Raskrinkavanje.ba

Objava Semira Efendića nestala sa stranice Oslobođenja

Na stranici Oslobođenja 28. februara je objavljen, a ubrzo i uklonjen snimak koji je pokrenuo “aferu Asim”.

Oslobođenje je 28. februara ove godine objavilo članak sa snimkom kojeg je istog dana na svom Facebook profilu objavio Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad te dugogodišnji kadar SDA. Na spornom snimku se može čuti kako Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kadrovske komisije te stranke pregovara o “kupovini glasa” delegata u kantonalnom odboru SDA Sarajevo.

Facebook post u kojem Efendić optužuje Asima Sarajlića, za "neprincipijelna lobiranja i pritisak na delegate" objavljen je 28.02. u 18:40. Nepuna dva sata kasnije, Oslobođenje je na svojoj stranici objavilo članak sljedećeg sadržaja: 

"(VIDEO) Semir Efendić objavio snimak: Ko je nudio zaposlenje delegatu SDA da glasa za drugog kandidata?", 
Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata, piše Efendić.
Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad objavio je snimak na Facebooku, o kako kaže, neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate Skupštine Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, a uoči izbora predsjednika KO.
"U izjavi za medije prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo rekao sam da imam saznanja o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate, ali da ću o tome govoriti nakon izbora. Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bi ostao dužan, obavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava šta se dešavalo u pozadini ovih izbora. Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata. Smatram da uz ove činjenice Asim Sarajlić ne može više biti predsjednik Kadrovske komisije SDA i očekujem da organi stranke nakon objavljivanja ovog snimka o tome raspravljaju i donesu odgovarajuće odluke. Uz ovakvo djelovanje pojedinaca krajnje su upitni i rezultati same izborne Skupštine", napisao je Efendić.

Oslobođenje je u članku prenijelo i audio snimak kojeg je Efendić objavio na svom Facebook profilu. Spomenuti audio snimak kao i prateći Facebook post prenijeli su i mnogi drugi mediji u BiH, no ova je vijest ubrzo i bez ikakvog objašnjenja nestala sa portala Oslobođenja. Link na kojem je članak nekada postojao sada donosi samo poruku koja ukazuje na grešku, odnosno nepostojeći sadržaj.

Originalna vijest objavljena na ovom portalu je, ipak, još uvijek dostupna na web arhivama Google-ove privremene memorije (cache).

 

(Screenshot obrisanog članka s Oslobođenja)

Dan kasnije, 29. februara, objavljen je novi članak s naslovom kako "Tužilaštvo KS provjerava navode u vezi snimka kojeg je objavio Efendić", no bez priloženog audio snimka i bez Efendićevih navoda s Facebooka.

Uz ponavljanje navoda iz naslova, u samom tekstu članka stoji tek sljedeće:

"Tužilaštvo KS provjerava navode u vezi snimka kojeg je objavio Efendić"
"Tužilastvo Kantona Sarajevo u saradnji sa MUP-om KS provjerava navode iz medijskih članaka vezano za snimak koji je objavio načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, potvrdila je medijima Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.
Kako se dodaje, poduzimaju se sve mjere iz nadležnosti Tužilaštva i MUP-a KS.
Podsjećanja radi, sinoć je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio snimak o "završavanjima" povodom unutarstranačkih izbora za predsjednika KO SDA Sarajevo koji su održani u srijedu.
Glavni akter je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić."

Članak koji je objavljen u subotu, 29. februara, ne sadrži detalje objavljene u članku koji je naknadno uklonjen, poput informacije o tome da “Asim Sarajlić nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, o “neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima” te o Efendićevoj izjavi kako “Sarajlić ne može više biti predsjednik Kadrovske komisije SDA”.

U članku se, dalje, “podsjeća” na to da je Semir Efendić objavio snimak o unutarstranačkim “završavanjima”, no čitatelji/ke koji bi se o istom informisali samo iz ovog lista ne bi znali na šta se to podsjećanje odnosi, budući da je jedini članak koji je Oslobođenje prethodno objavilo o ovoj temi tada već bio obrisan.  

Kako bi utvrdili zašto je ova vijest obrisana, poslali smo pisani upit redakciji Oslobođenja, no do momenta objave ove analize, na njega nismo dobili odgovor.

Iako je "afera Asim Sarajlić" od petka, 28. februara jedna od udarnih vijesti u BiH, redakcija online izdanja Oslobođenja je, bez ikakvog objašnjenja ili jasnih razloga, sa svog portala obrisala članak kojim je popraćena ova vijest. Kako se radi o politički osjetljivom sadržaju i temi od javnog interesa, ovaj postupak ocjenjujemo kao cenzuru.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Cenzura 28.02.2020

Oslobođenje: (VIDEO) Semir Efendić objavio snimak: Ko je nudio zaposlenje delegatu SDA da glasa za drugog kandidata?

Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako...

  • Cenzura