Raskrinkavanje.ba

Talasasti oblaci nisu posljedica djelovanja HAARP-a, već prirodna pojava

Na društvenim mrežama viralan je snimak talasastih oblaka koji se neutemeljeno dovode u vezu s djelovanjem HAARP-a.

Foto: Freepik

Na TikToku je 4. juna 2023. godine objavljen snimak koji prikazuje nebo i skijašku stazu. Na nebu se vide oblaci različitih oblika, a na snimku se čuje muškarac koji govori:

Ja ne znam da li je iko od vas video gori HAARP od ovog. Ako smatraš ovo normalnim i prirodnom pojavom, retardiran si, otprati me.

Do vremena pisanja ove analize snimak je u ovoj objavi zabilježio više od 83.000 pregleda. Isti snimak je 6.6.2023. objavljen i na Facebooku, uz opis koji glasi: “Strašno”. Ova objava podijeljena je više od 1.500 puta. 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da su oblaci na snimku “posljedica HAARP-a” te da nije riječ o “normalnoj i prirodnoj pojavi” nisu utemeljene. 

HAARP, skraćeno od High-frequency Active Auroral Research Program (Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije), predajnik je visoke snage i visoke frekvencije koji se nalazi na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama, a koristi se za proučavanje jonosfere. Konkretno, njegova je namjena proučavanje fizičkih procesa u jonosferi i termosferi. 

To, kako se objašnjava na stranici Univerziteta Aljaske, praktično znači da “pomoću HAARP-a naučnici/e mogu kontrolisati kada i gdje se javljaju poremećaji kako bi mogli izmjeriti njihove učinke”. Ipak, nasuprot raširenim teorijama zavjere, HAARP ne može “kontrolisati vrijeme”, objašnjava se na ovoj stranici. 

Radiotalasi u frekventnim rasponima koje HAARP prenosi ne apsorbuju se ni u troposferi ni u stratosferi, što su dva nivoa atmosfere koja proizvode vremenske prilike na Zemlji. Pošto nema interakcije, ne postoji način da se kontrolišu vremenske prilike.

Na pomenutom snimku vide se oblaci kakvi se, u sličnim objavama, često dovode u vezu i sa “chemtrailsima”. Ova je teorija zavjere toliko raširena da se u ovom tipu objava često ne navodi eksplicitno da se radi o navodnoj posljedici “chemtrailsa” - umišljenih tragova navodnog zaprašivanja. Raskrinkavanje je o neutemeljenim tvrdnjama vezanim za navodno postojanje zavjere zaprašivanja stanovništva, koja se provodi kroz “chemtrailse”, tragove koji ostaju iza aviona, pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4, 5). 

Kako se u ovim i drugim analizama Raskrinkavanja objašnjava, tragovi koji ostaju za avionima zapravo su kondenzacijski tragovi, to jeste contrailsi. Nastanak ovakvih tragova rezultat je susreta toplog i vlažnog vazduha s hladnim. Ne radi se, dakle, ni o kakvom zaprašivanju, već o posve prirodnom fenomenu.

“HAARP ne proizvodi vodu u atmosferi, nema sposobnost oslobađanja gasova ili tečnosti i ne stupa u interakciju s postojećom vodom u oblacima”, navodi se na stranici Univerziteta Aljaske. Stoga je jasno da ova tehnologija nije povezana s takvim tragovima na nebu. 

Iako iz samog snimka, uzevši u obzir njegov kvalitet, nije moguće pouzdano tvrditi koji se oblaci na njemu vide, moguće je da je riječ o nekoj vrsti talasastih oblaka “undulatus”.

Foto: Whatsthiscloud.com

Riječ je o dobro dokumentovanoj prirodnoj pojavi, koja je, suprotno tvrdnjama iz objave, sasvim “normalna”. 

Shodno navedenom, prvu objavu u kojoj se pomenuti snimak oblaka dovodi u vezu sa HAARP-om, uz navode da nije riječ o “normalnoj i prirodnoj pojavi”, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Druge objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Svim objavama dajemo i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 04.06.2023

TikTok profili i stranice: TikTok profili: HAARP

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest