Raskrinkavanje.ba

“Numerisani komarac” na viralnom snimku je lisna uš

Snimak na kome se vidi insekt sa šarom nalik na broj, u septembru je dijeljen na društvenim mrežama uz netačne tvrdnje da prikazuje “modifikovanog komarca” koji je poslat u Srbiju “sa HARP olujom”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

 Na Instagramu je 25. septembra 2023. godine objavljen videosnimak na kome se vidi sitni insekt. Nakon što osoba koja ga drži u rukama u jednom trenutku pomjeri krila, na insektu se pojavljuje specifična šara koja liči na broj. Snimak sadrži ispis na kome se navodi: “Pažnja! Modifikovani komarci u Srbiji!”. U opisu snimka navodi se da je nastao u srbijanskom selu Pambukovici te iznose tvrdnje da je riječ o “GMO fabričkim komarcima” koji su poslati “sa zapada sa HARP olujom”.

AMERIČКI INSEКAT!!!!OPASNOST U PAMBUКOVICI!!!

Nakon jučerašnjeg razornog nevremena naš pratilac iz Pambukovice nam je poslao uznemirujući snimak. Naime, dok je prikupljao goveđi izmet za đubrivo, zbog mirisa su ga napali komarci. Uspeo je hirurškim zahvatom da uhvati jednog i na njemu je bio ispisan broj. Sledbenici Satanizma sa zapada su zajedno sa HARP olujom u Srbiju doneli i GMO fabričke komarce. Ako ih vidite kao zaštitu koristite sprej protiv komaraca, a ako ga nemate na raspolaganju, kafa i beli luk ih odlično odbijaju. ISTREBIĆEMO ZLE ZAPADNE КOMARCE! ŽIVELA SRBIJA☦️🇷🇸☦️🇷🇸☦️🇷🇸☦️🇷🇸☦️🇷🇸☦️🇷🇸
 


Ova je objava na Instagramu zabilježila više od 5.000 “sviđanja”, a njen je link dijeljen i na Facebooku (1, 2, 3).

Snimak je odranije prisutan na društvenim mrežama kod nas. Objavljen je 12.9.2022. godine na Facebook stranici Throne Of Matrix s opisom: “Komarac sa serijskim brojem”. Snimak se u septembru prošle godine širio i na drugim društvenim mrežama, sa sličnim opisom.

Portal Webtribune je 17. septembra 2022. godine pisao o viralnom snimku u članku opremljenom naslovom:

Kineski analitičari izrazili sumnje: Komarac sa brojem 38 bi mogao biti tajno biološko oružje protiv Rusije?

Pozivajući se na članak za koji se tvrdi da je objavljen na kineskoj stranici NetEase, portal Webtribune navodi da je komarac uhvaćen u Rusiji i spominje “zavjerološka” tumačenja prema kojima bi on mogao biti tajno američko biološko oružje.

Pažnju korisnika interneta privukla je jedna čudna okolnost, na stomaku komarca se jasno vidi broj 38. Gledaoci koji su gledali snimak sugerisali su da je reč o serijskom broju, a da je sam insekt genetski modifikovan.

„Mnogi misle da je ovaj komarac veštački stvoren i da je biološko oružje Sjedinjenih Država. Neki čak kažu da je to „komarac Bila Gejtsa“, pišu kineski novinari.

Dalje se u članku spominje da je Gatesova fondacija bila uključena u program stvaranja genetski modifikovanih komaraca. U članku se navodi i da su pojedini stručnjaci rekli da insekt sa snimka nije komarac, već lisna uš koja na stomaku inače ima crne tačke koje bi mogle “nasumično da dođu do broja 38”. Ipak, naslov i ton članka su takvi da se prema ovom objašnjenju izražava određena rezerva.

S druge strane, ako su SAD zaista razvile „leteće bioteroriste“, onda naravno, to nikada neće priznati.

„Ovaj komarac koji na sebi ima oznaku broja nas tera na razmišljanje“, rezimiraju kineski analitičari.


 

Šta su činjenice?

 

Analizirani snimak već se duže od godine dijeli širom svijeta, uglavnom uz tvrdnje da prikazuje “komarce Billa Gatesa”. Ipak, na snimku se uopšte ne nalazi komarac, već vrsta lisne uši. O ovome su pisale brojne platforme za provjeru činjenica: Stop Fake (.kz), AP, AFP Fact check, Reuters, USA Today i Leads Stories.

Kazahstanska platforma za provjeru činjenica je u svojoj analizi iz septembra 2022. godine navela da nije riječ o komarcu, već da je na snimku brezina uš ili Euceraphis betulae. Dr. Floyd Shockley, menadžer kolekcija na Odsjeku za entomologiju Nacionalnog prirodnjačkog muzeja Smithsonian, rekao je za Reuters da je na snimku evropska brezina lisna uš (Euceraphis punctipennis).

“Poznato je da odrasle krilate jedinke ove vrste često imaju dva tamno obojena pigmentirana područja na stražnjoj površini abdomena koja podsjećaju na brojeve”, rekao je Shockley. 

“Obično više liči na '18', ali u nekim slučajevima dodatne pigmentacije može izgledati kao '38', kao što se vidi na Instagram snimku”.

Na internetu je moguće pronaći različite fotografije ove vrste (1, 2, 3, 4).

Foto: Screenshot sa stranice Nature Spot

Lyle Buss, menadžer laboratorije za identifikaciju insekata Univerziteta Florida, rekao je za USA Today da se čini da je insekt na snimku vrsta lisne uši, a ne komarac. On je upozorio da insekt sa snimka ima dva para krila, dok komarci spadaju u dvokrilce (imaju samo jedan par krila). Rekao je da krila insekta sa snimaka odgovaraju obliku krila lisnih uši, kao i duge noge, dugačke antene i oblik tijela.

Patrick Liesch, direktor laboratorije za dijagnostiku insekata Univerziteta Wisconsin, rekao je za USA Today da insekt na snimku ne izgleda kao komarac, već kao vrsta lisnih uši.

“Postoji preko 5.000 vrsta lisnih uši poznatih širom svijeta”, rekao je Liesch. 

“Iako svaka vrsta lisnih uši može varirati u svom izgledu, postoje određene vrste koje imaju jaku sličnost s insektom u ovom videoklipu”.

On je rekao da neke lisne uši imaju tamne šare koje, u nekim slučajevima, mogu ličiti na brojeve, ali da se one javljaju prirodno. I stručnjaci koje su kontaktirale druge platforme naveli su da na snimku nije komarac. Najveći broj njih ukazao je na neku vrstu lisne uši.

Lisne uši su vrsta insekata koja se hrani mladim i sočnim dijelovima biljke, najčešće listovima. Lisne uši mogu usporiti rast biljaka, prenositi virusne bolesti biljaka i uzrokovati deformaciju listova, pupoljaka i cvjetova.


Otkud Bill Gates u priči o komarcima?


 

Snimak je često van našeg govornog područja dijeljen uz opise u kojima se navodi da je riječ o “komarcima Billa Gatesa”. Bill Gates spominje se i u članku portala Webtribune. 

Genetički modifikovani komarci zaista postoje i kako navodi AP, oni su do sada puštani na više lokacija širom svijeta (Kajmanska ostrva, Brazil, Florida) u sklopu različitih istraživačkih projekata čiji je cilj suzbijanje širenja različitih bolesti koje pojedine vrste prenose (denga i zika virusi, malarije). Na stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti objašnjeno je detaljno kako se i s kojom svrhom radi genetički inženjering Ae. aegypti komaraca. Ovaj izvor navodi da GM komarci ne predstavljaju opasnost za ljude, životinje ili okolinu.

Fondacija “Bill i Melinda Gates” učestvovala je u finansiranju nekih projekata koji se tiču stvaranja genetički modifikovanih komaraca, što je vjerojatno glavni motiv da se Gatesovo ime dovodi u vezu s “komarcima koji su označeni brojevima”. Kako navodi AP, projekat koji je finansirala Gatesova fondacija uključivao je oslobađanje genetički modifikovanih komaraca u Burkini Faso 2019. Naima Sykes, menadžerka projekta, koji je poznat pod imenom “Target Malaria”, rekla je da su insekti praćeni pomoću fluorescentnog praha koji je naprašen preko njih prije puštanja. AP u analizi, između ostalog, navodi:

Sykes je rekla da je cilj napora razvoj genetički modifikovanih komaraca koji pomažu u smanjenju prenosa malarije u podsaharskoj Africi, gdje je koncentrisano 95 posto slučajeva malarije.

Reuters u svojoj analizi navodi da je predstavnik Fondacije “Gates” rekao da nije tačno da je na videosnimku genetski modifikovan komarac s brojem ili bar kodom koji je utisnula ova fondacija. 

Iako se članku objavljenom na portalu Webtribune navodi da su stručnjaci objasnili da je na snimku lisna uš te iako je objašnjena uloga Billa Gatesa u priči o genetički modifikovanim komarcima, članak je napisan u “zavjerološkom” tonu, kojim se ova objašnjenja propituju.

Dakle, budući da više od godinu kruži internetom, jasno je da snimak nije mogao nastati krajem septembra u Srbiji, nakon nevremena. Također, oluje nemaju nikakve veze s HAARP-om. Raskrinkavanje je ranije pisalo o tome da HAARP ne može izazvati vremenske nepogode, uključujući i oluju.

Shodno navedenim činjenicama, prva objava tvrdnje da je na snimku komarac sa serijskim brojem dobija ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnja da je riječ o “GMO fabričkim komarcima” ili “komarcima Billa Gatesa” koji su poslati “sa HAARP olujom” dobija ocjenu teorija zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 12.09.2022

FACE TV: Komarac sa serijskim brojem.

  • Lažna vijest
Teorija zavjere 17.09.2022

Webtribune: Kineski analitičari izrazili sumnje: Komarac sa brojem 38 bi mogao biti tajno biološko oružje protiv Rusije?

Komarac sa brojem 38 uhvaćen u Rusiji mogao bi biti tajno američko biološko oružje. Ovu tačku gledišta izneli su autori kineskog izdanja NetEase.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 25.09.2023

Instagram profili: AMERIČКI INSEКAT!!!!OPASNOST U PAMBUКOVICI!!!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti