Raskrinkavanje.ba

Teorije zavjere na televiziji: “Chemtrailsi” ne postoje, kao ni dokazi o štetnosti 5G mreže

Na društvenim mrežama dijeli se kratak videosnimak u kome teolog Nikodim Bogosavljević iznosi niz netačnih tvrdnji o “chemtrailsima”, 5G mreži i navodnom trovanju putem vakcina.

Foto: Screenshot Youtube kanal Happy TV

Na YouTube kanalu Happy televizije 27. maja 2022. godine objavljen je snimak emisije “Posle ručka” u kojoj su gledateljima/kama “ponuđena” različita “zavjerološka” tumačenja aktuelnih dešavanja u svijetu. U emisiji, koja je tri dana ranije emitovana na istoimenoj televiziji, gostovali su poznati teoretičar zavjere Dejan Lučić, najavljen kao pisac špijunskih romana i stručnjak za geopolitiku, zatim Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije, ekonomista Milorad Ilić i Nikodim Bogosavljević, doktor bogoslovskih nauka.

Kratak videoisječak iz ove emisije, u kojem Bogosavljević govori o “chemtrailsima”, grafenovom oksidu i 5G mreži, dijelio se na društvenim mrežama krajem avgusta. Na Telegram nalogu iSTiNA objavljen je 22. avgusta 2022. godine. U ovom snimku Bogosavljević tvrdi:

Činjenica da postoje chemtrailsi, da nas truju grafen oksidom, teškim metalima, da ubacuju nanočestice u naša tela, mi smo putujući već računari. 

5G  mreža, ne znam u kojoj je fazi kod nas a mislim da mogu lako od septembra da odvrnu, da puste tu 5G mrežu, i da onda na ono što imamo prijamnike u sebi da ti mikrotalasi reaguju, izazivaju i već izazivaju vrtoglavice, curenje nosa, krvi na nos, i tako dalje.

Sljedeća faza je glad, završna faza će biti bankrot svih valuta i uvođenje digitalne valute.

Snimak se dijelio i na Facebooku (link,l ink,).

 

“Chemtrailsi” ipak ne postoje   

 

“Chemtrailsi” (skraćeno od “chemical trails” - hemijski tragovi) široko su rasprostranjena teorija zavjere prema kojoj su tragovi koji na nebu ostaju iza aviona zapravo hemikalije kojima se “zaprašuje” stanovništvo.  O tome da “chemtrailsi” ne postoje pisali smo do sada u više navrata (link, link).

Kako smo objasnili u ranijim analizama, ono što pobornici/e ove teorije zavjere nazivaju ovim imenom zapravo su “contrails” ili kondenzacijski tragovi. Ovaj termin nastao je spojem riječi “condensation” i “trails” (kondenzacijski tragovi). 

Naučnici Odjela za zaštitu okoliša u Vermontu kreirali su informativni letak u kojem su definisali pojam “chemtrails”:

“Chemtrails” je termin koji ponekad koriste oni koji vjeruju da pojedini kondenzacijski tragovi ukazuju na tajne pokušaje da se široko distribuiraju hemijska ili biološka onečišćenja u atmosferi.

Razni navodni ciljevi ove distribucije hemikalija kreću se od kontrole populacije i modifikacije ljudskog ponašanja do klimatskog inženjeringa.

Neki od hemijskih zagađivača za koje se tvrdi da se distribuiraju “chemtrailsima” uključuju hemijske elemente aluminij, barij i stroncij.

Krajem prošlog i početkom ovog vijeka došlo je do porasta korištenja mlaznih aviona koji iza sebe ostavljaju kondenzacione tragove. Kao odgovor na brojne upite o ovom fenomenu, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo SAD-a (FAA), NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu SAD-a (NOAA) sastavili su dokument u kojem se kaže:

“Contrails” su oblaci u obliku linije ili "kondenzacijski tragovi", sastavljeni od čestica leda, vidljivi iza mlaznih avionskih motora, obično na visini letenja u gornjim slojevima atmosfere. 

Kondenzacijski tragovi su uobičajeni učinak mlaznog vazduhoplovstva, od njegovih najranijih dana. Ovisno o temperaturi i količini vlage u zraku na nadmorskoj visini, kondenzacijski tragovi brzo isparavaju (ako je vlaga niska) ili opstaju i rastu (ako je vlaga velika). Ispuh mlaznog motora daje samo mali dio vode koji stvara led kod dugotrajnih kondenzacijskih tragova.

Trajni kondenzacijski tragovi uglavnom se sastoje od vode, koja je prirodno prisutna duž putanje aviona.

U ovom se dokumentu navodi da “contrailsi” ne predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi.

 

Ne postoje dokazi da je 5G mreža štetna za zdravlje ljudi

 

Tvrdnjama o štetnosti 5G mreže bavile su se brojne fact-checking platforme, među kojima je i Raskrinkavanje, i to u više navrata (1, 2).

U ranijim analizama pozvali smo se na zvanični stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Ni jedna ni druga ne navode na svojim web stranicama podatke o štetnosti 5G mreže. Na stranici Svjetske zdravstvene organizacije stoji:

Do danas, i nakon obimnog istraživanja, nije utvrđena nikakva uzročno-posljedična veza između izlaganja bežičnim tehnologijama i negativnih posljedica po zdravlje. Zaključci u vezi sa zdravljem izvlače se iz studija koje su rađene na čitavom radiospektru, ali dosad je samo nekoliko studija izvedeno na frekvencijama koje će koristiti 5G. Zagrijavanje tkiva glavni je mehanizam interakcije između polja radiofrekvencije i ljudskog tijela. Izlaganje radiofrekvencijama sadašnjih tehnologija rezultira u zanemarivom podizanju temperature ljudskog tijela. Kako se frekvencija povećava, prodiranje u tjelesna tkiva se smanjuje i upijanje energije se više zadržava na površini tijela (koža i oko). Ukoliko izloženost ostaje ispod međunarodnih standarda, ne očekuju se posljedice po javno zdravlje. 

Slično se navodi i u dokumentu američke Agencije za hranu i lijekove:

Do danas nema dosljednih ili vjerodostojnih naučnih dokaza o zdravstvenim problemima uzrokovanim izlaganjem radiofrekvencijskoj energiji koju emitiraju mobiteli.

Tvrdnjama da 5G mreža izaziva zdravstvene probleme, među kojima su glavobolje i krvarenja iz nosa, bavio se Lead stories u analizi objavljenoj u julu 2022. godine. Ova platforma zaključuje da su ove tvrdnje bez osnova.

Kako je objašnjeno u analizi, postoje dvije glavne grupe zračenja: nejonizirajuće zračenje, koje ne sadrži dovoljno energije da eliminiše elektrone iz atoma i molekula, i jonizirajuće, koje eliminiše elektrone iz atoma i molekula. Nejonizujuće zračenje – koje se generalno smatra bezopasnim – zračenje je koje emituju mobilni telefoni, Wi-Fi ruteri i drugi uređaji koji se redovno koriste. Konkretno, bežične mreže emituju radiofrekventno zračenje (RFR), a ekstremno visoke radiofrekvencije (EHF) emituju milimetarske talase.

Kada je riječ o bežičnim mrežama, 5G je jedina generacija koja koristi milimetarske talase. Kako navodi ovaj medij, pozivajući se na Nacionalni toksikološki program (NTP) koji funkcioniše u okviru američkog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, ovi talasi pomažu u brzini i pouzdanosti 5G mreže.

Više frekvencije, poznate kao milimetarski talasi, mogu brzo prenijeti ogromne količine podataka s povećanim kapacitetom mreže u poređenju s trenutnim tehnologijama. Milimetarski talasi ne idu tako daleko i ne prodiru duboko u tijelo kao talasne dužine nižih frekvencija. Budući da milimetarski talasi vjerojatno neće prodrijeti dublje od kože, manja je zabrinutost da te frekvencije mogu uzrokovati štetne efekte na srcu i u mozgu. Međutim, naučnici ne znaju da li bi milimetarski talasi mogli uzrokovati toksičnost na koži i u drugim ljudskim tkivima. Budući da su studije NTP-a pokazale da postoji određena veza između izloženosti radiofrekventnom zračenju  testiranih frekvencija i raka određenih tkiva, potrebno je razumjeti vezu između RFR-a i bioloških tkiva i faktora koji utiču na tu vezu.

Lead stories zaključuje da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdili efekti izlaganja RFR-u različitih frekvencija, ali i da nema dokaza koji ukazuju na 5G kao potencijalno štetan izvor. 

Platforma za provjeru činjenica Thip.media bavila se, također, tvrdnjama da je 5G mreža štetna za zdravlje ljudi. U analizi objavljenoj 5. jula 2022. godine navodi se:

Da li 5G mreža uzrokuje krvarenje iz nosa, nizak broj spermatozoida, glavobolju, nesanicu ili rak mozga?

Ne čini se tako. Nema dokaza koji ukazuju na to da zračenje iz 5G mreže uzrokuje krvarenje iz nosa, nizak broj spermatozoida, glavobolju, nesanicu ili rak mozga. Ove nuspojave mogu biti od terapije zračenjem koja se primjenjuje radi ubijanja ćelija raka. Ali terapija zračenjem razlikuje se od zračenja koje oslobađaju predajnici  i radioaktivnosti.

 

Vakcine ne sadrže grafenov oksid 

 

Bogosavljević u emisiji također spominje trovanje grafenovim oksidom i metalima, misleći pritom na vakcine protiv Covid-19.

Grafenov oksid (GO) je materijal čije se djelovanje i upotreba u medicini tek istražuju. Vakcine protiv Covid-19 ga, međutim, ne sadrže, uprkos tvrdnjama brojnih teoretičara zavjere. O ovome  smo pisali u ranijim analizama.

Ranije smo raskrinkali i tvrdnje da se grafen oksid nalazi u PCR testovima. Ovaj materijal ne sadrži ni većina zaštitnih maski. Ipak, maske nekih proizvođača, kao što je kineski Shandong Shengquan New Materials Co. Ltd, sadrže grafenov oksid. 

Pominjući “prijamnike” koji se navodno nalaze u našim tijelima, Bogosavljević se referira na široko rasprostranjenu teoriju zavjere o čipovanju. Ona je pojavom Covid-19 ponovo aktuelizovana u vidu tvrdnji da se putem vakcina u tijela unose čipovi. O tome da vakcine ne sadrže čipove ili metale pisali smo u analizi iz maja 2021. godine.

Bogosavljevićeve tvrdnje o gladi, “bankrotu svih valuta” i uvođenju digitalne valute uklapaju se u širi “zavjerološki narativ”  o “Velikom resetu” i smanjenju svjetske populacije, koji počiva na pogrešnom predstavljanju stvarne inicijative Svjetskog ekonomskog foruma s istim nazivom. Raskrinkavanje je o različitim verzijama netačnih tvrdnji o ovoj inicijativi pisalo u više navrata (1, 2, 3).

Tvrdnje da “chemtrailsi” postoje, da 5G mreža izaziva vrtoglavice i krvarenje iz nosa i da nas “truju” grafenovim oksidom, teškim metalima i nanočesticama ocjenjujemo kao lažnu vijest

Budući da se ovim netačnim tvrdnjama “objašnjava” navodni plan da se stanovništvo izgladnjuje i kontroliše uvođenjem sredstava kao što je digitalna valuta, snimak dobija i ocjenu teorija zavjere.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.08.2022

Telegram profili: Telegram profil iSTiNA

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti