Niti je tačno da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, niti da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Pojedini mediji manipulativno su izvijestili o izdvojenom mišljenju sutkinje Prisce Matimba Nyambe, koja je predsjedavala Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju žalbi odbrane Ratka Mladića, navodeći da ga je ona “htjela osloboditi”. To se, ipak, ne navodi u njenom izdvojenom mišljenju.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove izreklo je 8.6.2021. godine drugostepenu pravosnažnu presudu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Žalbeno vijeće je, odbacivanjem žalbe Mladićeve odbrane, potvrdilo prvostepenu presudu iz novembra 2017. godine, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora (link).

Žalbeno vijeće sastojalo se od dvije sutkinje i dvojice sudija, te predsjedavajuće sutkinje Prisce Matimba Nyambe. Sutkinja Nyambe je u izdvojenom mišljenju o presudi navela da je imala djelimično suprotan stav od ostalih članova Žalbenog vijeća. Njeno izdvojeno mišljenje se u cijelosti može pročitati u zvaničnom dokumentu presude.

Značajan broj domaćih medija je izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe interpretirao na manipulativan način. Tako je na portalu Avaz 8.6.2021. godine objavljen članak sa naslovom u kojem se tvrdi da je Nyambe “htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića”: 

Ovo je sutkinja koja je htjela osloboditi krvnika Ratka Mladića

U članku se, između ostalog, navodi da bi, “da je bilo po njenom, Ratko Mladić bio oslobođen po svim tačkama optužnice”:

Zanimljvo (sic!) da je sutkinja Nijambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća, te da je bilo po njenom, Ratko Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama optužnice. 

Ovo nije prvi slučaj da je Nijambe htjela oslobađati srpske ratne zločince. 

Tvrdnja da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića našla se u člancima još trideset domaćih portala. Neki od naslova kojima su pojedini portali opremali svoje članke glasili su:

OVO JE SUDIJA KOJA JE HTELA DA OSLOBODI RATKA MLADIĆA: Da je po njenom, general bi izbegao zatvor! (Srbija danas)

ONA JE IMALA SUPROTNO MIŠLJENJE OD ŽALBENOG VEĆA! Da je bilo po njenom, Mladić bi bio oslobođen po svim tačkama (Espreso)

Da li je sutkinja Nyambe htjela osloboditi Mladića?

Izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe navedeno je u cijelosti u poglavlju 6. presude Ratku Mladiću. U njemu, Nyambe razmatra pojedinačno tačke žalbe koju je podnijela Mladićeva odbrana. Kako se navodi, Nyambe smatra da se žalba odbrane trebala usvojiti po svim tačkama, osim tačke 6, koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat uzimanja taoca, osoblja UNPROFOR-a i UNMO-a na Palama, u Banjoj Luci i Goraždu, te u i oko Sarajeva. Netačni su, dakle, medijski navodi u kojima se tvrdi da je “sutkinja Nyambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća”, s obzirom na to da u vezi sa tačkom 6 nije imala suprotno mišljenje od ostatka Vijeća.

Ipak, činjenica da je sutkinja imala različito mišljenje od ostatka Žalbene komisije u većini tačaka žalbe odbrane ne znači da bi “oslobodila Mladića”, kako tvrde mediji. U zaključnom dijelu njenog izdvojenog mišljenja, Nyambe navodi:

S obzirom na sve navedeno, uzimajući u obzir prirodu i obim grešaka u pravu identifikovanih u ovom slučaju, u skladu sa pravilom 144 (C) Pravilnika, naredila bih da se gospodinu Mladiću ponovi postupak pred drugim pretresnim vijećem po svim tačkama optužnice, osim tačke 6. u vezi sa udruženim zločinačkim poduhvatom uzimanja taoca. 

Sutkinja Nyambe zapravo je iznijela mišljenje da bi Mladiću trebalo ponoviti suđenje, po svim tačkama žalbe osim tačke 6, a ne da bi ga trebalo osloboditi. 

Dodatno, tačka 9 žalbe odbrane odnosi se na kaznu koja je izrečena prvostepenom presudom Ratku Mladiću. Kako u izdvojenom mišljenju o ovoj tački Nyambe navodi, član 15. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima nalaže da maksimalna kazna koja se okrivljenom može izreći retroaktivno ne smije biti veća od maksimalne kazne koja je zakonski bila predviđena u vrijeme kada je djelo počinjeno. S tim u vezi, sutkinja Nyambe ističe da je u vrijeme kada su počinjeni zločini za koje je Mladić pravosnažno osuđen, maksimalna kazna u bivšoj Jugoslaviji iznosila 20 godina zatvora, te da bi zbog toga “izrekla kaznu od 20 godina zatvora”. Također, Nyambe navodi i da je u izricanju kazne u obzir trebalo uzeti i zdravstveno stanje optuženog.

Uzimajući u obzir sve gore navedene faktore i dajući im dovoljnu težinu, izrekla bih kaznu od 20 godina zatvora. 

Dakle, čak i u svom izdvojenom mišljenju vezanom za tačku 9 žalbe odbrane, koja se odnosi na izrečenu kaznu Mladiću, sutkinja Nyambe navodi da bi kazna koju smatra adekvatnom iznosila 20 godina zatvora. Suprotno navodima pojedinih medija, nije rekla da bi Mladića “oslobodila”. 

Tvrdnju da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Ratka Mladića stoga ocjenjujemo kao dezinformaciju

Dodatno, člancima u kojima se samo u naslovu navodi da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, dok se u samim člancima takva tvrdnja ne nalazi, dajemo ocjenu klikbejt.

Nyambe je u svom izdvojenom mišljenju navela da smatra da bi žalbu Mladićeve odbrane trebalo uvažiti po svim tačkama, osim tačke 6, te mu iz tog razloga ponoviti suđenje. Stoga je netačna i tvrdnja pojedinih medija da je “Nyambe po svim tačkama žalbe imala suprotno mišljenje od ostatka Žalbenog vijeća”, koju također ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena:

15.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Espreso, Crna hronika, Raport, Moj Cazin, Press, RTL i Net.hr ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

16.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Fokus, Hrvatska danas i Slobodna Bosna ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

17.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali 24sata i Srbija danas ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

18.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Avaz i Source ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

21.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal 072info ispravio je netačne navode u svojim člancima, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Priznajem ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

31.3.2023: Portal Kurir je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 8 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me