Raskrinkavanje.ba

Obmanjujuće “svjedočanstvo” o vakcinaciji u Izraelu dijeli se i na društvenim mrežama kod nas

Izraelska antivakcinacijska aktivistkinja i političarka Ilana Rachel Daniel iznijela je niz netačnih tvrdnji o vakcinaciji protiv bolesti Covid-19 u toj zemlji. Njen “vapaj” je našao put i do društvenih mreža i portala na našem govornom području.

Na BitChute profilu Kaleidoskop je 26.3.2021. godine objavljen videosnimak gostovanja Ilane Rachel Daniel iz Izraela, sa titlovima na hrvatskom jeziku. Ona je gostovala na holandskoj platformi za videosadržaj BLACK BOX, gdje je predstavljena kao političarka i zdravstvena savjetnica.

U opisu videa, objavljenog na BitChute profilu Kaleidoskop, navodi se:

Ilana Rachel Daniel - Vapaj svijetu iz Izraela

Poslušajte emotivno svjedočenje Ilane Rachel Daniel, političarke i aktivistkinje za ljudska prava i slobode, o tomu što se trenutačno događa u Izraelu.

Sa ove platforme, koja je svojevrsna alternativa YouTubeu, video se brzo preselio i na ostale društvene mreže, ali i u medije.

BitChute je platforma za postavljanje i dijeljenje videosadržaja, koju je 2017. godine osnovao britanski programer Ray Vahey kako bi YouTubeu stvorio alternativu koja bi navodno omogućila  "slobodu govora". Kako, za razliku od YouTubea, ne postoji stroga politika i pravila kada je riječ o objavljivanju sadržaja, na platformu su se “preselili” brojni teoretičari zavjere i desničari, a njena  popularnost naročito je porasla nakon što su YouTube i druge web stranice zabranile “Plandemic”, viralni film koji je širio teorije zavjere o bolesti Covid-19.

Platformu BLCKBX (BlackBox TV)  je pokrenuo holandski TV producent Flavio Pasquina sa ciljem “bavljenja temama kojima se ne bave mainstream mediji”. Na zvaničnoj stranici navodi se da je riječ o platformi za videosadržaj za “slobodne mislioce s jakim osjećajem za pravdu”.

Na Facebook profilu Viktor Jagarinec video je objavljen 26.3.2021, uz opis:

Djelite

ILANA RACHEL DANIEL - NEGODOVANJE SVIJETU IZ IZRAELA

Kaleidoskop (1998.) - BitChute

Ova objava je na Facebooku podijeljena preko 7.000 puta.
 

Na Facebook profilu Ivan Erić  snimak emisije je objavljen 27.3.2021, a ova objava je još viralnija. Podijeljena je 14.000 puta.

U ovom videu dodatno je ispisano:

”Svedočenje iz Izraela/Šta nam spremaju u Srbiji”

Na portalu Transformacija svijesti, video je 26.3.2021. objavljen u članku u kojem se navodi:

Medicinska tiranija u Izraelu – VAPAJ SVIJETU IZ IZRAELA

Jednostavno. Danas je zabranjeno, danas je zločin biti bolestan, iako su svih ovih godina sustavno trovali vodu koji pijemo, zrak koji udišemo i hranu koju jedemo. Isti ti sada najednom jako brinu o našem zdravlju, toliko da su spremni, prisilom i kaznama zaštititi nas, od nas samih.

Mediji, koji su godinama podržavali trovace, reklamirali njihove proizvode kao zdrave i neštetne, sada čine sve kako bi nas uvjerili da su ukidanja naših osnovnih sloboda i prava, za naše dobro. Dobro naše djece.

Poslušajte emotivno svjedočenje Ilane Rachel Daniel, političarke i aktivistkinje za ljudska prava i slobode, o tomu što se trenutačno događa u Izraelu.

Izvor: Kaleidoskop

Tri dana kasnije, 29.3.2021. godine, video je objavio i portal Dokumentarac u članku opremljenom naslovom:

VIDEO: Rast totalitarizma u svijetu – Vapaj za pomoć iz Izraela – s prijevodom

Neki dijelovi iz emisije našli su se i u članku portala Insider Balkan, koji je objavljen 31.3.2021. pod naslovom: 

ILANA RACHEL DANIEL Izrael prisiljava na vakcinisanje i uvodi Experiment sa sigurnosnim nanogvicama!


Šta se navodi u “vapaju iz Izraela”?


U emisiji platforme Black Box, Ilana Rachel Daniel je predstavljena kao “zdravstvena savjetnica, političarka i aktivistkinja za ljudska prava i slobode”. Daniel je članica izraelske stranke Rapeh (“Ozdravimo”) koja je osnovana prošle godine. Osnivaču stranke Ariehu Avni je nedavno oduzeta licenca za rad u zdravstvu zbog toga što izjave protiv vakcinacije, ovog sad bivšeg doktora medicine, kako je navedeno, predstavljaju opasnost za javnu sigurnost i zdravlje.

 U emisiji koja traje nepune 23 minute, Ilana Rachel Daniel je iznijela niz kritika na račun mjera koje sprovodi Izrael, a koje se tiču borbe protiv pandemije. One se, prije svega, odnose na uvođenje zelenih propusnica (pasoša) za vakcinisane. Pored toga, ona je u emisiji iznijela i nekoliko netačnih tvrdnji koje se tiču vakcina protiv Covid-19, a koje su odranije prisutne u medijima ili na društvenim mrežama.

Emisija počinje kratkim audiozapisom koji je Daniel objavila 3.3.2021. na Telegramu, a koji je bio povod za njeno gostovanje na Black Boxu. U audiozapisu ona navodi da je stanje u Izraelu “vrlo loše” te da su ljudi primorani da nose sigurnosne nanogice.  

“Ovdje je stanje vrlo loše, prisiljavaju ljude da nose sigurnosne nanogvice. To je potpuna ludost. Ali nastavljamo se boriti svim silama. Potrebna nam je pomoć svih jer ono što se događa ovdje događaće se svugdje. Stoga borimo se za sebe i za cijeli svijet. Ali trebamo pomoć. Treba nam svaka moguća pomoć. Svaka ruka na palubi”.

 Kako su izvijestili mediji, izraelski parlament Kneset nedavno je usvojio zakon koji propisuje da nevakcinisani Izraelci, koji se vraćaju iz inostranstva, treba da nose elektronske narukvice putem kojih se prati njihova lokacija i na taj način eventualno kršenje samoizolacije. No, ovo ipak ne znači da su građani na to prisiljeni, kako Daniel navodi u kratkom audiozapisu. Za one koji ne žele da nose ove elektronske narukvice, ostavljena je mogućnost da borave u hotelima u vlasništvu vlade, što je i sama Daniel kazala u emisiji, usput navodeći poređenje ove situacije sa holokaustom.

Jutros sam pročitala nečije osobno iskustvo o povratku u domovinu, čiji je otac, usput rečeno, preživio holokaust i doslovce se osjećao kao na odabiru. Bilo je vrlo očito. Cijepljeni ili oni koji su se oporavili odlaze na lijevu stranu, a oni koji nisu cijepljeni odlaze na drugu stranu, i prisiljeni su odsjesti u prljavim hotelima  za testiranje gdje svatko od njih mora proći PCR test, a zatim postoji mogućnost iako svakodnevno mijenjaju pravila, no čini se da neki od njih imaju mogućnost nositi sigurnosnu nangvicu kao zatvorenici u vlastitom domu.

U analizi objavljenoj 9.4.2021. Faktograf navodi da Izrael nije jedina zemlja koja koristi narukvice za praćenje tokom perioda izolacije i navodi primjer Hong Konga, Južne Koreje, Bahreina i Singapura.

Ilana Rachel Daniel je emisiji ustvrdila da se trenutno na stanovnicima Izraela vrši testiranje “Pfizer eksperimentalne tehnologije”.

“Ukratko, iako ne znam može li se to uopšte sažeti, naš premijer Benjamin Netanyahu požurio se prijaviti nas, i to bez našeg informiranog pristanka, kao ispitanike za Pfizerovu eksperimentalnu tehnologiju. I to provode gotovo grubom silom. Koriste se prisilnim metodama, prijete ljudima da će ostati bez primanja, prijete 16-godišnjoj djeci da neće moći pristupiti maturi. Uvođenje ovoga bilo je jako… I dok je ovo plan za mnoge zemlje, drugdje vam daju mogućnost odlučiti želite li doći i prijaviti se, ali ovdje nemate izbor. Trebate se pojaviti i cijepiti, kao da već postoje ustaljeni znanstveni dokazi, iako tomu nije tako. I već je prisutan ogroman vladin i društveni pritisak za proširivanje ovog pokusa. U Izraelu čak i ne govore o tome kao pokusu dok je ostatak svijeta potpuno svjestan toga”. 

Vakcine protiv Covid-19 kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna su razvijene korištenjem tehnologije mRNA. Ove vakcine sadrže RNK sekvencu virusa, koja je instrukcija za stvaranje antigena (“spike” protein). Dakle, ne daje se organizmu protein koji izaziva imunološku reakciju, nego genetička uputa za proizvodnju tog proteina.

Iako prije Pfizerove i Modernine vakcine protiv Covid-19 niti jedna vakcina bazirana na ovoj tehnologiji nije registrovana, naučnici su na ovakvim vakcinama radili decenijama, navodi se na sajtu Centara za kontrolu i prevenciju  bolesti (CDC).

Klinička ispitivanja u ranoj fazi korištenja mRNA vakcina provedena su protiv gripe, zika virusa, bjesnila i citomegalovirusa (CMV). Izazovi s kojima su se susretali u ovim ranim ispitivanjima uključuju nestabilnost slobodne RNA u tijelu, nenamjerne upalne ishode i skromne imunološke reakcije. Nedavni tehnološki napredak u biologiji i hemiji RNA, kao i sistemima isporuke, ublažio je ove izazove i poboljšao njihovu stabilnost, sigurnost i učinkovitost.

Pored vakcina, brojne pretkliničke i kliničke studije koristile su mRNA za kodiranje antigena raka kako bi stimulirale imunološke odgovore usmjerene na čišćenje ili smanjenje malignih tumora.

Vakcine Pfizer/BioNTech i Moderna su prve vakcine koje koriste ovu tehnologiju, a koje su dobile dozvolu za hitnu upotrebu. No, to nikako ne znači da je riječ o eksperimentalnim vakcinama niti se one tako mogu nazvati. I jedna i druga vakcina su uspješno prošle tri faze kliničkih ispitivanja, koje su potvrdile da su ove vakcine efikasne i bezbjedne. Rezultati treće faze ispitivanja i jedne i druge vakcine mogu se pročitati u časopisu The New England Journal of Medicine (1, 2).

I Pfizer i Modena vakcine su odobrile Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva (EMA).

Takođe, ove vakcine su odobrile i vlade mnogih država. Precizan spisak i za jednu i drugu vakcinu moguće je naći na linku.

U nastavku emisije, Daniel je iznijela tvrdnje da je za razvoj bilo koje vakcine potrebno najmanje deset godina, a da mRNA tehnologija nikada nije bila uspješna u ispitivanjima na životinjama. 

Ljudima je usađena takva predodžba. Stoga se i služe riječju cjepivo, ne spominjući nedostatke u tom narativu, ali ovo što sada čine toliko je šuplje da je uvredljivo prisiljavati nas to progutati, kada znamo da je za razvoj bilo kojeg cjepiva potrebno najmanje 10 godina. 

Zamisao da primjenjuju tehnologiju koja je upitna već desetljećima; nikada prije nije uspjela otići dalje od laboratorija, nikada nije bila uspješna u pokusnim ispitivanjima na životinjama; tvorovi, zečevi , mačke, majmuni sve te životinje uginule su tijekom ispitivanja a sada time cijepe cijeli izraelski narod. Nikada nije pravilno testirana, mRNA je korištena samo u najekstremnijim slučajevima.

Kao što je već navedeno, Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine protiv Covid-19 su prve mRNA vakcine u upotrebi i one su prethodno prošle sve predviđene faze testiranja. I jedna i druga su uspješno testirane na životinjama.

ek kada pretkliničke studije na životinjama pokažu da su vakcine dovoljno bezbjedne i da izazivaju imunološki odgovor, prelazi se na različite faze kliničkih studija – onih na ljudima, objašnjava Jelena Kalinić, biologinja i naučna blogerka, u članku objavljenom 21.1.2021. godine na portalu Glas Amerike.

Pfizerova BNT162b2, koja se danas administrira pod nazivom Comirnaty, pokazala je visoku imunogeničnost na primatima.

U The New England journal of Medicine – NEJM je u julu 2020. objavljen rad pod nazivom „Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates“, a zaključak ove studije, koju je finansirao National Institutes of Health (NIH), bio je kako ona inducira snažan neutralizirajući odgovor na virus kod ovih primata.

Tvrdnja da je za razvoj “bilo koje vakcine” potrebno najmanje deset godina nije tačna. Postoje vakcine koje su razvijene u kraćem vremenskom periodu. Jedna od njih je vakcina protiv zaušnjaka. U članku objavljenom 9.1.2020. godine, The New York Times Magazine piše da je Maurice Hilleman izolovao virus 1963, a vakcina protiv zaušnjaka je dobila licencu 1967. godine.

Na službenom sajtu Evropske komisije navodi se nekoliko razloga zašto su vakcine protiv Covid-19 razvijene tako brzo.

Brzom razvoju vakcina protiv bolesti COVID-19 prethodila su velika ulaganja.

Naučnici su uspjeli ubrzati neke dijelove tog procesa tako što su kombinovali različite faze kliničkih ispitivanja ili su neke od studija provodili istovremeno. Evropska agencija za lijekove počela je pratiti njihove rezultate i prije nego što su proizvođači zatražili odobrenja za vakcine.

Neke od vakcina protiv bolesti COVID-19 razvijene su istim metodama kao druge vakcine. To olakšava proizvodnju velikih količina vakcina protiv bolesti COVID-19 jer se mogu iskoristiti postojeći pogoni.

Neke vakcine protiv COVID-19 razvijene su primjenom novih metoda kojima se, u poređenju s drugim vrstama vakcina, mogu povećati opseg i brzina proizvodnje.

Kompanije povećavaju svoje kapacitete kako bi brzo proizvele milione doza odobrenih vakcina protiv bolesti COVID-19.

U duhu teorije zavjere, Ilana Rachel Daniel je tvrdnje o eksperimentu, koji se navodno vrši u Izraelu, dovela u vezu sa holokaustom.

“Izrael koriste kao model za ostatak svijeta. Ne znam je li planirano od početka da započne ovdje. Znam da postoje logički razlozi zašto su započeli ovaj program ovdje u Izraelu, ali određeni detalji koje je naš narod prošao kroz holokaust; doslovno su nad nekim starijim ljudima koji su preživjeli holokaust sada provode pokusi u njihovoj vlastitoj domovini, u našem utočištu. I to opet ista tvrtka koja je samo promijenila ime. Zbilja ne biste mogli skrojiti veću izdaju, jer bi ovo trebalo biti naše utočište. 

Vakcinacija protiv Covid-19 se trenutno sprovodi  u velikom broju zemalja. Stranica Our World Data daje podatke o broju vakcinisanih širom svijeta. Prema ovom izvoru, na datum 14.4.2021. u Izraelu je 5,3 miliona ljudi primilo najmanje jednu dozu vakcine, ili preko 60 posto stanovnika ove države. Kada je riječ o procentu vakcinisanih protiv bolesti Covid-19, Izrael je vodeća zemlja.

Uspješnu kampanju imunizacije, čiji je cilj spašavanje života, Daniel neprimjereno poredi sa holokaustom u kojem su milioni Jevreja izgubili život. Na ovaj način, ona svjesno manipuliše ovom, za Izrael itekako osjetljivom temom, u cilju dobijanja podrške za antivaksersku kampanju.

Ilana Rachel Daniel je, dalje u emisiji, ustvrdila da Pfizer/BioNTech vakcina protiv Covid-19 uopšte nije vakcina već “genska terapija”.

Znamo da je posve netačno i neznanstveno nazivati ovo cjepivom, kada je to zapravo pokusna genska terapija. Riječ cjepivo koriste za aktiviranje onog dijela vašeg mozga koji uopšte na razmišlja nego reagira isključivo refleksno jer automatski znamo da bi cjepiva treba biti sigurna i učinkovita  i da su testirana već desetljećima”.

Tvrdnje da je mRNA vakcine “genska terapija” odranije su prisutne i kao netačne su ih ocijenile brojne fact-checking platforme. U članku objavljenom 11.12.2020. za Glas Amerike, Jelena Kalinić objašnjava:

Ne, ovo nisu genske terapije. Prije svega, terapija je nešto što liječi, a ne nešto što sprječava bolest. Vakcine su preventiva. Ovdje se radi o novom načinu unošenja nečega na šta naš organizam stvara zaštitnu reakciju.

Netačnim tvrdnjama da su vakcine “genska terapija” i da mogu izmijeniti DNK, Raskrinkavanje se do sada bavilo više puta. Detaljnije o neutemeljenim tvrdnjama da su vakcine “genske terapije” pročitajte ovdje:

ovoreći o “zelenim pasošima/propusnicama” koji su, kako je navela, doveli do “medicinskog aparthejda”, jer se nevakcinisanim uskraćuje pristup pojedinim mjestima i događajima, Ilana Rachel Daniel je ustvrdila da vakcina ne sprečava prenos virusa.

 "Uspjeli su uvjeriti ljude da ste opasni, hodajući širitelj virusa, ako uđete u trgovinu, a niste primili cjepivo koje, naravno, ne sprječava prijenos”.

Još uvijek se pouzdano ne zna mogu li vakcine protiv Covid-19 smanjiti prenos bolesti i, ako mogu, u kojoj mjeri. U članku objavljenom 8.2.2021. godine, Health Feedback navodi da se rade istraživanja čiji preliminarni nalazi, ipak, sugerišu da vakcine protiv Covid-19 mogu smanjiti prenos virusa koji uzrokuje bolest.

Naprimjer, istraživači su otkrili da je jedna doza vakcine Oxford-AstraZeneca smanjila broj osoba s pozitivnim Covid-19 PCR testom za 67%. To ukazuje na to da je manji broj ljudi koji su bili nosioci virusa dvije sedmice nakon što su primili vakcinu u poređenju s kontrolnom grupom, što sugeriše da je manja vjerojatnoća  da će vakcinisani prenositi virus.

Preliminarni podaci nekoliko studija pokazuju da Pfizer-BioNTech vakcina protiv Covid-19 takođe može smanjiti prenos (1, 2).

Ilana Rachel Daniel je u emisiji ustvrdila i da se u Izraelu ne vodi evidencija nuspojava, te da stanovnici ove zemlje nisu informisani kako bi mogli izvagati rizike i koristi od vakcine.

Izraelski građani ne cijepe se uz informirani pristanak, niti imaju priliku odvagati rizike i koristi. Ljudi nemaju čak priliku razumjeti za što se prijavljuju. I ne samo to, nakon cijepljenja sjede samo 15 minuta a zatim ih šalju kući. Nema dokumenata, nema popisa nuspojava na koje treba paziti, nema telefonskog broja na koji ih mogu nazvati. Podaci se ne prijavljuju. Postoji niz građanskih inicijativa koje bilježe ono što ne bilježi naše Ministarstvo zdravlja. U vijesti dolaze samo najekstremnije stvari a čak i to zaustavljaju. 

Ovu, kao i većinu navedenih tvrdnji, Ilana Rachel Danijel je iznijela u autorskom članku objavljenom 13. januara na sajtu Arutz Sheva 7. Na blogu Rationalist Judaism (blog rabina dr. Natana Slifkina ) 17. januara je objavljen svojevrstan “odgovor” na ove tvrdnje. Za potrebe nastanka članka, konsultovani su dr. Joel Kaye, koji je, kako se navodi, doktorirao imunologiju na Weizmannovom naučnom institutu, i dr. Gillian Kay, koja je doktorirala farmakologiju i 25 godina je uključena u istraživanje molekularne biologije na hebrejskom univerzitetu.

Suprotno tvrdnjama Daniel, da građani Izraela nisu informisani, oni u članku upućuju na stranicu Ministarstva zdravlja Izraela gdje je, između ostalog, moguće pronaći i informacije o vakcinama. Informacije koje se odnose na Pfizer vakcinu, na koju se Daniel uglavnom referira, moguće je pronaći na ovom linku

Ministarstvo zdravlja takođe prati sve štetne događaje koji su rezultat vakcinacije protiv Covid-19, a obrazac za prijavu mogućih nuspojava može se pronaći na ovom linku. U prijavi se, između ostalog, savjetuje ostavljanje kontakt-podataka kako bi predstavnik Ministarstva zdravstva mogao kontaktirati lice koje je prijavilo moguće nuspojave radi dodatnih informacija ili kako bi to lice dobilo relevantne informacije. Dodatno se savjetuje kontaktiranje doktora, ukoliko postoji razlog za brigu.

Dakle, stanovnici Izraela preko ovog sistema mogu prijaviti potencijalne neželjene reakcije na vakcinu, za koje se kasnije utvrđuje da li imaju veze sa vakcinacijom protiv Covid-19. 

Prezentaciju sa prvog sastanka odbora za praćenje neželjenih reakcija na vakcine protiv Covid-19 u Izraelu možete pronaći na linku.

U članku objavljenom 2.2.2021. godine, pozivajući se na do tada prikupljene podatke Ministarstva zdravstva Izraela, portal The Times of Israel izvještava da je manje od 0,3% Izraelaca prijavilo nuspojave. Nakon prve doze vakcine, 6.575 od 2.768.200 Izraelaca zatražilo je medicinsku pomoć zbog nuspojava, što je 0,24 posto. Brojka nakon druge doze bila je 0,26 posto, odnosno medicinsku pomoć je zatražilo 3.592 od 1.377.827 lica koja su primila vakcinu protiv Covid-19. 

Posmatranje od 15 minuta nakon primljene vakcine, koje navodi Danijel, opšteprihvaćena je praksa koja se preporučuje zbog mogućih alergijskih reakcija. Za osobe koje navedu anafilaksiju, preporuka je 30 minuta. Ove preporuke primjenjuju se i kod nas.

Budući da građani koji se vraćaju u Izrael iz inostranstva mogu da biraju da li će nositi elektronske narukvice ili tokom izolacije biti u državnim hotelima, tvrdnju da u Izraelu “prisiljavaju ljude da nose sigurnosne nanogice” ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Vakcine Pfizer/BioNTech i Moderna su prve vakcine koje koriste mRNA tehnologiju, a koje su dobile dozvolu za hitnu upotrebu. To ne znači da je riječ o eksperimentalnim vakcinama niti eksperimentalnoj tehnologiji. Ova tehnologija se proučava decenijama, a spomenute vakcine su prošle klinička ispitivanja. Stoga, tvrdnje da se u Izraelu trenutno vrši eksperiment dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere.

 Tvrdnju da je za nastanak vakcine potrebno najmanje deset godina ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da postoje vakcine razvijene u kraćem vremenskom periodu.

Vakcine napravljene mRNA tehnologijom nemaju mogućnost promjene genetičkog koda i nisu “genska terapija”, pa tvrdnju da jesu ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku.

Tvrdnju da vakcine ne sprečavaju širenje bolesti ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Vakcine ne sprečavaju širenje virusa u potpunosti, ali je vrlo vjerovatno da značajno umanjuju stopu širenja zaraze.

S obzirom na to da Ministarstvo zdravlja Izraela preko sistema prijave mogućih nuspojava prati sve neželjene događaje koji su rezultat vakcinacije protiv Covid-19, tvrdnja da ova zemlja ne vodi evidenciju nuspojava dobija ocjenu lažna vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da se izraelski građani ne cijepe uz informirani pristanak, budući da su informacije o vakcinama javno dostupne. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.03.2021

Bit Chute: Kaleidoskop: ILANA RACHEL DANIEL - OUTCRY TO THE WORLD FROM ISRAEL - HRVATSKI PRIJEVOD

Ilana Rachel Daniel - Vapaj svijetu iz Izraela

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 26.03.2021

Transformacija svijesti: Medicinska tiranija u Izraelu – VAPAJ SVIJETU IZ IZRAELA

Jednostavno. Danas je zabranjeno, danas je zločin biti bolestan, iako su svih ovih godina sustavno trovali vodu koji pijemo, zrak koji udišemo i hranu...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 27.03.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Ivan Erić

”Svedočenje iz Izraela/Šta nam spremaju u Srbiji”

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 29.03.2021

Dokumentarac.hr: VIDEO: Rast totalitarizma u svijetu – Vapaj za pomoć iz Izraela – s prijevodom

Dana 3. ožujka 2021. godine svjetskoj javnosti se putem vrlo uznemirujućeg zvučnog zapisa objavljenog na Telegramu iz Izraela, obratila Ilana Rachel D...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 31.03.2021

Insider Balkan: ILANA RACHEL DANIEL Izrael prisiljava na vakcinisanje i uvodi Experiment sa sigurnosnim nanogvicama!

Jučer se javila ILANA RACHEL iz Izraela sa uznemiravajućom porukom za ceo svet I celo čovečanstvo. Stanje je vrlo loše i prisiljavaju narod da nose si...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija