Raskrinkavanje.ba

Niti u Indoneziji oživljavaju mrtve crnom magijom, niti su zombiji stvarni

Pojedini portali već godinama objavljuju fotografiju za koju se tvrdi da prikazuje zombija i da je “dokaz” da u Indoneziji ljudi oživljavaju mrtve koristeći crnu magiju.

Na portalu Blic Magazin 26.6.2021. godine objavljen je članak pod naslovom:

JEZIVA CRNA MAGIJA: U Indoneziji mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući na nogama!!!

U članku se tvrdi da zombiji postoje, a “dokaz” za to je fotografija iz Indonezije koja navodno prikazuje “ženu zombija” kako u “poluraspadnutom stanju” stoji samostalno. Također se tvrdi da u selu Toraja u Indoneziji svaki pokojnik može da oživi uz pomoć lokalne crne magije.

Kao dokaz da stanovnici jednog sela u Indoneziji oživljavaju mrtve, na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi žena zombi, koja je u poluraspadnutom stanju, a stoji praktično samostalno!

Zombiji postoje, ali stvarno! Ako ste mislili da su hodajući mrtvaci plod mašte ili fikcije, prevarili ste se. U selu Toraja u Indoneziji, svaki pokojnik može da oživi, i to nakon tajanstvenog crnomagijskog rituala, koji izvode lokalni seljani.

Kao dokaz da je moguće oživjeti mrtve, pojavila se fotografija koja je preplavila internet, a na kojoj se vidi žena zombi, koja je u poluraspadnutom stanju, a koja praktično samostalno stoji.

Riječ je o recikliranom članku koji je na našem govornom području prvobitno objavljen 27.6.2013. godine na portalu Telegraf.

 

Šta su činjenice?

Portal Hoax or Fact, u svojoj analizi iz februara 2016. godine, pisao je o tvrdnjama da stanovnici indonežanskog sela koriste crnu magiju kako bi oživjeli mrtve. U analizi je objašnjeno da fotografija “žene zombija” ne prikazuje nikakvog živog mrtvaca, već ritual po imenu Ma’Nene, koji se prakticira u regiji Tana Toraja u Indoneziji. 

Naime, Ma’nene je tradicionalni ritual u kojem porodice ekshumiraju tijela svojih mrtvih, te ih očiste i obuku u novu odjeću:

Ma’nene ili “Ceremonija čišćenja leševa” tradicionalni je ritual smrti u kojem porodice ekshumiraju tijela svojih umrlih rođaka kako bi ih oprali, dotjerali i obukli u novu odjeću, prije nego što ih provedu kroz provinciju kako bi mogli promatrati žive.
(...)
Proslava se završava kada se leševi vrate u očišćene lijesove i u grobove. Indonežanski narod obično obavlja ritual smrti Ma’nene svakih nekoliko godina i vjeruju da je to način odavanja poštovanja njihovim precima.

Tijelo žene na fotografiji iz članka objavljenog na portalu Blic Magazin ne stoji samostalno, već ga pridržava muškarac koji stoji s lijeve strane, a možda i žena koja stoji iza njega.

U analizi portala Hoax or Fact nalaze se i druge fotografije rituala Ma’nene.

Fotografija iz članka portala Blic Magazin nastala je 3.4.2010. godine i postavljena je na web stranicu Flickr, uz opis “mayat berjalan”, što je također izraz za ritual Ma'nene.

Zombiji, odnosno oživjeli leševi, postoje samo u mitologiji i u horor-filmovima. Besmisleno je tvrditi da bi takva stvorenja mogla postojati u stvarnom životu, s obzirom na to da ne postoje dokazi da je moguće vraćanje mrtvih tijela koja su u procesu raspadanja u život uz pomoć crne magije, ili bilo čega drugog. 

Dakle, fotografija koja se godinama objavljuje na portalima u regionu nastala je tokom rituala kojim se obilježava ova torajanska tradicija i nije dokaz da postoje zombiji ili da se crnom magijom mogu oživjeti mrtvi.

Shodno činjenicama, tvrdnje da sporna fotografija prikazuje zombija, te da se u Toraji svaki mrtvac može oživjeti, kao i da mrtvaci oživljavaju zahvaljujući crnoj magiji, prvobitno objavljene na portalu Telegraf, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

Nakon objave ove analize, tvrdnje da mještani sela u Indoneziji oživljavaju mrtve koristeći crnu magiju objavljene su i 10.7.2021. u članku portala Ekspresno. U naslovu se tvrdi da se “jeziva crna magija širi i kod nas”, iako se to u članku ne pominje. 

Članak portala Ekspresno stoga dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti, a naslovu dajemo i ocjenu klikbejt.

19.10.2021.

Nakon objave ove analize, portal Telegraf ispravio je netačne navode iz svog članka, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 27.06.2013

Telegraf: JEZIVA CRNA MAGIJA: Mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući na nogama (VIDEO)

Kao dokaz da žitelji jednog sela u Indoneziji oživljavaju mrtve, na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi žena zombi, koja je u poluraspa...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.06.2021

Blic magazin: JEZIVA CRNA MAGIJA: U Indoneziji mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući na nogama!!!

Kao dokaz da stanovnici jednog sela u Indoneziji oživljavaju mrtve, na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi žena zombi, koja je u polura...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.12.2019

Svjetlo-dunjaluka: JEZIVA CRNA MAGIJA: U Indoneziji mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući na nogama

Kao dokaz da stanovnici jednog sela u Indoneziji oživljavaju mrtve, na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi žena zombi, koja je u polura...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.07.2013

Magazin.ba: JEZIVA CRNA MAGIJA: U Indoneziji mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući (VIDEO)

Već duže vrijeme kruži glasina da žitelji jednog sela u Indoneziji uz pomoć crne magije oživljavaju mrtve. Sada se pojavila i fotografija na internetu...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.07.2013

Info KS: MRTVI USTAJU IZ GROBOVA I VRAĆAJU SE KUĆI Mrtvi ustaju iz grobova i vraćaju se kući

Već duže vrijeme kruži glasina da žitelji jednog sela u Indoneziji uz pomoć crne magije oživljavaju mrtve. Sada se pojavila i fotografija na internetu...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 10.07.2021

Ekspresno: JEZIVA CRNA MAGIJA širi se i kod nas: U Indoneziji mrtvi ustaju iz groba i vraćaju se kući

Već duže vrijeme kruži glasina da žitelji jednog sela u Indoneziji uz pomoć crne magije oživljavaju mrtve. Sada se pojavila i fotografija na internetu...

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti