"Nijemac Ditrih Hefler" iz viralnog citata nije stvarna osoba

Godinama se dijele navodni citati Nijemca Ditriha Heflera u kojima on govori “o Srbima”. Iako se iz takvih objava zaključuje da je Hefler stvarna osoba, u pitanju je ipak fiktivni lik iz romana spisateljice iz Srbije.

Foto: Nitayuko, Freepik

Na Facebooku je 21. aprila 2023. godine objavljen citat o srpskom narodu pripisan Nijemcu Ditrihu Hefleru. Hefler je navodno rekao da “Srbima baš nije naklonjen” te istaknuo različite navodne uspjehe vojske Srbije. Tvrdi se i da je rekao kako je “taj narod poput feniksa” koji se diže iz “krvavog pepela” te da bi “svetski poredak danas bio mnogo drugačiji da nije bilo Srba”. 

U objavi se pominje i izvjesni Dejv, s kojim je Hefler navodno vodio prepričani razgovor. Između ostalog, navodi se:

Njemac Ditrih Hefler o Srbima!
- Nikola Tesla je bio Srbin; moram priznati da Srbima baš nisam naklonjen.
Veoma čudan narod: ne možete ih ukrojiti ni u jedan svetski poredak. Iako znaju da gube, bez krvi neće dati nijednu svoju teritoriju.
(...)
Dejv je odložio praznu šoljicu od najfinijeg austrijskog porcelana... Naročito ga je zaintrigiralo šta su to Srbi toliko branili i od Austrougara i od Rusa i od Nemaca i Otomanskog Carstva, pa, evo sad i od Amerikanaca …
- Profesore Hefler! ... Šta znate o Srbima?
- Znam da ih ne volim - bio je gotovo decidan. - Da nije bilo Srba svetski poredak bi bio danas mnogo drugačiji. Oni žive u predsoblju Evrope... niti
Evropa zbog njih može u Aziju niti Amerika opet, zbog njih, može u Evropu…
Oni su čuvari vrata četvorosobne kuće, pred tim vratima ceo svet je stalno zveckao oružjem i novcem... ne reaguju ni na jedno ni na drugo.

U objavi se ne navode nikakve informacije o tome ko je Hefler, kao ni gdje je, kada i kojim povodom navodno izgovorio pripisane mu riječi. Iste navodne izjave Nijemca Ditriha Heflera pronašli smo do vremena pisanja ove analize u još 71 Facebook objavi. Najranija objava u kojoj je naveden samo citat, takođe bez bilo kakvih dodatnih informacija, datira od 2. februara 2021. godine.

Portali Vidovdan (22.4.2021) i Hercegovac (19.10.2021) su objave sa društvenih mreža u izvornom obliku prenijeli i u formi članaka, čiji naslovi glase “Nemac Hefler o Srbima”, a koji takođe ne sadrže nikakve dodatne informacije.

Postoji li “Nijemac Hefler”?

U pojedinim objavama ovog citata na društvenim mrežama (1) i u člancima pojedinih portala (1, 2) navodi se da je citat preuzet iz knjige “Pupoljak zla”, autora Jonathana Leeja Vicea.

Razgovor o Srbima, vođen između Dejva i Ditriha Heflera, opisan je u knjizi „Pupoljak zla“ Džonatana Li Vajsa. Evo šta o srpskom narodu govori profesor Hefler.

Citat je, zaista, dio knjige navedenog naziva. Knjiga je dostupna online na stranici Dokumen. Citat iz pomenutih objava nalazi se na 258. i 259. stranici knjige.

U opisu knjige na pomenutoj stranici Dokumen navodi se: “Tajna organizacija pod imenom Orchis Korkyra Negro teži dominaciji svetom i radi na ostvarivanju novog svetskog poretka, dovodjenju laznog Mesije kopira dogadjaje iz biblije.”

Riječ je, dakle, o djelu fikcije, a ne o zapisu stvarnih istorijskih događaja. Ditrih Hefler jedan je od izmišljenih likova u knjizi, a ne stvarna ličnost koja je o srpskom narodu govorila na navedeni način. 

Ko je Jonathan Lee Vice?

Jonathan Lee Vice navedena je kao autorka knjige “Pupoljak zla”. U pojedinim objavama navodi se da je Jonathan muškarac, a u nekim se tvrdi i da je Britanka ili Britanac. Isti citat koji se sada pripisuje “Nijemcu Hefleru” godinama se na društvenim mrežama i medijima pripisuje i Britanki/cu pod imenom Jonathan Lee Vice  (1, 2, 3, 4).

Međutim, kako je u analizi utvrdila platforma za provjeru činjenica Fake News Tragač, Jonathan Lee Vice ne postoji, a u pitanju je pseudonim spisateljice Jelene Vasić iz Srbije. Kako se navodi, “Vajs je pseudonim autorke Jelene Vasić, što je podatak dostupan u bazi Cobiss+, koji je za FN Tragač potvrdio i Jelenin sin.” U ovoj bazi podataka navodi se i da je knjiga objavljena 2001. godine i da je štampana u tiražu od 300 primjeraka. Fake News Tragač ističe i da je Vasić preminula, a da je njen sin Ilija Vasić potvrdio da je ona autorka knjige “Pupoljak zla”.

Dakle, navedeni citat “o Srbima” pripisan Nijemcu Ditrihu Hefleru zapravo izgovara fiktivni lik iz romana autorke iz Srbije. Shodno činjenicama, objave u kojima se citat pripisuje “Nijemcu Hefleru”, bez dodatnih informacija o tome ko je on i odakle citat potiče, navodeći čitatelje/ke tako na zaključak da je riječ o stvarnoj osobi, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 05. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nepotpune i netačne informacije u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi

Portal 072 info je tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vlad...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Dezinformacija
Nepostojeći "radioaktivni oblak": Favoriziranje ruskih izvora pri izvještavanju

Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savje...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Izmišljena doktorica “preporučuje lijek protiv dijabetesa”, ali takav lijek ne postoji

Na web stranicama koje imitiraju izgled stvarnih magazina posvećenih zdravs...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me