Raskrinkavanje.ba

HAARP nije uzrokovao nedavne oluje u regionu

Društvenim mrežama kruže tvrdnje da nedavno nevrijeme koje je zadesilo region nije prirodno i da je za njega odgovoran HAARP. Ipak, od ranije je već poznato da HAARP ne može izazvati vremenske neprilike.

Foto: Michael Kleiman, US Air Force, Wikimedia Commons

Jake oluje su 19.7.2023. godine pogodile BiH, Sloveniju, Srbiju i Hrvatsku. Odmah nakon pojave nevremena, na društvenim mrežama počele su se pojavljivati različite teorije zavjere i dezinformacije o tome da nevrijeme nije nastalo prirodnim putem. Raskrinkavanje je već netačnim ocijenilo nekoliko tvrdnji kojima se u prethodnim danima poricalo postojanje klimatskih promjena (1, 2, 3). 

Jedna od najčešćih teorija zavjere koja uvijek prati vremenske neprilike, a koja se pojavila i ovaj put, jeste ona da je za njih odgovoran HAARP. Na Facebooku je tako 19.7.2023. godine objavljena fotografija s navodnim citatom izvjesnog Zorana Vakule, u kojem se navodi: “Moguće je da pomoću HAARP-a mijenjaju vremenske uvjete na Zemlji!”. U opisu objave, Facebook korisnica također je spomenula HAARP i geoinženjering te navela kako regionalne vremenske prilike nisu prirodna pojava. 

A ovako su prije 10tak godina govorili dok se smjelo. Ako negiraš njihove klimatske priče, bit ćeš etiketiran, prisiljavan, isto kao i u Covid priči. Razrađen sistem prisiljavanje i pravljenja budalom zahvaljujući imbecilima koji će popušiti nakon Covida i klimatsku agendu.

Geoinžinjering, Harp. Činjenica je da ovo ljeto svako malo harači nevrijeme Austrija, Slovenija, Hrvatska.

Činjenica je da ova oluja nije gubila snagu od Zagreba do Beograda. Nisam ovca kako bih vjerovala da je ovo bilo prirodno..

Isti je dan još jedan Facebook korisnik u statusu objavio eksplicitnije tvrdnje o tome da vremenske prilike nisu bile prirodne te da "Zapad vrši geoinžinjering i meteoinžinjering HAARP sustavom".

Slične tvrdnje objavljene su i na TikToku, uz video oblaka navodno snimljenih iznad Zagreba, preko kojeg je ispisano “Današnji HAARP koji je poharao Zagreb”. 

Na YouTube kanalu MATRIX LINES također je 22.7.2023. godine objavljen videozapis koji ovaj put prikazuje meteorološki radar za region. Radar prikazuje mapu regiona na kojoj su označene oluje u obliku kruga. Osoba koja u snimku govori dok se na ekranu prikazuje radar također tvrdi da nevrijeme koje je zahvatilo region nije normalno te da oluja u obliku kruga na radaru "nedvosmisleno" dokazuje da je nevrijeme vještački izazvano i da je za to odgovoran HAARP.

(...) Pogledajte ovo. Vidite? Ovo je udarac HAARP-a.

(...) Bitno je da ovo ovde nedvosmisleno govori o prisustvu HAARP-a ili nekih antena.

(...) Ovo je bila veštačka oluja, napravljena.

Foto: Screenshot

Slični snimci, koji također prikazuju oluje na radaru u obliku kruga, uz iste tvrdnje ispisane preko snimaka ili u njihovim opisima, objavljeni su i na nekoliko TikTok profila (1, 2, 3, 4). Sve ove objave ostvarile su znatan broj interakcija na društvenim mrežama.

Šta je HAARP?

Raskrinkavanje se i ranije bavilo brojnim teorijama zavjere koje su uključivale projekat HAARP (1, 2, 3, 4), poput tvrdnji da je u pitanju tajno oružje, da izaziva zemljotrese i druge vremenske nepogode, da postoji u našem regionu i brojne druge.

Kako je već objašnjeno u ranijim analizama Raskrinkavanja, HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je predajnik velike snage i visoke frekvencije (HF) koji se koristi za proučavanje jonosfere. HAARP je projekat Univerziteta Aljaske (UAF) te se i nalazi na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Konstrukcija istraživačke stanice HAARP-a započeta je 1993. godine. Kako je objašnjeno i na internet-stranici UAF-a, cilj je HAARP-a provesti proučavanje fizičkih procesa dijelova atmosfere, troposfere i jonosfere. 

Jonosfera počinje na oko 60 do 80 km nadmorske visine i proteže se iznad 500 km nadmorske visine. U jonosferi postoje slobodni elektroni i joni s kojima radiotalasi mogu komunicirati. HAARP radiotalasi zagrijavaju elektrone i stvaraju male perturbacije slične vrstama interakcija koje se događaju u prirodi. Prirodni fenomeni su slučajni i često ih je teško uočiti. Pomoću HAARP-a naučnici mogu kontrolisati kada i gdje se javljaju poremećaji, kako bi mogli izmjeriti njihove učinke. Pored toga, mogu ponoviti eksperimente, kako bi potvrdili da mjerenja zaista pokazuju ono što istraživači misle da rade.

Može li HAARP izazvati oluje?

Na internet-stranici Univerziteta Aljaske u rubrici često postavljenih pitanja nalazi se i dio u kojem se odgovara na pitanje može li HAARP kontrolisati vremenske prilike i manipulisati njima. Tu je objašnjeno da je "HAARP u osnovi veliki radiopredajnik" koji ne može uzrokovati bilo kakve vremenske nepogode, uključujući i oluje. Razlog tome je što se radiotalasi koje HAARP emituje ne apsorbuju u stratosferi niti u troposferi, tamo gdje oluje nastaju.

"Budući da ne postoji interakcija, ne postoji način za kontrolu vremena", navodi se na stranici.

Po pitanju neosnovanih teorija o tome da HAARP izaziva vremenske nepogode, oglasio se i bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić. On je u Facebook objavi 19.7.2023. godine objasnio da je uzrok nastajanja nedavnih vremenskih neprilika toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou. 

Poslije najmanje 7 dana ljetne žege, šta smo drugo mogli i očekivati? Uporno ponavljamo - više toplotne energije u atmosferi = više oborive vode, intenzivnije padavine i snažnije nepogode. Prilagodimo se. Nikakav HAARP, nikakvi bakrači. Već toplota koju su akumulirale morske površine na globalnom nivou.

Mlazna struja, odnosno snažna vrpca vjetrova nalazi se u blizini naših područja. Nailazi hladna fronta u prizemlju koja našu zemlju zahvata po rubu. Vreli zrak, fizikalno lakši i rjeđi, sa podloge podiže se uvis uzlaznim strujanjima, pri čemu visine tornjastih oblaka (oblaci vertikalnog razvoja) mogu dosegnuti nivo i preko 10 kilometara (vrh troposfere) s temperaturama pri vrhu oko -55 °C. Istovremeno, hladni zrak se spušta poput klina prema prizemlju. Zbog toga, ali i blizine mlazne struje, imamo dosta potencijalne vrtložnosti koja pojačava intenzitet padavina, a snažna silazna struja kad nadjača uzlaznu dovodi i do pojave grada usljed prisilnog spuštanja hladnijeg zraka. Jak, na udare i olujan vjetar je sastavni dio usljed kolebanja temperature i zračnog pritiska duž atmosferskog stuba.

U zaključku, ne postoje nikakvi konkretni dokazi da su oluje koje su pogodile regiju "vještački izazvane", a HAARP dokazano ne može utjecati na vremenske prilike. Snažne oluje koje su zadesile region u prethodnom periodu prirodne su pojave i utjecaj klimatskih promjena na globalnom nivou.

Shodno činjenicama navedenim u analizi, sve objave koje sadrže tvrdnje i implikacije da je HAARP izazvao nedavne oluje u regionu ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 19.07.2023

Facebook profili i stranice: HAARP

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.07.2023

Facebook profili i stranice: A ovako su prije 10tak godina govorili dok se smjelo.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 22.07.2023

YouTube: MATRIX LINES: Srbija nevreme oluja HAARP Vestacki napravljeno nevreme 🚨🚨🚨

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 22.07.2023

TikTok profili i stranice: Pažljivo pogledaj radar!!! Priroda ili HAARP?

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti