Raskrinkavanje.ba

Info KS → MRTVI USTAJU IZ GROBOVA I VRAĆAJU SE KUĆI Mrtvi ustaju iz grobova i vraćaju se kući

13.07.2013
Tekst članka

Već duže vrijeme kruži glasina da žitelji jednog sela u Indoneziji uz pomoć crne magije oživljavaju mrtve. Sada se pojavila i fotografija na internetu koja pokazuje ženu-zombija, koja je u poluraspadnutom stanju, a stoji praktično samostalno.

Selo Toraja u Indoneziji je poznato po svojoj crnoj magiji, uz pomoć koje lokalni seljani izvode rituale koji oživljavaju mrtve. Postoje dvije teorije o tome kako mrtvaci oživljavaju. U prošlosti se vjerovalo da čovjek koji umre mora da bude ukopan u selu gdje je rođen, a ne u mjestu gdje je preminuo.

Zbog toga koriste crnu magiju, kako bi mrtvaci ustali i pronašli svoj mir u mjestu gdje su rođeni. Ukoliko bi se neko obratio mrtvacu dok hoda, on bi se istog trenutka srušio i ne bi mogao nastaviti svoj put.

Prema drugoj teoriji, smrt predstavlja dugoročan proces i potrebno je mnogo vremena da mrtvac nađe svoj mir. Potrebna je skupa sahrana, za koju većina mještana nema novca. Zbog toga se ljudi zakopavaju u privremenom sanduku dok porodica ne skupi novac za pravu sahranu.

Prema tvrdnjama današnjih žitelja ovog indonežanskog sela, pojedini stanovnici i dalje poznaju, ali i obavljaju tajanstvene rituale nakon kojih oživljavaju mrtve.

Članak indeksiran 02.07.2021. Zadnji put osvježen 02.07.2021.

Ocijenjeno u analizi