Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da polovina hospitalizovanih zbog Covid-19 u Hrvatskoj zapravo ima grip

Izvještavajući o situaciju u Hrvatskoj, gdje su ranije nego što je to uobičajeno zabilježeni slučajevi gripa, jedan portal je naveo kako je polovina hospitalizovanih pacijenata zbog Covid-19 zapravo imala grip, što je posve netačno.

Na portalu Priznajem je 26.9.2021. godine objavljen članak s naslovom:

SLUČAJNO OTKRILI: Polovica hospitaliziranih zbog korone ZAPRAVO ima GRIPU!??

Članak tematizira slučajeve gripa koji su u Hrvatskoj zabilježeni ranije nego što je to inače slučaj.

Nakon godinu dana vratila se gripa. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 93 zaraženih gripom, a više od polovice, njih 54, na bolničkom je liječenju.
Slučajevi gripe ove su godine zabilježeni bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kada ona obično stiže. Za prve slučajeve vjerovalo se da su uvezeni iz inozemstva, no zaraza se sada širi i među građanima u Hrvatskoj. (...)

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako je citirano u članku, objasnila je da grip i Covid-19 imaju puno zajedničkih simptoma i da je bez testiranja teško odrediti koji je virus u pitanju.

(...) Objasnila je da je jako mala razlika između simptoma gripe i Covida-19.
“Ne može se sa sigurnošću ovisno o simptomima reći što je korona, a što gripa. Prije je korona imala neke specifične simptome koji se sad rjeđe prijavljuju, poput nedostatka mirisa i njuha. A ostali simptomi su slični – umor, bolovi u mišićima, povišena temperatura, malaksalost… Trbušni simptomi također se mogu pojaviti kod djece. Tako da su simptomi slični, bez testiranja teško je odrediti”, naglašava epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić. (...)

Do trenutka pisanja ove analize, članak portala Priznajem je zabilježio 17.920 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata CrowdTangle.

 

Šta su činjenice?

U članku portala Priznajem se tvrdnja iz naslova o tome da je polovina hospitalizovanih zbog Covid-19 u Hrvatskoj imala grip zapravo i ne navodi. 

Kako je i navedeno, članak je izvorno objavljen na RTL portalu 25.9.2021. godine, ali sa znatno drugačijim naslovom.

Epidemiologinja HZJZ-a za RTL otkriva zašto je gripa ove godine 'uranila', kada počinje cijepljenje te je li moguće razlikovati gripu i koronu

Dodatno, u samom članku se jasno ističe da i virus SARS-CoV-2 i virus influence (gripa) izazivaju slične simptome te da se testiranjem određuje koja je bolest u pitanju.

Portal Priznajem je, dakle, prilikom prenošenja članka s portala RTL-a u potpunosti izmislio naslov i u njega uvrstio tvrdnje koje se u članku uopšte ne pominju.

Naslov sa netačnim i neutemeljenim tvrdnjama koji je Priznajem koristio za svoj članak su korisnici/ce Facebooka prihvatili/e kao “argument” da su grip i Covid-19 zapravo iste bolesti. 

U komentarima na objavi ovog članka na Facebook stranici portala Priznajem, koju prati 74.462 korisnika/ce ove mreže, može se pronaći značajan broj komentara u kojima se podržava narativ da je Covid-19 izmišljena bolest i/ili da je to zapravo grip.
 

O tome kako se Covid-19 netačno poistovjećivao sa gripom, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete čitati na linku u nastavku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova članka portala Priznajem, o tome da je slučajno otkriveno da “polovica hospitaliziranih zbog korone zapravo ima gripu”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Navod je posve izmišljen, bez ikakvog utemeljenja u činjenicama.

Dodatno, naslov nema uporište ni u samom članku jer se u tekstu ističe da, iako grip i Covid-19 imaju slične simptome, testiranjem se određuje koja je bolest u pitanju, zbog čega naslov dobija i ocjenu klikbejt.

Napomena: 4.10.2021.

Redakcija portala Priznajem je objavila članak u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.09.2021

Priznajem.hr: SLUČAJNO OTKRILI: Polovica hospitaliziranih zbog korone ZAPRAVO ima GRIPU!??

Nakon godinu dana vratila se gripa. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 93 zaraženih gripom, a više od polovice, njih 54, na bolničkom je liječe...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
  • Ispravljeno