Nije tačno da je “50 odsto crnogorskih građana" za izlazak iz NATO-a

Izvještavajući o nedavno objavljenom godišnjem izvještaju generalnog sekretara NATO-a brojni mediji u Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini i Srbiji su objavili kako je 50% građana/ki ove zemlje za napuštanje NATO-a. Stvarni rezultati istraživanja pokazuju - suprotno.

Crnogorska Pobjeda je 17.3.2021. objavila članak o godišnjem NATO izvještaju za 2020.godinu, sa sljedećim tvrdnjama:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predstavio godišnji izvještaj za 2020. godinu
Za izlazak iz Alijanse 50 odsto crnogorskih građana
(...)
Ukoliko bi mogli da glasaju za ostanak Crne Gore u NATO, 30 odsto građana bi podržalo tu odluku, dok bi 50 odsto populacije glasalo za izlazak zemlje iz Alijanse, pokazao je izvještaj NATO-a za 2020. godinu.
U izvještaju, koji je juče predstavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, navodi se da je na nivou zemalja članica podrška NATO-u i dalje visoka. (...)

Tvrdnja o navodnom procentu građana/ki Crne Gore koji bi glasali za izlazak ove zemlje iz NATO-a se našla u tekstu na još jednom mjestu:

(...) Na pitanje „Kada biste mogli da glasate za ili protiv članstva svoje zemlje u NATO-u“, 50 odsto građana Crne Gore kaže da bi glasalo za izlazak iz NATO-a, 30 odsto za ostanak u Alijansi, dok je 20 odsto njih neopredijeljeno. (...)

Članak na portalu Pobjeda u trenutku pisanja ove analize nije bio dostupan ali je dostupna njegova Google Cache verzija, kao i objava članka na Facebook stranici portala Pobjeda iz koje je vidljivo da je došlo do promjene naslova.

Članak sa identičnim tvrdnjama i skoro pa identičnim naslovom su nakon Pobjede objavili i brojni mediji iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i to: Radio televizija Budva, BHRT,  Cafe del Montenegro, Standard, Glas Crnogoraca, Fos media, Portal Nikšić, Portal Berane, Portal Ulcinj, Srpska Info, Paragraf, Glas Srpske, Sputnik, ATV, Portal Bar, Mondo (.ba), Kolektiv, Šajakača, IN4S, Vidovdan, Srbin, Srpske Novine, Pogled.

Izuzetak je portal IN4S, koji je članak opremio sa naslovom da bi"30% građana Crne Gore glasalo za izlazak iz NATO-a" dok se u samom članku navodi da je riječ o 50% koji bi glasali za izlazak zemlje iz Alijanse.

Portali Mina, Borba, Analitika i Aktuelno su do trenutka pisanja ove analize obrisali članke sa svojih stranica.

Šta su činjenice?

Polovinom marta, tačnije 16.3.2021. je objavljen godišnji izvještaj generalnog sekretara NATO-a, koji, kako se navodi na zvaničnoj stranici, prikazuje rad i postignuća Alijanse tokom godine.

Na 42. stranici ovog izvještaja navodi se da je NATO naručio istraživanje sprovedeno u 30 zemalja članica, u kom je ispitana podrška NATO članstvu među članicama. Rezultati su pokazali da je ukupno 62% onih koji bi ostali u NATO-u, te 11% onih koji bi ga napustili.

Kad je riječ o Crnoj Gori, koja je službeno postala članica NATO-a 2017. godine, 30% ispitanika/ca je reklo da da bi glasalo za izlazak iz NATO, 50% bi glasalo da ova zemlja ostane u Alijansi, dok je 20% reklo da ne zna kako bi glasalo.

Ovi podaci su predstavljeni u grafikonu na stranici 44. NATO-ovog godišnjeg izvještaja za 2020.

Navodi iz Pobjede i svih kasnijih prenošenja o tome da je “za izlazak iz Alijanse 50 odsto crnogorskih građana” su posve netačni. Kako je i navedeno u NATO izvještaju, 50% građana/ki želi da Crna Gora ostane članica ove Alijanse, dok je za izlazak 30%.

Temom ove medijske manipulacije bavio se i naš partnerski portal iz Srbije, FakeNews tragač u analizi koja je objavljena 17.3.2021. Kako je navedeno u analizi, mediji su “obrnuli” procente istraživanja te tako netačno izvijestili da bi 50% građana/ki Crne Gore glasalo za to da njihova zemlja napusti NATO.

Zbog navedenih činjenica, jasno je da je da bi 50% građana/ki Crne Gore glasalo za to da njihova ostane u NATO-u a ne da ga napusti, kako je to izvjestila Pobjeda. Tvrdnju ovog medija da bi “50 odsto populacije glasalo za izlazak zemlje iz Alijanse” ocjenjujemo kao dezinformaciju.  

Napomena

24.3.2021: Redakcija portala Sputnik nas je obavijestila da su prvobitni članak izmijenili u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno. 25.3.2021. i redakcija portala Srpska Info je takođe dostavila izmjene članka, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 09.05.2023: Portal Mondo (.ba) je ispravio netačne tvrdnje u članku te je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me