Raskrinkavanje.ba

Priznajem.hr → SLUČAJNO OTKRILI: Polovica hospitaliziranih zbog korone ZAPRAVO ima GRIPU!??

26.09.2021
Tekst članka

Nakon godinu dana vratila se gripa. Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 93 zaraženih gripom, a više od polovice, njih 54, na bolničkom je liječenju.

Slučajevi gripe ove su godine zabilježeni bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kada ona obično stiže. Za prve slučajeve vjerovalo se da su uvezeni iz inozemstva, no zaraza se sada širi i među građanima u Hrvatskoj.

‘Ne možemo znati kako će se razvijati situacija’

Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ-a, kazala je u RTL-u Danas kazala je da je neobično da se gripa tako rano počela širiti među populacijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Midas - Nativno Internet oglašavanje

“Ne možemo znati kako će se situacija dalje razvijati, obično se gripa kasnije javljala u studenom ili prosincu, a sada je moguće da će se ona zaustaviti i pojaviti u zimi kao inače ili nastaviti kontinuirano širiti”, kazala je.

‘Bez testiranja teško je znati što je korona, a što gripa’

Objasnila je da je jako mala razlika između simptoma gripe i Covida-19.

“Ne može se sa sigurnošću ovisno o simptomima reći što je korona, a što gripa. Prije je korona imala neke specifične simptome koji se sad rjeđe prijavljuju, poput nedostatka mirisa i njuha. A ostali simptomi su slični – umor, bolovi u mišićima, povišena temperatura, malaksalost… Trbušni simptomi također se mogu pojaviti kod djece. Tako da su simptomi slični, bez testiranja teško je odrediti”, naglašava epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić.

Članak indeksiran 01.10.2021. Zadnji put osvježen 01.10.2021.

Ocijenjeno u analizi