članak zapravo govori o Erdoganovom stavu o sukobu Izraela i Palestine, te podršci turskog predsjednika palestinskoj strani. U prvom pasusu punom grešaka ističe se da “odredjeni izvori tvrde da je Erdogan spremati poslati” spomenutu vojsku u Izrael. U uvodu članka se navodi:

Erdogan je rekao da će Turska uvek biti na strani palestinske braće.i da ce ako nastavi sa napadima poslati vojnik u Palestinu da brane svoju bracu od agresora.Odredjeni izvori tvrde da je Erdogan spremati poslati do milion vojnika da brane Palestince

U nastavku članka koji, za razliku od prvog pasusa, ne sadrži greške, prenosi se Erdoganova objava sa društvene mreže Telegram, u kojoj on govori o razgovorima koje je vodio sa predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom i predsjednikom političkog biroa Hamasa Ismailom Heniyyem, a u kojima je izrazio podršku Turske Palestini. U njemu se, suprotno tvrdnjama iz naslova i uvoda, ne spominje “milion vojnika” koje Erdogan navodno planira poslati u Izrael:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio “teror” Izraela protiv Palestinaca.
- Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija – napisao je Erdogan na Telegramu.

On je dodao da će “Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima”.

Drugi dio članka portala Slavorum, u kom se korektno i bez grešaka prenosi Telegram objava Erdogana, zapravo je prenesen sa portala Sputnik, gdje je originalno objavljen 10. maja 2021. godine. Portal Slavorum je, dakle, prenoseći članak, izmislio dodatne dijelove koji u originalnoj verziji ne postoje.

Članak portala Sputnik poslužio je i kao osnov za kreiranje niza klikbejt naslova, od kojih su pojedini zasnovani i na dezinformacijama. Naslovi na pojedinim portalima, koji su prenijeli Sputnikov članak u izvornoj verziji, glase: 

TURSKA ULAZI U RAT SA IZRAELOM! Erdogan preti kako će da mobiliše CEO MUSLIMANSKI SVET da bi zaštitio Palestince! (Republika)

NOVI ŠOK! ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PORUČUJE DA ĆE MOBILISATI SVET PROTIV TEL AVIVA! Šta sada, može li se zaustaviti ludilo?! (Informer)

NOVI RAT NA POMOLU? "Mobilisaću ceo svet protiv Izraela!" Erdogan surovo osudio TEROR nad Palestincima (Srbija Danas, Ljepota Islama)

Portali Alo i Dnevni žurnal su imali nešto drugačije članke o istoj temi, također sa senzacionalističkim i netačnim naslovom o pokretanju trećeg svjetskog rata:

OPASNO! Erdogan pokreće Treći svetski rat (Alo, Dnevni žurnal)

I dok Erdogan zaista jeste rekao da će se Turska sa njim na čelu “potruditi da mobiliše čitav svijet, posebno islamski, da zaustavi terorizam i okupaciju Izraela”, nije spominjao nikakvo slanje vojnika, kako se tvrdi u članku portala Slavorum. Dio članka portala Slavorum, u kom se spominju vojnici, izmišljen je i dodan pri prenošenju članka sa Sputnika.

Dodatno, ovakva Erdoganova izjava ne može se opravdano protumačiti ni kao “ulazak Turske u rat sa Izraelom”, ni kao “pokretanje Trećeg svjetskog rata”, kako se to tvrdi u spomenutim naslovima portala koji su prenijeli Sputnikov članak u izvornom obliku. 

Erdogan je još od ranih faza sukoba zagovarao potrebu slanja međunarodnih mirovnih misija u Palestinu, te pozivao Ujedinjene nacije na reakciju (1, 2). Ipak, nije tačno da je govorio o slanju Turske vojske u Izrael, niti o pokretanju bilo kakvog  rata.

Tvrdnju da je Erdogan spreman “poslati do milion vojnika da brane Palestince”, objavljenu na portalu Slavorum, ocjenjujemo kao lažnu vijest

I tvrdnje da “Turska ulazi u rat sa Izraelom”, te da “Erdogan pokreće Treći svjetski rat”, objavljene u naslovima portala Republika i Alo, također dobijaju ocjenu lažna vijest, dok portal Dnevni žurnal dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti, budući da ponavlja tvrdnju objavljenu na portalu Alo

Tvrdnja iz naslova portala Informer da “Erdogan kreće na izrael” dobija ocjene klikbejt i dezinformacija, kao i naslovi portala Srbija Danas i Ljepota Islama, u kojima se našlo pitanje “Novi rat na pomolu?”.

Niti jedna od ovih tvrdnji nema utemeljenje u činjenicama, odnosno u citatu koji se spominje u člancima koji nose takve naslove.

Napomena:

26.5.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Srbija danas, Alo i Republika ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 10.05.2021

Republika: TURSKA ULAZI U RAT SA IZRAELOM! Erdogan preti kako će da mobiliše CEO MUSLIMANSKI SVET da bi zaštitio Palestince!

Predsednik Turske Redšep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom pol...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.05.2021

Informer: NOVI ŠOK! ERDOGAN KREĆE NA IZRAEL! PORUČUJE DA ĆE MOBILISATI SVET PROTIV TEL AVIVA! Šta sada, može li se zaustaviti ludilo?!

Predsednik Turske Redšep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom pol...

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
Klikbejt 10.05.2021

Srbija danas (.com): NOVI RAT NA POMOLU? "Mobilisaću ceo svet protiv Izraela!" Erdogan surovo osudio TEROR nad Palestincima

Erdogan je rekao da će Turska uvek biti na strani palestinske braće

 • Klikbejt
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.05.2021

Alo: OPASNO! Erdogan pokreće Treći svetski rat

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oštro je zapretio Izraelu da će zaustaviti „teror nad Palestincima“ tako što će mobilisati ceo islamski svet!

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 12.05.2021

Dnevni Žurnal: OPASNO! Erdogan pokreće Treći svetski rat

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti