Raskrinkavanje.ba

Novinski prilog lažno opisan kao snimak “prvog korona koncentracionog logora” u Njemačkoj

Tvrdnja da je u Njemačkoj “spreman prvi koncentracioni logor Corona” proširila se na Facebooku. Ipak, snimak koji se koristi kao “dokaz” za ovu tvrdnju zapravo prikazuje ustanovu čije će jedno krilo možda biti korišćeno kao karantin za pojedince koji u više navrata prekrše propisane mjere izolacije.

Na Facebook profilu Tamara Ilić je 22.1.2021. objavljen dvominutni video koji navodno prikazuje covid “koncentracioni logor” u Njemačkoj, uz opis na njemačkom i našem jeziku:

‼️⚠️ Das erste Corona-KZ Deutschlands steht bereit.

Das Regime macht ernst❗️

Prvi njemački koncentracijski logor Corona spreman je.

U dijelu na njemačkom jeziku, pored tvrdnje koja je ponovljena ispod - da je “prvi njemački koncentracijski logor Corona spreman” - još se navodi i: “Režim je ozbiljan”.

U rasponu od desetak minuta, isti video, uz identičan opis na našem jeziku, objavljen je i na Facebok profilu Ružica Zrnić. Ove dvije objave su podijeljene više od 8.300 puta do vremena pisanja ove analize. Isti video sa ovom tvrdnjom objavljen je u periodu od nekoliko dana i na nizu drugih Facebook profila (link, link, link, link).

Jedan od tih profila je i profil Erne Selimović o čijim je objavama, u kojima iznosi dezinformacije vezane za virus korona, Raskrinkavanje već pisalo u analizi iz aprila 2020. godine. U objavi od 24. januara navodi se: 

PRVI NJEMAČKI KONCENTRACIONI KAMP KORONA JE SPREMAN.

Logor je za naše dobro, nedajte da vas rešetke zbune.

Analizu ove tvrdnje već su objavili makedonski Vistinomer 27.1.2021, te hrvatski Faktograf 1. 2.2021. 

Video u trajanju od gotovo dvije minute, koji navodno prikazuje “koncentracioni logor corona”, zapravo je reportaža njemačkog Bilda, objavljena 22.1.2021. Iako se na Facebooku dijeli originalni video, on je u nekim objavama na našem govornom području stavljen u potpuno pogrešan kontekst. Naime, video ne prikazuje “koncentracioni logor”, već zgradu centra za pritvor maloljetnika u Njemačkoj. Zgrada bi se trebala pretvoriti u svojevrsni karantin za pojedince koji budu kršili antipandemijske mjere.

Kako se navodi u reportaži, radi se o neiskorišćenom krilu zgrade centra za pritvor maloljetnika u gradu Neumunsteru, u pokrajini Schleswig-Holstein. Ideja je da se tu smjeste građani koji u više navrata prekrše propisane mjere izolacije protiv širenja zaraze koronavirusom. Ovo rješenje predstavlja “posljednju opciju” u ovakvim slučajevima, navodi Deutsche Welle

Da bi uopšte dobili ovakvu “kaznu”, pojedinci moraju u više navrata odbiti boravak u kućnom karantinu - bilo nakon putovanja, rizičnog kontakta ili pozitivnog rezultata testa - te moraju postojati dokazi da su prekršili karantin. Tada će policija posjetiti njihov dom, te im možda dodijeliti novčanu kaznu. Tek nakon toga, uz sudski nalog, mogu biti poslati u smještaj u Neumunster.

Ovakva mjera izolacije može biti propisana samo u trajanju od nekoliko dana, maksimalno 14, kao što je slučaj i sa uobičajenom izolacijom koju propisuju vlasti u Njemačkoj.

Kada je riječ o zakonskoj mogućnosti zadržavanja pojedinaca u ovakvim izolacijama, Snopes navodi:

U Njemačkoj, Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, izmijenjen nekoliko puta od početka pandemije COVID-19 u martu 2020, daje vlastima niz pravnih alata čiji je cilj zaustavljanje širenja virusa. Iako je to navedeno kao zadnja opcija, zakon omogućava izdvajanje bolesnih pojedinaca. U teoriji, prema stručnjacima, ovaj zakon bi mogao da se koristi za prisiljavanje ponovljenih prekršilaca karantina u izolaciju.

Od 16 njemačkih pokrajina, njih samo četiri izrazile su namjeru da ovakvu mjeru primijene u budućnosti. Dodatno, prema navodima Snopesa, najveća ustanova ove vrste brojala bi samo devet kreveta, što ukazuje da to da bi se, ako do toga dođe, tu smještali samo rijetki pojedinci koji kontinuirano krše propisane mjere. 

Njima bi bilo omogućeno korišćenje televizije, laptopa, mobilnog telefona, a biće im dostupna i psihološka podrška. Dakle, ovi uslovi daleko su od “tradicionalnih” koncentracionih logora. Pojam koncentracionih logora mnogo je ozbiljniji i mračniji. Kako Britannica navodi, on se odnosi na:

(...) zatvorenički centar za političke zatvorenike i članove nacionalnih ili manjinskih grupa koji su zatvoreni iz razloga državne bezbjednosti, eksploatacije ili kazne, obično izvršnom uredbom ili vojnim naređenjem. 

Imajući u vidu istoriju i iskustvo Njemačke u Drugom svjetskom ratu, insinuacije da se u toj zemlji otvaraju koncentracioni logori bilo kakve vrste su još i mračnije.

Ipak, u ovom slučaju se ne radi o političkim zatvorenicima ili pripadnicima manjinskih grupa, niti njihov eventualni smještaj u ovakvim ustanovama odgovara onome što se smatra za koncentracione logore. 

S obzirom na to da se video dijeli bez prevoda na naš jezik, onome ko nedovoljno zna njemački jezik kontekst u koji se on smješta znači mnogo. Iako je iz sadržaja snimka jasno da se ne radi ni o kakvim “corona koncentracionim logorima”, već o mogućoj ustanovi za karantin pojedinaca koji u više navrata prekrše propisane mjere, opis koji prati podjele na našem jeziku navodi na suprotan zaključak. 

Budući da snimak koji se dijeli uz tvrdnju da je u Njemačkoj “spreman prvi koncentracioni logor corona” zapravo prikazuje centar za pritvor maloljetnika, čija planirana namjena nema ništa zajedničko sa koncentracionim logorima, ovu tvrdnju, prvi put objavljenu na profilu Tamara Ilić, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve naknadne objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke