Raskrinkavanje.ba

Niti fluor u vodi “zaglupljuje”, niti plombe sadrže olovo

U drugom dijelu analize članka sa portala Sott bavimo se tvrdnjama da o fluoru i olovu. Ni ove tvrdnje nemaju uporište u nauci, kao ni one koje smo provjerili u prošloj analizi.

Na stranici Sott (.net) je 26. juna 2020. godine objavljen članak sa naslovom:

Ubedljivi dokazi da je SARS-CoV-2 stvoren od strane čovjeka

Sott je višejezična stranica, opisana kao “istraživački projekt neprofitne organizacije Quantum Future Group” a koju, kako je na njoj navedeno, uređuje “120 urednika volontera”. Stranica se bavi “vijestima koje reflektiraju dominantne "energije" na planetu”, a autor ovog članka je Pierre Lescaudron, čija kratka biografija sadrži slične ezoterične elemente.

U prethodnoj analizi istog (vrlo opširnog) ustanovili smo da isti ne donosi nikakve “ubjedljive dokaze” da je virus SARS-CoV “stvoren od strane čovjeka” te da je riječ o kompilaciji različitih dezinformacija i teorija zavjere. Kompletnu analizu možete pročitati na linku ispod:

U ovoj analizi se bavimo tvrdnjama koje nisu obuhvaćene prvom, a tiču se navoda da se putem fluorisanja vode ili “olovnim plombama “u zubima radi na “zaglupljivanju” stanovništva.

Kemikalije su još jedan način da se zaglupi stanovništvo. Na primjer fluoriranje vode za piće, za koju se zna da snižava IQ rezultate kod djece. U istom je smislu epidemija autizma (do 2040. godine, procjenjuje se da će 10% djece biti rođeno s autizmom) povezana s kampanjama cijepljenja. Olovo je još jedan krivac koji uzrokuje 10% intelektualnih oštećenja, njegova toksičnost za mozak poznata je stoljećima. Unatoč tome, olovo se i dalje nalazi u zubnim plombama, unutarnjim vodovodima, hrani, benzinu i vodi, kao u Flint-u, Michigan.

Snopes, svjetski poznati sajt za provjeru činjenica je u članku objavljenom 2017. godine analizirao tvrdnje da postoje naučne studije koje su navodno dokazale da fluor u vodi snižava IQ kod djece. Ustanovljeno je da su tvrdnje sasvim netačne, to jest da su navedene studije koje to navodno dokazuju predstavljene manipulativno:

(...) Iz tih razloga, tvrdnja da postoje naučna ispitivanja koja podržavaju mišljenje da fluorisanje vode kod djece može uzrokovati razvojne probleme koji za rezultat imaju niži koeficijent inteligencije je lažna. Nijedna studija koja zapravo istražuje to konkretno pitanje nije došla do takvog zaključka. Studije koje su korištene za iznošenje tog argumenta su slabe i oslanjaju se na prikupljene podatke koji se uopšte ne bave tim pitanjima. (...)

O netačnim navodima da fluor u vodi utiče na nastanak kancera i mutacije ćelija pisali smo u analizi objavljenoj 18.4.2020. koju u cjelosti možete pročitati na linku ispod:

Ni tvrdnja da se olovo nalazi u zubnim plombama nije tačna. Američka agencija za hranu i lijekove, US Food and Drug Administration (FDA), smatra amalgamske plombe posve sigurnim. U odjeljku rizika, FDA nije razmatrala uticaj olova jer njega u plombama - nema. To je vidljivo iz opisa sastojaka dentalnih amalgama.

Dentalni amalgam je mješavina metala, koja se sastoji od tečne (elementarne) žive i legura u prahu sastavljenog od srebra, kositra i bakra. Otprilike 50% zubnog amalgama je elementarna živa u težini. Hemijska svojstva elementarne žive omogućuju joj da reagira i veže čestice legure srebra / bakra / kositra i formiraju amalgam.

Ni Direktorat  za sigurnost zdravlja i hrane (Directorate general Health and Food Safety) koji je tijelo pod okriljem Evropske komisije (EK) ne navodi olovo kao dio sastojaka zubnih amalgama.

Zubni amalgami nastaju miješanjem jednog dijela tekuće žive sa jednim dijelom mješavine drugih metala: uglavnom srebra, ali i kalaja, neke bakra i male količine cinka. Amalgam koji se stvrdnjava ima konzistenciju paste i čvrsto se utiskuje u pripremljenu šupljinu zuba kako bi ispun učinio što jačim. Tokom ovog procesa, višak žive se popne na površinu te ga zubar može ukloniti. Amalgam brzo postaje čvrst i postupno se stvrdnjava kroz nekoliko sati da bi stvorio snažnu restauraciju koja bi mogla trajati mnogo godina.

Ni u izvještaju o sigurnosti zubnih amalgama koje je objavio Naučni komitet za zdravlje, okoliš i nove rizike (Scientific committee on health, environmental and emerging risks, SCHEER) koji takođe djeluje u okviru EK, nismo pronašli podatke o postojanju olova u dentalnim amalgamima.

O navodnom postojanju olova u plombama pisala je Slobodna Dalmacija u članku objavljenom 4. aprila 2009. U ovom članku, doktor Ivo Anić sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu navodi da u amalgalmu nema olova te da se amalgam nepravilno naziva “plombom”:

Dr. Ivo Anić sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu navodi nam da su u povijesti poznata tri tzv. “amalgamska rata“ u kojima su protivnici uporabe amalgama pokušali dokazati opasnost njegove primjene u ustima.
U amalgamu nema olova te se nepravilno naziva plombom (latinski Plumbum, Pb), napominje dr. Anić, koji citira i rad prof. dr. sc. Nade Galić sa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu koja je naš ekspert na području toksikologije dentalnih amalgama: ona kaže da postoje brojna istraživanja koja potvrđuju štetnost amalgama, ali postoje i radovi, napominje, koji upozoravaju na toksičnost i novijih, zamjenskih materijala.
- Neki autori dentalnom amalgamu pripisuju uzrokovanje različitih bolesti: glavobolje, nervoze, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, leukemije, tumora mozga i drugog, ali sve su to bolesti kojima, zapravo, ne znamo stvarni uzrok. S druge strane, dokazano je da je živa u amalgamu čvrsto vezana - kaže dr. Anić, navodeći da je, prema njegovoj procjeni i procjeni mjerodavnih institucija, amalgam siguran.

Doktorica Galić, na koju se referiše Anić u članku Slobodne Dalamcije objavila je rad, koji je u pdf formi dostupan na ovom linku sa naslovom “Toksičnost dentalnog amalgama I”. U radu se navode sastojci amalgama među kojima nema olova.

Očigledno je da zubni amalgami ne sadrže olovo, te tvrdnju da se “olovo i dalje nalazi u zubnim plombama” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tvrdnje da su “hemikalije još jedan način da se zaglupi stanovništvo “kroz floriranje vode za piće” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Tvrdnjama dodjeljujemo i ocjenu pseudonauka.

(Raskrinkavanje.ba)


 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.06.2020

SOTT: Ubjedljivi dokazi da je SARS-CoV-2 stvoren od strane čovjeka

Razvoj pandemije COVID-19 ostavio je mnoga pitanja neodgovorena ili nezadovoljavajuće odgovorena.

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest