Nije uhapšena osoba koja je snimila saobraćajnu nesreću kod Mostara

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu nesreću koja se desila kod Mostara, regijom je odjeknula vijest kako je “snimatelj” uhapšen zbog nepružanja prve pomoći. Od MUP-a smo dobili potvrdu kako je u pitanju lažna vijest.

Milenko Pudar iz Banja Luke smrtno je stradao u saobraćajnoj nesreći koja se desila 20. maja na putu između Jablanice i Mostara. Na društvenim mrežama se isti dan pojavio video snimak nesreće, a komentari muškarca koji je snimio nesreću zgrozili su bh. javnost. 

Na portalu “Faktor” je dan kasnije objavljen članak pod naslovom “MUP HNK "slijep" i "gluh": Neće ništa poduzeti protiv muškarca koji je snimao nesreću?”

U članku se navodi sljedeće:

Javnost je nakon jučerašnje saobraćajne nesreće u Grabovici u kojoj je život izgubio Milenko Pudar iz Banje Luke ostala zgrožena ponašanjem muškarca koji je snimio trenutak njegove pogibije.
Međutim, kako stvari stoje, protiv njega neće biti poduzete nikakve mjere.
- Mi nismo zaprimili nikakvu prijavu do ovoga trenutka, a radimo po prijavi – kaže Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.
Očigledno je da za MUP HNK, novinarski upiti, između ostalih i od novinara Faktora, koji su informisali policiju o postojanju snimka i pitali da li će nešto poduzetiu vezi s tim, te činjenicu da je snimak na društvenim mrežama dostupan svima (pa samim tim i policiji!) ne znače ništa.

Sa druge strane, na portalu “Glas Srpske” 22. maja je objavljen članak pod naslovom “Uhapšen autor snimka nesreće”. U članku se navodi da je Muhamed Softić iz Tešnja koji je snimio tragičnu nesreću uhapšen:

Mostar - Muhamed Softić iz Tešnja, koji je snimio tragičnu smrt Milenka Pudara (62) iz Banjaluke koji se vozeći “hjundai kupe” sudario s autobusom firme “Vildan turs” u Grabovici kod Mostara, uhapšen je zbog nepružanja prve pomoći, saznaje “Glas Srpske”.

U članku se ne navodi od koga “Glas Srpske saznaje”, odnosno koji je izvor ove informacije. Ne postoji zvanična izjava, niti se navodi da se kontaktiran MUP HNK (gdje se nesreća desila) niti MUP ZDK (gdje Muhamed Softić živi).

U roku od 24 sata, vijest je sa portala “Glas Srpske” obišla region i objavljena je na više od 100 drugih portala. Neki od medija koji su vijest prenijeli su “BHT”, “RTVBN”, “Oslobođenje”, “Buka”, “Nezavisne”, “Radio Kameleon”, “Face TV”, “TV1”, “Slobodna Dalmacija”, “Hayat”, “24sata”, “Kurir”, “Alo”, “Informer”.....

Niko od navedenih više od 100 medija nije pokušao dobiti izjavu MUP-a HNK vezano za ovaj slučaj, niti je tražio potvrdu informacije obzirom da izvor u originalnom članku nije naveden.

Redakcija “Raskinkavanja” je tim povodom kontaktirala MUP Hercegovačko-neretvanskog, ali i Zeničko-dobojskog kantona. Od MUP-a iz HNK nismo dobili odgovor. Sa druge strane, iz MUP-a ZDK, kantona u kojem živi Muhamed Softić koji je iz Tešnja -  dobili smo odgovor da je u pitanju lažna vijest. Odnosno, potvrdili su nam kako nije uhapšena osoba koja je snimala saobraćajnu nesreću koja se desila 20. maja na magistralnom putu M-17 između Jablanice i Mostara.

Poslali smo upit i redakciji portala “Glas Srpske” sa upitom o izvoru informacije koju su objavili, odnosno sa pitanjem da li su informaciju prije objavljivanja provjerili u nadležnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Odgovor do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili, a originalni članak je uklonjen. S tim u vezi, članak portala “Glas Srpske” ocjenjujemo kao lažnu vijest i demantirano.

Kontaktirali smo i sve medije koji su prenijeli prvobitnu vijest o hapšenju. Novi članak sa tačnim informacijama objavili su “BHT”, “Oslobođenje”, “Banjaluka.net”, “Buka”, “Bljesak” i “Srpskainfo”, dok je “Depo” uklonio prvobitnu vijest. Svi oni dobili su ocjene prenošenje lažne vijesti i demantirano.

Svi portali koji su prenijeli inicijalnu vijest a nisu objavili nove informacije niti uklonili članak sa pogrešnim informacijama, dobili su ocjene prenošenje lažne vijesti

Napomena 25.05.2019.

U međuvremenu smo dobili odgovore od portala "Haber", "TVK3" i "Ekskluziva". Svi oni objavili su nove članke sa tačnim informacijama, te za to dobili ocjene demantirano. 

Napomena 28.05.2019.

Naknadno je na naš upit odgovorila i redakcija portala "Mojabaljaluka.info". Na ovom portalu je objavljen novi članak sa tačnim informacijama, te je prvobitni članak dobio ocjenu demantirano. 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

Napomena 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 

15.04.2021: Nakon objave naše analize, portal Republika objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

02.11.2021: Portal Telegraf je objavio ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 24. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me