Raskrinkavanje.ba

Niti je snimak nastao u Hrvatskoj, niti prikazuje zemljotres

Snimak na kom se navodno vidi šumsko tlo u trenutku zemljotresa u blizini Gline u Hrvatskoj dijeli se na portalima i društvenim mrežama. Ipak, ovaj snimak nastao je više od dvije godine ranije, i to na mjestu udaljenom preko 6.100 km. Dodatno, snimak uopšte ne prikazuje zemljotres, već pomjeranje korijenja drveća usljed oluje.

Društvenim mrežama i domaćim portalima širi se snimak koji navodno prikazuje zemljotres kod mjesta Glina u Hrvatskoj. Najraniji slučaj dijeljenja ovog snimka na društvenoj mreži Facebook, uz opis u kojem se tvrdi da je snimak nastao u Glini, objavljen je 16.1.2021. godine na profilu Svetlana Ceca Aleksic, uz opis:

Potres u šumi kod Gline snimljen kamerom za praćenje životinja

Snimak je, uz iste tvrdnje, do sada podijelio i veliki broj drugih Facebook profila i stranica (link, link, link), a našao se i na pojedinim domaćim portalima. Tako je portal Alo 16.1.2021. objavio vijest sa naslovom:

KAMERA ZA ŽIVOTINJE SNIMILA Stravičan snimak zemljotresa kod Gline, zemlja se digla, drveće poletelo (VIDEO)

U objavi na portalu Alo navodi se:

Kamere postavljene za praćenje životinja u šumu kraj Gline, u Hrvatskoj, zabeležile su jedinstven zapis.

Naime, pred izbijanje zemljotresa šumsko tlo nije treslo, pucalo i razdvajalo se, već se "talasalo"... Zbunje i drveće se ljuljalo kao jedra na čamcima i brodovima usled olije.

Nešto kasnije istoga dana ovaj snimak je objavio i portal Republika.

Dakle, u svim navedenim objavama tvrdi se da su snimak zabilježile “kamere za praćenje životinja” u blizini Gline, te da se na njemu vidi jedan od zemljotresa koji su pogodili pomenuto područje krajem prošle i početkom ove godine.

Ipak, činjenice govore suprotno. Analizu ovog videa i tvrdnji koje su se uz njega našle objavio je i AFP 18.1.2021. godine.

Naime, pomenuti snimak nije nastao u Hrvatskoj ove, već u Kanadi još 2018. godine. Njega je inicijalno objavio The Weather Network 17. oktobra 2018. godine sa naslovom: 

Intenzivni vjetrovi uzrokuju da šuma Quebeca „diše“

Kako se u ovoj objavi navodi: 

Video, koji je u utorak snimljen u Sacre-Coeuru u Quebecu, privukao je pažnju gledalaca Weather Networka. U njemu snažni vjetrovi guraju i vuku šumsko tlo, čineći da izgleda kao da „diše“.

Iako šume same po sebi ne dišu, drveće koje u njima boravi to čini, uzimajući ugljendioksid i oslobađajući kiseonik u procesu koji se naziva fotosinteza.

Ali za razliku od ljudi, ovaj proces ne uključuje udisanje i izdisanje - što je upravo ono što se čini da šumsko dno u ovom videu radi.

Šume koje „dišu“ nisu neuobičajene, a tokom godina smo dobili nekoliko videozapisa o tom fenomenu.

U videu koji prati objavu dostupnu na The Weather Networku ističe se:

Dakle, ono što se dogodilo u Quebecu u Sacre-Coeuru, imali smo eksplozivnu ciklogenezu, vrlo jaku oluju koja je brzo napredovala i proizvela jak vjetar koji je bio neumoljiv kroz šumu. Dakle, drvo je bilo izloženo ovim jakim vjetrovima i ta sila se premještala sa drveta naniže prema korijenima u zemlji.
(...)
Vjerovatno ovo korijenje nije bilo toliko duboko u zemlji i proizvodilo je mrežu koja se dizala prema gore kad god je duvao vjetar. Drvo je gurnuto u stranu, što je primoralo korijenje da se u osnovi pomjera i ta mreža se dizala prema gore na zemlji, te dovela do toga da liči na zemlju koja diše tokom jedne oluje.

Dakle, snimak zapravo prikazuje fenomen koji se dogodio u Kanadi, kada je snažan vjetar u toku oluje pomjerao korijenje jednog drveta, zbog čega se tlo pomjeralo tako da je izgledalo kao da “diše”. Ističe se i da ovo nije rijetka pojava, te da je sličan fenomen zabilježen u još nekoliko navrata.

Budući da snimak nije nastao u Hrvatskoj, te da ne prikazuje pomjeranje tla usljed zemljotresa, Facebook objavu na profilu Svetlana Ceca Aleksic, te objavu portala Alo, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva druga dijeljenja ovog snimka u pogrešnom kontekstu dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena 17.2.2021. 

Portal Alo je nakon objavljivanja ove analize ispravio netačne navode u svojoj vijesti, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena 5.3.2021.

Portal Republika je nakon objavljivanja ove analize ispravio netačne navode u svojoj vijesti, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.01.2021

Alo: KAMERA ZA ŽIVOTINJE SNIMILA Stravičan snimak zemljotresa kod Gline, zemlja se digla, drveće poletelo (VIDEO)

Ovo je strašnije i od rušenja zgrada... Drveće se ljuljalo kao jedra na čamcima i brodovima usled bure

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 16.01.2021

Republika.rs: (VIDEO) JEZIV SNIMAK ZEMLJOTRESA: Tlo se TALASA I MEŠKOLJI, pada drveće u netaknutoj prirodi

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno