Raskrinkavanje.ba

“Non-paper” i non-title: Steven Meyer opet lažno predstavljen kao bivši šef ili zamjenik šefa CIA-e

Brojni mediji i dalje predstavljaju Stevena Meyera kao bivšeg šefa ili zamjenika šefa američke obavještajne agencije CIA.

Na portalu Večernje novosti 25.4.2021. objavljen je intervju sa Stevenom Meyerom, čiji je povod bila pojava “non-papera”, odnosno neslužbenog dokumenta koji predstavlja plan prekrajanja granica na Balkanu. Meyer se u naslovu predstavlja kao bivši zamjenik šefa CIA-a:

BALKAN JE BOJNO POLJE RUSIJE I AMERIKE: Ekskluzivno, bivši zamenik šefa CIA - Etničke granice najbolje rešenje za region
(...)
JOŠ dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan, Stiven Majer je istrajavao u tvrdnjama da bez promene granica u ovom delu Evrope nema napretka niti trajnog mira.

 Intervju je najavljen dan ranije, sljedećim naslovom:

REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ LOGIČNO REŠENJE: Stiven Majer, bivši zamenik šefa CIA u regionu, u nedeljnom izdanju "Novosti"

Intervju su prenijeli brojni regionalni mediji, od kojih su neki Meyeru davali neodređene titule kao “bivši CIA zvaničnik”, dok su ga kao “bivšeg zamjenika šefa CIA-e za Balkan” predstavili Hrvatski medijski servis, Tanjug, Radio-televizija Vojvodine, Poskok [1,2], Vrisak, Alo, Vesti online, Blic, B92, Kosovo online, Nezavisne novine, Dnevnik, 24 sedam, Pravda, Radio Ljubuški, Pogled, FreshPress, eBrčko, Banjaluka(.net), Vaseljenska i RTV BN

Dio intervjua prenijeli su i portali Republika i Srbija danas, pri čemu je u ovom prvom Meyer istovremeno “tituliran” i kao bivši šef i kao bivši zamjenik šefa CIA-e. 

  

Meyer se već godinama pogrešno predstavlja kao “bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan”. Ovu titulu, tako, nekritički preuzimaju i komentatori političkih aktuelnosti, u tekstovima u kojima se Meyer tek usputno spominje, kakva je bila i kolumna Zorana Pajovića za Danas od 24.4.2021, sa temom “non-papera”:

Bila je prava moda 2016/2017. da eksperti u uticajnim svetskim novinama objavljuju tekstove o promeni granica – ‘prihvatanju realnosti na Balkanu’ (Džon Šindler u Observeru, Timoti Les u Forin afersu, bivši zamenik šefa CIA za Balkan Stiven Mejer između ostalog i za beogradske Večernje novosti).

Meyer se već godinama pojavljuje u medijima komentarišući granice na Balkanu i promovišući njihovo prekrajanje. Relevantnost i autoritet njegovih mišljenja mediji osiguravaju referirajući se na njegovu vezu sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA). Pri tome mu nisu svaki put dodjeljivali iste titule: Meyer je u medijima širom regije bio “bivši šef CIA-e”, “bivši šef CIA-e za Balkan“, “bivši zamjenik šefa CIA-e“, te “bivši pomoćnik direktora CIA-e za Balkan”.

Tokom intervjua u Večernjim novostima, Meyer se i sam više puta pozvao na autoritet ove sigurnosne agencije, ali bez izričitog spominjanja funkcije koju je u istoj obnašao:

U BiH su me odmah optužili da sam autor, ali ja sa tim nemam baš nikakve veze. Mislim i da CIA ne stoji iza takozvanog non pejpera, jer znam da ova agencija to ne radi na takav način. 
(...)
U CIA sam uvek govorio da ne znamo šta radimo na Balkanu, i imao sam probleme zbog toga, ali sada se vidi da sam bio u pravu. Ta rešenja nisu dovela ni do kakvog rezultata, naprotiv. Ako Aleksandar Vučić kao predsednik centralne zemlje Balkana preuzme liderstvo, zajedno sa ostalim lokalnim vođama, uključujući Hrvate, iako oni često govore da nisu deo tog prostora, verujem da je moguće da se pokrene proces u drugom, boljem, pravcu.
(...)
Još dok sam devedesetih radio u CIA postavljao sam pitanje: "Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?" Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni lideri treba da se postave drugačije, uzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

Raskrinkavanje je više puta analiziralo medijske tekstove u kojima su se Meyeru pripisivale titule koje nikada nije imao - ali i neke koje uopšte ne postoje. 

U našoj analizi, objavljenoj 3.3.2021, bavili smo se tekstovima objavljenim poslije tribine na kojoj je Meyer govorio o nezavisnosti RS-a i na kojoj je neodređeno najavljen kao “Steven Meyer iz Washingtona”. U samoj najavi je spomenuto da se Meyer često pogrešno predstavlja kao “bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan”, iako on to nikada nije bio. No, uprkos toj napomeni, neki mediji su ga ponovo tako predstavili. 

Ko je zaista Steven Meyer?

U analizi Gađanje titulama: Saradnik Dodikovog lobiste kao “bivši šef CIA”, objavljenoj 29.12.2019, pojasnili smo ko je Steven Meyer:

CITAT TAČNO: Meyerova biografija javna je i lako dostupna i ne ostavlja nikakav prostor sumnji da Steven E. Meyer nikada nije bio “šef” CIA ili bilo kog njenog odsjeka, niti je bio “pomoćnik direktora CIA”. Štaviše, ni sam Meyer se tako nigdje nije predstavljao.

Na stranici škole Daniel Morgan Graduate School of National Security, gdje Meyer predaje nacionalnu sigurnost, objavljena je Meyerova biografija, kao i njegov CV, u kom on navodi da je u CIA obavljao dužnost “analitičara i menadžera”, da je ovu agenciju napustio 2011. godine, te da je za vrijeme rata u Bosni bio zamjenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan:“Za vrijeme ratova na Balkanu tokom devedesetih godina, bio sam zamjenik šefa za međuagenciju radnu grupu za balkan (Balkan Task Force, op.a.) (vladina ujedinjena obaveštajna organizacija u tom periodu). U ovom sam poslu bio odgovoran za kontrolisanje svih obavještajnih izvještaja, djelovao sam kao veza između američke obavještajne zajednice i različitih agencija i odjela na Balkanu i uveliko putovao cijelim Balkanom. Nastavljam raditi na balkanskim pitanjima i objavio sam nekoliko radova o tom periodu.” 

U istoj analizi pisali smo i o bliskim vezama Stevena Meyera sa vlastima u Republici Srpskoj, konkretno sa Kancelarijom za saradnju, trgovinu i investicije, koju je Vlada RS-a osnovala u Washingtonu: 

Slične informacije mogu se pronaći i u drugim Meyerovim biografijama, uključujući i onu objavljenu na stranici firme “TSM Global Consultants LLC”. 

Njegov angažman u ovoj firmi zapravo je direktno povezan sa njegovim izraženim prisustvom u regionalnim medijima. TSM Global Consultants je, naime, firma koju zajedno sa Meyerom vode Obrad Kesić i Drina Vlastelić Rajić. Kesić i Vlastelić Rajić su u SAD registrovani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. Predstavništva Republike Srpske u SAD, čiji je zvanični naziv u SAD “Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije”.
(...)
Kancelarija, koju je 2013. godine svečano otvorila tadašnja premijerka RS-a Željka Cvijanović, registrovana je u SAD-u kao lobistička firma koja zastupa interese Vlade RS-a, na istoj adresi na kojoj je već bila registrovana firma TSM Global Consultants.
(...)
Meyer je od osnivanja Kancelarije RS-a za saradnju, trgovinu i investicije uključen u njene aktivnosti i prisutan na dešavanjima koja ista organizuje, uključujući njeno otvaranje, prijem organizovan 2018 itd. 

 Također, u ovoj analizi se mogu pročitati i detalji o Međuagencijskoj radnoj grupi za Balkan, čiji je član (ali ne “šef”, niti “zamjenik šefa”) bio Steven Meyer. Sama grupa bila je međuagencijsko tijelo, a ne sektor unutar CIA-e kao agencije, tako da je čak i sama titula “zamjenika šefa CIA-e za Balkan” nepostojeća.

Više puta demantovanu tvrdnju, to jest, opis Stevena Meyera kao šefa ili “zamjenika šefa CIA-e za Balkan”, koji su u intervjuu ponovo objavile Večernje novosti i prenio cijeli niz portala, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tekst portala Danas, u kojem se Meyer navodi kao usputni primjer, ocjenjujemo kao grešku.

Napomena

18.5.2021: Portal Republika je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

26.5.2021: Portal Nezavisne je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

20.10.2022: Portal Novosti je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

11.11.2022: Portal Alo je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

5.10.2023. Članci portala RTV BN, Danas i Vaseljenska koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa anlizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 25.04.2021

Novosti: BALKAN JE BOJNO POLJE RUSIJE I AMERIKE: Ekskluzivno, bivši zamenik šefa CIA - Etničke granice najbolje rešenje za region

Dubravka SAVIĆ 25. 04. 2021. u 09:00 JOŠ dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balka...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.04.2021

Hrvatski medijski servis: MEYER: Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan

Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 26.04.2021

Poskok: MEYER: Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan

Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Vrisak: Meyer: Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan

Granice temeljene na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 28.04.2021

Eurasiareview: Virus Balkanicus-Fascist Chauvinism: Outsiders Are The Biggest Supporters – Essay

By Prof. Dr. Sabahudin Hadzialic If the former CIA deputy executive for Balkan, Steven Meyer, said back in 2016: “Border lines of Balkan states w...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Alo: "BALKAN JE BOJNO POLJE RUSIJE I AMERIKE" Bivši zamenik šefa CIA otkriva: Oduvek sam govorio da ne znamo šta radimo na Balkanu, gde god se Amerika umeša stvari se pogoršavaju!

Još dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan, Stiven Majer je istrajavao u tvrdnjama da...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.04.2021

Novosti: REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ LOGIČNO REŠENJE: Stiven Majer, bivši zamenik šefa CIA u regionu, u nedeljnom izdanju "Novosti"

STIVEN Majer, bivši zamenik šefa CIA u regionu, u nedeljnom izdanju "Novosti" izjavio je da je refedendum u Republici Srpskoj logično rešenje.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Republika.rs: POSLEDNJA BAJDENOVA PONUDA ZA REŠAVANJE PROBLEMA JUŽNE SRPSKE POKRAJINE! Formirati RS i na Kosovu!

Priština će, uprkos svim protivljenjima, morati da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i to s jakim, izvršnim ovlašćenjima. Ta ovlašće...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.04.2021

Radio-televizija Vojvodine: Stiven Majer: Referendum u Republici Srpskoj logično rešenje

BEOGRAD - Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rešenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Srbija danas (.com): POSLEDNJA BAJDENOVA PONUDA PRIŠTINI: Kurti i Osmanijeva neće imati izbora sem da slušaju šta im se kaže!

Priština će, uprkos svim protivljenjima, morati da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Tanjug: Majer: Granice bazirane na etnicitetu najbolje za Balkan

Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rešenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi s...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Vesti-online: Majer: Etničke granice najbolje rešenje, lideri neka se dogovore

Još dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije za Balkan, Stiven Majer je istrajavao u tvrdnjama da bez p...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Blic: DA LI CIA STOJI IZA ČUVENOG "NON PEJPERA" ZA BALKAN? Šta o tome kaže bivši zamenik šefa američke tajne službe, koga su optužili da je autor tog dokumenta

Politički i ekonomski konsultant, Stiven Majer kaže da ga otužuju da stoji iza dokumenta u kome se novim međama "rešava“ pitanje u našem regionu.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

B 92: Optužuju ga da stoji iza "non pejpera", on kaže: "Etničke granice najbolje rešenje, lideri neka se dogovore"

Politički i ekonomski konsultant, Stiven Majer kaže da ga otužuju da stoji iza dokumenta u kome se novim međama "rešava“ pitanje u našem regionu.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Kosovo Online: Majer: Etničke granice najbolje rešenje, lideri neka se dogovore

Još dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije za Balkan, Stiven Majer je istrajavao u tvrdnjama da bez p...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Nezavisne: Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan: BiH je krhka tvorevina, nije prava država

BEOGRAD - Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.04.2021

Dnevnik.ba: BIVŠI ZAMJENIK ŠEFA CIA ZA BALKAN BiH nije prava država, vrijeme je da političari odrede što žele za svoje društvo

Još dok sam 90-ih radio u CIA postavljao sam pitanje: “Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?” Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

24 sedam: Bivši zamenik šefa CIA za Balkan o non-pejperu: Etničke granice su najbolje rešenje za region

Stiven Mejer ističe je promena granica na Balkanu moguća bez rizika od novog rata ako se pripremni rad uradi kako treba

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Pravda: "BALKAN JE BOJNO POLJE RUSIJE I AMERIKE!" Bivši zamenik šefa CIA otkriva: Postoji samo jedno rešenje!

Još dok je tokom četvrt veka radio kao zamenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan, Stiven Majer je istrajavao u tvrdnjama da...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Poskok: BIVŠI ZAMJENIK ŠEFA CIA-e: BiH nije prava država, Granice bazirane na etnicitetu rješenju su problema na Balkanu

Još dok sam 90-ih radio u CIA postavljao sam pitanje: “Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?” Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Radio Ljubuški: Bivši zamjenik šefa CIA-e: BiH nije prava država, Granice bazirane na etnicitetu rješenju su problema na Balkanu

Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Greška 24.04.2021

Danas: Slovenački protočni bojler

To što nema Jugoslavije ne znači da kriza i dalje nema jugoslovenski karakter.

 • Greška
Dezinformacija 25.04.2021

eBrčko: Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan: BiH je krhka tvorevina, nije prava država

Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Banjaluka net: Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan: BiH je krhka tvorevina, nije prava država

Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Vaseljenska: „БАЛКАН ЈЕ БОЈНО ПОЉЕ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ!“ Бивши заменик шефа ЦИА открива: Постоји само једно решење!

Још док је током четврт века радио као заменик шефа америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) за Балкан, Стивен Мајер је истрајавао у тврдњама да...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

RTV BN: Мајер: БиХ је крхка творевина, није права држава

Границе базиране на етницитету су најбоље рјешење за Балкан, у супротном, оне су стални извор сукоба, јер нису оно што политичка заједница и народи ст...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.04.2021

Pogled: BiH nije prava država, Granice bazirane na etnicitetu rješenju su problema na Balkanu

Granice bazirane na etnicitetu su najbolje rješenje za Balkan, u suprotnom, one su stalni izvor sukoba, jer nisu ono što politička zajednica i narodi...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 26.04.2021

Fresh press: Bivši zamjenik šefa CIA-e: “BiH nije prava država, Granice bazirane na etnicitetu rješenju su problema na Balkanu”

Još dok sam 90-ih radio u CIA postavljao sam pitanje: “Koji je zapravo interes SAD na Balkanu?” Danas je Balkan bojno polje SAD i Rusije, ali lokalni...

 • Dezinformacija