Tabloid „Alo!“: Kad ni ljudska smrt nije sveta

Jedna od temeljnih karakteristika lažnih vijesti napisanih ili uređenih da bi izgledale kao vjerodostojnije je pozivanje na neprovjerljive izvore. Na neimenovanom izvoru, čije je navode nemoguće provjeriti ali se zato shvataju zdravo za gotovo, temelji se i članak inicijalno objavljen u beogradskom tabloidu „Alo!“ čija je osnovna tvrdnja ponajprije uvrjedljiva na ljudskom nivou: da su protesti povodom smrti Davida Dragićevića, banjolučkog mladića čiju smrt još uvijek okružuju do kraja neistražene okolnosti, rezultat planiranog „haosa“ iza kojeg stoje „tajne službe“.

Članak je u navedenom tabloidu objavljen 20. aprila pod naslovom:

[1]„DRAMATIČNO Tajne službe spremaju haos u Banjaluci“

Članak „Alo!“ govori o rušenju Dodika u organizaciji stranih obavještajnih službi uz skoro pa neizbježnu pomoć Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH i pojedinaca iz opozicije u RS. Kao izvor tvrdnje, koja nije potkrijepljena bilo čime drugim navodi se „izvor blizak jednoj ambasadi u Sarajevu“.

Podsjećamo, povod za proteste koji se još uvijek održavaju u Banja Luci je smrt mladog Banjalučanina Davida Dragičevića. Porodica Dragićević, ali očigledno i dobar dio javnosti od samog početka istrage sumnjaju u istražne radnje koje je sproveo MUP entiteta Republika Srpska. Zbog namjernih ili nenamjernih propusta u istraži i različitih rezultata obdukcije, veliki broj građana protestuje u Banja Luci, a protesti su nazvani „Pravda za Davida“

„Velika strana obaveštajna služba, uz angažman dela Obaveštajno bezbednosne agencije BiH i pojedinaca iz opozicije u RS sprovodi žestok udar na Republiku Srpsku, s ciljem totalne destabilizacije aktuelne vlasti i predsednika Milorada Dodika pred predstojeće oktobarske opšte izbore u BiH!“

Jedan od najčešćih načina „pakovanja“ lažnih vijesti i teorija zavjere je pripisivanje izmišljenih ili nepotkrijepljenih navoda “anonimnom izvoru”. Pored tog izvora, članak se poziva i na izjavu Dževada Galijaševića:

I stručnjak za terorizam i pravljenje političkog haosa Dževad Galijašević nam je potvrdio da u saradnji sa stranim službama OBA upravo gradi koncept destabilizacije Republike Srpske u Banja Luci na smrti Davida Dragičevića.

Raskrinkavanje se u ranijim analizama u nekoliko navrata bavilo Galijaševićem i zbog njegovog „ekonomičnog“ odnosa prema činjenicama ocijenilo ga kao nekredibilan izvor. Više o tome možete čitati u analizama “Lažni terorizam i eksperti koji to nisu” i “Galijaševićev desetogodišnji terorista”.

„Izvor "Alo!" blizak jednoj ambasadi u Sarajevu otkriva da je cela akcija otpočela nakon što su sva dosadašnja istraživanja javnog mnjenja pokazala da će Dodik i koalicija koju on predvodi ubedljivo pobediti na izborima.“

Ponovo, nije nemoguće da istraživanja postoje, ali „Alo!“ se ne poziva niti na jedno konkretno istraživanje: osnovno pravilo u takvim slučajevima je da se navede ko je istraživanje radio, koliki je uzorak i kojom metodom je provedeno. Bez ikakve sumnje, isključivi cilj članka je da Dodika prikaže kao žrtvu koju sa vlasti žele da sruše i opozicija i stranci, ne libeći se potom potpuno beskrupulozno poigravati se sa ljudskom tragedijom.

Zbog izmišljene, odnosno nepotkrijepljene tvrdnje, članak dobija ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Novinska agencija Republike Srpske - “Srna” - prenijela je članak ovog tabloida istog dana. Odatle ga je, ponovo bez ikakve intervencije ili kritičkog osvrta, preuzela i “Alternativna televizija” Banjaluka.

Pored navedenih, članke su prenijeli portali “Info Biljeljina”, “Srbija danas” i “Teslić danas”. Na svim navedenim medijima koji su vijest prenijeli, članke ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teorije zavjere.

Footnotes

  1. ^ Citat: "Alo"
Analizirano na osnovu sugestije:
DRAMATIČNO Tajne službe spremaju haos u Banjaluci
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me