Raskrinkavanje.ba

Mila Alečković promoviše teoriju zavjere o nepostojećem procesu Nirnberg 21

Mila Alečković, teoretičarka zavjere i klinička psihologinja iz Srbije, u novom istupu je govorila o nepostojećem sudskom procesu Nirnberg 21 koji se odvija protiv “globalističkih zlikovaca”.

Na YouTube kanalu Balkan Info 14.5.2021. objavljen je intervju sa Milom Alečković, uz naslov:

Mila Alečković - Neće biti milosti, globalističke zlikovce čeka teška robija

Intervju sa Alečković je na kanalu Balkan Info do trenutka pisanja ove analize zabilježio 101.288 pregleda. Tokom nepuna dva sata, srbijanska psihologinja i poznata teoretičarka zavjera je govorila o različitim temama vezanim za pandemiju Covid-19. Mnoge od neutemeljenih tvrdnji koje je iznijela u intervjuu smo već analizirali, te ćemo se u ovoj analizi baviti samo najznačajnijim dijelovima intervjua. 

Alečković je već nekoliko puta bila predmetom analiza objavljenih na portalu Raskrinkavanje (link, link, link, link link), a u proteklim mjesecima uspjela je steći značajnu popularnost na društvenim mrežama YouTube i Facebook. Posebnu popularnost je stekla zahvaljujući videosnimcima u kojima iznosi besmislice i neistine o pandemiji Covid-19. 

Videosnimak ove emisije na svoj Facebook profil postavila je korisnica Monika Dedić-Stepić 14.5.2021, a istog dana je objavljen i na stranici Opozicija na jednom mestu.

Video emisije Balkan Info sa Milom Alečković je do vremena pisanja ove analize ostvario 6.955 interakcija na Facebooku, prema podacima alata CrowdTangle. 

Alečković u uvodnom dijelu intervjua govori o Nirnbergu 21, navodnom sudskom procesu za zločine protiv čovječnosti. Iako ne precizira da se taj “proces“ pokreće zbog navodnih zločina povezanih s pandemijom Covid-19, iz konteksta je jasno da govori o tome:

Možemo i da počnemo time kad ste pitali o tim zločincima, oni jesu zaista ogromni zločinci u čitavom svetu i sa svojim podrepašima na svim ovim prostorima, a posebno na Balkanu je to sve surovo i jadno, ali svakako da je reč o jednom svetskom zlu i ono što je dobro u ovoj priči to je da i odgovor dolazi iz čitavog sveta. Ja sad mogu, a time ću početi pa ću posle to na kraju da završim isto time i još nekim detaljima, ali da krenemo direktno odgovarajući. Znači, sada je u svetu, ljudi su već hvala Bogu i kod nas čuli, šta je tužba zločin protiv čovečnosti, odnosno kako to sad, je li, moramo svi da govorimo engleski zato što ide u svet, crime against humanity, i ja mogu sada da kažem ljudima to je Nirnberg 21, što ne znači da će biti u Nirnbergu, možda će biti u Holandiji, to uopšte nije bitno, važno je reći da će to biti poseban sud za zločine protiv čovečnosti, znači, kao onaj što je ‘45. osnovan, odnosno posle Drugog svetskog rata. Znači, to će biti potpuno poseban sud. Neće biti unutar nečega, čak ni unutar ovog međunarodnog krivičnog suda. Mi imamo taj, potvrda rimskog statuta da je zemlja Srbija obavezna tom sudu, ali to će biti nešto slično, sasvim posebno, znači, izaći će iz svih tih okvira jer je reč o zločinu protiv čovečnosti i o jednom sasvim novom tipu suđenja, odnosno nije nov, on je postojao posle Drugog svetskog rata, ali je drugačiji od svega ovoga zato što imunitet niko nema na takvom suđenju.

Ne spominjući termin Covid-19 u svom izlaganju, Alečković je navela kako niko nema imunitet u ovom navodnom suđenju.

Aposlutno ga nema, a neće moći da bude pregovora sa svedocima, ugovora, dogovora, plaćanja, potkupljivanja, kao što je to bilo u Hagu, na onom suđenju uglavnom Srbiji, je li, posle ovih novih ratova. Znači sad imamo, specifikum je nečega gde niko nema imunitet, jer kad je zločin protiv čovečnosti, tu nema imuniteta. Možete biti Bog otac, mislim Bog to ne bi uradio je li, ali možete biti ne znam šta, neki glavar, najveći u državi, nemate imunitet jer je zločin protiv čovečnosti. Ne možete se pozivati na imunitet, on de facto pada odmah, ali ne samo što pada tim glavarima ili predsednicima država ili predsednicima kompanija ili recimo nekim velikim bankarskim pljačkašima, od Evropske Unije, Amerike i tako dalje nego i njihovim saradnicima. Znač, ne može biti ono što je bilo nekada, ja sam slušao moje naređenje, slušao sam naređenja. Razumete, znači, ne možete sad niže slojeve osloboditi, kad je zločin protiv čovečnosti nijedan nivo, nijedna ravan učinjenosti nema imunitet, ni onaj što je naređivao ni onaj što je slušao.

Prema njenim tvrdnjama, devet zemalja je uključeno u navodni Nirnberg 21, a osvrnula se i na fact-checking organizacije koje su ustanovile da takav proces ne postoji. Smatra kako je to besmisleno.

(..) Već nekih osam, devet zemalja je ušlo u Nirnberg 21 i sad oni koji su govorili, ne znam, neki faktčekeri su govorili, pa kažu ta tužba još nije počela, pa nije ovo, to je sad sve besmisleno. Oni su danas izgubili trku sa vremenom jer tužba je odavno počela, ali evo to ovako ide, vidite, to je sad, globalni nacisti su nas maltretirali, globalni odgovor dolazi. I sad šta se dešava, svaka zemlja tuži svoje zločince, odnosno da kažemo, diže krivične prijave, ali onda kada digne u svojoj zemlji, on automatski tu istu tužbu predaje za Nirnberg 21. Da budem konkretna, Portugal, Norveška je čak ušla, Kanada, Francuska, Italija, onda Izrael, Izrael je valjda osma zemlja, Češka, mi kao Srbija, onda ide Hrvatska, Slovenija, Bosna, Makedonija, mi ćemo Crnu Goru predstavljati, znači, a i ove druge ćemo mi na kraju da zaokružimo pošto to ide na kraju kao zajednička balkanska, ali svako sad za svoju državu.Svi smo digli krivične prijave protiv onih koji su mučili ljude u operaciji (cut) dobro taj, zlo koje nam se dogodilo, zbog vas malo da preskočimo neke reči, ali nije bitno, mislim nemojte se, sve se već zna.

Alečković tvrdi kako u tužbi učestvuju antiglobalisti i “normalni” advokati i žrtve, dok tuženu stranu naziva “zločincima”.

(...) Sve zemlje, odnosno, ne tuže države nego antiglobalisti i normalni advokati sa normalnim psiholozima i normalnim psihijatrima i normalnim žrtvama koje svedoče, tuže zločince svojih zemalja. (...)

U jednom dijelu intervjua, u kome je novinar Teša Tešanović rijetko postavljao pitanja, dok je većinu vremena Alečković sama izlagala, ona navodi i primjere koji su, prema njenim riječima, vrsta dokaza da je Nirnberg 21 počeo. Jedan od tih “dokaza” su presude Ustavnog suda BiH i suda u Portugalu, koje su navodno ukinule “sve mjere”.

Oni koji kažu da nije počelo, time vas obmanjuju, jer ne da je počelo nego u svim zemljama su se već, neke su presude donete, recimo u Portugalu je sud već doneo da se sve mere ukidaju, čak u Bosni i Hercegovini je sud doneo, samo vlast gura dalje svoju priču, a sud je ipak tamo postoji sud za razliku od Srbije gde nema suda.

Osim navoda o Nirbergu 21, Alečković je govorila o različitim temama pa se, između ostalog, osvrnula na navodni ugovor kojeg su potpisali Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i četiri najveće tehnološke kompanije u Americi. 

Prema tom navodnom ugovoru, tvrdi ona, svi mediji su dužni da stalno govore o “ovome”, ponovo izbjegavajući korištenje termina pandemija ili Covid-19, iako je iz konteksta jasno na šta misli.

Onda ide Fajzerov digitalni predstavnik, neki Andre Pakistan, koji, pazite, nije Fajzerov nego je sarađuje sa Fajzerom, a on je digitalni predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, on ide u Silicon Valley, on putuje u ime, to sad vas se tiče, vaših televizija, on ide iz SZO, direktno putuje u Kaliforniju, da tamo sretne sve predstavnike Gafte, a to znači Google, Amazon, Twitter, Facebook, sve ovo što je Gafta, i šta radi on. On je predstavnik SZO, prvi put u istoriji čovečanstva jedan čovek koji zastupa zdravstvenu organizaciju potpisuje ugovor, Tešo, ovo nije priča, ovo je ugovor potpisan, sa celom Gaftom, to su ovi koji cenzurišu, znači Google, Amazon, Facebook, Twitter, sa njima potpisuje ugovor da će svi da cenzurišu sve što se tiče ove pošasti.

U ugovoru piše da će, da su dužni, dobiće pare od Bill Gatesa, ali su dužni da 24 časa, na 24 časa, na svim televizijama u svim zemljama sveta govore samo o ovome.

Šta su činjenice?

Nirnberg 21, o kome Alečković govori u intervju za Balkan Info, teorija  je zavjere koja se već mjesecima širi, ponajviše na društvenim mrežama. 

U osnovi ove teorije zavjere su sasvim netačni navodi da su, prije svega, vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalne” i da se kao takve daju ljudima širom svijeta, bez da su oni informisani o tome da učestvuju u “eksperimentu”. 

To, prema navodima teoretičara/ki zavjere, znači da je prekršen Nirnberški zakon o medicinskom eksperimentiranju iz 1947. godine, te da svima koji na bilo koji način “učestvuju” u kršenju ovog zakona treba biti suđeno.

Kako navodi PolitiFact u svojoj analizi ovakvih tvrdnji, uprkos tome što ovaj zakonik zaista kaže da je potreban pristanak osoba za učestvovanje u ispitivanjima, on nije relevantan za odobrene vakcine protiv novog koronavirusa, jer one nisu eksperimentalne:

Nirnberški zakonik stvoren je kao odgovor na eksperimente koje su nacisti provodili na zatvorenicima u koncentracionim logorima. Ne govori ništa o upotrebi testiranih i odobrenih vakcina na pacijentima. 
U SAD-u je svih 43.448 sudionika u ispitivanju vakcine Pfizer dalo “pisani informirani pristanak”, kako navodi FDA. Velika Britanija traži saglasnost prije nego što zdravstveni radnici daju vakcine.

Detaljnije o tome da medicinskim radnicima koji provode imunizaciju protiv Covid-19 neće biti “suđeno kao ratnim zločincima”, što je tvrdio Vernon Coleman, antivakser i “zavjerolog”, i da vakcine nisu eksperimentalne, Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj u februaru ove godine, koju možete pročitati na linku ispod.

I sama Alečković kratko govori o tome da su “fektčekeri govorili da tužba još nije počela”, što ona naziva besmislenim, te time i odbacuje rad na provjeri tačnosti tvrdnji.

Njeni “dokazi” da su procesi vezani za navodni Nirnberg 21 već počeli jesu dvije odluke ustavnih sudova BiH i Portugala. Alečković tvrdi da su ti sudovi “ukinuli sve mjere”, misleći na mjere vezane za suzbijanje pandemije Covid-19. Ti “dokazi” su netačno predstavljeni. 

Ustavni sud BiH je 22.12.2020. godine donio odluku prema kojoj je utvrđeno kršenje prava na “privatni život” i slobodu kretanja u vezi sa mjerama za suzbijanje pandemije Covid-19. No, te mjere nisu ukinute. Štaviše, Ustavni sud BiH je u istoj odluci naveo da se ne smatra nadležnim niti pozvanim da te mjere cijeni sa stručnog medicinskog aspekta.

Navod da je sud u Portugalu ukinuo mjere je vrlo neprecizan, budući da Alečković nije navela o kom sudu je riječ. 

Pretragom ključnih riječi na engleskom jeziku smo pronašli Reutersov članak iz augusta prošle godine o tome da je Ustavni sud Portugala donio odluku da je mjera karantina za avioputnike na Azorskim otocima, jednoj od autonomnih oblasti Portugala, donesena u martu prošle godine, prekršila ustav te zemlje. Navoda u “ukidanju” svih mjera naprosto nema jer se nisu ni desili.

Tvrdnja da je “digitalni predstavnik SZO-a” potpisao ugovor sa predstavnicima GAFTA-e je također sasvim neutemeljena. Prije svega, Alečković netačno koristi akronim GAFTA. Ovaj akronim se odnosi na međunarodno udruženje za trgovinu žitaricama i stočnom hranom (The Grain and Feed Trade Association), a tehnološke kompanije koje Alečković navodi se često spominju pod zajedničkim nazivom GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft).

Pretragom na engleskom jeziku je vidljivo da ne postoje nikakvi izvještaji o navodnom ugovoru SZO-a i GAFAM-a, prema kojem bi “24 sata” na svim medijima govorili samo o “ovome”, kako Alečković naziva pandemiju Covid-19. Osim što ne postoje nikakvi dokazi takvog ugovora, jasno je, zdravorazumski, i da je on posve nemoguć.

Dodatno, pretragom nismo mogli potvrditi ni da postoji Andre Pakistan, “digitalni predstavnik SZO-a”.

Na osnovu navedenih činjenica, tvrdnje Mile Alečković u emisiji Balkan Info o Nirnbergu 21 ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere, budući da se takav proces ne dešava niti postoje ikakvi dokazi da će se desiti.

Tvrdnje da su sudovi u BiH i Portugalu “ukinuli mjere” ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da ustavni sudovi ovih zemlja jesu ustanovili da su neke mjere u suzbijanju pandemije Covid-19 donesene mimo ustava, ali ih nisu ukinuli.

Tvrdnje o sporazumu SZO-a i GAFAM kompanija, prema kojem svi mediji “24 sata” moraju izvještavati samo o pandemiji Covid-19, ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Dokaza o postojanju ovakvog sporazuma nema.

Napomena

9.6.2021. redakcija portala Opozicija na jednom mestu nas je obavijestila o izmjenama u prvobitno objavljenom članku koji je dopunjen tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 14.05.2021

YouTube: Balkan Info: INTERVJU: Mila Alečković - Neće biti milosti, globalističke zlikovce čeka teška robija! (14.5.2021)

Mila Alečković - Neće biti milosti, globalističke zlikovce čeka teška robija! (14.5.2021)

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 14.05.2021

Opozicija na jednom mestu: (VIDEO) INTERVJU: Mila Alečković – Neće biti milosti, globalističke zlikovce čeka teška robija

Gost emisije „Intervju“ bila je prof. dr Mila Alečković

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Teorija zavjere 15.05.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Monika Dedić

‼️Prof. Dr. Mila Alečković - Neće biti milosti, globalističke zlikovce čeka teška robija!‼️

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija