Raskrinkavanje.ba

Niti je tačno da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, niti da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Pojedini mediji manipulativno su izvijestili o izdvojenom mišljenju sutkinje Prisce Matimba Nyambe, koja je predsjedavala Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju žalbi odbrane Ratka Mladića, navodeći da ga je ona “htjela osloboditi”. To se, ipak, ne navodi u njenom izdvojenom mišljenju.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove izreklo je 8.6.2021. godine drugostepenu pravosnažnu presudu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Žalbeno vijeće je, odbacivanjem žalbe Mladićeve odbrane, potvrdilo prvostepenu presudu iz novembra 2017. godine, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora (link).

Žalbeno vijeće sastojalo se od dvije sutkinje i dvojice sudija, te predsjedavajuće sutkinje Prisce Matimba Nyambe. Sutkinja Nyambe je u izdvojenom mišljenju o presudi navela da je imala djelimično suprotan stav od ostalih članova Žalbenog vijeća. Njeno izdvojeno mišljenje se u cijelosti može pročitati u zvaničnom dokumentu presude.

Značajan broj domaćih medija je izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe interpretirao na manipulativan način. Tako je na portalu Avaz 8.6.2021. godine objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da je Nyambe “htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića”: 

Ovo je sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića

U članku se, između ostalog, navodi da bi, “da je bilo po njenom, Ratko Mladić bio oslobođen po svim tačkama optužnice”:

Zanimljvo (sic!) da je sutkinja Nijambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća, te da je bilo po njenom, Ratko Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama optužnice. 

Ovo nije prvi slučaj da je Nijambe htjela oslobađati srpske ratne zločince. 

Tvrdnja da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića našla se u člancima još trideset domaćih portala. Neki od naslova kojima su pojedini portali opremali svoje članke glasili su:

OVO JE SUDIJA KOJA JE HTELA DA OSLOBODI RATKA MLADIĆA: Da je po njenom, general bi izbegao zatvor! (Srbija danas)

ONA JE IMALA SUPROTNO MIŠLJENJE OD ŽALBENOG VEĆA! Da je bilo po njenom, Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama (Espreso)

Da li je sutkinja Nyambe htjela osloboditi Mladića?

Izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe navedeno je u cijelosti u poglavlju 6. presude Ratku Mladiću. U njemu, Nyambe razmatra pojedinačno tačke žalbe koju je podnijela Mladićeva odbrana. Kako se navodi, Nyambe smatra da se žalba odbrane trebala usvojiti po svim tačkama, osim tačke 6, koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat uzimanja taoca, osoblja UNPROFOR-a i UNMO-a na Palama, u Banjoj Luci i Goraždu, te u i oko Sarajeva. Netačni su, dakle, medijski navodi u kojima se tvrdi da je “sutkinja Nyambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća”, s obzirom na to da u vezi sa tačkom 6 nije imala suprotno mišljenje od ostatka Vijeća.

Ipak, činjenica da je sutkinja imala različito mišljenje od ostatka Žalbene komisije u većini tačaka žalbe odbrane ne znači da bi “oslobodila Mladića”, kako tvrde mediji. U zaključnom dijelu njenog izdvojenog mišljenja, Nyambe navodi:

S obzirom na sve navedeno, uzimajući u obzir prirodu i obim grešaka u pravu identifikovanih u ovom slučaju, u skladu sa pravilom 144 (C) Pravilnika, naredila bih da se gospodinu Mladiću ponovi postupak pred drugim pretresnim vijećem po svim tačkama optužnice, osim tačke 6. u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom uzimanja taoca. 

Sutkinja Nyambe zapravo je iznijela mišljenje da bi Mladiću trebalo ponoviti suđenje, po svim tačkama žalbe osim tačke 6, a ne da bi ga trebalo osloboditi. 

Dodatno, tačka 9 žalbe odbrane odnosi se na kaznu koja je izrečena prvostepenom presudom Ratku Mladiću. Kako u izdvojenom mišljenju o ovoj tački Nyambe navodi, član 15. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima nalaže da maksimalna kazna koja se okrivljenom može izreći retroaktivno ne smije biti veća od maksimalne kazne koja je zakonski bila predviđena u vrijeme kada je djelo počinjeno. S tim u vezi, sutkinja Nyambe ističe da je u vrijeme kada su počinjeni zločini za koje je Mladić pravosnažno osuđen, maksimalna kazna u bivšoj Jugoslaviji iznosila 20 godina zatvora, te da bi zbog toga “izrekla kaznu od 20 godina zatvora”. Također, Nyambe navodi i da je u izricanju kazne u obzir trebalo uzeti i zdravstveno stanje optuženog.

Uzimajući u obzir sve gore navedene faktore i dajući im dovoljnu težinu, izrekla bih kaznu od 20 godina zatvora. 

Dakle, čak i u svom izdvojenom mišljenju vezanom za tačku 9 žalbe odbrane, koja se odnosi na izrečenu kaznu Mladiću, sutkinja Nyambe navodi da bi kazna koju smatra adekvatnom iznosila 20 godina zatvora. Suprotno navodima pojedinih medija, nije rekla da bi Mladića “oslobodila”. 

Tvrdnju da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Ratka Mladića stoga ocjenjujemo kao dezinformaciju

Dodatno, člancima u kojima se samo u naslovu navodi da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, dok se u samim člancima takva tvrdnja ne nalazi, dajemo ocjenu klikbejt.

Nyambe je u svom izdvojenom mišljenju navela da smatra da bi žalbu Mladićeve odbrane trebalo uvažiti po svim tačkama, osim tačke 6, te mu iz tog razloga ponoviti suđenje. Stoga je netačna i tvrdnja pojedinih medija da je “Nyambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća”, koju također ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena:

15.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Espreso, Crna hronika, Raport, Moj Cazin, Press, RTL i Net.hr ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

16.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Fokus, Hrvatska danas i Slobodna Bosna ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

17.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali 24sata i Srbija danas ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

18.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Avaz i Source ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

21.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal 072info ispravio je netačne navode u svojim člancima, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Priznajem ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

31.3.2023: Portal Kurir je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

10.5.2024: Portal Pink je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 08.06.2021

Avaz: Ovo je sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića

Ovo nije prvi slučaj da je Nijambe htjela oslobađati srpske ratne zločince

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Srbija danas (.com): OVO JE SUDIJA KOJA JE HTELA DA OSLOBODI RATKA MLADIĆA: Da je po njenom, general bi izbegao zatvor!

Zanimljvo da je sudija Nijambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog veća

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Espreso.co.rs: ONA JE IMALA SUPROTNO MIŠLJENJE OD ŽALBENOG VEĆA! Da je bilo po njenom, Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama

Priska Matimba Nijambe je iz Zambije, a predsedavajuća je apelacionog Veća u slučaju Mladić

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Alternativna televizija: Ovo je sudija koja je izdvojila mišljenje: Predsjedavajuća vijeća protiv presude Ratku Mladiću

Žalbeno vijeće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz djelimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću ka...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 09.06.2021

Avaz: Priska Matimba Nijambe: Sramota Haškog suda

Sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 09.06.2021

072 Info: Priska Matimba Nijambe: Sramota Haškog suda

Žalbeno vijeće odbilo je jučer žalbe Ratka Mladića uz suprotno mišljenje po svim tačkama sutkinje Nijambe te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatv...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Fokus: Sin Ratka Mladića: Želio bih da čestitam jednoj hrabroj ženi, sutkinji Nijambe

On je za RTRS rekao da ide da se vidi s ocem, prvi put nakon konačne presude u Hagu

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Crna Hronika: SUTKINJA HTJELA OSLOBODITI KRVNIKA RATKA MLADIĆA: “NAREDILA BIH DA SE MLADIĆU PONOVI SUĐENJE”

Žalbeno vijeće odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje po svim tačkama sutkinje Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu doživo...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 09.06.2021

PressMedia: Priska Matimba Nijambe: Sramota Haškog suda

Žalbeno vijeće odbilo je jučer žalbe Ratka Mladića uz suprotno mišljenje po svim tačkama sutkinje Nijambe te potvrdilo osuđujuću kaznu doživotnog zatv...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Novosti: OVO JE SUDIJA KOJA JE IZDVOJILA MIŠLJENJE: Predsedavajuća veća protiv presude Ratku Mladiću

ŽALBENO veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 08.06.2021

Naša Hercegovina: OVO JE SUTKINJA KOJA JE IZDVOJILA MIŠLJENJE: Predsjedavajuća vijeća protiv presude Ratku Mladiću

ŽALBENO veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 09.06.2021

Moj Cazin: Priska Matimba Nijambe: Sramota Haškog suda

Sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Pink: OVO JE SUDIJA KOJA JE HTELA DA OSLOBODI RATKA MLADIĆA: Predsedavajuća veća po skoro svim tačkama imala SUPROTNO MIŠLJENJE od ostalih

Žalbeno veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Crni bombarder: OVO JE SUDIJA KOJA JE HTELA DA OSLOBODI RATKA MLADIĆA: Da je po njenom, general bi izbegao zatvor!

Žalbeno veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje po svim tačkama sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 08.06.2021

Kurir: DA JE BILO PO NJENOM, MLADIĆ BI BIO OSLOBOĐEN: Sudija Nijambe imala je SUPROTNO MIŠLJENJE OD ŽALBENOG VEĆA po svim tačkama

Žalbeno veće tribunala u Hagu odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz delimično suprotno mišljenje sudije Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Source.ba: Ovo je sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića

Žalbeno vijeće odbilo danas je odbilo žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje po svim tačkama sutkinje Nijambe, te potvrdilo osuđujuću kaznu doživo...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.06.2021

RTL.hr: Njeno ime mnogi su 'guglali': Tko je sutkinja koja je htjela osloboditi Ratka Mladića?

Ipak, postoji pozadina cijele priče

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Dezinformacija 08.06.2021

Slobodna Bosna: SUTKINJA NYAMBE KONTRA SVIH: Usvojila bi gotovo sve žalbe Mladića, HTJELA GA JE OSLOBODITI!

Svi suci Žalbenog vijeća drže da Mladić nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići, jedino je Nyambe mislila suprotno.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 08.06.2021

Normala: Ko je ustvari sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Mladića?

Krvnik i ratni zločinac Ratko Mladić pravosnažno je danas proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, i osuđen na dož...

 • Klikbejt
Klikbejt 09.06.2021

Direktno.hr: Pogledajte tko je sutkinja koja je htjela osloboditi zločinca Mladića; tvrdi da je stanovništvo samo htjelo otići

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje u žalbenom postupku ratnom zločincu Ratku Mladiću, pišu 24sata.

 • Klikbejt
Dezinformacija 09.06.2021

24 sata hr: Tko je sutkinja koja je htjela osloboditi krvoloka Mladića?

Prisca Matimba Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje u žalbenom postupku ratnom zločincu Ratku Mladiću. Isto je napravila i u slučaju Mladićevog p...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 08.06.2021

Raport: Ko je ustvari sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Mladića?

Krvnik i ratni zločinac Ratko Mladić pravosnažno je danas proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, i osuđen na dož...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.06.2021

Jutarnji.hr: Sutkinja koja je čitala presudu Mladiću htjela ga je osloboditi! Tko je kontroverzna gospođa Nyambe

Svi suci Žalbenog vijeća drže da Mladić nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići, jedino je Nyambe mislila suprotno

 • Klikbejt
Klikbejt 09.06.2021

Večernji list (ba): Tko je Prisca Matimba Nyambe, jedina sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića?

Prije devet godina slično je mišljenje izrazila i u slučaju još jednog generala VRS, Mladiću podčinjenog Zdravka Tolimira

 • Klikbejt
Klikbejt 09.06.2021

Večernji list: Tko je Prisca Matimba Nyambe, jedina sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića?

Prije devet godina slično je mišljenje izrazila i u slučaju još jednog generala VRS, Mladiću podčinjenog Zdravka Tolimira

 • Klikbejt
Dezinformacija 09.06.2021

Net hr: TKO JE ONA? / Ova sutkinja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića; Poznata odvjetnica tvrdi: 'Ona je sporna...'

'Ono što mi smatramo nepravednim jest zbog čega u optužnici nisu bili priključeni zločini koje je Mladić 1991. počinio na području Hrvatske', kazala j...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Klikbejt 09.06.2021

Dnevno.hr: OVO JE SUTKINJA KOJA JE JEDINA HTJELA OSLOBODITI RATKA MLADIĆA: Pohvalio ju i Mladićev sin, a evo kako je došla na čelo Žalbenog vijeća u Haagu

Sud u Haagu jučer je odlučio da će ratni zločinac Ratko Mladić ostati doživotno u zatvoru potvrdivšu njegovu odgovornost za najteže ratne zločine u Eu...

 • Klikbejt
Dezinformacija 09.06.2021

Dnevnik.ba: Tko je sutkinja koja je htjela osloboditi Mladića?

Prisca Matimba Nyambe jedina je imala suprotno mišljenje u žalbenom postupku ratnom zločincu Ratku Mladiću. Isto je napravila i u slučaju Mladićevog p...

 • Dezinformacija
Klikbejt 09.06.2021

Hrvatska danas: Njeno ime mnogi su “guglali”: Tko je sutkinja koja je htjela osloboditi Ratka Mladića?

Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Žalbeno vijeće potvrdilo je prvostupanjsku kaznu kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, za pro...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Dezinformacija 09.06.2021

Faktor: Muk o presudama zločincima: I Čović kao sutkinja Nyambe ima "suprotno mišljenje"

Samoprozvani zaštitnik Hrvata i "nositelj europskih vrijednosti" Dragan Čović i dalje se rukovodi lukavom strategijom šutnje kada se u Hagu izriču pre...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 09.06.2021

Ilidža grad: Priska Matimba Nijambe: Sramota Haškog suda

 • Dezinformacija
Dezinformacija 08.06.2021

072 Info: Ovo je sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno