Raskrinkavanje.ba

Nove QAnon besmislice: Mediji nisu “osuđeni na smrt” u Nirnbergu i Trump nije vraćen na Facebook

Američka teorija zavjere QAnon i dalje je iznimno popularna na našem govornom području. U najnovijoj epizodi “zavjeroloških” izmišljotina na društvenim mrežama, mediji su osuđeni na smrt, u Disney Worldu je pronađena fabrika klonova, a Donald Trump je opet aktivan na Facebooku.

Na Facebook profilu Vesnica Curguz 4.6.2021. godine objavljen je status u kojem se navode mnogobrojne netačne tvrdnje. Autorica ih opisuje kao “neke vijesti” koje se ne mogu naći u “lažnim mainstream medijima”.

Neke vijesti !!!🧐🧐🧐👇👇😎

(Ne tražite ove vijesti na u lažnim vijestima mainstream medija)

Od 29 “vijesti” koje su navedene u objavi na profilu Vesnica Curguz, većina nema nikakvo uporište u realnosti. U statusu se, između ostalog, tvrdi da su Rudy Giuliani i Sidney Powell dobili sudsku parnicu protiv Firme Dominion Voter Systems, da je Donald Trump opet aktivan na društvenim mrežama Facebook i YouTube, te da su “mediji osuđeni na smrt” na sudu u Nirnbergu. Objava je upotpunjena fotografijom bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Do datuma pisanja ove analize, objava sa profila Vesnica Curguz podijeljena je 186 puta.

 

Šta su činjenice?

Nesuvisle tvrdnje koje se iznose u spomenutoj objavi dio su narativa koji promoviraju pristalice QAnona, popularne teorije zavjere iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je putem društvenih mreža stigla i na naše govorno područje.  

Pobornici ove teorije zavjere vjeruju da kabala kanibalističkih satanista vodi globalni lanac trgovine djecom, te da su se urotili protiv sada već bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Uz pomoć misterioznog agenta američkih obavještajnih službi, pod imenom Q, Trump navodno treba da razotkrije i uhapsi članove spomenute kabale, što pobornici ove teorije zavjere zovu “Oluja”. Oni su optužili mnoge javne ličnosti, uglavnom lijevo na političkom spektru, da su članovi ove “satanističke kabale”.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o besmislenim tvrdnjama koje promovira QAnon.

U analizi Raskrinkavanja iz januara 2021. godine, navodi se da “QAnon priče često ne slijede nikakvu opipljivu logiku i same sebi protivrječe - naročito kada se radi o pogrešnim predviđanjima proizišlim iz tumačenja ‘tajnih znakova’ koje im, kako vjeruju, šalje Donald Trump”.

U objavi na profilu Vesnica Curguz iznose se bizarne tvrdnje za koje ne postoje apsolutno nikakvi dokazi, kao što je ona da je u Disney Worldu na Floridi pronađena fabrika klonova, da je EU bankrotirala i da je Fondacija Bill i Melinda Gates “svrgnuta” zbog trgovine djecom. Takvi dramatični i neosnovani navodi tipični su za QAnon teoriju zavjere.

Neke od njih, kao što je ona da Donald Trumpa ponovo ima nalog na Facebooku, vrlo su jednostavne za provjeriti Google pretragom.

Predsjednik Trump ponovo je postavljen na Facebook i YouTube!

U saopćenju Facebooka, objavljenom 4.6.2021. godine, navodi se da će nalog Donalda Trumpa biti suspendovan do 7.1.2023. godine, tačno dvije godine od datuma njegove suspenzije, 7.1. ove godine. 

U martu ove godine, generalna direktorica platforme YouTube Susan Wojcicki saopćila je da će Trumpov YouTube kanal biti suspendovan do trenutka kada YouTube procijeni da je smanjen rizik od ponovnog podsticanja nasilja od bivšeg američkog predsjednika, navodi se u članku objavljenom na portalu BNN 4.3.2021. godine. Njegov kanal je i dalje suspendovan.

Također je jednostavno utvrditi da nije tačno da je tvrtka Dominion Voting Systems izgubila parnicu protiv Trumpovih advokata Rudya Giulianija i Sidneya Powella.

Sistem glasanja Dominion izgubio je parnicu protiv Rudija Gilianija i Sidneya Powella!

Naime, u januaru ove godine, firma Dominion Voting Systems tužila je Giulianija i Powella za klevetu, nakon što su oni neutemeljeno tvrdili da je Dominion namještao izbore u korist Bidena. Dominion Voting Systems je kompanija koja se bavi prodajom hardvera i softvera za elektronsko glasanje, uključujući automate za glasanje i tabulatore u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, te je održavala mašine za glasanje i na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine. 

Netačnim tvrdnjama u vezi sa ovom parnicom bavio se i portal USA Today, u članku objavljenom 2.6.2021. godine.

U članku se navodi:

Tvrdnja da je Dominion izgubio tužbe za klevetu podnesene protiv Giulianija i Powella je lažna, na osnovu našeg istraživanja. Dokumenti saveznih sudova pokazuju da su Giuliani i Powell zatražili od sudije da odbaci tužbe, ali da je slučaj 1. juna još uvijek bio neriješen.

U bujici neutemeljenih tvrdnji koje kao da su inspirirane distopijskim filmom, navodi se i da su “mediji osuđeni na smrt” na sudu u Nirnbergu.

O nepostojećem procesu “Nirnberg 21”, Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz maja 2021. godine.

U spomenutoj analizi objašnjeno je da je “Nirnberg 21” teorija zavjere koja se već mjesecima širi na društvenim mrežama, te da su u osnovi ove teorije sasvim netačni navodi da su, prije svega, vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne” i da se kao takve daju ljudima širom svijeta, bez da su oni informisani o tome da učestvuju u “eksperimentu”. 

To, prema navodima teoretičara/ki zavjere, znači da je prekršen Nirnberški zakon o medicinskom eksperimentiranju iz 1947. godine, te da će svima koji na bilo koji način “učestvuju” u kršenju ovog zakona biti suđeno.

Kako navodi PolitiFact u svojoj analizi ovakvih tvrdnji, uprkos tome što ovaj zakon zaista kaže da je potreban pristanak osoba za učestvovanje u ispitivanjima, on nije relevantan za odobrene vakcine protiv novog koronavirusa, jer one nisu eksperimentalne.

Dakle, ne postoji “Nirnberg 21”, niti postoji osnova da se takav proces pokrene, stoga je tvrdnja da su “mediji osuđeni na smrt” na sudu u Nirnbergu besmislena. 

Tvrdnje da su Giuliani i Powell dobili tužbu protiv Dominiona, da je Trump opet aktivan na Facebooku i YouTubeu, kao i da su “mediji osuđeni na smrt” na sudu u Nirnbergu, ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da su u suprotnosti sa činjenicama.

Sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Objavu na profilu Vesnica Curguz ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, s obzirom na to da su tvrdnje iznesene u njoj dio šireg neutemeljenog narativa o zavjeri protiv Donalda Trumpa i da se tvrdi kako se besmislene “vijesti” ne mogu naći u mainstream medijima, čime se implicira da postoji neka globalna zavjera zbog koje mediji skrivaju navedene “vijesti”.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.06.2021

Facebook profili i stranice: Vesnica Curguz: Neke vijesti

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 05.06.2021

Facebook profili i stranice: Bodjanstvena Didi: Neke vijesti

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti