Raskrinkavanje.ba

Nove laži o protestima u Banja Luci

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Isti mediji koji su prošlog mjeseca prenijeli priču da su protesti povodom smrti Davida Dragičevića “pokušaj stranih službi da destabilizuju RS”, sada su izmislili novu. U njoj se insinuira da se peticijom podrške za proteste pokušavaju “zloupotrijebiti lični podaci građana”.

"Raskrinkavanje" je već ranije pisalo o manipulacijama vezanim za proteste i grupu "Pravda za Davida" u analizi " Tabloid „Alo!“: Kad ni ljudska smrt nije sveta"

Ovaj put smo na osnovu prijave čitatelja analizirali "Srnin" članak objavjen 15. maja. U članku se navodi kako su se MUP-u RS javili zabrinuti građani koji kažu da se sadržaj peticije promijenio:

[1]Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske posljednjih dana obratio se znatan broj zabrinutih građana sa informacijom o izmijenjenoj sadržini teksta na peticiji Fejsbuk grupe "Pravda za Davida" na koju upisuju svoje lične podatke, uključujući JMBG. Prema navodima građana, čiji identiteti su poznati Redakciji Srne i MUP-u Srpske, "lica koja potpisuju peticiju nisu svjesni šta potpisuju, jer je njihova sadržina prije par dana promijenjena". "Budući da ne piše za šta se daje punomoć i saglasnost, postoji velika mogućnost zloupotrebe potpisa i podataka građana, matični brojevi se mogu koristiti za sve i svašta a, po zakonu, osobe koje su se već potpisale i ostavile svoje podatke ne mogu se više žaliti", piše u jednoj od prijava.

U članku se navodi kako postoje tri verzije peticije, te da je sadržaj u svakoj novoj verziji postajao manje jasan:

[2]U staroj verziji peticije, koja je dostavljena MUP-u, ranije je pisalo - "Mi, dole potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida' za okupljanje, ukazivanje na nepravilnosti u radu institucija, pozivanje na kažnjavanje odgovornih te pronalazak, procesuiranje i kažnjavanje lica odgovrnih za smrt Davida Dragičevića".
U jednoj od novih verzija peticije za podršku grupi "Pravda za Davida" navodi se - "Mi, dole potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida'", a u najnovijoj je navedeno - "Peticija za podršku grupi 'Pravda za Davida'".
Građani izražavaju nadu da će policija u što skorijem periodu provjeriti ove navode.

Istu vijest objavile su i “Radio Televizija Republike Srpske” i “Alternativna televizija”, kao i portali “Govori Srbija” i “Kurir”.

Istog dana u Facebook grupi “Pravda za Davida” objavljeno je saopštenje povodom pisanja “Srne”. Rečeno je kako zaista jeste zbog neinformisanosti postojala jedna verzija sa rubrikom JBMG koja je ubrzo nakon pravnog savjeta uklonjena. Postavljena je dopunjena, proširena i definisana verzija peticije bez JMBG rubrike uz saopštenje i objašnjenje.

Dakle, istina je da je u jednom trenutku postojala verzija peticije koja sadrži rubriku za upisivanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG). Međutim, kako navode iz grupe “Pravda za Davida”, ta verzija je nakon pravnog savjeta uklonjena, te je javnost obavještena o promjeni sadržaja peticije.

To dokazuju i objave iz ove grupe. Kao što je i navedeno u saopštenju, prvo je objavljena verzija sa JBMG rubrikom koja je izgledala ovako:

Verzija 1

U drugoj verziji peticije je greška ispravljena te je izbrisana JMBG rubrika:

Verzija 2

Ubrzo nakon toga, objave na grupi i sami dokumenti obrisani su sa grupe, te je objavljena nova, proširena verzija, koja također ne sadrži JMBG rubriku. Dokument je objavljen uz detaljan opis:

Saopštenje

Nova, finalna verzija peticije izgleda ovako:

Verzija 3

Zaključujemo da zaista jesu postojale 3 različite verzije peticije. Međutim nije u pitanju nikakva manipulacija ličnim podacima, nego greška koja je brzo popravljena. Prva i treća verzija peticije opisane u članku “Srne” nastale su redom obrnutim od onog koji je u članku iznesen. Drugu verziju, za koju “Srna” tvrdi da je sadržala tekst "Mi, dole potpisani, dajemo punu podršku i legitimitet neformalnoj grupi 'Pravda za Davida'" nismo uspjeli pronaći.  

Tvrdnje iznesene u ovom članku ocjenjujemo kao lažnu vijest i manipulaciju činjenicama, a isti ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje, s obzirom da je novinska agencija "SRNA" u potpunosti ignorisala grupu i osobe o kojima je iznijela optužbe, bez ikakvog pokušaja da ih kontaktira i provjeri istinitost objavljenih navoda.

Redakcija "Raskrinkavanja" kontaktirala je novinsku agenciju "Srna" sa upitom. U odgovoru koji smo dobili, rečeno nam je kako je "SRNA" samo prenijela dopise građana koji su im poslani. Smatramo da odgovor ne mijenja ocjene niti druge stavove iz ove analize, obzirom da je "SRNA" mogla provjeriti navode građana i uporediti ih sa stvarnim redoslijedom i sadržajem peticija prije objavljivanja, kao što je to uradilo i "Raskrinkavanje". 

Napomena 24.12.2020.

Redakcija portala Kurir nas je obavijestila o ispravkama unešenim u prvobitni članak, zbog čega mu je dodijeljena i ocjena ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

 1. ^ Citat: "Srna"
 2. ^ Citat: "Srna"
Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 15.05.2018

Srna: GRAĐANI PRIJAVILI MOGUĆNOST ZLOUPOTREBE LIČNIH PODATAKA I JMBG

BANjALUKA, 15. MAJA /SRNA/ - Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske posljednjih dana obratio se znatan broj zabrinutih građana sa inf...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 15.05.2018

RTRS: Građani prijavili mogućnost zloupotrebe ličnih podataka i ЈMBG

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana obratio se znatan broj zabrinutih građana sa informacijom o izmijenjenoj sadržini t...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 15.05.2018

Alternativna televizija: Građani prijavili moguće zloupotrebe ličnih podataka i JMBG

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana obratio se znatan broj zabrinutih građana sa informacijom o izmijenjenoj sadržini t...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 15.05.2018

Kurir: GRAĐANI RS PRIJAVILI MOGUĆE ZLOUPOTREBE LIČNIH PODATAKA: Peticija Pravda za Davida više puta menjala sadržinu teksta

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske poslednjih dana obratio se veliki broj zabrinutih građana sa informacijom o izmenjenoj sadržini teks...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.05.2018

Govori Srbija: GRAĐANI RS PRIJAVILI MOGUĆE ZLOUPORABE OSOBNIH PODATAKA: Peticija Pravda za Davida više puta mijenjala sadržinu teksta

Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana obratio se veliki broj zabrinutih građana s informacijom o izmijenjenoj sadržini tek...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Analizirano na osnovu sugestije:
Građani zabrinuti zbog peticije →