“Non-paper” i non-title: Steven Meyer opet lažno predstavljen kao bivši šef ili zamjenik šefa CIA-e

Brojni mediji i dalje predstavljaju Stevena Meyera kao bivšeg šefa ili zamjenika šefa američke obavještajne agencije CIA.

Na portalu Večernje novosti 25.4.2021. objavljen je intervju sa Stevenom Meyerom, čiji je povod bila pojava “non-papera”, odnosno neslužbenog dokumenta koji predstavlja plan prekrajanja granica na Balkanu. Meyer se u naslovu predstavlja kao bivši zamjenik šefa CIA-a:

BALKAN JE BOJNO POLJE RUSIJE I AMERIKE: Ekskluzivno, bivši zamenik šefa CIA - Etničke granice najbolje rešenje za region
(...)
JOŠ dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan, Stiven Majer je istrajavao u tvrdnjama da bez promene granica u ovom delu Evrope nema napretka niti trajnog mira.

 Intervju je najavljen dan ranije, sljedećim naslovom:

REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ LOGIČNO REŠENJE: Stiven Majer, bivši zamenik šefa CIA u regionu, u nedeljnom izdanju "Novosti"

Intervju su prenijeli brojni regionalni mediji, od kojih su neki Meyeru davali neodređene titule kao “bivši CIA zvaničnik”, dok su ga kao “bivšeg zamjenika šefa CIA-e za Balkan” predstavili Hrvatski medijski servis, Tanjug, Radio-televizija Vojvodine, Poskok [1,2], Vrisak, Alo, Vesti online, Blic, B92, Kosovo online, Nezavisne novine, Dnevnik, 24 sedam, Pravda, Radio Ljubuški, Pogled, FreshPress, eBrčko, Banjaluka(.net), Vaseljenska i RTV BN

Dio intervjua prenijeli su i portali Republika i Srbija danas, pri čemu je u ovom prvom Meyer istovremeno “tituliran” i kao bivši šef i kao bivši zamjenik šefa CIA-e. 

  

Meyer se već godinama pogrešno predstavlja kao “bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan”. Ovu titulu, tako, nekritički preuzimaju i komentatori političkih aktuelnosti, u tekstovima u kojima se Meyer tek usputno spominje, kakva je bila i kolumna Zorana Pajovića za Danas od 24.4.2021, sa temom “non-papera”:

Bila je prava moda 2016/2017. da eksperti u uticajnim svetskim novinama objavljuju tekstove o promeni granica – ‘prihvatanju realnosti na Balkanu’ (Džon Šindler u Observeru, Timoti Les u Forin afersu, bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer između ostalog i za beogradske Večernje novosti).

Meyer se već godinama pojavljuje u medijima komentarišući granice na Balkanu i promovišući njihovo prekrajanje. Relevantnost i autoritet njegovih mišljenja mediji osiguravaju referirajući se na njegovu vezu sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA). Pri tome mu nisu svaki put dodjeljivali iste titule: Meyer je u medijima širom regije bio “bivši šef CIA-e”, “bivši šef CIA-e za Balkan“, “bivši zamjenik šefa CIA-e“, te “bivši pomoćnik direktora CIA-e za Balkan”.

Tokom intervjua u Večernjim novostima, Meyer se i sam više puta pozvao na autoritet ove sigurnosne agencije, ali bez izričitog spominjanja funkcije koju je u istoj obnašao:

U BiH su me odmah optužili da sam autor, ali ja sa tim nemam baš nikakve veze. Mislim i da CIA ne stoji iza takozvanog non pejpera, jer znam da ova agencija to ne radi na takav način. 
(...)
U CIA sam uvek govorio da ne znamo šta radimo na Balkanu, i imao sam probleme zbog toga, ali sada se vidi da sam bio u pravu. Ta rešenja nisu dovela ni do kakvog rezultata, naprotiv. Ako Aleksandar Vučić kao predsednik centralne zemlje Balkana preuzme liderstvo, zajedno sa ostalim lokalnim vođama, uključujući Hrvate, iako oni često govore da nisu deo tog prostora, verujem da je moguće da se pokrene proces u drugom, boljem, pravcu.
(...)
Još dok sam devedesetih radio u CIA postavljao sam pitanje: "Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?" Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni lideri treba da se postave drugačije, uzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

Raskrinkavanje je više puta analiziralo medijske tekstove u kojima su se Meyeru pripisivale titule koje nikada nije imao - ali i neke koje uopšte ne postoje. 

U našoj analizi, objavljenoj 3.3.2021, bavili smo se tekstovima objavljenim poslije tribine na kojoj je Meyer govorio o nezavisnosti RS-a i na kojoj je neodređeno najavljen kao “Steven Meyer iz Washingtona”. U samoj najavi je spomenuto da se Meyer često pogrešno predstavlja kao “bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan”, iako on to nikada nije bio. No, uprkos toj napomeni, neki mediji su ga ponovo tako predstavili. 

Ko je zaista Steven Meyer?

U analizi Gađanje titulama: Saradnik Dodikovog lobiste kao “bivši šef CIA”, objavljenoj 29.12.2019, pojasnili smo ko je Steven Meyer:

CITAT TAČNO: Meyerova biografija javna je i lako dostupna i ne ostavlja nikakav prostor sumnji da Steven E. Meyer nikada nije bio “šef” CIA ili bilo kog njenog odsjeka, niti je bio “pomoćnik direktora CIA”. Štaviše, ni sam Meyer se tako nigdje nije predstavljao.

Na stranici škole Daniel Morgan Graduate School of National Security, gdje Meyer predaje nacionalnu sigurnost, objavljena je Meyerova biografija, kao i njegov CV, u kom on navodi da je u CIA obavljao dužnost “analitičara i menadžera”, da je ovu agenciju napustio 2011. godine, te da je za vrijeme rata u Bosni bio zamjenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan:“Za vrijeme ratova na Balkanu tokom devedesetih godina, bio sam zamjenik šefa za međuagenciju radnu grupu za balkan (Balkan Task Force, op.a.) (vladina ujedinjena obaveštajna organizacija u tom periodu). U ovom sam poslu bio odgovoran za kontrolisanje svih obavještajnih izvještaja, djelovao sam kao veza između američke obavještajne zajednice i različitih agencija i odjela na Balkanu i uveliko putovao cijelim Balkanom. Nastavljam raditi na balkanskim pitanjima i objavio sam nekoliko radova o tom periodu.” 

U istoj analizi pisali smo i o bliskim vezama Stevena Meyera sa vlastima u Republici Srpskoj, konkretno sa Kancelarijom za saradnju, trgovinu i investicije, koju je Vlada RS-a osnovala u Washingtonu: 

Slične informacije mogu se pronaći i u drugim Meyerovim biografijama, uključujući i onu objavljenu na stranici firme “TSM Global Consultants LLC”. 

Njegov angažman u ovoj firmi zapravo je direktno povezan sa njegovim izraženim prisustvom u regionalnim medijima. TSM Global Consultants je, naime, firma koju zajedno sa Meyerom vode Obrad Kesić i Drina Vlastelić Rajić. Kesić i Vlastelić Rajić su u SAD registrovani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. Predstavništva Republike Srpske u SAD, čiji je zvanični naziv u SAD “Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije”.
(...)
Kancelarija, koju je 2013. godine svečano otvorila tadašnja premijerka RS-a Željka Cvijanović, registrovana je u SAD-u kao lobistička firma koja zastupa interese Vlade RS-a, na istoj adresi na kojoj je već bila registrovana firma TSM Global Consultants.
(...)
Meyer je od osnivanja Kancelarije RS-a za saradnju, trgovinu i investicije uključen u njene aktivnosti i prisutan na dešavanjima koja ista organizuje, uključujući njeno otvaranje, prijem organizovan 2018 itd. 

 Također, u ovoj analizi se mogu pročitati i detalji o Međuagencijskoj radnoj grupi za Balkan, čiji je član (ali ne “šef”, niti “zamjenik šefa”) bio Steven Meyer. Sama grupa bila je međuagencijsko tijelo, a ne sektor unutar CIA-e kao agencije, tako da je čak i sama titula “zamjenika šefa CIA-e za Balkan” nepostojeća.

Više puta demantovanu tvrdnju, to jest, opis Stevena Meyera kao šefa ili “zamjenika šefa CIA-e za Balkan”, koji su u intervjuu ponovo objavile Večernje novosti i prenio cijeli niz portala, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tekst portala Danas, u kojem se Meyer navodi kao usputni primjer, ocjenjujemo kao grešku.

Napomena

18.5.2021: Portal Republika je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

26.5.2021: Portal Nezavisne je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

20.10.2022: Portal Novosti je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

11.11.2022: Portal Alo je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 29. 04. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me