Raskrinkavanje.ba

Klimatske promjene nisu “prevara za ukidanje prava i sloboda”

Deset “dokaza” da su klimatske promjene tek prevara uz pomoć koje će biti ograničena prava i slobode, objavljenih na jednom “zavjerološkom” portalu, zapravo je lista netačnosti, manipulacija i teorija zavjere.

Foto: Freepik

Nevrijeme koje je pogodilo BiH, Srbiju i Hrvatsku proteklih dana pokrenulo je niz objava na nekim portalima i društvenim mrežama u kojima se tvrdi da nevrijeme nije bilo prirodna pojava.  

Tako je na portalu Istinom protiv laži 21.7.2023. godine objavljen članak opremljen naslovom:

10 glavnih razloga zašto su "klimatske promjene" prijevara kojom se želi ukrasti ljudska prava i ustavne slobode. HAARP im je sredstvo za postizanje cilja!

U članku je “lista” navodnih dokaza da su klimatske promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću prevara iza koje su nastojanja da se kontroliše stanovništvo. Između ostalog, navedeno je da su se klimatske promjene nekad nazivale globalnim zagrijavanjem, ali se taj termin prestao koristiti jer su, kako se tvrdi u članku, podaci koji ukazuju na porast prosječne temperature izmišljeni.

#1. Klimatske promjene su se desetljećima nazivale "globalnim zagrijavanjem", sve dok se nije pokazalo da su svi grafikoni "rastuće temperature" lažni , oceani se nisu dizali na obalama, a ledenjaci se nisu povlačili na polovima.

Takođe se tvrdi da proizvodnja i korištenje električnih vozila zahtijevaju više fosilnih goriva od konvencionalnih te da učestalost oluja i drugih nepogoda nije veća nego prije. 

#2. Električna vozila zapravo koriste VIŠE fosilnih goriva i energije za pokretanje stanica za punjenje, njihovu izgradnju i proizvodnju vozila.
#4. NEMA više prirodnih oluja nego što je ikada bilo, uključujući tornada, uragane, tsunamije, tajfune, potrese itd.

U članku se, bez preciziranja izvora, tvrdi da ugljendioksid nije zagađivač te da se sva rasprava o klimatskim promjenama cenzuriše.

#8. Ugljični dioksid NIJE čak ni zagađivač, kao što klimatski uzbunjivači tvrde kao svoj glavni stav, već je on sam eliksir života.
#9. Veliki tehnološki divovi društvenih medija, MSM, globalisti i kult smrti od klimatskih promjena (CCDC) cenzuriraju svu raspravu o "klimatskim promjenama" jer doslovno NEMA znanosti koja bi poduprla njihove tvrdnje, a suprotno, znanost pokazuje da smo u ionako spora faza hlađenja.

U istom se članku navodi i da HAARP služi za promjene vremenskih prilika.

HAARP kloristi elektromagnetske valove za poticanje geofizičkih događaja kao što su promjene vremena, potresi, klimatske promjene, uragani i slično. Jednostavno rečeno, radi odašiljanjem velike količine radiofrekvencija u ionosferu. On “kuha” gornju atmosferu i nakon zagrijavanja i uznemiravanja ionosfere, radijacija će se odbiti natrag na Zemlju u obliku dugih valova koji prodiru kroz naša tijela, tlo i oceane itd. HAARP i svi ostali grijači ionosfere smješteni širom svijeta je oružje za masovno uništenje, 
HAARP projekt (High Frequency Active Auroral Research Program) zagrijava ionosferu gigantskim energetskim katapultima (do 100 milijardi milijardi vata) kako bi se zloglasnim EL VALOVIMA utjecalo na površinu zemlje i ljudsku svijest. S njim možete izludjeti cijeli grad (vidjeli ste nevjerojatne prizore), promijeniti vrijeme, pomaknuti Zemljin pol, izazvati potrese itd.
Zaista ne postoji ništa što s tim ne možete učiniti

Članak završava navodima o tome da su klimatske promjene “nova plandemija”, odnosno da je pandemija Covid-19 bila prevara i da su klimatske promjene takođe izmišljene.

Ne vjerujte ni jednu jedinu riječ glavnim medijima, kvazi stručnjacima, vladi.
Kod PLANdemije Covid-19 imali smo ministarstva istine Faktograf.hr, Raskrinkavanje.ba, Istinomer.rs. Sada su korisne idiote prekrižili u Fact checkere, raditi će isti posao (upute i novce su dobili) na novoj PLANdemiji - tzv. KLIMATSKE PROMJENE.

 

Šta su činjenice?

Tvrdnja da se klimatske promjene više ne zovu globalnim zagrijavanjem jer su svi grafikoni s prikazima porasta temperature lažni nije tačna. 

Ova dva termina nemaju isto značenje. Na stranici agencije Vlade Sjedinjenih Američkih Država čiji rad obuhvata discipline biologije, geografije, geologije i hidrologije (United States Geological Survey, USGS) navodi se:

Iako ljudi imaju tendenciju da koriste ove termine kao sinonime, globalno zagrijavanje samo je jedan aspekt klimatskih promjena. “Globalno zagrijavanje” odnosi se na porast globalnih temperatura uglavnom zbog sve veće koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. “Klimatske promjene” odnose se na sve veće promjene u aspektima klime koji se mjere tokom dugog perioda – uključujući padavine, temperaturu i obrasce vjetra.

Pretraga daje i niz drugih izvora koji objašnjavaju razliku među terminima “klimatske promjene” i “globalno zagrijavanje”.

U članku nije precizirano na koje se “lažne grafikone” porasta temperatura misli. Tvrdnje da takvi grafikoni postoje dijelile su se ranije na engleskom jeziku, a njima se bavio AFP. U pitanju je bilo manipulativno predstavljanje pregleda rasta temperature na godišnjem nivou, u kojem je jedan mali segment prividnog “zahlađenja” predstavljen kao dokaz da globalna temperatura zapravo pada. 

Dodatno, neosporna je činjenica da globalna temperatura raste, o čemu svjedoči, između ostalog ,i izvještaj američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu za 2022. godinu. U njemu je istaknuto da je prosječna globalna temperatura te godine bila šesta najveća izmjerena od 1880. 

U vezi s tvrdnjom da proizvodnja i upotreba električnih vozila zahtijeva više fosilnih goriva od vozila s unutrašnjim sagorijevanjem, odnosno da su zapravo štetniji za okoliš, treba naglasiti da su postojala neslaganja naučne zajednice u pogledu toga koliko su ova vozila zaista ekološki prihvatljiva. Naime, proces proizvodnje i punjenja njihovih baterija nije posve ekološki neškodljiv, i o tome je izvještavao i The Guardian još 2016. godine.

S druge strane, na stranici američke Agencije za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency, EPA) navodi se da električni automobili proizvode manje stakleničkih plinova, čak i uz činjenicu da energija koja se koristi za njihovo punjenje može dovesti do zagađenja ugljendioksidom.

Električna vozila (EV) ne ispuštaju izduvne gasove. Međutim, proizvodnja električne energije za punjenje električnih vozila može dovesti do zagađenja ugljendioksidom. Količina uveliko varira ovisno o tome kako se lokalna energija proizvodi, naprimjer, korištenjem uglja ili prirodnog plina koje emituje zagađenje ugljendioksidom u odnosu na obnovljive izvore poput vjetra ili sunca, koji to ne čine. Čak i uzimajući u obzir ove emisije od električne energije, istraživanja pokazuju da je EV tipično odgovoran za niže nivoe stakleničkih plinova (GHG) od prosječnog novog automobila na benzin. Neka istraživanja pokazala su da izrada tipičnog EV može stvoriti više zagađenja ugljendioksidom nego izrada automobila na benzin. To je zbog dodatne energije potrebne za proizvodnju baterije za EV. Ipak, tokom životnog vijeka vozila, ukupne emisije stakleničkih plinova povezane s proizvodnjom, punjenjem i vožnjom EV obično su niže od ukupnih GHG povezanih s automobilom na benzin. To je zato što EV-ovi ne ispuštaju izduvne gasove i obično su odgovorni za znatno manje GHG.

Da li se prirodne nepogode dešavaju manje nego prije i šta njihov broj znači?

Tvrdnja da se prirodne nepogode ne dešavaju češće nego prije sugeriše da su upozorenja o klimatskim promjenama prazna.  

Navod podsjeća na tvrdnju koju je 2022. godine izrekao Mike Pence, potpredsjednik SAD-a. On je rekao da američki podaci pokazuju da je broj uragana u SAD-u isti kao što je bio i prije 100 godina. U analizi koju je 14.10.2020. godine objavio PolitiFact navodi se da je broj uragana u proteklih 100 godina na tlu SAD-a prilično isti. No naučnu zajednicu brine jačina budućih uragana, a ne njihov broj. Na jačinu utiče upravo globalno zatopljenje, odnosno klimatske promjene.

Što se tiče numeričkog poređenja, Pence ima pravo. Uragani koji dođu do kontinentalnog dijela Amerike dešavaju se otprilike jednako često kao i prije 100 godina.
Ali to nije sve što Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) i drugi naučnici imaju da kažu o uraganima i klimatskim promjenama.
Fokusiranje samo na broj oluja stavlja u drugi plan upozorenja NOAA-e i drugih naučnika o uticaju klimatskih promjena na buduće oluje.
“Ako razmišljamo o tome šta da očekujemo u narednom vijeku, ne radi se samo o ekstrapolaciji onoga što smo vidjeli u prošlom vijeku“, rekao je Gabriel Veki, bivši naučnik NOAA-e, koji je sada profesor Univerziteta Princeton.
Naučnike više brine intenzitet budućih oluja.

Kako ugljendioksid utiče na zagađenje?

Tvrdnja da ugljendioksid nije zagađivač je manipulativna. Tačno je da ugljendioksid sam po sebi nije zagađivač i dio je atmosfere. Ljudska aktivnost dovodi do povišenog nivoa ugljendioksida, što dovodi do fenomena staklene bašte.

O ugljendioksidu, čija je hemijska oznaka CO2, hrvatska enciklopedija navodi:

Ugljikov dioksid jedan je od prirodnih stakleničkih plinova nužnih za regulaciju temperature na Zemlji (→ efekt staklenika). Njihova je koncentracija u troposferi bila prirodno uravnotežena do početka industrijskog doba (1850), kada je započeo njezin porast. Povećana koncentracija tih plinova uzrokuje prekomjerno zagrijavanje Zemlje (globalno zagrijavanje), što rezultira velikim klimatskim poremećajima (topljenje ledenih kapa, poplave, uragani i sl.) koji bi Zemlju mogli učiniti posve neprikladnom za život. Od početka industrijalizacije koncentracija ugljikova dioksida u atmosferi povećala se za ~35%, uglavnom zbog izgaranja fosilnih goriva i uništavanja šuma. Globalno zagrijavanje prepoznato je kao ozbiljan problem tek tijekom 1990-ih.

Pretraga na engleskom jeziku takođe pokazuje niz kredibilnih izvora koji bez sumnje dokazuju da je povišena koncentracija ugljendioksida odgovorna za efekat staklene bašte.

Navodi da se “rasprava” o klimatskim promjenama cenzuriše neutemeljeni su. Vrlo vjerovatno se pod pojmom cenzura misli na programe za provjeru tačnosti objavljenih informacija koje neke društvene mreže imaju ili na smjernice koje su korisnici/e različitih platformi dužni/e poštovati (1, 2, 3). 

No, to nije cenzura. Ona se, prema definiciji hrvatske enciklopedije, definiše kao “kontrola i zabrana protoka informativnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja koje poduzima neko vladajuće tijelo (državno, vjersko, stranačko, korporativno i dr.) u svrhu pretpostavljene dobrobiti zajednice ili društva”. 

Detaljnije o razlikama između provjere tačnosti i cenzure pisao je i naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske u analizi koju u cijelosti možete pročitati na linku ovdje.

Tvrdnja da “nema znanosti” koja podržava činjenice o klimatskim promjenama posve je netačna. Nauka upravo dokazuje da su klimatske promjene stvarne i da na njih utiču ljudske aktivnosti. Naučnih dokaza za suprotne navode naprosto nema.

Ni tvrdnja da je klima na Zemlji u sporoj fazi hlađenja, kojom se negira proces globalnog zagrijavanja, nije tačna. Kako se navodi u izvještaju za 2022. godinu, koji je objavila Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), očigledno je da se klima zagrijava, a tome svjedoče i sljedeći podaci:

Godina 2022. bila je šesta najtoplija godina od početka globalnih rekorda 1880. sa 0,86°C (1,55°F) iznad prosjeka 20. stoljeća od 13,9°C (57,0°F). Ova vrijednost je 0,13°C (0,23°F) manja od rekorda postavljenog 2016. godine i samo je 0,02°C (0,04°F) viša od prošlogodišnje (2021) vrijednosti, koja je sada na sedmom mjestu.


Navod da HAARP koristi “elektromagnetske valove za poticanje geofizičkih događaja kao što su promjene vremena, potresi, klimatske promjene, uragani i slično” teorija je zavjere i nema utemeljenje u činjenicama. HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je predajnik visoke snage i visoke frekvencije koji se nalazi na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama, a koristi se za proučavanje jonosfere. 

U suštini, radi se o ogromnom radiopredajniku, a radiotalasi koje on emituje ne apsorbuju se ni u stratosferi ni u troposferi, što su dva sloja Zemljine atmosfere koja utiču na vremenske prilike.

Raskrinkavanje je u više analiza pisalo o tome šta je HAARP i koje činjenice dokazuju da on ne utiče na vremenske prilike (1, 2, 3).

Navodi da su klimatske promjene “nova plandemija” oslanjaju se na teoriju zavjere o tome da je pandemija Covid-19 planirana. “Plandemija” je naziv 26-minutnog videozapisa koji se predstavlja kao dokumentarac, a koji iznosi brojne netačnosti vezano za pandemiju Covid-19. O tom “dokumentarcu” Raskrinkavanje je pisalo 21.5.2020. godine u analizi koju možete pročitati na ovom linku. Sam termin “plandemija”, kao i navodni dokumentarac, postao je osnova za brojne teorije zavjere kojima se pandemija Covid-19 predstavlja kao insceniran događaj. Sada se taj “metod” u analiziranom članku koristi i za klimatske promjene.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz naslova analiziranog članka da su klimatske promjene prevara kojoj je cilj ograničavanje prava i sloboda ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo tvrdnji da je HAARP “sredstvo” za postizanje tog cilja.

Tvrdnju da se klimatske promjene više ne zovu globalnim zagrijavanjem jer su svi grafikoni s prikazima porasta temperature lažni takođe ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Podaci pokazuju da je porast globalne temperature stvaran. Klimatske promjene i globalno zagrijavanje dva su različita pojma. 

Ocjenu manipulisanje činjenicama dajemo tvrdnjama da električna vozila povećavaju potrošnju fosilnih goriva, da učestalost vremenskih nepogoda nije u porastu i da ugljendioksid nije zagađivač. Električni automobili odgovorni su za niži stepen emisije stakleničkih plinova čak iako energija koja se koristi za njihovu proizvodnju i punjenje može dovesti do zagađenja. Naučnu zajednicu brine jačina budućih nepogoda na koju utiču klimatske promjene, a ne njihov broj. Ugljendioksid je značajan dio atmosfere, ali prekomjerne emisije ovog plina dovode do pojačanog efekta staklenika.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 21.07.2023

Istinom protiv laži: 10 glavnih razloga zašto su "klimatske promjene" prijevara kojom se želi ukrasti ljudska prava i ustavne slobode. HAARP im je sredstvo za postizanje cilja!

HAARP u službi lažnog narativa nazvanog klimatske promjene, koristi elektromagnetske valove za poticanje geofizičkih događaja kao što su promjene vrem...

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest