Nove laži o migrantima - niko nije smrtno stradao

Izmišljanje vijesti o migrantima i izbjeglicama ne prestaje.

Krajiški portal “USN” nastavlja širiti lažne informacije o migrantima i izbjeglicama. Ovaj put se u članku tvrdi da je jedna osoba smrtno stradala nakon tuče u Velikoj Kladuši. “Raskrinkavanje” je već ocijenilo nekoliko netačnih izvještaja ovog portala, uključujući  prenapuhane tvrdnje o stopi “kriminala” među izbjeglicama i migrantima, priču o tome da “Crveni križ odustaje od migranata” i sl. Ovaj put, portal je 25. jula objavio članak pod naslovom:

NOVA SMRT U KRAJINI! Migrant preminuo nakon fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši

U članku se tvrdi kako je nakon tuče u kojoj je korišteno hladno oružje jedna osoba preminula:

Više desetina migranata sukobilo se danas na livadi u Velikoj Kladuši.  U masovnoj tučnjavi korišteno je hladno oružje i drugi predmeti. Povrijeđeno je 15 osoba, dok su tri osobe s težim tjelesnim povredama prevezene u Kantonalnu bolnicu Bihać. Kako nezvanično saznaje portal USN, osoba porijeklom iz Pakistana je podlegla povredama.
Do sukoba je došlo oko 13.30 sati. Navodno po dolasku patrola u kamp migranti su se razbježali tako da policija još uvijek utvrđuje ko je sve zadobio povrede i ko je te povrede prouzrokovao. Za sada imamo informaciju da su se sukobili Afganistanci i Pakistanci, vjerovatno oko korištenja tuševa. Veća skupina izgrednika je napustila kamp i krenula prema centru Velike Kladuše.
U Bihaću je u predvečernjim satima intervenisala policija zajedno sa hitnom pomoći, da li zbog nastavka današnjeg obračuna iz Velike Kladuše ili je u pitanju novi obračun nije se moglo saznati zbog gužve koja je nastala.

Dan poslije, na zvaničnoj stranici MUP USK objavljeno je saopštenje koje tematizira upravo navedeni incident. Tačno je naime da je došlo do “do fizičkog obračuna većeg broja lica u naselju Trnovi”. Tačno je i da se “veći broj lica se udaljio preko otvorenog djela zelene površine”.

Međutim, vezano za povrede nastale prilikom incidenta, MUP je naveo sljedeće:

(...) unesrećena lica prevezena u prostorije Doma zdravlja Velika Kladuša, gdje su kod 8 (osam) lica konstatovane „Lakše tjelesne povrede“ i isti su pušteni na van bolničko liječenje, dok je 7 (sedam) lica zbog konstatiranja ozljeda vozilom hitne pomoći  Doma zdravlja Velika Kladuša, upućeno u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, gdje je kod isti nakon sanacije ozljeda konstatirano da se radi u 6 (šest) slučajeva o „Lakšim tjelesnim povredama“ i isti su pušteni na van bolničko liječenje dok je 1 (jedno) lice zadržano na odjelu „Neurokirurgije“ Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, na promatranju te naknadom utvrđivanju stepena povrijeđenosti, gdje su naknadnim pregledom od strane doktora Admira Abdića, istom također konstatirane „Lakše tjelesne povrede“, ali isti je ostao na daljnjem ležanju u gore spomenutoj medicinskoj ustanovi.

"Raskrinkavanje" je kontaktiralo i Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje su također demantovali navode portala "USN". 

Autor članka je, dakle, iskoristio dio istinitih tvrdnji te ih dopunio onima koje su potpuno izmišljene, što ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Tvrdnju o zabilježenim težim tjelesnim povredama ocjenjujemo kao lažnu, s obzirom da je iz saopštenja MUPa jasno da nisu konstatovane teže tjelesne povrede. Također, u saopštenju se ne pominje Pakistanac naveden u članku portala “USN”, niti se navodi da je bilo ko preminuo usljed povreda, te i ove tvrdnje ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Članak je bez ikakve intervencija prenio i portal “Radio Krajina” koji je dobio ocjene manipulacija činjenicama i prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Raskrinkali smo
USN Lažna vijest; Manipulisanje činjenicama; Radio Krajina Prenošenje lažnih vijesti; Manipulisanje činjenicama;
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Kad se dvije laži slože, klikovi se samo množe

Lažne izjave Fadila Novalića i najava da će Balkanci moći raditi bez viza...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Još jedna sedmica u godini „Raskrinkavanja“

U sedmici iza nas dio medija je lagao, dezinformisao i proizvodio klikbejt kao...

Prenošenje lažnih vijesti
NLO nije letio iznad Sarajeva

Video objavljen na Youtube-u prije 5 godina koji je napravljen pomoću mobilne...

Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com