Nije tačno da polovina hospitalizovanih zbog Covid-19 u Hrvatskoj zapravo ima grip

Izvještavajući o situaciju u Hrvatskoj, gdje su ranije nego što je to uobičajeno zabilježeni slučajevi gripa, jedan portal je naveo kako je polovina hospitalizovanih pacijenata zbog Covid-19 zapravo imala grip, što je posve netačno.

Na portalu Priznajem je 26.9.2021. godine objavljen članak s naslovom:

SLUČAJNO OTKRILI: Polovica hospitaliziranih zbog korone ZAPRAVO ima GRIPU!??

Članak tematizira slučajeve gripa koji su u Hrvatskoj zabilježeni ranije nego što je to inače slučaj.

Nakon godinu dana vratila se gripa. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 93 zaraženih gripom, a više od polovice, njih 54, na bolničkom je liječenju.
Slučajevi gripe ove su godine zabilježeni bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kada ona obično stiže. Za prve slučajeve vjerovalo se da su uvezeni iz inozemstva, no zaraza se sada širi i među građanima u Hrvatskoj. (...)

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako je citirano u članku, objasnila je da grip i Covid-19 imaju puno zajedničkih simptoma i da je bez testiranja teško odrediti koji je virus u pitanju.

(...) Objasnila je da je jako mala razlika između simptoma gripe i Covida-19.
“Ne može se sa sigurnošću ovisno o simptomima reći što je korona, a što gripa. Prije je korona imala neke specifične simptome koji se sad rjeđe prijavljuju, poput nedostatka mirisa i njuha. A ostali simptomi su slični – umor, bolovi u mišićima, povišena temperatura, malaksalost… Trbušni simptomi također se mogu pojaviti kod djece. Tako da su simptomi slični, bez testiranja teško je odrediti”, naglašava epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić. (...)

Do trenutka pisanja ove analize, članak portala Priznajem je zabilježio 17.920 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata CrowdTangle.

 

Šta su činjenice?

U članku portala Priznajem se tvrdnja iz naslova o tome da je polovina hospitalizovanih zbog Covid-19 u Hrvatskoj imala grip zapravo i ne navodi. 

Kako je i navedeno, članak je izvorno objavljen na RTL portalu 25.9.2021. godine, ali sa znatno drugačijim naslovom.

Epidemiologinja HZJZ-a za RTL otkriva zašto je gripa ove godine 'uranila', kada počinje cijepljenje te je li moguće razlikovati gripu i koronu

Dodatno, u samom članku se jasno ističe da i virus SARS-CoV-2 i virus influence (gripa) izazivaju slične simptome te da se testiranjem određuje koja je bolest u pitanju.

Portal Priznajem je, dakle, prilikom prenošenja članka s portala RTL-a u potpunosti izmislio naslov i u njega uvrstio tvrdnje koje se u članku uopšte ne pominju.

Naslov sa netačnim i neutemeljenim tvrdnjama koji je Priznajem koristio za svoj članak su korisnici/ce Facebooka prihvatili/e kao “argument” da su grip i Covid-19 zapravo iste bolesti. 

U komentarima na objavi ovog članka na Facebook stranici portala Priznajem, koju prati 74.462 korisnika/ce ove mreže, može se pronaći značajan broj komentara u kojima se podržava narativ da je Covid-19 izmišljena bolest i/ili da je to zapravo grip.
 

O tome kako se Covid-19 netačno poistovjećivao sa gripom, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete čitati na linku u nastavku.

Dezinformacija
COVID-19 nikada nije bila “uobičajeno neopasna gripa”

Nekoliko portala prenijelo je tvrdnje hrvatskog imunologa, otprije poznatog...

Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere Demantirano 19.03.2020

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova članka portala Priznajem, o tome da je slučajno otkriveno da “polovica hospitaliziranih zbog korone zapravo ima gripu”, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Navod je posve izmišljen, bez ikakvog utemeljenja u činjenicama.

Dodatno, naslov nema uporište ni u samom članku jer se u tekstu ističe da, iako grip i Covid-19 imaju slične simptome, testiranjem se određuje koja je bolest u pitanju, zbog čega naslov dobija i ocjenu klikbejt.

Napomena: 4.10.2021.

Redakcija portala Priznajem je objavila članak u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 01. 10. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere
Nema zabrane letova iznad polova da bi se “sakrila ravna Zemlja”

Na Facebooku su viralne netačne tvrdnje da su letovi iznad Antarktika zabra...

Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me