ZA IZLAZAK IZ NATO-a 50% GRAĐANA CRNE GORE

Izvor/medij: Paragraf (.me)
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Nije tačno da je “50 odsto crnogorskih građana" za izlazak iz NATO-a

Ukoliko bi mogli da glasaju za ostanak Crne Gore u NATO, 30 odsto građana bi podržalo tu odluku, dok bi 50 odsto populacije glasalo za izlazak zemlje iz Alijanse, pokazao je izvještaj NATO-a za 2020. godinu.

Na pitanje „kada biste mogli da glasate za ili protiv članstva svoje zemlje u NATO-u“, 50 odsto građana Crne Gore kazalo je da bi glasalo za izlazak iz NATO-a, 30 odsto za ostanak u Alijansi, dok je 20 odsto njih neopredijeljeno, piše Pobjeda, prenijela je Mina.

U izvještaju, koji je u utorak predstavio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, navodi se da je na nivou zemalja članica podrška NATO-u i dalje visoka.

“Kao i 2019. godine, većina građana bi na referendumu glasala za to da njihova zemlja ostane član NATO-a – 62 odsto, u poređenju sa 64 odsto 2019, a samo 11 odsto izjavilo je da bi glasalo za izlazak svoje zemlje iz Alijanse”, piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi da većina savezničkih građana, 58 odsto, i dalje doživljava članstvo u NATO-u kao šansu za smanjenje vjerovatnoće napada strane države, a samo 16 odsto nije saglasno sa tom izjavom.

Crnogorski građani, njih 22 odsto, su saglasni sa izjavom, dok je 45 odsto protiv. Ostali nemaju stav.

Crna Gora je, prema objavljenom dokumentu, u prošloj godini potrošila na odbranu 73 miliona eura, što je 1,72 odsto crnogorskog bruto društvenog proizvoda ili 113 dolara po glavi stanovnika.

U poređenju sa 2019. godinom, to je rast od sedam miliona eura izdvajanja više, kada je Crna Gora za odbranu izdvojila 66 miliona.

Kad je u pitanju broj vojnih lica, Crna Gora prema tom dokumentu, ima 1,9 hiljada vojnika, dok najmanje ima Luksemburg, 900.

Navodi se da Island, iako članica Alijanse, nema nijednog vojnika.

 

IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.03.2021.

Članak indeksiran 19. 03. 2021 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me