Nova lista izmišljotina o blagostanju u Bjelorusiji kruži na društvenim mrežama

Na Facebooku je objavljena lista navodnih cijena životnih troškova u Bjelorusiji koja “svjedoči” o kvalitetu života u toj zemlji, ali ona se skoro cijela sastoji od netačnih tvrdnji

Foto: Wikimedia

Na društvenoj mreži Facebook je 22.8.2022. godine objavljena je lista tvrdnji o cijenama životnih troškova u Bjelorusiji, kojom se ova država nastoji predstaviti kao idealno mjesto za lagodan život:

TAKO JE TO

Prosječna plata u Bjelorusiji je 980 €

- Struja, održavanje stanova, odvoz vode i smeća (grijanje na gas, grijanje, klima uređaj) 18.00€ mjesečno, tokom cijele godine.

- 98% lijekova je besplatno, a najskuplji ne smije biti veći 0,99€

- Mlijeko, sir i drugi mliječni proizvodi od 0,06 do 0,12 € po litru/kg

- Bicikl 9 € ;

- Motor srednje kubikaže 12 € ;

-Motor više kubikaža 48 € ;

- Automobil od 500€ do 2000€;

- Nafta, benzin (razno) 0.10-0.22 €

- Kamatna stopa 0,5% godišnje (proporcionalno državnoj inflaciji);

- Avio karte za Rusiju i Aziju 10 € :

- Avio karte za EU 60€ ;

- Mjesečne karte za metro, autobus i voz 2€ ;

- Telefonske i informatičke usluge sa mobilnim telefonom 7 € ;

- Knjige za školu, školovanje i domove za učenike i studente su besplatne;
- Stomatološke usluge su besplatne

- Bjelorusija (Bjelorusija) je na 188. mjestu prema stopi kriminala u svijetu .

Za manje od 48 sati, objava je na Facebooku zabilježila preko 300 interakcija. Ipak, mnoge tvrdnje sa liste ne odgovaraju činjenicama.


Šta su činjenice?

Sličnim netačnim tvrdnjama o blagostanju u Bjelorusiji pod režimom Aleksandra Lukašenka Raskrinkavanje se već bavilo u analizi iz novembra 2021, koju možete pročitati ovdje.

Na samom početku nove liste nalazi se i prva netačna tvrdnja. Naime, nije istina da prosječna plata u Bjelorusiji iznosi 980 eura. Prema podacima sa nekoliko web-stranica (1, 2), prosječna plata je duplo manja i iznosi oko 480 eura mjesečno. 

Tvrdnja da troškovi struje, vode i održavanja iznose 18 eura mjesečno tijekom čitave godine također je netačna. Prema podacima srbijanske web-stranice Numbeo, koja sadrži bazu podataka o cijenama životnih troškova u različitim dijelovima svijeta, u glavnom gradu Minsku ovi troškovi iznose oko 57 eura mjesečno. Prema podacima sa iste stranice, u drugim bjeloruskim gradovima poput Barysaua, Navapolatska i Dubrovne, ovi troškovi se kreću između 40 i 80 eura mjesečno.

Cijena litre mlijeka u Minsku, prema podacima stranice Numbeo, iznosi 0.79 eura, a slične cijene navedene su i za ostale nabrojane gradove. Mjesečne karte za javni prevoz koštaju između 13 i 18 eura, a cijena novog automobila iznosi u prosjeku oko 20.000 eura.

Cijena litre goriva u Bjelorusiji iznosi oko 0.98 eura.

Cijene povratnih avionskih karata iz Minska prema destinacijama u Aziji, poput Tokija, Dubaija i Singapura iznose i po nekoliko hiljada eura, kao i cijene letova za zemlje Evropske unije.

Prema podacima stranice World Population, Bjelorusija je 24. država u svijetu po stopi kriminala. Indeks kriminala, koji se računa tako što se broj ukupnih prijavljenih zločina podijeli sa brojem stanovnika i pomnoži sa 100, za Bjelorusiju iznosi 59.58. Dakle, Bjelorusija je daleko ispred 188. mjesta po stopi kriminala, kako se tvrdi u spornoj Facebook objavi.

Kao što je bio slučaj i sa prethodnim listom tvrdnji o blagostanju u Bjelorusiji, većina navoda sa ove liste je netačna.

Bjelorusija se nalazi na 113. mjestu po kvaliteti života u državi, prema podacima stranice World Data.

Romantizacija i izmišljanje blagostanja u državama pod kontrolom strogih diktatora postala je relativno česta pojava na društvenim mrežama u protekloj godini. Osim prethodne liste izmišljenih tvrdnji o Bjelorusiji, za koju se navodilo da otkriva “pravi razlog” zbog kojeg Zapadu smeta Aleksandar Lukašenko, kojeg nazivaju i "posljednjim evropskim diktatorom", poznat po grubim kršenjima ljudskih prava, na Facebooku je bila viralna i lista sličnih tvrdnji o životu u Libiji pod vladavinom Moamera Gadafija. I u ovom slučaju, izmišljene tvrdnje o blagostanju u Libiji poslužile su za veličanje diktatora i izražavanje antidemokratskih sentimenata. Više o tome možete pročitati u analizi Raskrinkavanja ovdje.

Shodno činjenicama, netačne tvrdnje o cijenama životnih troškova u Bjelorusiji, kojima se  dokazuje nepostojeće blagostanje, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 24. 08. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me