Raskrinkavanje.ba

Novi portal za zaradu od klikova: Prenosimo.info i njegov bezinformativni sadržaj

Svrha postojanja portala koji se predstavljaju kao “informativni”, a objavljuju članke čija je informativna vrijednost gotovo nikakva je ekonomska dobit, a ne informisanje javnosti. Takav je i relativno novi, anonimni portal Prenosimo, koji je nastao prije svega 20 dana.

Zbog prijava korisnika/ca društvene mreže Facebook da su pojedini članci portala Prenosimo dezinformativni, odlučili smo analizirati neke od objava tog portala iz proteklog perioda.

Prema Whois podacima, ovaj portal je počeo sa radom prije dvadeset dana - tačnije 10.9.2020. godine, a podaci o vlasništvu domene su sakriveni. Na samom portalu, također, ne postoje nikakvi vlasnički niti urednički podaci, dok sekcije “o nama” ili “impressum” uopšte ne postoje. Pretragom naše baze podataka ustanovili smo da je ista domena (prenosimo.info) bila registrovana i ranije, a naziv portala je glasio “Prenosimo informacije”. 

Prvi članak na portalu Prenosimo objavljen je upravo 10. septembra, a do 30.9.2020. godine portal je imao 75 objavljenih članaka. Članci ovog portala se na Facebooku pretežno dijele u javnim grupama, a do sada su podijeljeni i na dvije Facebook stranice, Nije žvaka za seljaka i Nije lako biti budala, takav se moraš roditi.

Prvi pogled na sadržaj na ovom portalu pokazuje da se radi o vrsti portala koji putem klikabilnih sadržaja nastoji ostvariti zaradu od Google reklama. Veći broj posjeta na portalu, koji generira zaradu od reklama, postiže se klikbejt i dezinformativnim člancima o poznatim ličnostima iz regiona, klikbejt člancima o učesnicima/ama Zadruge, uz sporadične objave teorija zavjere koje su predstavljene kao istinite.

Tako je recimo 20.9.2020. na ovom portalu objavljen tipičan klikbejt članak o tome da je estrada u šoku jer je Džej Ramadanovski “nažalost” - ne otkrivajući o čemu se zapravo radi:

Estrada U Š0ku, Najpoznatiji Balkanski Pjevač Folk Muzike, Džej Ramadanovski Je Nažalost (Foto)

Iz samog naslova nije jasno šta se desilo, s obzirom da je poslije riječi “nažalost” izostavljen predikat. Iako bi se očekivalo da tekst članka sadrži objašnjenje navodno šokantne informacije najavljene u šturom naslovu, čitaoci su ostali uskraćeni za takvo nešto.

U tekstu je navedeno da je nakon medijskih navoda da je primljen u bolnicu, Ramadanovski izjavio da se osjeća dobro i da je s njegovim zdravljem sve u redu.

Nakon što je u domaćim medijima odjeknula informacija da je Džej Ramadanovski završio u bolnici, kao i to da mu je zakazana operacija kontaktirali smo pevača kako bismo proverili ove navode.
Džej je za Pink.rs otkrio da se dobro oseća i da je sa njegovim zdravljem sve u redu.

Tekst članka je originalno objavljen na portalu Pink (.rs) i to 5.3.2017. godine. Zanimljivo je što je i originalni članak bio opremljen klikbejt naslovom: 

DŽEJ NA IVICI SMRTI?! Ramadanovski za Pink.rs progovorio o TEŠKOJ OPERACIJI

Portal Prenosimo je identičan tekst objavio i 14.9.2020. godine. Klikbejt naslove o istoj temi objavili su još i portali Kurir365, Dnevni Avaz (.com), Zdravlje Hrana i Espreso.

Prenosimo je 17.9.2020. godine objavio članak i o navodnoj tužbi koju Novak Đoković pokreće u vezi sa diskvalifikacijom sa US Opena 2020:

Đoković Pokreće Tužbu, Isplivao Snimak Koji Smo Svi Čekali! Sada Je Sve Jasno, Poznato Gdje Je I Kako Noletova Loptica Pogodila Sudiju

Umjesto informacije o tome da Đoković pokreće tužbu kako se navodi u naslovu, članak zapravo govori o mišljenju navijača Novaka Đokovića, po kojem bi ovaj teniser trebao tužiti US Open:

"Novak Đoković bi trebalo da tuži US Open. Zbog nepravedne diskvalifikacije. Zbog prevare koja je dovela do kazne od 257 hiljada dolara. Zbog emotivne traume. Zbog unižavanja lika i djela. 

Članak su prenijeli portali Čajevi za i Dizajn doma. Ovaj klikbejt članak je originalno objavljen 12.9.2020. na portalu Sport (.novi.ba), inače poddomeni farme klikova portala Novi, o kojoj detaljnije možete čitati na linku ispod.

Međutim, nesklad naslova i teksta nije jedini primjer manipulativnih članaka na portalu Prenosimo. Klikbejtom se smatra i članak čija fotografija ne ilustruje tvrdnje iz naslova i/ili teksta, ukoliko sam članak čitaoce navodi na takvo razmišljanje. 

Na primjer, u naslovu vijesti o smrti “legendarnog pjevača”, objavljenoj 14.9.2020 na ovom portalu, izostavljeno je ime pjevača, dok je za ilustraciju članka iskorištena fotografija Šerifa Konjevića.

Taj potez naveo je čitaoce na zaključak da je riječ o smrti Šerifa Konjevića, a ne o smrti Živadina Žiće Kojića, o čemu se zapravo govori u tekstu.

Grand I Balkan U Suzama, Napustio Nas Je Jos Jedan Legendarni Pevač, Ali Ostaju Hitovi (Foto)

Žića Kojić je preminuo u ponedjeljak 7. septembra 2020. godine.

Identičnu manipulaciju je objavio i portal Kurir365 .

Jedna od prvih objava portala Prenosimo, od 12.9.2020., bio je klikbejt članak o Mustafi Nadareviću, popularnom glumcu čije narušeno zdravstveno stanje portali u regiji gotovo neprestano koriste za zaradu na klikovima. I u ovom slučaju je upotrijebljena taktika korištenja nedorečenih naslova.

Velika Tuga: Balkanski Poznati Glumac Serije Lud Zbunjen Normalan , Mustafa Nadarevic Nazalost Je U.. (Video)

Članak zapravo sadrži informaciju koja je u medijima objavljena još u maju 2020. godine - da je Mustafa Nadarević zbog pretraga bio u bolnici. 

MUSTAFA Nadarević je prošle nedelje proslavio 77. rođendan. Nažalost, jedan od najpopularnijih glumaca bivše Jugoslavije trenutno je u bolnici.

Ovaj članak prvi je objavio portal Kurir365 7.9.2020, a dok ga je 10.9.2020. prenio i portal Krvavi Balkan (.life).

Iz svega navedenog zaključujemo da je Prenosimo još jedan u nizu portala čija je osnovna svrha postojanja ekonomska dobit, do koje se dolazi manipulativnim i dezinformativnim sadržajem. Dodatno, zarada od klikova se ostvaruje i na osnovu prenošenja članaka gotovo nikakve informativne vrijednosti sa drugih sličnih portala, kojima se pri prenošenju dodaje i manipulativna oprema. Usto, pojedine vijesti koje ovaj portal objavljuje su reciklirane, odnosno stare po nekoliko mjeseci, a samim time i irelevantne.

Sve članke portala Prenosimo pomenute u ovoj analizi, kao i objave istih čanaka na drugim portalima, ocjenjujemo kao klikbejt.

Pored toga, tvrdnja u naslovu portala Sport.novi o tome da Đoković pokreće tužbu, koja nije tačna, dobija ocjenu lažna vijest, dok sva prenošenja iste tvrdnje na drugim portalima dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

Člancima koji su u međuvremenu izbrisani, dodjeljujemo i ocjenu demantirano.

 

(Raskrinkavnaje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 20.09.2020

Prenosimo informacije: Estrada U Š0ku, Najpoznatiji Balkanski Pjevač Folk Muzike, Džej Ramadanovski Je Nažalost (Foto)

Nakon što je u domaćim medijima odjeknula informacija da je Džej Ramadanovski završio u bolnici, kao i to da mu je zakazana operacija kontaktirali smo...

  • Klikbejt
Klikbejt 12.09.2020

Sport.ba: ĐOKOVIĆ POKREĆE TUŽBU, ISPLIVAO SNIMAK KOJI SMO SVI ČEKALI! Sada je sve jasno, poznato gdje je i kako Noletova loptica pogodila sudiju

Novak Đoković je diskvalifikovan kada je lopticom pogodio linijskog sudiju u osmini finala US Opena 2020, a njegovi navijači naročito su bijesni zbog...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 12.09.2020

Izvor online: ĐOKOVIĆ POKREĆE TUŽBU, ISPLIVAO SNIMAK KOJI SMO SVI ČEKALI! Sada je sve jasno, poznato gdje je i kako Noletova loptica pogodila sudiju

Novak Đoković je diskvalifikovan kada je lopticom pogodio linijskog sudiju u osmini finala US Opena 2020, a njegovi navijači naročito su bijesni zbog...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Demantirano